"Ve středověku by vás nejspíš rovnou zabili, nabo nahnali do baráku, kterému by zatloukli dveře a před něj postavili hlídku a tam vás nechali chcípnout."
Datum: včera v 20:14
Autor: Brahma
A něco takového napíše "nevolte konfliktní témata"?!
Síla!
kdo si pamatuje? :-)
https://cs16.pikabu.ru/s/2025/07/17/11/pnusjzkz...
Dcerunka.
O víkendu dal Beskydskou štreku...
Už jí zbývá "jen" Beskydská sedmička.
Tak on nebo ona.
Vysvětlením může být dvojnásobná tranzice.
Narodilo se to jako žena, po operaci už jako muž absolvoval Beskydskou štreku, ale jelikož teď probíhá obnova původního pohlaví, tak na Beskydské sedmičce bude opět zase žena.
Vlastně ale nevím, zda ke změně pohlaví je ještě pořád nutná operace nebo už stačí jenom se tak cítit?
Každopádně pořadatelům sportovních akcí ten guláš fakt nezávidím... :-)
Kozla nebrat, https://www.prahain.cz/zivot-ve-meste/cechum-v...
Potěšilo mne, že jsem vyměnil největší talíř na třípřevodníku. Je to na čtyřpatce se čtyřhranem na středu. Musel jsem na novém talíři přibrousit upevňovací výběžky s dírou pro šroub Byly na mojí čtyřpacku moc dlouhé. Musel jsem vypodložit oko čtyřhranu alobalem, poněvadž už to zajíždělo moc blízko k rámu. No a také jsem přibrousil přesmykač, aby uměl chodit blíž k rámu. Výsledek je ovšem skvělý a přesmykač pracuje lépe než v předchozím stavu. Prostě to konečně řadí spolehlivě a vždy jak má. Jsem velmi spokojený.
Nesmrtelní dedci
https://www.youtube.com/watch?v=58TyCubwh2o&...
Což mi připomnělo, jak táta vyprávěl (jenom zřídka) o totálním nasazení. Že vlastně "naozajstný němci" byli milí a někteří dokonce prozradili, že vůdce nemají rádi ...
Ale přesto se mu podvolili.
Na tohle velmi doporučuji lehké, úsměvné čtení ve formě vyprávění "Capitolky ze života mého"
https://www.databazeknih.cz/knihy/capitolky-ze...
tam je také o totálním nasazení zajímavě psáno.
A nejen o něm.
Když si ale člověk přečte "Příběh jednoho Němce", tak i pochopí proč se podvolili
https://www.databazeknih.cz/knihy/pribeh...
Takové vyprávění, parafrázuji: "Večer jsme zmlátili v Köpenicku nějakou židovskou rodinu. Je jasné, že si to zasloužili, kdyby byli v právu, tak by se bránili.", tak takové vyprávění to člověk pochopí, že pak už bylo bezpečnější se "podvolit". :(
Tak NSDAP dostala ve volbách 1933 nějakých 40%, těch 60% bylo zticha a šoupalo nohama.
V 46. roce neměli komunisti u nás ani těch 40% a jak to dopadlo víme všichni, ale to už patří do úplně jiného tématu, určitě ne sem.
Tak zítra mě Soňa hodí do Norimberka, a pak už sám, tedy s motorkem, abych si neublížil, bude-li ještě vedro.
Dcera sklářského výtvarníka pana Vladislava Urbana mi na cestu poslala obrázek, co namaloval a prý originál na mě bude čekat v Brně, až se za kěsíc vrátím...
Tak šťastnou cestu, to potřebujeme všichni.
Ten obraz bude váš.Za to-co dĕláte pro sklo.
Vy možná pana Vladislava Urbana neznáte, ale každý z vás, a na to dám krk, měl někdy v ruce nějaké to sklo co navrhnul
Tohle byl pan Vladsilav Urban.
Také jezdil na kole, z Prahy do Nového Boru a zase zpátky. Koncem padesátých let to bylo prý nejrychlejší spojení...
https://youtu.be/xiZL367qPpc
Omlouvám se, že reaguji tady na příspěvek z jiného tématu, ale překvapivě i po víc než roční mojí odmlce zde, pořád mě v původním tématu blokuje jeho zakladatel:-))
Jedná se o toto:
https://www.nakole.cz/diskuse/31204-co-vas...
Domnívám se, že jde o ohýbání předpisů ve prospěch cyklisty. Přechod pro chodce je v zákoně jasně definován jako místo pro PŘECHÁZENÍ CHODCU. Není tam nic o přejíždění cyklistů natož o použití pro přejíždění motoristů. Cyklisté a motoristé přechod pro chodce pojíždějí, nikoliv přejíždějí, používají k přejezdu odněkud někam. Proto se také od roku 2006 do silničního zákona dostal přejezd pro cyklisty, jako místo pro přejíždění cyklistů, které není určeno ani pro auta ani pro chodce. Mnohde je tento přejezd dokonce sdružený s přechodem, má formu klasické zebry vedle které je přejezd pro cyklisty. Proč myslíte, že tomu tak je? Vždyť podle Jrr by stačil jeden přechod pro chodce a ten by mohl použít jak chodec, tak cyklista, tak koneckonců i motorista:-))
Naštěstí zatím stále platí, že co není zákázáno, tak je povoleno, jinak by vzhledem k omezené fantazii zákonodárců byl náš život mnohem obtížnější...
Pojem pojíždění přechodu neznám, zní to spíš jako z pravidel pro letecký provoz?
Smysl přechodu pro chodce je usnadnit chodcům přecházení a učinit jej bezpečnější. Chodcům to přináší mimo jiné právo tam vozovku bezpečně nerušeně přejít. Ostatním účastníkům přechod žádná práva nepřináší, jenom povinnosti.
Takže zatímco když kolo tlačíš, tak jsi chodec na přechodu pro chodce se všemi jeho právy, když na kole zůstaneš, jsi nemotorové vozidlo, které musí dávat přednost všem autům a chodcům a nesmí nikoho omezit, natož ohrozit...
Ano, je to tak. Přechod pro chodce je místo pro bezpečné přecházení chodců, kde je při tom přecházení nesmí omezit ani ohrozit žádný řidič. Ani řidič motorového vozidla, ani řidič nemotorového vozidla. Což si mnoho cyklistů na přechodu pro chodce nerado uvědomovalo, tak se pro ně již před skoro 20 lety zavedly přejezdy pro cyklisty. Na smíšených cyklostezkách nebo na chodnících s povolenou jízdou na kole se vedle zebry, která patří chodcům, malují přejezdy pro cyklisty, které patří cyklistům. Jinde to potřeba není, protože jinde by se (teoreticky) neměl cyklista s chodcem na přechodu sejít.
Právě že na spoustě míst je stále křížení smíšené stezky nebo chodníku s povolenou jízdou kol se silnicí řešeno přechodem a to nejen historicky kdy do roku 2016 neexistovala značka V 8c Sdružený přechod pro chodce a přejezd pro cyklisty ale objevuje se to i nově.
Pro představu tady je jediný přechod pro chodce, přes který běžně jezdím na lehokole, protože je to nejrozumnější cesta do parku, kde tahám slackline...
https://ulozto.live/watch/23698
Chodce jsem tu nepotkal ani nepamatuji (když nepočítám cyklisty tlačící kolo).
Na tu (smíšenou) cyklostezku se bez přejetí přechodu prakticky dostat nedá, kousek ho přejedu i v případě, že přijedu po silnici a přes přechod odbočím doleva.
Že by byla pitomost slézat z kola uprostřed silnice se doufám shodneme?
Mohl by tu být teoreticky 20 let vyznačený přejezd pro cyklisty, ale není a já o něj ani nestojím - vůbec nic by se tím nezměnilo.
Takže jak trefně napsala Bára, sesedání z kola na přechodu není nutné, ale motoristé to tak mají rádi...
V první řadě. To že něco "není určeno pro..." fakt není synonymum pro "je zakázáno".
Pro chodce to určeno je. Což znamená, že vozidla ho tam nesmějí ohrozit či omezit a současně, že ten chodec je povinen přecházet tam a ne jinde, pokud to má k přechodu blíž než 50m.
Pro cyklisty to určeno není. Tj. nepožívá tu výhodu, že ho tam vozidla jedoucí po silnici nesmějí omezit či ohrozit. Naopak je to on, co tam nesmí ohrozit či omezit chodce. Ale současně nemá ten příkaz, že by musel přejíždět přesně tady.
Ale zakázáno to v žádném případě nemá a tvrdit to, je zas ohýbání předpisů ve prospěch bezdůvodné buzerace cyklistů.
Já samozřejmě chápu, že v řadě situací to tak prakticky je. Umím si představit, že ve velkoměstském provozu je technicky až nemožné, aby cyklista přejel přes přechod bez omezování či dokonce ohrožování chodců. Nicméně je taky spousta přechodů, kde v daný okamžik nenajdete žádného chodce ani několik set metrů daleko a je nesmyslné tvrdit, že zrovna tady cyklista přejet nesmí.
Ano, poslední zhruba rok - dva fakt přibývají přechody, vedle kterých je přejezd pro cyklisty - tento případ asi neřešíme. Většina z nich ovšem ten přejezd nikde v blízkosti nemá. Že je to v zákoně od roku 2006 je cyklistovi, který nejezdí v zákoně, ale po pozemních komunikacích, celkem houby platné.
Souhlasím. Taky jsem nikde nepsala, že je v zákoně zakázáno cyklistům jezdit po přechodu spolu s chodci. Není. V zákonech není spousta věcí. Například tam nenajdete, že je zakázané krást. To je takto explicitně jako hřích jen v desateru. V trestním zákoně je jen uvedeno, kdy je krádež přestupek a kdy už trestný čin. Proto mě dost nadzvedává, když někdo píše či říká, že když to či ono není explicitně zakázané, je to automaticky povolené. Prostě na těch přechodech pro chodce jezděte tak, abyste neohrožovali chodce ani ostatní účastníky provozu. Já teď hodně chodím po městě a fakt mě nejednou na přechodu ohrozil cyklista, co strašně moc spěchal, původně jel po silnici, ale padla mu červená, tak se mu nechtělo zastavit, tak to ohnul na přilehlý přechod pro chodce a řítil se hlava nehlava kolem chodců. Za přechodem to zase střihl na silnici mezi auta.
Tak. Tady se shodneme. Teda dokonce v tomto případě je v zákoně víc - nejen "abyste neohrožovali", ale dokonce "abyste neomezovali".
Toto jsou ty jediné hranice, ve kterých pak platí, že není zakázáno, tedy je povoleno.
Je to taak trochu absurdní, ale asi české. Můžeš jezdit na kole ohleduplně vůči chodcům a předvídatelně pro řidiče aut a přesto porušovat zákon. Naopak můžeš jezdit striktně oodle zákona a stejně se chovat k okolí jako prase.
Proč zrovna České?
Třeba právnící bývají vzorem bezohlednosti snad všude na světě... ;-)
Nicméně pokud se budeš chovat striktně tak, abys neohrozil+neomezil, tedy nikomu nevzniklo nebezpečí a nemusel prudce měnit směr ani rychlost, pak přemýšlím, co přesně budeš dělat, aby ses choval jako prase a přitom neporušil ani nic jiného?
Budu jezdit přes přechody pro chodce, jednosměrkami v protisměru. Projedu na zpomalovací červenou pro auta, když nikdo nejede a nechám auta daleko za sebou, aby mne neobtěžovala. Občas to střihnu po chodníku, když je to zkratka. Je toho spousta a přesto nikoho tím neomezuji a neohrožuji. Jezdím slušně a porušuji zákon. Mně to přijde absurdní.
Ale tys to myslel v opačném gardu, tedy hrubé ježdění podle zákona. Musím to promyslet, to není má parketa.
Ano, otázka zní, v čem při striktním dodržování předpisů se můžeš chovat jak prase?
...můžeš hrát třeba člověče nezlob se s vnukem, budeš porušovat pravidla, protože chceš nechat vnuka vyhrát. Aby měl radost.
Je to správné?
A v čem je toto chování ohleduplné k druhým?
Já třeba cestou do práce jedu dvěma jednosměrkama v protisměru, po dvou chodnících a projíždim zákazem průjezdu. Bez toho bych to měl mnohem delší a víc kopců.
Ale třeba ten druhý chodník, přímo k firmě, po výpadovce na Teplice, je přesně ten případ co tě zajímá. Úzká silnice mírně do kopce, kamion ani autobus by mě tam při ranním hustém provozu nepředjely (ani s dvaceti centimetry odstupu) a plížili by se mnou dvacítkou. Běžně tam tak za cyklisty jezdí - vídám to když jdu pěšky, nebo z práce z okna. Chodník bývá zcela prázdný.
Policajty jsem tam už potkal, projeli a nic.
No ač porušuji zákon, tak nikoho neohrožuji ani neomezuji a nelekám. Po chodníku jedu jen po prazdném, nebo rychlostí chodců. Autu v jednosměrce včas uhnu, aby mohlo projet. Nikoho nebrzdím, staříky nelekám, nikomu neškodím. Ale porušuji pravidla. Nepřipadám si jako vyvrhel.
Toť sebechvála, ni?
... a ta smrdí ...
Nikoho neohrozit, neomezit, nelekat a neškodit je v případě porušování pravidel tvoje svatá povinnost. Pravidla porušuješ, protože je to pro tebe výhodnější, nikoliv proto, abys byl ohleduplnější.
Je potřeba si to poctivě přiznat:-))
Zcela správně, je to pro mne výhodnější a proto to dělám. Přesto to dělám tak, že nikoho nepoškozuji.
Nojo, ale to je jenom tvůj názor, co když to ostatní vidí jinak?
Spousta motoristů si třeba myslí, že jezdí ohleduplně a že 20 cm při předjíždění cyklisty je hromada místa...
Samozřejmě, že je to jen můj osobní názor. Jaký bys chtěl získat jiný? Tvůj argument je hodně manipulativní. Také jsi mohl napsat, že mnoho vrahů se před soudem nepřizná a nelituje a jsou přesvědčeni, že nic neprovedli. Nebo bys mohl připomenout Kukluksklan, který přece zabíjel jen černochy.
Ano, například právním puristům vadí už jen to nedodržení příkazu a to jak se to provedlo je nezajímá.
Získat jiný názor? No mohl bys třeba udělat anketu, to bys teprve koukal, jaké různé názory by ses dozvěděl... :-D
Máš pravdu, poslední slovo v hodnocení má vždycky soud... a ten by měl přehlédnout k polehčujícím/přitěžujícím okolnostem... tak držím palce, aby to tak daleko nedošlo... :-)
Mám to stejně. Jezdím do práce po prázdném chodníku, nestresuju sebe ani řdiče na souběžné rušné silnici.
Přesto se našel notorický dodržovatel pravidel, který neváhal přejít silnici ( mimochodem mimo blízký přechod), aby mě zdrbal.
Fitness "náocasník" pro koně :-)))
https://vtm.zive.cz/clanky/garmin-ma-chytre...
Alternativně lze použít běžné hodinky a použít jiného koně :-)
https://img-9gag-fun.9cache.com/photo/aMVWGOA...
:-)
Ono to tak jednou může dopadnout všude ;-) Ochránci zvířat už teď řvou, že dostihy, nebo i ten parkour, je týrání koní a mělo by se to zakázat...
Slovenský vládní zmocněnec Kotlár by si mohl za jméno dát nějaké pěkné čtyřmístné číslo. !Věří!, že Slovenská Akademie Věd neprovozuje "vědu, ale manipulaci, za kterou by se legendární Horst Fuchs nemusel stydět" ©8526. On, jako ortoped, přece ví o vakcínách víc (asi čte hodně řetězáků …).
A úplně stejně jako náš samozvaný všeználek se odvolává na esoteričku, "hvězdnou bytost" a obdivovatelku Putlera, Pekovou :-)
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni...
Co mě pobavilo jsem už dneska dal, tak teď potěšilo:
Povedený let Superheavy/Starship. Konečně zas pokrok kupředu a úžasný záběry ze vstupu do atmosféry i díky načasování vstupu na svítání nad Indickým oceánem.
https://kosmonautix.cz/2025/08/26/zive-a-cesky...