reklama

RUNDREISE 2018: Donau - Enns - SALZA - Mariazell - Walster - Traisen - Donau

Donau
Donau
Foto: Autor

Salza se mi zalíbila v r. 2010, když jsme na jejím břehu tábořili v kempu Weiberlauf, do něhož jsme odbočili z Ennské cyklostezky.
Je to horská řeka v rakouském Štýrsku s udávanou délkou toku 88 km, pramenem severovýchodně od obce Ulreichsberg blízko Traisentalradweg, ústím do Enns u Grossreifling blízko kempu Weiberlauf. Enns odvádí její vody do Dunaje a ten do Černého moře.

Kvůli Salze jsem naplánovala okružní cestu podél rakouských řek - mohutného Dunaje, náročné Enns, nádherné Salzy, pohodového Walsteru a rychlého Traisenu.
Významným místem na této cestě je Mariazell, malé městečko se skiareálem i letištěm, největší poutní místo v Rakousku, známé výrobou medových perníků, svíček ze včelího vosku a bylinného likéru, s lanovkou na Bürgeralpe s rozhlednou, jezery a vláčkem.

Letos to bylo hodně krátké, celkem 7 a 1/2 dne. Autem 740 km, tachometr na kole naměřil v 7 dnech 466 km, z toho Enns patří 110, Salze 75, Walsteru a Traisenu 111 a Dunaji 170. Jelo se dobře, většinou proti proudu. Po proudu jen podél Traisenu, kousíček podél Salzy blízko jejího pramene a závěr podél Dunaje. Zároveň s Dunajem jsme měli chvíli vedle sebe i Krems. U Enns je to jedno, jestli po nebo proti, ta má náročné úseky v obou směrech.

První noc jsme strávili v autě pod hromy a blesky u jednoho rybníka před Znojmem. Další dva dny nebylo snadné najít odměnu a chybělo norské světlo. Po projetí Pöchlarnem se už nechtělo do další tmy, troufli jsme si zůstat na jeho okraji na břehu Dunaje. Na další noc by vyšlo při západu slunce pěkné místo na soutoku Enns a Dunaje, překážkou bylo jen vysoké napětí přímo nad ním. A tak jsme se vydali dál a skončili v jedné autobusové čekárně. Paráda, naproti podél silnice vedly koleje a hned projel vlak. Ale bouřka nedorazila, nikdo neprošel, nikdo neprojel a i vlaky dodržely noční klid.

Brzy jsme si zvykli na opuštění pohodlí domova, na kočovný život v přírodě, bylo fajn. Cyklistů moc nejezdilo, o to víc potěšilo každé setkání. Jela bych dál, jela bych dlouho ... dík i za tuto krátkou cestu.

Fotodokumentace s titulky v němčině zde:
http://jana-l.rajce.idnes.cz/RUNDREISE_2018_Donau_-_Enns_-_SALZA_-_Mariazell_-_Walster_-_Traisen_-_Donau/

Fotogalerie

17.05.2018 vložil/a: Quatsch
karma článku: 5.58
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

RUNDREISE 2023: De - BeNeLux - Fr

Cestování
Oblast, kam bychom se mohli jet letos projet, navrhl manžel. Co tam, to už mi neřekl. Plánování jsem nechala na něm, i když vím, jak on…
08.06.2023
Quatsch
(4.23)

RUNDREISE 2022: Brenner - Reschen - Maloja

Cestování
Můj blog za rok 2022:Pro letošní expedici mě napadl Engadin a Maloja. Už nevím proč a který z těch dvou pojmů dříve. Vždy pomýšlím na hory…
16.06.2022
Quatsch
(4.25)

Okružní cesta přes nej-Z-bod

Cestování
Píšu blog. Napíšu to na rovinu: Nic z toho nemám. Jen dobrý pocit, ale to bylo vždy. Dobrý pocit, podělení se o zážitky, mít zde možnost…
26.05.2021
Quatsch
(5.58)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Dunajská cyklostezka – Wachau na kole

Rakousko
28.04.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
9 900 Kč
 (CK Victoria)

Kolem jezer Solné komory

Rakousko
27.05.2024 - 4 dny
cyklistický
Autobusem
6 990 Kč
 (CK Victoria)
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč

Nejčtenější blogy:

PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

128 cyklistů (2 přihlášení)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023