reklama

Cyklovýlet Moravské Toskánsko 14.-17. září 2018

Naše partička
Naše partička
Foto: Autor

Každoroční návštěva Moravy je obohacující o něco nového. Letošní cyklovýlet byl do oblasti „Moravské Toskánsko". Zajímavé označení je pro populární označení pro oblast u Kyjova v Jihomoravském kraji, která svými terénními vlnami připomíná krajinu italského Toskánska. Oblíbená je u fotografů, krajina není narušena výškovými budovami či komíny, občas jsou v ní solitérní stromy či kapličky. Časopis Condé Nast Traveller ji zařadil mezi 50 nejkrásnějších míst na Zemi." Po projetí můžeme tvrzení říci, že oblast je opravdu hezká a stojí za návštěvu.
Letošní účast byla velmi silná, 13 cyklistů se mnou vydalo objevovat krásy krajiny - já, Honza, Věrka, Klára, Katka P., Dušan, Helenka P., Marika, Lenka, Jana I., Jirka, Žíža a Patrick.

V pátek jsme vyrazili vlakem z Hlavního nádraží a po 8h večerní jsme vystupovali na moravské půdě v Otrokovicích. Již byla tma, tak jsme za cyklosvětlel dorazili na ubytování do 14km vzdáleného penzionu Era v obci Kudlov, kousek za Otrokovicemi.

Ráno v sobotu dorazil Patrick a celá parta vyrazila přes Vizovické vrchy. Kopce roztrhali peloton na pár skupinek a pak jsme se zase spojili v Luhačovicích na ochutnávce lázeňských oplatek. Pokračovali jsme společně do obce Těšov na výborný oběd v motorestu Štěpán na základě doporučení. Trasa pokračovala přes Uherský Brod, Nivnici a Hluk s občerstvovací zastávkou na tenisových kurtech. Finální stoupání ke kostelu sv. Antonínka dal celé skupině pořádně zabrat. Po příjezdu do Blatnice pod Svatým Antonínkem jsme míjeli vinařské slavnosti a jeli jsme se ubytovat do penzionu Parnas. Odměnou za ujetých 75km byla degustace ve Vinařství Polehňa, řízenou přímo zakladatel vinařství panem Františkem, veselým to člověkem :) Také se k nám připojili poslední účastníci - Kamila/ tedy Žíža :) a Jirka. Zajímavé povídání při výborném víně s obloženými mísy se táhlo do dlouhých pozdních hodin a způsobilo, že se nám zatoulala Kamila, která měla velkou žížu a to už jí zůstalo :)

Nedělní ráno jsme po společné snídani z ranního nákupu v Coopu vyrazili za slunečného počasí. Cesta vedla přes známé vinařská města jako Bzenec a Vracov věčně zastávky s ochutnávkou burčáku. Oběd v kyjovském pivovaru byl nic moc. Následně vyrážíme za cílem letošní cykloakce, do oblasti Moravské Toskánsko. Oblast se rozkládá hlavně mezi obcemi Svatobořice a Šardicemi. Výšlap na vrcholky se vyplatil, pozorovat oblast Moravské Toskánsko z hřebenu vinic byl úchvatný a zvlněná oblast se táhla po dlouhém horizontu. Výšlap dal zabrat a na další hřeben se vypravilo už jen pár jedinců s celkovým dnešním nájezdem 75km. Po ubytování v Čejkovicích ve vile vinaře Pavle Novotného jsme se vydali na večeři. Tečka dnešního den byla prohlídka Templářských sklepů s malou degustací. Paní průvodkyně byla velmi veselá a nakonec se nám prohlídka s degustací pěkně protáhla :D

Pondělní den začal vydatnou společnou snídaní po nákupu a sháněním sole pro osolení míchaných vajíček :) Trasa 50km posledního dne byla pohodová a vedla po stopách filmu Bobule. Cesta vedla mezi vinicemi, které byly obsypány hrozny. Výhled z vrcholu Zimarky od kaple sv. Cyrila a Metoděje, Václava a Urbana byl nádherný. Cesta vedla přes Zaječov, Rakvice, Nové mlýny do Bulhar, kde byla plánovaná zastávka u Vítka ve vinařství Nad Sklepy. Bohužel bylo po sezóně a ke všemu v pondělí, takže všude bylo zavřeno. Nakonec jsme si na oběd v restauraci Grilu Galán dojeli do Lednice. Příjemná finální cesta vedla okolo Janova hradu přes přírodní park Niva Dyje na nádraží v Břeclavi. Cesta vlakem do Prahy proběhla v pohodě.

Letošní Morava byla zase parádní i docela náročná, kopce dali zabrat. Přesto trasu všichni zvládli parádně. Díky všem za velkou účast, která byla moc fajn. Oblast byla zajímavá, rozmanitá a víno jak jinak, bylo výborné :) Tak Moravu zase někdy.

Odkaz na fotogalerie: https://www.zonerama.com/Ladafoto

Více o našich akcích na www.majstr-liga.cz

Kolu zdar,
Láďa

Trasa a ubytování

Pátek:
Trasa: https://mapy.cz/s/2Vd09 Otrokovice - Zlín Kudlov,
Ubytování: penzion Era http://www.penzion-era.cz/kontakt/
_________________________________________________________________________
Sobota 15. 9. Vizovická vrchovina
Trasa: https://mapy.cz/s/2Vdob Zlín Kudlov - Luhačovice - Uherský Brod - Hluk - Blatnička p. Sv. A.
Ubytování: Penzion Parnas http://www.parnas-valasek.cz/
__________________________________________________________________________
Neděle 16. 9. Moravské Toskánsko
Trasa: https://mapy.cz/s/2Ytss Blatnička p. A. - Bzenec - Vracov - Kyjov - Moravské Toskánsko (mezi Svatobořicemi a Šardicemi) - Čejč - Čejkovice
Ubytování: Vinařství Pavel Novotný http://vinonovotny.cz/ubytovani/
___________________________________________________________________________
Pondělí 17. 9. po stopách filmu Bobule
Trasa: https://mapy.cz/s/2Vqrg Čejkovice - Vrbice - V. Bílovice - Zaječí - nádrž Nové Mlýny - Bulhary - Lednice - Břeclav zakončení

Fotogalerie

27.12.2018 vložil/a: Ladama
karma článku: 3.95
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Cyklovýlet na kanárský ostrov Lanzarote 7.-14. prosince 2018

Cestování
Začíná se stávat tradicí, že s partou bikerů B-teamu Řevnice vyrážím před vánocemi na Kanárské ostrovy si prodloužit cyklosezónu. Letošní…
27.12.2018
Ladama
(3.95)

Cyklovýlet do srdce Brd, červen 2018

Cestování
Dlouho jsem se už tak nepobavil a ještě ve spojení s výletem na kole :-D Vyrazili jsme v sobotu 2. června ráno vlakem do Rokycan a pak na…
26.06.2018
Ladama
(3.95)

Cykloputování podél Ohře, Labe a Vltavy - květen 2018 reportáž

Cestování
Navázali jsme na naše loňské putování po Krušných horách u Karlových Varů. Vyrazili jsme v počtu 13 účastníků na cykloakci v termínu 4. - 8…
10.06.2018
Ladama
(3.95)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč

Nejčtenější blogy:

PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

201 cyklistů (3 přihlášení)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023