reklama

Moje příprava na novou cyklo sezónu

Foto: Autor

Tak to vypadá, že zima konečně končí, začíná jaro a s ním přichází nová cyklistická sezóna. Těšíte se jako já? A máte už své kolo připraveno? Jsem ten typ cyklisty, který jezdí na kole až do začátku zimy, ale na konci sezóny si už kolo nepřipravím na jaro. Prostě ho umyju, doma zaparkuju a seřízení a všechnu další přípravu nechávám na jaro. Tenhle krátký článek je vlastně malý souhrn toho, jak si připravuji kolo na novou sezónu. Je vlastně tak trochu i pro mě, abych si utřídil myšlenky a na nic nezapomněl :)

Jsem amatérský, ale řekl bych, že celkem vášnivý cyklista už od malička. V posledních letech dělím svou jízdu na kole na dvě větve – jízda dětmi (4 a 5 let) a jízda bez nich. S tím, jak opadly mrazy, se ve mně probouzí zase ten známý pocit, chuť vyrazit. Prvním krokem je tedy příprava kola. Co to v mém případě tedy obnáší?

Takže základ...

  • celé kolo pečlivě očistit vlhkým hadrem
  • otřít a namazat řetěz,
  • zkontrolovat pneumatiky, nafouknout na doporučený tlak,
  • zkontrolovat stav brzd a dotažení šroubů,
  • vzpomenout si, jestli byl na konci sezóny s kolem nějaký problém ...

To jsou akce, které většinou dělám sám. Patří k nim i kontrola výpletu, promazání lanek, natřít sedlo silikonovým olejem... Samozřejmě je potřeba dokoupit vše, co už nějakým způsobem nefunguje nebo odpadává. Tento rok budu třeba kupovat nový zvonek, protože ten starý tam opravdu drží už jen silou vůle a možná díky vrstvě špíny. 

Jakmile mám toto pořešené, vezu kolo do servisu. Mám zkušenost, že i přes mou největší snahu udělat vše dobře, ne vždycky se mi to podaří. V servisu mi to zkontrolují, řeknou vše dobrý nebo dodělají co je třeba. Tak či tak mám jistotu, že je kolo opravdu v pořádku.

Jestli jezdíte i s dětmi, tak jako já, je potřeba připravit i dětská kola. Tady je kromě očisty a kontroly brzd důležitá i správná výška sedátka, protože děti přes zimu až nečekaně vyrostly, případně je nutné pořídit jim i helmy, protože z těch můžou vyrůst taky :) Dětská kola zvládám taky připravit sám ale pro jistotu je beru i do servisu. Zaplatíte pár stovek, ale aspoň je jistota, že je všechno pro prcky v pořádku.

Už se sám moc těším na první vyjížďky a vám přeji, aby bylo co nejvíce slunečných dní a hlavně ať se vám podaří vyrazit na kolo co nejčastěji. Sami, s kamarády nebo i s dětmi.

Fotogalerie

13.03.2018 vložil/a: StanaPavlicek
karma článku: 3.64
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Jak jsem doma vyřešil ukládání kol

Ze života
Nejsem si jistý, zda sem tohle téma úplně patří, ale pro mě to v posledních týdnech bylo celkem aktuální, tak jsem se rozhodl o tom něco…
01.05.2018
StanaPavlicek
(3.32)

Město na kole - co mě štve a z čeho mám radost

Ze života
Pocházím z menšího města a většinu roku jezdím na kole do práce a z práce. Je to cca 13 kilometrů jedním směrem, takže tak akorát pro ranní…
23.03.2018
StanaPavlicek
(3.95)

Nejčtenější blogy:

PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

162 cyklistů (0 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023