reklama

Chorvatsko na kole: Cyklostezky po Makarské riviéře a ostrově Hvar

Dovolená na Makarské riviéře je synonymem pro luxusní koupání v moři a pohodu na pláži. Tento 60 kilometrů dlouhý pobřežní pás je však ideální také pro cyklisty. Najdete zde několik cyklostezek různé obtížnosti, které vás vezmou podél moře nebo do kopců majestátního pohoří Biokovo. Představujeme 3 z nich.

Cyklostezka z Brely do Makarské a zpět (lehká obtížnost)

Tato trasa je velmi lehká a zvládne ji každý. Vede podél pobřeží a nabízí krásné výhledy na moře a množství zastávek, při kterých se budete moci vykoupat. Začíná v letovisku Brela. Na některých úsecích bude nutné kolo vést, neboť vedou po pěší promenádě. Budete projíždět letoviskem Baška Voda a Promajna, a to stále po krásné promenádě. Potom najedete na asfaltovou silnici a podél moře se dostanete do Bratuše, kde nastane lehké stoupání a klesání až do Krvavice. Tady vjedete do lesa a na štěrkovou cestu a dostanete se do Makarské. Cesta zpět je stejná. Trasa je dlouhá 31,8 km.

Okruh z Makarské přes Botanickou zahradu (středně těžká obtížnost)

Kratší trasou, která je však středně náročná, je ta, která vás z Makarské vezme do Botanické zahrady. Cyklovýlet si tak můžete spojit s její návštěvou. Cyklostezka začíná na nábžřeží v letovisku Makarská a vede přes tenisové centrum. V části Cvitačka odbočuje vpravo do kopce k magistrále. Dále vede do poutního místa Veprice a pokračuje přes les do vesnice Veliko Brdo. Pojedete přes několik vesnic až do Kotišiny, kde už nedaleko (3 km) leží na svazích Biokova botanická zahrada, která je součástí přírodního parku. Na 16,5 ha můžete pozorovat cca 300 druhů rostlin. Odtud vede cyklostezka už jen dolů do Makarské. Okruh je dlouhý necelých 15 kilometrů.

Z Makarské riviéry na nejvyšší horu Biokova, sv. Jiří (težká obtížnost)

Biokovo

Tato trasa je opravdovou výzvou pro zkušené cyklisty. Přestože se nejedná o extrémně těžkou trasu, doporučuje se těm, kteří mají „už něco odjeto". Je to nejobtížnější trasa v této chorvatské oblasti s převýšením 1760 metrů. Celá vede po asfaltu. Z Makarské se vydáte směrem na Tučepi, ale brzy odbočíte vlevo na Vrgorac. Cesta vede vzhůru do chráněné krajinné oblasti Biokovo, prudkými serpentinami se dostanete do horského sedla Staza k hoře Sv. Ilja, odkud si můžete užívat krásné výhledy. Trasa dál vede do kopce přes několik horských chat. Před vrcholem vás čeká 5kilometrový stoupák k nejvyšší hoře Sv. Jiří (Sv. Jure, 1762 m.n.m). Cesta zpět vede stejnou trasou.

Na kole po ostrově Hvar

Za nejoblíbenější ostrov v Jaderském moři je obecně považován Hvar. Vyniká krásnou přírodou a slunečným počasím. I tady najdete spoustu cyklostezek, která vás vezmou na obdivuhodná místa. Níže najdete 3 z nich v různých obtížnostech.

Jelsa – Stari Grad – Rudine – Vrboska – Jelsa (lehká obtížnost)

ostrov Hvar

Cyklostezka dlouhá 29,2 kilometrů začíná v letovisku Jelsa a vezme vás po asfaltové cestě až do městečka Stari Grad na nábřeží. Kolem starigradské zátoky vede k hotelu Arkad, kde odbočuje vpravo na sever. Napojuje na cestu vedoucí po hřebeni poloostrova Kabal, kde si můžete užívat krásné výhledy. Dál vás cyklostezka povede do obce Rudine a zpět do letoviska Stari Grad a dál do Vrbosky, odkud pojedete úzkou silničkou těsně nad mořem do Jelsy.

Ze Stariho Gradu na vyhlídku (středně těžká obtížnost)

Cyklostezka dlouhá 24 kilometrů začíná v letovisku Stari Grad a vezme vás na krásnou vyhlídku pod vrchem Sv. Nikola. Po staré asfaltové silnici pojedete ze Stariho Gradu do obce Seca a štěrkopískovou cestu budete stoupat k vrcholu Sv. Nikola, kde se nachází pěkná vyhlídka po ostrově Hvar i na Brač. Samotný vrchol minete a naopak odtud budete mířit už dolů k obci Dol a zpět na nábřeží v letovisku Stari Grad.

Stari Grad – vyhlídka – Grablje – Zaraće – Dubovica – Stari Grad (težká)

Předchozí trasu si můžete trochu ztížit. Pokud máte rádi výzvy, nepojedete od vyhlídky dolů, ale stále nahoru do obce Velo Grablje a Malo Grablje. Odtud se dále sjíždí do obce Milny a Zaraće. Za obcí Dubovica na jižním pobřeží ostrova trasa začne opět stoupat k tunelu ve vnitrozemí Hvaru, kterým se dostane zpět Stariho Gradu. Tato trasa je dlouhá 24,1 km.

Cyklostezky na Makarské riviéře i ostrově Hvar bývají značené, ale doporučujeme zakoupit cyklomapy – Central Dalmatia by Bike. Měly by být k dostání v turistických sdruženích nebo v pražské kanceláři Chorvatského turistického sdružení. 

Fotogalerie

- inzerce -, 23.05.2018
Vyzkoušejte
 (AGM Travel)
plavba na lodi
Autobusem
20 990 Kč
 (AGM Travel)
plavba na lodi
Autobusem
21 450 Kč
 (AGM Travel)
plavba na lodi
Autobusem
21 990 Kč
 (AGM Travel)
plavba na lodi
Autobusem
22 450 Kč
 (AGM Travel)
plavba na lodi
Autobusem
23 450 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě dnes v 00:02
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 22:14
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

188 cyklistů (0 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023