reklama

S Banánem na sever 4 - Poštovní okénko

Poštovní kolo v Kodani
Poštovní kolo v Kodani
Foto: Autor

9.10. je prý Světový den pošty. Tak taky něco přidám.

Už v Kodani mě zaujali místní borci. Řídili žlutá, mohutná, elektrická kola s vykládací plošinou. V bývalých docích jsem potkal jednoho poštovského jezdce. Neostýchal jsem se a zeptal kolik toho najede. Sice nepatřil mezi nejchápavější (výrazem ve tváří), ale dozvěděl jsem se, že běžně najezdí přes 30 kilometrů za den, jezdí mu to v pohodě dvacetikilometrovou rychlostí a že musí pracovat. Když jsem viděl kolo, nezáviděl jsem.

V Linköpingu využívala pošťačka v rámci univerzity motorovou tříkolku, ale určitě jsem viděl i kola, ale bohužel jsem fotku nenašel, když najdu, dodám.

Na ostrově Gräna, na břehu jezera Vätternu, měla pošta neméně zajíavé kolo. Jejich vylepšení přípomínalo dětská pomocná kolečka, ale velmi dobře to fungovalo jako stojánek (ještě jim v tom kopci chyběla ruční brzda), posuďte sami dle fotky.

Tady v Umeå jsem viděl akorát auto, které má volant na druhé straně, aby se řidiči lépe doručovalo. Pěkné jsou místní náklaďáky s fotkou balíků na boku. Vypadá to, jako by měli otevřené bočnice. 

A když jsem v tom, tak ještě přihodím pár informací o samotných poštovních službách. Pošta tu nepatří k nejlevnějším (pro nás). Běžný dopis do ČR stojí 12 SEK (x3=CZK). Ale balíky násobně více. Jen nevím, jaktože děvčata z Rakouska i Německa posílají balíky do Švédska levněji, než by zvládl náš státní podnik. No patnácti kilový (15!!!) balík za 16 eur? To jim závidím. Pak jim maminka může posílat i nějakou tu výslužku, nejenom teplé ponožky, jak mi tvrdily. 

Naše poštovna v Ålidhem centru (popíšu v budoucnu) je celkem pěkná. Nejedná se o uzavřenou kopku z 80. let, jak většinou předvádí pošta u nás. Je naprosto otevřená vůči zákazníkům. Žádné dveře, jen tři regály vyplňují prostor mezi pultem a vchodem. Od výdeje koukají pracovníci přímo do supermarketu. Prodávají tam žárovky, usb klíčenky i další běžné vybavení. Samozřejmě spoustu pohledů a obálky.

Fronta se stojí i tam, ale sofistikovaně - s pořadovým číslem, takže si někdy stihnete i nakoupit, zatímco u nás bychom stáli řadu jako správní Švédi (vysvětlím někdy v budoucnu). Ale co je nejzajímavější: ŽÁDNÉ SKLO mezi vámi a pošťačkou neexistuje, otevřený pult a v pozadí vidíte na police s balíkama. Vše probíhá pomocí čárových kódů, které váha sama tiskne. Pracovníci jednají rychle a s úsměvem.

A perlička na závěr: Tahle pošta se těžko vykrádá, paní pošťačka má velkou kovovou bednu, kam se strká hotovost. Svoje drobné z toho už nedostanete, funguje jako trezor. Takže zloději tady asi nemají lehký život... 

Fotogalerie

09.10.2012 vložil/a: Bananovník
karma článku: 3.63
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

S Banánem na sever 3 - Tak teda ta Kodaň

Cestování
Byl takhle začátek srpna 2012 a já se zrovna projížděl po jednom hlavním městě. Před chvílí mě vyklopil autobus nedaleko odsud a já dotáhl…
01.10.2012
Bananovník
(4.24)

S Banánem na sever 2 - Už jsem v Kodani

Cestování
Všude tma, Německé dálnice mi připadají jako tunel. Od té doby, co jsme opustili Drážďany jedeme lesním průsekem, který se s přibývající…
07.09.2012
Bananovník
(4.51)

S Banánem na sever 1 - ÚVOD

Cestování
Sedím u Vrtalů na sedačce a zápolím s mobilem. V hloubi našeho školního webu se skrývají výsledky výběrového řízení na semestrální…
03.09.2012
Bananovník
(6.03)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Bondo)

Velká skandinávská pouť na kole

Finsko, Norsko, Švédsko
01.08.2025 - 17 dní
cyklistický
Letecky
56 940 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

273 cyklistů (2 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024