Ve spoustě diskusních příspěvků se už psalo o přestavbách kola na elektrokolo. I s náměty které pohony, které ne, kde a jak nakoupit. To je dobré, ovšem myslím, že pro spoustu lidí bez zkušeností je to nepostačující. Prostě pro to, že někdy mají problém už s přiřazením batere k pohonu. A u těhle zařízení je to i složitější. Propojení, a t.d. Mám zato, že by tedy bylo vhodné podělit se tu se svými zkušenostmi z přestavby a to komplet postupně od začátku až po jízdu. A včetně možných přešlapů, problémů či destrukcí celků, jejichž cena není zasnedbatelná. Pro mnohé to možná bude banální, ale spoustě to také pomůže orientovat se bez pročítání kopy diskuzí.
Sekce Elektrokola ti nepostačuje?!?
Vždyť píšu, že ne. Asi lze v kopě příspěvků dohledat spoustu věcí, ale mě jde o nějaký logický postup i s připomínkami a zkušenostmi a "průšvihy". Prostě ve stylu - takhle to připravím, takhle obstarám, takto dám do kopy a s tímhle jsem měl problémy či průšvihy....
A jak si to představuješ psát pro všechny lidi, z nihž mnozí neznají ani Ohmův zákon?
Om - Velký bůh Om, omnipotentní, omniprezentní a omni, omni, omni... Bůh Omniánské říše, klidný bůh, tedy velice populární, protože nic nedělá, i kdyby mohl!
Začni stavět elektrobabetu, máš na to talent. :D
Inu - ono na každém šprochu pravdy trochu. Hybridy u mopedů i motocyklů u nás jaksi chybí. A vpodsdtatě nakonec i u automobilů. Vše je jen z dovozu a domácí produkce chybí....
Jen ona elektrokola. Ty jsou vlastně vpodstatě hybridy....
Osobně bych se zamyslel jak na moped naskládat spalovací motor s převodovkou, nádrž, olej, elektromotor, transmisi, řídící elektroniku a rozumnou baterii. Hmotnost a objem... Nemyslím, že na větší mašiny by to šlo namašlit o moc jednodušeji :-D
Hybridy u aut se používají dominantně jen se spalovacím motorem, na baterkové ježdění skoro nikdo, bo kapacita, že. V korporátu nikdo. Hybridy jsou scestí. Dotační šílenství.
A dokud bude nabíjení elektroaut kabelové, tak elektroauta jsou hlavně pro ty s vlastním parkováním, ale ne v zástavbě. Kompatibilita napájecích konektorů nula.
Já osobně myslím, že to není pravda. Protože elektropohon se do úrovně spalováků tak brzy nedostane a hybrid je řešení pro pohon ve městech. A navíc ono dobíjení není závislé na nějakých přípojkách. Pokud elektropohon a hlavně zdroje nebudou na stejné úrovni jako klasická paliva či ještě lepší, má hybrid šanci. A všude.
No, je celkem jedno na úhlu pohledu a co si myslíme, ale pokud se to nabíjí spalováním ropných produktů za vysoké účinnosti okolo 33% při tom ježdění v zástavbě (zhruba 30km dojezd na pidibaterku), tak je to mimo mísu. Firmmy v tom na baterky nejezdí a lidi většinou taky ne. Slyšel jsem jen o pojíždění v garážích, a to se dá i na alternátor :-D
Ta uhlíková stopa asi bude nadlouho stejná, bo změny ve výrobě elektriky v příštích desetiletích nečekám. Uhelná elektrárna ji ale má menší než hybrid. Hybridy jsou scestí i pro systém vyjímek.
Není to žádná alternativa, jen řetězení ztrát při "přeměnách" energie v pohybovou. Je to jen měření těch, no jak se to slušně říká...
Ta uhlíková stopa je jasně dána četností provozu dnešních motorových vozidel. A to EURO sledování emisí to jen a jen podporuje. A sice kdo má auto s EURO 5 a najede 100 x více km než ten s EURO 2 jistě škodí víc. Jediné řešení tu je přímé měření emisí a poplatky za ně. A mimo jiné to způsobí i odlehčení dnešních přetížených silnic. Ono by se totiž to bezcílné ježdění hrubě nevyplácelo....
Na to stačí patřičně zvednout daň na uhlíkové pohonné hmoty.
Máš recht. V momentě kdy jízda autem je pro tříčlenou skupinu levnější vlaku, tak takových úvah tady můžeme produkovat za den tisíce :-D
Je to tedy varianta, kdy ta hromadná doprava jezdí...
Vzpomínám,jak jsme se ještě za socializmu učili,že ropa za 30 let dojde a lidé budou muset přijít s něčím jiným...
Přijde mi, že v pozadí tohoto požadavku je představa jediného správného (ideálního) elektrokola, ale takové ani v principu neexistuje (gravel, silniční, skládací, horské atd.). Takže splnění zadání by vyžadovalo silnější monografii, pokrývající celé spektrum možných e-kol.
Inu jak vidím, tak informace i zkušenosti jsou stále ceněny a nezbude než ono "vyhledávání v oné kopě diskuzí...
Vidíš to špatně, kolegové se s tebou rádi podělí o zkušenosti s přestavbami, jen jim musíš upřesnit o co ti konkrétně jde, co - jaké kolo - má být výsledkem přestavby (a případně proč ti nevyhovuje kupované).
Benshot ti to napsal více než výstižně.
Po pravdě uvažoval jsem, o přestavbě starší ojeté Esky (27") jen tak pro pojezd po vesnici a za nákupy. Ale jak se mi zdá, tak v tomhle případě je asi zbytečné investovat do jakéhokoli bezkartáč. motoru. Možná tak max. ten 24V převodový motorek s ovládáním otáček. Navíc vidím, že pokud se nekoupí komplet i s baterií a ridici jednotkou, těžko to normální člověk sestaví z dílů (záměny???). Proto ten příspěvek.
Když tvůj požadavek přeložím do přestavbořeči, tak chceš levně přestavět historickou Esku na elektrokolo, při čemž:
- nebudeš jezdit daleko - stačí menší kapacita baterie
- nebudeš jezdit do hor - stačí nábojový převodový motor s volnoběžkou 250W/36V
- drobný problém budou kola 27"=632mm, ty ti asi nikdo nedodá a nepřeplete, takže to hnací budeš mít 28"=622mm, takže navíc nová česká duše a plášť v sumě do 300kč. V tom případě bude možná nejvhodnější umístit motor do předního kola, nutno zvážit i kvůli převodům, máš-li šroubovací vícekolo, nebo kazetu.
Podívej se na nabídku pohonu např. zde:
https://www.e-pohon.cz/Sety-na-prestavbu-e-bike...
a baterií zde: https://www.evbike.cz/baterie
Před 12 lety jsem řešil podobný problém, chtěl jsem slušné, ale co nejlevnější e-kolo, kdyby to byla mrtvá cesta a peníze na přestavbu "vyletěly oknem".
Přestavěl jsem pro sebe a manželku naše MTB 26" na nábojový převodový motor 250W a baterií 36V/10Ah v nosiči. Výsledek na foto.
Užívaly jsme je bez problémů i v českých horách. Abychom je nemuseli převážet z domu na chalupu a zpět, tak jsem na nákupy přestavěl skládačku Eska s tímtéž motorem, ale v předním kole, abych nemusel roztahovat zadní vidlici (foto nemám).
Doporučuji zvážit umístění baterie na zadní nosič, veškerá dodatečná váha je vzadu a s kolem se špatně manipuluje. Osobně bych asi volil brašnovou, ne-li rámovou.
Po 7 letech jsme se přesunuli o level výše a realizoval jsem přestavbu se středovým motorem.
Jinak hlavně doporučuji navštívit prodejce e-kol v tvém okolí, e-kolo si vyzkoušet a probrat s ním tvé potřeby.
A není lepší nechat Esku eskou a koupit za 2 litry MTB na cyklobazaru? Zrovna teď tam je jeden na CrMo rámu předělaný na singla...dokoupit kazetu a přehazku s řazením, a koupit k tomu středový motor...
To je samozřejmě jedna z cest - když jsem řešil přechod z nábojového motoru na středový, tak jsem nakonec koupil v bazaru "panenská kola", obě za 1350,-Kč a měnil pouze zteřelé obutí.
To si musí každý promyslet a rozhodnout sám, psalo se o řešení přes bazar již mnohokrát. :-)
Nojo. Jenže jak vidím, tak všichni tu mají už kopu zkušeností s Alíkem a ostatními iternet. kšefty. Ovšem pro lidi jako já je to Španělská vesnice a o následným placení, rizikácch s kartami co občas čte, a dopravě ani nemluvě. Člověk s bídou zvládne ty kšefty po republice. A mnohdy když si udělá internet. překlad překladačem, tak v tom má guláš jěště větší....
Tak ti nevím, víš vůbec jak vypadá kolo?!?
Kolo.. to jsem již někdy slyšel.. to bude takovej ten kulatej vobdelník, ne?
Moje zkušenost s Ali je taková,že jsem všechny objednané zásilky obdržel,neobdržel jsem jen dvě. V obou případech jsem okamžitě po reklamaci dostal peníze zpět na účet,bez nějakých průtahů. Musím se přiznat,že jedna ta reklamovaná zásilka,nějaká elektronika za asi 60Kč,mi nakonec po dalších třech měsících od reklamace a vrácení peněz přišla,tak jsem si to nechal. Nikdy jsem ale neobjednával nějakou přestavbovou sadu za 15000Kč,nejdražší věc byla baterie za 2000Kč a tu jsem v pořádku dostal. Takže si nemohu stěžovat. Teď na nějaké zásilky čekám,podle sledování zásilek byly cca za týden od odeslání v ČR a tady se dostaly do pracek České pošty,kde měsíc leží.
Nojo. To je pěkné, ale na mou připomínku o postupu objednávky to vlastně nic neříká....
Tak si tam zkus něco objednat,třeba nějakou blikačku na kolo,nebo žárovku a uvidíš,že na postup přijdeš. V zájmu každého takového e-shopu je,aby postup byl jednoduchý. Oni se tím prodejem živí.
Jestli chceš nakupovat na pswpower, tak tam se platí přes platební bránu paypal, tj. je třeba si vytvořit účet nejdřív tam, spárovat kartu a poté tím zaplatit na pswpower, objednávat samozřejmě ze skladu v EU, pak je to bez cla a jiných poplatků.
Tvůj problém je,že chceš za pomoci nějaké celkem drahé přestavbové sady přestavět staré kolo na elektrokolo,které plánuješ používat,jak si napsal,pro nenáročné pojíždění po vsi a na nákupy. To je něco,co se Ti nevyplatí. Za menší peníze seženeš na inzerát nějaké starší elektrokolo,které bude Tvoje podmínky splňovat. Maximálně na něm něco opravíš. Když se tady v rámci té opravy zeptáš na konkrétní věc,třeba jakou potřebuješ k motoru,který tam máš,řídící jednotku,tak Ti někdo poradí. Stejně tak,pokud by ses rozhodl vyměnit třeba motor za silnější,tak co k tomu budeš potřebovat. Jak jsi se zeptal Ty,to je moc všeobecná otázka,na to nikdo odpověď nemá.
Na to Tvoje využití,jak píšeš po vesnici a nákupy,by asi bylo praktičtější nějaké městské elektrokolo,nebo skládačka. Počítám,že tedy budeš často nastupovat a sesedat,případně že budeš převážet různé náklady. Ani převodů to moc nepotřebuje,protože je při tomto provozu nevyužiješ. Podle mně na stejnou cenu jako kompletní přestavba té Esky Tě vyjde nákup nějakého staršího elektrokola,jeho případná oprava a případná výměna baterie,kterou bych se pro tento provoz nebál použít čínskou. Možná by Tě to vyšlo i laciněji,než nákup nějaké kompletní přestavbové sady.
Volba typu motoru a převodů nakonec vyplyne z toho, jaké kopce chce kolega zanyn na tom kole zdolávat. Další možností na malé pojíždění po asfaltu je skladná elektrokoloběžka, kterou lze snadno autem/busem/vlakem přepravit i jinam.