reklama

5 evropských cyklostezek, které stojí za výlet

Sjeli jste už kdejakou českou cyklostezku a rádi byste se podívali i za hranice? Máme pro vás tipy na evropské cyklotrasy pro začátečníky i pokročilé.

Na kole až k Baltu

Cyklotrasa Berlín-Uznojem spojuje německé hlavní město Berlín s baltským ostrovem Uznojemem. Povede vás přímo z centra Berlína přes Braniborsko a Meklenbursko-Pomořansko až na krásné pláže Baltského moře. Trasu můžete absolvovat na kole celou a prohlédnout si historická městečka nebo ujedete vždy jen část a další kus cesty absolvujete vlakem. Na cestu se vydejte v létě, kdy je příjemné teplo a velkou část cesty stíní vzrostlé stromy. Za odměnu se pak můžete v cíli vykoupat v Baltském moři.

Délka cyklotrasy: 337 km.

Díky možné kombinaci cyklotrasy se železnicí je výlet vhodný také pro začátečníky.

Zámky na Loiře z kola

Po loirské cyklotrase se dostanete až na pobřeží atlantského oceánu. Ačkoliv ji doplňuje více než 2 000 cyklostezek v jejím bezprostředním okolí, minout byste neměli úsek mezi Blois a Tours. Tato zhruba 100 km dlouhá část je obklopena loirskými zámky, které údolí proslavily a které patří mezi nejvyhlášenější turistické cíle Francie. U zámků můžete samozřejmě zastavit a prodléhnout si je. Mezi ty nejkrásnější patří Château de Chaumont-sur-Loire a Chateau d'Amboise.

Délka cyklotrasy: přes 800 km.

Na Loiru se vyjdete na podzim – velkolepé zámky ozdobené pestře zbarvenými vinicemi vám vezmou dech.

Od Irského k Severnímu moři

Cyklostezka C2C patří k nejoblíbenějším cyklotrasám Velké Británie a ročně ji sjede až 15 000 cyklistů. Vede z Whitehavenu na břehu Irského moře až do Sunderlandu u Severního moře a po cestě můžete obdivovat jak starodávné uličky anglických městeček, tak krásnou krajinu hornatého severu Anglie. Část trasy je určena milovníkům andrenalinu, kteří se vyřádí jak na off-road úsecích, tak v náročném terénu.

Délka cyklotrasy: 230 km.

Cyklotrasu C2C ocení především zkušení cyklisté, ale její jednoduché části mohou absolvovat i rodiny s dětmi.

Frískem na kole

Snad žádná jiná země není cyklistům nakloněná tak příznivě jako Nizozemí. To dokládá i více než 32 000 kilometrů cyklostezek. Okružní jízda Západním Frískem okolo jezera Ijsselmeer vás nadchne minimálním převýšením – nejvyšší vrchol celé cyklotrasy měří přesně 12 metrů, a tak si dosyta užijete snadnou jízdu po rovince. Trasa vede z Leeuwaardenu podél Ijselmeeru přes celé západní Frísko a zpátky do Leeuwaardenu. Po cestě tak budete mít dostatek příležitostí seznámit se s osobitou frískou kulturou a jazykem.

Délka cyklotrasy: 290 km.

Na okružní jízdu Frískem se vydejte v létě – svěží vánek od moře vám jízdu zpříjemní.

Cyklovýlet okolo švýcarských jezer

Cyklotrasa vedoucí kolem nespočetných jezer od toho Bodamského až k Thunersee vám ukáže krásy Švýcarska přímo ze sedla kola. Ujít si rozhodně nenechte prohlídku historického centra Zürichu a zastavte se také v klášteře Einsiedeln. Cyklostezka je sice asfaltovaná a jako stvořená pro pohodlnou jízdu, ale zároveň také poměrně členitá, protože se vine kopcovitým terénem. Připravte se na to, že během výletu okolo švýcarských jezer dobře prověříte fyzickou kondici.

Délka cyklotrasy: 270 km.

Na cyklotrasu se vydejte v pozdním létě, když už není příliš horko, ale pořád je příjemně teplo na osvěžující koupel v jezeře.

Všechny výše zmíněné cyklotrasy vedou civilizovanou krajinou, a tak se na ně nepotřebujete nijak zvlášť připravovat. Potraviny nakoupíte v běžných obchodech nebo se můžete zastavit na oběd v některé z hospůdek při cestě. Podél tras potkáte také penziony a kempy, a tak se i pohodlně vyspíte.

Před cestou si nezapomeňte sjednat cestovní pojištění vhodné pro cyklisty a pojištění odpovědnosti pro případ, že by se vám řídítka vymkla z rukou a způsobili byste nehodu, při které by byl zraněn i někdo další nebo jste poškodili cizí majetek. Pokud řešíte cestovní pojištění na poslední chvíli, sjednáte ho během pár minut online například na stránkách ČSOB Pojišťovny.

- inzerce -, 19.04.2017
Vyzkoušejte
 (CK Extremtour)

Andalusie na kole

Španělsko
23.10.2024 - 8 dní
cyklistický
Letecky
17 900 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

 ()
Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50 km denně, pokračovali jsme v cestě na střední Slovensko. Oskarovy schopnosti se každým dnem zlepšovaly. Tažné lano zůstalo hezky odpočívat a Oskar se stal pro nás plnohodnotným cyklistickým…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

 ()
Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy sbaleno, stihly jsme i promazat kola (a vyloudit u paní ubytovatelky nový hadr na jejich utření) a vyjet chvilku před devátou. Asi 5 km se mírně stoupavá cesta zdála příjemná, ale za přístřeškem…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

 ()
Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás před třemi dny za Tarazem," pozdravil nás chlapík kdesi na benzínce. „To je docela dobře možné." „Nebyli jste tuhle kousek za Almatou?" zase jiný chlapík jinde. „Asi měsíc nazád? To jsme…
Peggy | 24.09.2024

Dámská 2024 – jezero Milada, Děčínský Sněžník, Ploučnice, Husí cesta a z Roudnic

 ()
Začínáme další desítku naší tradiční Dámské, dlouho jsme nevěděly kam vlastně pojedeme a kdy pojedeme. Radka měla naplánovanou dovolenou v Itálii, my s Lenkou zájezd do Alp, ale nakonec jsme Dámskou odjely v tradičním termínu. Letos máme 13 jako šťastné číslo, 13.června jsme jely s Lenkou do…
HMS | 18.09.2024

Slovinsko – Rakousko – relax v lázních Zreče 13.6. až 18.6. 2024

 ()
Letos opět s Mamutem, líbí se nám precizní připravenost tras i znalost místa, kde vedou trasy po cyklo i neznačených cestách. V únoru vybíráme zájezd, vzácně se shodneme na termínu a místu. Původně jsme chtěly ve složení Helena, Lenka a já zdolat Grossglockner, ale bohužel zájezd byl již koncem…
HMS | 18.09.2024

O čem se mluví:

Cestování na kole Do Montpellieru včera v 23:22
NEcyklo Co vás vytočilo 153 včera v 23:11
Co vás zaujalo 282 včera v 22:07
Cestování na kole Pobaltí na kole včera v 15:49
Bezpečnost na kole Strongest K2 Spice Paper Sheets for sale in Los Angeles včera v 15:22
Technické rady Spice k2 sheet K2 Spice paper - K2 Liquid Spice včera v 15:07
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

349 cyklistů (3 přihlášení)

Bikepacking přes Slovensko pokračuje: Z Čachtic do Gaderské doliny

Poté, co jsme se dvěma dětmi úspěšně projeli Malé Karpaty a zjistili, že náš syn Oskar je schopen ujet až 50…
Kristina | 03.10.2024

Centrální stezkou od západu na východ_3

Úterý 23. červenceKdyž pominu stále trvající vedra, začal dnešek příjemně. Ráno jsme měly poměrně brzy…
Aar | 02.10.2024

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 11. část

Kolečko se uzavírá Ještě v Kazachstánu jsme byli tak trochu celebrity. „Zdrastě, jak se máte? Viděl jsem vás…
Peggy | 24.09.2024