reklama

Jak dostat kolo do vlaku

Ne "kam s ním", ale "jak s ním"?
Jde mi o naložení kola do vagónu, který není nízkopodlažní. Ano, mám na mysli překonání těch 2 vysokých schůdků v úzkých dveřích vagónu když je na to člověk zcela sám.
Co jsem zůstala na výletování sama, je to pokaždé boj. Zatím se teda vždycky našel někdo ochotný, kdo pomohl, ale nerada bych se na to spoléhala.
V Praze to ještě jakž tak jde, protože nástupiště jsou vysoká, ale v malých obcích, kde nástupiště tvoří úzký pás z panelů, je i pro člověka bez kola mnohdy akrobatickým výkonem vylézt na první schůdek vagónu. Natož se pokusit dostat tam kolo.

Rady "máš kolo, tak na něm jezdi" si prosím strčte kamsi". Děkuji.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: dnes v 19:30
Autor: radka
  • Re: Jak dostat kolo do vlaku

Úplně nevím, jakou odpověď čekáš?

Vlaky se službou úschova během přepravy už se běžně nevyskytují (možná některé tratě?), takže z pohledu ČD je to jenom o tom, abys měla pro kolo správnou jízdenku, případně povinnou místenku, nastoupila správnými dveřmi, zaparkovala na povoleném místě a nikomu nic nepoškodila.

Jak to ale zvládneš fyzicky, prostě nikoho nezajímá.
    Stejně tak ovšem ČD příliš nezajímá, jak si poradíš, když nepřijede vagón, se kterým počítáš nebo třeba nejdou otevřít dveře, kterými potřebuješ vystoupit...

A byť si nemyslím, že bych na tom byl fyzicky úplně špatně, tak přeprava lehokola vlakem mi vždycky dala zabrat fyzicky i psychicky... :-/

Takže asi jediná rada, když můžeš nejezdi sama, dva cyklisti si mohou vzájemně dost pomoct, v jednom je to náročné...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: dnes v 19:45
    Autor: Jrr
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Dík, ale tohle všechno vím.

A poslední rada...
      Kdyby mi můj cestovní přítel nezemřel loni v červenci, tak bych sama nejezdila.
      A najít někoho, s kým si prostě souzníš, je dost obtížné.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: dnes v 20:01
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Vystrčit kolo, předním kolem napřed a pak nastoupit za ním...

Seriozně nevím, co bys čekala za radu, tohle bude hodně individuální, jak k takové akrobacii přistoupit. Já se svými dvěma metry to budu mít asi vždycky jiné, než slečna 155cm.
    Leda si možná vozit nějaký gumycuk, na zafixování toho předku, aby držel plus-minus rovně a nedělal celou situaci ještě zapeklitější... :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: dnes v 19:46
    Autor: Sodoma

>Vystrčit kolo, předním kolem napřed a pak nastoupit za ním...<

Jasně, tohle je běžná praxe. JENŽE...
      když strčíš ten předek nahoru a tlačíš tam zbytek kola, tak se zpravidla přední kolo stočí a je vymalováno.
      O nějaké fixaci předku jsem uvažovala a napadnul mě i ten gumicuk, ale v praxi jsem to ještě nezkusila.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: dnes v 19:57

Používal jsem s Favoritem takový trik- postavil jsem ho na zadni kolo,držel brzdu, opřel přední kolo o schůdky.
    Protáhl jsem se dovnitř a kolo vtáhl za berany dovnitř.Pravidelně jsem chytil o něco pedálem.
    Někdy jsem vlezl na první schůdek kolo nadzvedl a prostrčil kolo dovnitř, potom vlezl za ním.
    Jenže... to mi bylo tak dvacet.
    Takže po pravdě- knížecí rada, promiň.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: dnes v 19:47
    Autor: cibi

No, jak se to vezme. Každopádně jsi mi potvrdil, že to takhle nějak jde.
      Z normálního perónu určitě.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: dnes v 20:04
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

S 10 kg kolem to jde, postavit na zadní, pocufačky vylézt na schodky a kolo vytahovat za řidítka po zadním kole. Výstup opačný, kolo vystrkat po zadním kole ze schodků, držíc za řídítka. Ovšem s těžkým elektrokolem nevím nevím.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: dnes v 20:35
        Autor: plusjedna

Ano, je pravda, že moje kolo váží cca 17 kg.
          Na rameno ho fakt nehodím.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: před 3 minutami

Obrať se na Luďka Zigáčka (manžela Peggy), ten má natrénováno (se čtyřmi koly)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: dnes v 20:21
    Autor: AV
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Já už teda na zábradlí dávno nejezdím, ale dokud jsem jezdila, tak nenaložené kolo jsem vzala nějak jako "pod paží" a celkem normálně s ním nastoupila.
    No, pravda, byla jsem o dost mladší, možná bych to dnes už taky nezvládla. Takže rada pro kočku... :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: dnes v 20:41
    Autor: Ifča

Já to s lehkým holým kolem zatím zvládám. Brašny nakládám dodatečně. Ale hodně často mi lidé nabízí sami pomoc včetně průvodčích. Asi ti nezbyde nic jiného, než tu pomoc cíleně hledat a žádat. Elektrokolo je těžké a tak nic jiného nezbývá. Prostě si řekni. Lidé jsou v podstatě docela hodní až na některé exoty, ale ti jsou všude.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: před 16 minutami
    Autor: Brahma
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Ženu cyklistku ze Zlínského kraje

01.03.2026
Muž 38 let hledá ženu cyklistku ze Zlínského kraje která se ráda projede na kole po okolí našeho kraje.

Hledám: Cyklistky,cyklisty do naší skupiny

28.02.2026
parta cyklistů z Prahy hledá další kamarády. Jezdíme od dubna do října 1x za měsíc o víkendu "natěžko", 1x za rok…

Hledám: Parťačka na kolo

26.02.2026
Ahoj, hledám parťačku na jarní cyklovyjížky do okolí Prahy a třeba i dál do regionů, cyklistika na pohodu.
Cyklozájezdy | Dokempu.cz | Cyklobazar | Aktivni dovolená
Perfektní funkční oblečení pro vaše sportovní aktivity, od značky Moira.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

245 cyklistů (14 přihlášených)

Baťův kanál

Tak a teď už budu jezdit jenom roviny. To jsem si řekl v době, kdy se starší syn nastěhoval do svého nového,…
Stanley58 | 16.02.2026

Ålandy 2025 – část 3 – Švédsko

Rådasjön, pondělí 7.7. V závěru včerejšího dne jsme se dostali na systém cyklotras vedených pod názvem…
kotek | 25.01.2026

Ålandy 2025 – část 2 – Ålandy

Brändö, sobota 5.7. Dnes musíme učinit zásadní rozhodnutí. Jsou dvě možnosti jak se dostat na ostrov Aland,…
kotek | 18.01.2026