reklama

Krajinná výstava bez hranic Cheb – Marktredwitz 2006

Město Cheb a nedaleký německý Marktredwitz se 24.5. – 24.9.2006 stanou dějištěm ojedinělé akce nazvané Krajinná výstava bez hranic. Cheb se tak stane prvním českým městem, které představí tradici krajinných výstav. Součástí projektu je i spojení obou měst cyklostezkou.

Příprava krajinné výstavy 2006 - Marktredwitz
Příprava krajinné výstavy 2006 - Marktredwitz
Foto: marktredwitz2006.de

Jedná se o zrcadlový projekt renovace části měst – o vznik klidových zón, likvidaci ekologických zátěží a v neposlední řadě o ukázky a prezentace zahradního umění a krajinotvorby. V obou městech dojde k revitalizaci části příměstské krajiny, která byla ekologicky zatížena, a na jejichž plochách vznikne klidová zóna, která bude i po skončení samotné výstavy sloužit k rekreaci obyvatel a návštěvníků města. Zároveň zde během čtyř měsíců budou k vidění zahrady vybraných států západu a východu, ukázky umění LandArtu, prezentace ekologického zemědělství, halová show ve fóliovníku, která zahrne pět po sobě jdoucích expozic, bohatý kulturní program a sportovní klání.

Krajinná výstava bez hranic je na území ČR ojedinělou akcí.

Nemá nic společného se zažitými prezentacemi zahradního umění typu Flora, Zahrada Čech apod. Kolébkou krajinných výstav je Německo. Zde se pořádají již tradičně ve všech spolkových zemích a to dva typy. Tzv. „malá“ výstava, která většinou trvá 6–10 týdnů, a pak tzv. „velká“ výstava trvající od jara do podzimu. Během ní jsou představovány městské parky, revitalizovaná území, památky, upravené zákoutí a okrasné plochy větších rozměrů. Akce je doprovázena bohatým kulturním a společenským programem. Krajinná výstava „velkého formátu“ se koná jednou za čtyři roky, vždy ve vybraném bavorském městě.
Pro rok 2006 získalo pořadatelství tohoto projektu město Marktredwitz, mimo jiné také proto, že nabídlo poprvé v historii uspořádání zrcadlové přeshraniční výstavy a to v Chebu.

Město Cheb pro tuto akci vybralo pravý břeh řeky Ohře. Především se jedná o úpravy prostoru bezprostředně pod hradem, dojde k vylepšení cestní sítě, doplnění vybavenosti osvětlením, lavičkami apod. Dále projekt zahrnuje tzv. Nivní louky, což znamená úpravu prostoru bývalého lukostřeleckého cvičiště, rekonstrukci areálu Domu dětí a mládeže Sova, vybudování dvou sportovišť před zdejším sídlištěm Skalka – tenisového areálu a minigolfového hřiště – a v neposlední řadě zhotovení nové 50 km cyklostezky Cheb – Marktredwitz. Všechny tyto úpravy budou trvalého charakteru a budou sloužit obyvatelům a návštěvníkům města i po skončení krajinné výstavy.

Součástí Krajinné výstavy bez hranic jsou také tématické zahrady západu a východu. Chebu připadl úkol představit zahrady 10 západních zemí a seznámit tak veřejnost s flórou a jejím uspořádáním typickými pro daný stát či oblast. Návštěvníci výstavy zavítají do anglické, francouzské, alpské, irské, skandinávské, španělské a italské zahrady a k tomu Cheb nabídl místo k prezentaci svým partnerským městům – bavorskému Hofu, ten představí typickou bylinnou zahrádku bavorského typu, nizozemskému Rhedenu a ruskému Nižnímu Tagilu, kde v zahradě z oblasti za Uralem bude k vidění typická architektura. Jednotlivé zahrady budou mít rozlohu zhruba 100 až 150 metrů čtverečních a měly by je doplnit stožáry se státními vlajkami.

Výjimečné je do Krajinné výstavy bez hranic i zahrnutí Domu dětí a mládeže Sova. Zde na ploše 2,2 ha dojde k revitalizaci bývalé zahrady se sbírkovými dřevinami. Cílem projektu je propagace ekologického zemědělství a využití alternativních zdrojů energie.

Krajinná výstava bez hranic nebude však jen přehlídkou zahradního umění a krajinotvorby. Během 124 dnů svého trvání nabídne bohatý doprovodný program. Každý den kromě pondělí budou připraveny koncerty, divadelní představení, workshopy, výstavy, sportovní utkání. Nebude zde také chybět prezentace zahradnických firem, produktů, nářadí a techniky, květinová show a gastronomická přehlídka. Zaujmou jistě i akce chystané ve spolupráci s partnerskými městy (Hofem, Rhedenem, Nižním Tagilem), která se zde budou prezentovat po celou dobu výstavy ve svém pavilonu.

Takto rozsáhlá a nákladná akce se neobejde bez určitého omezení provozu na zmiňovaném pravém břehu řeky Ohře. Vzhledem k ojedinělosti celého projektu, nákladnosti jednotlivých výstavních ploch zde nebude během konání výstavy, tedy od 24.5. do 24.9., volný vstup. Do areálu bude přístup pouze v denní dobu od 9. hodiny do setmění a to za cenu 150 Kč. Tato vstupenka bude platit následující den pro návštěvu Krajinné výstavy v Marktredwitz, včetně cesty vlakem – Egronetem, a zároveň na doprovodný program téhož dne. Zájemci, kteří budou chtít do areálu zavítat častěji, si mohou zakoupit časově neomezenou vstupenku v ceně 600 Kč. Samozřejmě pořadatelé nabízejí nejrůznější slevy, například skupinám, dětem apod.

Další informace: www.krajinnavys­tava06.cz

Fotogalerie

Příprava krajinné výstavy 2006 - Marktredwitz Příprava krajinné výstavy 2006 - Marktredwitz Příprava krajinné výstavy 2006 - Cheb Příprava krajinné výstavy 2006 - Cheb
Mirka Pavlíková, 11.04.2006
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 07:30
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 07:00
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 06:27
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 03:56
Cestování na kole Zase na cestě včera v 23:15
NEcyklo Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

449 cyklistů (10 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024