reklama

RUNDREISE 2023: De - BeNeLux - Fr

Foto: Autor

Oblast, kam bychom se mohli jet letos projet, navrhl manžel. Co tam, to už mi neřekl. Plánování jsem nechala na něm, i když vím, jak on plánuje. Klikne 2x do mapy, body se mu spojí čárou a má hotovo. Tak si vytvořil asi 8 úseků. Odkazy na ně mi poslal v době, kdy už na podrobné plánování nebyl čas. Přesto jsem stihla napsat si poznámky, abych věděla, kam jedu, a přidala nějaká místa, aby se nejelo jen tak. O termínu cesty se doma taky moc nemluvilo. První nervy se objevily, když většina nakliknutých tras záhadně zmizela, nefungovaly ani odkazy, které mi poslal. Tak začal tvořit něco znovu a ono mu to den před odjezdem zase zmizelo. Naštěstí jsme se na expediční cestu vydali, chtěla jsem někam jet. Nedůsledná příprava se mi samozřejmě nelíbila. Můj průvodce stále koukal do mobilu i za jízdy, místo aby se té jízdě věnoval. Nejvíc to schytal, když do mě zezadu vrazil. Jak by to asi dopadlo, kdyby vedle zrovna nebyla tráva, kdyby tam byl beton, nebo to bylo na mostě. Z trávy se daly věci posbírat.

Když už 3. den byly úseky "steil hoch", přestávalo se mi to líbit: "Tady nejezdí natěžkisti, tady nejezdí žádní cyklisti! Copak tam, kam jedeme, nevede lepší silnice?" Prý ne. Nespokojenost jsem dávala nadále najevo, až jsem se dozvěděla, že do navigace zadával "horské kolo". "Ty jó, MTB!" ... "Horské kolo není MTB." To nešlo zůstávat v klidu :-D

V Nizozemsku jezdí každý na kole. Všude kola, všude cesty pro cyklisty, kteří po nich jezdí svižným tempem. Cyklocesty jsou i pro malé motorky. Takže se cyklista nesmí moc motat, aby ho na užší cestě nesejmula předjíždějící motorka. Auta většinou na přechodech dávají přednost, ale není to samozřejmostí. Věci si Nizozemci, včetně školáků, vozí vpředu na nosiči v bedýnce nebo v košíku, větší náklad, děti, či třeba partner partnerku v korbě na kole před sebou.

Jazykově to je v zemích Beneluxu rozmanité - nizozemština, němčina, fríština, francouzština, lucemburština, angličtina. Převažovala konverzace v podobě pozdravů a ty byly různé. Jednou ze mě při odpovědi na pozdrav vypadlo i "buon giorno". Pokud došlo k větší komunikaci, dařila se i v němčině, nebo více jazyky dohromady.

1. den jsme vyjeli proti proudu Mosely a dojeli na trojzemí.
12. den jsme se po proudu Mosely z jiného trojzemí vrátili.

Více o cestě ve fotoreportáži:

https://jana-l.rajce.idnes.cz/Rundreise_2023_De_-_BeNeLux_-_Fr/

Fotogalerie

08.06.2023 vložil/a: Quatsch
karma článku: 4.23
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

RUNDREISE 2022: Brenner - Reschen - Maloja

Cestování
Můj blog za rok 2022:Pro letošní expedici mě napadl Engadin a Maloja. Už nevím proč a který z těch dvou pojmů dříve. Vždy pomýšlím na hory…
16.06.2022
Quatsch
(4.25)

Okružní cesta přes nej-Z-bod

Cestování
Píšu blog. Napíšu to na rovinu: Nic z toho nemám. Jen dobrý pocit, ale to bylo vždy. Dobrý pocit, podělení se o zážitky, mít zde možnost…
26.05.2021
Quatsch
(5.58)

RUNDREISE 2020: Durch die Schweiz

Cestování
Je neděle, bydlíme na nádraží v Realpu, od včerejších 14:00 prší. Každou hodinu, 10 minut před celou a 5 minut po celé, tu projíždějí vlaky…
19.09.2020
Quatsch
(4.81)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.04.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 900 Kč
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Provence na kole

Francie
18.05.2024 - 8 dní
cyklistický
Autobusem
15 250 Kč

Nejčtenější blogy:

PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

247 cyklistů (11 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023