reklama

Štafeta 2012 - Temelín - Týn - Purkarec

Tady se mi, milý nakolíku, vaří čtyři hrnky silnýho kafíčka. A nejsou malý a ještě se z nich kouří. Vidím na ně ze širýho kraje a hned vím, kudy domů. :))
Tady se mi, milý nakolíku, vaří čtyři hrnky silnýho kafíčka. A nejsou malý a ještě se z nich kouří. Vidím na ně ze širýho kraje a hned vím, kudy domů. :))
Foto: Autor

Datum: 18.7.2012 - 21.7.2012

Kdo vezl nakolík: básník, pěšky nesla víla

Kdo se taky svezl: jel jsem sám, pěšky po Týně s vílou

Trasa odkud kam: ves Temelín (hospoda) - Týn nad Vltavou (přes JETE, hněvkovickou hráz, Břehy u Týna), pěšky kousek po Týně, Týn nad Vltavou - Purkarec (přes hněvkovickou hráz, Litoradlice a Jeznici). Vše asfalt.

Délka etapy: 15 km Temelín - Týn, pěšky kousek, 15 km Týn - Purkarec.

Počasí: letní přeháňkové, mezi dešti. Teplotně ten pocit že váháte jestli nevzít spíš dlouhý gatě, pak jedete v krátkých a je to tak na hraně. Jsem teda spíš teplomil.

Komentář: Nakolík přijel 18.7.2012 s Michaelem od Prachatic do temelínský hospody. Michaela jsem neznal a tak jsem byl zvědav. Vyklubal se z něho sportovní borec, co má najeto, a sympaťák. Spíš si zasloužil předávat nějaké hezké slečně než mně teda a mám pocit že by slečna měla šanci. Dal si kozla, já gambrinus. Popojeli jsme před administračku JETE, kde Michael vyprázdnil místní bankomat (vtip), a zmizel zase směrem k horám.
Při předání nakolíku nás vyfotila paní hospodská na Michaelův foťáček, tak obrázek musí dát Michael do svého blogu.
Já pokračoval s nakolíkem tím divným krajem bývalých vesnic okolo JETE. Zvláštní území, takové dobrodružství v zemi nikoho. Z bývalých návsí zůstala vždy jen kaplička a sem tam lípy, občas informační panel, opuštěná studna, zídka a dvě tůje, keř šeříku. Síť silniček odnikud nikam. Ale trávu pořád někdo občas poseče. Jenom domy a lidi jsou pryč. Jednou se na nakole někdo ptal na opuštěný kraje v pohraničí. Okolo JETE je to taky a ne málo.
Sjel jsem k řece a přes hráz Hněvkovické přehrady s novým zdymadlem dojel po pravém břehu do Týna. Cestou jsem minul poslední dva jezy (V Hněvkovicích), které až se stavebně dořeší, bude Vltava splavná z Labe až do Budějovic pro lodě do 300 tun. Jo ještě ten most v Týně, k tomu se dostaneme. Víla zvědavě rozmontovala nakolík (ono se to šroubuje dost dlouho) a hned snědla jeden bonbón :-))

Další den jsme se šli s vílou projít po Týně. Ten starý ocelový most mám rád a pamatuju si ho z dětství, kdy jsem tu pobýval u dědečka a babičky (vždy po nemoci, na výkrm). Tenkrát po něm jezdily i vojenské Tatry 111, dnes je památkově chráněnej a jen pro pěší a cyklisty. Výška pro podplutí je jen 3m, a to je málo. Plachetnice sklopí stěžeň (stejně tu plujou na motor) ale velké parníky z Orlíku musí točit před mostem. Menší lodě a jachty bez problému. Město řeší jestli most zvednout nebo přemístit. Samozřejmě že vidina získání takové investice je pro místní politiky lákavá.
Dali jsme pivko Lipan (z pivovárku Dražíč) v artbaru na nábřeží a koukali na závodní kanoe a kajaky, naproti přes řeku je loděnice. Jeden kajakář se udělal.

No a v den D (21.7.2012) jsem nakolík odvezl do Purkarce Honzovi setemu a EvčeS s rodinkou, bylo to příjemné setkání. Já vás lidi (Evčo, Pavle, i třeba Martisovi) obdivuju, jak to s těmi dětmi máte zmáknutý, že i s nimi jezdíte. To je super, fakt :-)).
S Honzou jsme poseděli chvíli déle, já potom odjížděl do černoty naprostý, Honza do modrostrakata. Ale zmokli jsme oba. Život je pestrý :-))

Ještě poznámku. Ta cyklostezka mezi hněvkovickou hrází a Litoradlicema je úplně nově udělaná balenkou, ale jsou nechaný úseky po pár metrech kde zůstala ta tanková betonka rozvrtaná na kousky bagrem s kladivem. Nahoru od hráze to jde jet, dolů bacha, moc to nepouštět.

 

Fotogalerie

22.07.2012 vložil/a: básník
karma článku: 3.62
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Jak básníkům chutná volant (o splnění jednoho klukovského snu)

Ze života
Jako malý kluk jsem chtěl být kosmonautem (který kluk tehdy nechtěl?), popelářem (měli velký auto, hodně nadávali a prášili u toho - prostě…
02.01.2016
básník
(6.7)

Směr jihozápad 11: Riviera

Cestování
Točím drhnoucí kličkou mechanického kafemlýnku, mám totiž moc rád tu vůni čerstvého kafe na turka. No je úplně omamná... A koukám co dál s…
29.04.2015
básník
(6.7)

Směr jihozápad 10: Setkání s Kryštofem Kolumbem

Cestování
Ujížděl jsem dál s tou cibulí v kapse a už se na ni těšil. Na jihu zase zesílil provoz a zatměl jsem před městečkem Serravale. Od Janova a…
11.03.2015
básník
(6.04)
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

391 cyklistů (5 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024