reklama

Vypravte se na výlet do Vídně po cyklotrase z Brna

Pokud hledáte tip na zajímavý výlet na jízdním kole – po rovince a s množstvím příležitostí pro odpočinek, občerstvení, zábavu a případně i ubytování, zkuste výlet po cyklostezkách z Brna až do Vídně.

Na této trase narazíte na mnoho míst s atrakcemi pro děti, takže pokud máte doma cyklistickou omladinu, připojte dětská kola ke svým pomocí tažné tyče na kolo, případně pro přepravu nejmenších, kteří ještě sami na kole nejezdí, využijte dětské sedačky na kolo. Pokud pojedete s dětmi, doporučujeme rozdělit si trasu na několik částí a výlet naplánovat na vícero dní. Budete tak mít dostatek času na častější zastávky, aby si děti na trase užily všechny zajímavosti a atrakce. Na trase z Brna do Vídně, dlouhé 138 km, je příležitostí pro odpočinek, gastronomické zážitky a ubytování různých cenových kategorií více než dost. Můžete také využít dopravu cyklobusem z Brna, který vás přepraví na začátek rakouské části cyklostezky a umožní vám zkrátit si trasu výletu na 66 km.

Výlet doporučujeme zahájit na nábřeží řeky Svratky u brněnské haly Rondo na Křídlovické 34, kam se bez problémů dostanete z Hlavního nádraží po cyklistických pruzích, vyznačených na ulici Nové Sady. Hala Rondo je od Hlavního nádraží vzdálená asi 1,2 km. Po 4,5 km jízdy po cyklostezce od Ronda podél Svratky dorazíte na odpočívku u obchodního centra Avion – za IKEA, odtud pojedete po mostě na druhý břeh Svratky a dále 1,5 km k soutoku Svratky a Svitavy. Zde se můžete zastavit v outdoorovém parku u nákupního centra Olympia, kde najdete množství sportovních a zábavních atrakcí pro děti i dospělé. Zhruba po 1,7 km další jízdy po cyklostezce vás přivede na odpočívku u Modřic na 6. kilometru trasy Brno-Vídeň.

Z Modřic pokračuje cyklostezka na východ, kolem čistírny odpadních vod a dále do Rebešovic (na 10. km trasy) a dále podél řeky Svratky do Rajhradu (12,5 km) kolem benediktinského kláštera do obce Rajhradice (13,5 km) a do Opatovic (15 km), kde trasa pokračuje uliční sítí a po hlavní silnici za obcí se dostanete podél potoka Dunávka na Blučinu (18 km).

Pokud se u obce Blučina nezastavíte na koupališti a pojedete dále podél řeky Litavy, dosáhnete 21. kilometr trasy na náměstí v Židlochovicích. Odtud jeďte k hlavní silnici a dále podél řeky k oboře a vpravo k odpočívce a dále ke koupališti u Žabči a do parku, kde kromě cyklistické odpočívky najdete také velkou dětskou prolézačku. Dále po odbočení doleva projedete obcí Žabčice (24 km) a pokračujte do Přísnotic (26 km), kde před kostelem stezka zahne doprava a napojí se na pokračování cyklotrasy Brno-Vídeň, která vás podél trati dovede do Vranovic (31 km).

Vranovice jsou kromě jiného také skvělým místem pro nástup na cyklostezku do Vídně, díky zrekonstruovanému nádraží, které nabízí také dostatek míst pro parkování. Méně zdatní členové výpravy do Vídně se k vám mohou připojit až tady.

Ve Vranovicích podjeďte železniční trať a po silnici pokračujte kolem lužního porostu a Plačkova lesa podél Svratky, až k obci Ivaň (36 km), kterou trasa projíždí souběžně s trasou EuroVelo 9. V Ivani najdete restaurace, ubytování a překrásný kostel sv. Bartoloměje, postavený v roku 1971.

Po přejetí mostu přes řeku Jihlavu trasa pokračuje odbočkou doleva a pak dále po hrázi podél řeky až k jejímu ústí do nádrže Nové Mlýny. Před hrází, která odděluje nádrže, trasa uhýbá doprava, křižuje rychlostní komunikaci E461 Brno-Mikulov a pokračuje dále do Pasohlávek (46 km).

Pasohlávky jsou vyhlášenou rekreační oblastí – najdete zde moderní Aqualand Moravia a množství příležitostí pro občerstvení a ubytování. Pokud chcete výlet na trase Brno-Vídeň přerušit, Pasohlávky jsou ideálním místem.

Cyklostezka souběžná s trasou EuroVelo vede přímo přes komplex Aqualandu Moravia a vrací se pak ke břehu novomlýnské nádrže, takže při jízdě po ní objedete celou vodní lagunu horní nádrže Nové Mlýny a po hrázi, oddělující novomlýnskou nádrž od řeky Dyje, vede cyklostezka do Brodu nad Dyjí (50 km), za kterým odbočuje doleva a po mírných svazích mezi vinicemi kolem areálu cihelny k vinným sklepům v obci Novosedly (56,5 km). Odtud vede stezka po návsi k místnímu nádraží a dále po klidné silnici do obce Nový Přerov (60 km) ke kostelu a dále po hlavní silnici a za obcí odbočí doprava směrem na Jevišovku (63 km), kde můžete z trasy Brno-Vídeň na chvíli sjet a odpočinout si na originální „Čapí odpočívce pro cyklisty" s minirozhlednou.

Trasa směrem na Vídeň dále pokračuje kolem obce Hrabětice (67,5 km) směrem na jih k obci Hevlín (76,5 km), která leží na státní hranici s Rakouskem. V Hevlíně, po odbočení doprava přes koleje u bývalého nádraží, dojedete na náves, minete hotel Zetocha a pokračujete dále k hranici, kde začíná rakouské město Laa an der Thaya (80,4 km), odkud budete do Vídně pokračovat po zeleně označené regionální cyklotrase č. 5.

Územím Dolního Rakouska vedou cyklostezky převážně po rovině. Zhruba 8,5 km od Laa an der Thaya vás cyklostezka dovede do Hagendorfu, kde můžete obdivovat hrad Staatz, stojící na Staatzské skále ve výšce 100 m. Pod hradem je městys Staatz, kde najdete širokou nabídku služeb pro turisty od občerstvení až po ubytování.

Ze Staatzu můžete pokračovat směrem do Vídně po cyklotrase č. 5, která vás mírně členitým terénem přivede do Asparn an der Zaya (99,6 km), kde je pozoruhodné prehistorické muzeum s exponáty od doby kamenné po současnost.

Cyklotrasa č. 5 z Asparnu dále pokračuje 7 km k rozcestí s trasou č. 9. Před Mistelbachem (106,5 km) se cyklostezka stáčí na západ a přes Ladendorf vás přivede do Eggerdorfu, za kterým se stezka obrací zpět směrem k jihu, kde si můžete vychutnat zhruba 25 km jízdy po trase s nádhernými výhledy na přírodní park Leiser Berge. Když dojedete do Wolkersdorfu (141,9 km), na dohled už budete mít Klosterneuburg i Vídeň.

Z Wolkersdorfu vede cyklostezka do Vídně po trase bývalé farmářské železnice – takzvané drážní stezce Dampfross und Drahtesel, která vede k bývalé výtopně lokomotiv ve Stammersdorfu na okraji Vídně. Podél této cyklostezky je několik odpočívek, které představují historii bývalé železniční tratě.

Do Vídně dojedete po cyklotrase EuroVelo 9, která vás přivede do Klosterneuburgu, který je ideálním místem pro ubytování, pokud chcete přenocovat ještě před příjezdem do Vídně. Je tady možné i kempovat.

V samotné Vídni (169,6 km) je zhruba 1000 km značených cyklistických stezek a nespočítatelné množství turistických atrakcí i možností ubytování a občerstvení.

Je čas připravit se na výlet. Trasu už máte, a pokud Vám chybí nějaké cyklistické vybavení, podívejte se na www.vseprokolo­.cz

- inzerce -, 27.08.2018
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy dnes v 17:40
NEcyklo Ukrajina 43 dnes v 16:05
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 11:47
NEcyklo Ukrajina 44 dnes v 00:14
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 22:17
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

300 cyklistů (9 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024