reklama

Francouzský tisk 6

Tak přes 2 měsíce, každý den si čítám a překládám....

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 30.05.2020
Autor: Jindra8526
  • Le Monde 30. května 2020

         

    "Šok důvěry" pro záchranu letní sezóny.

    Úplné zrušení omezení mobility a otevření všech turistických infrastruktur a atrakcí by mělo Francouze přimět k rezervacím letních dovolených. Zahraniční turisté jsou již z velké části ztraceni.


    Francouzské léto nebude pouze „učením a kulturou“, jak formuloval president, může být take přímořské, gastronomické, festivalové.
    Tolik slova, která zní sladce pro uši profesionálů v cestovním ruchu, otřesené dvou a půl měsíčním výpadkem. Vláda, zvažující na jedné straně čísla o epidemii Covidu-19, na druhé straně ekonomiku, zrušila ve čtvrtek 28. května většinu psychologických překážek, které Francouzům bránily v plánování dovolených.


    Počítá se s tím, že úplné zrušení omezení mobility a přechod metropole do zelené zóny, s významnou výjimkou Île-de-France, by mohlo znamenat skutečné zahájení letního sezóny. Pokud by nebylo roušek v recepcích hotelů, v kuchyních restaurací a na tvářích záchranářů, mohly by se dovolené zdát téměř normální.

    Edouard Philippe (pozn. premier) současně oznámil otevření muzeí, pláží, kempů a jejich bazénů, zábavních parků nebo letních táborů – od 22. června. Už od 11. května se vláda snaží přesvědčovat občany o možnostech letních dovolených s obavou o stav cestovního ruchu, který představuje více než 7% hrubého domácího produktu.
    První fáze uvolňování omezení byla věnována spíše setkávání se s rodinou a přáteli, i když se Edouard Philippe 14. května vyslovil pozititivně: „
    Francouzi mohou odejet na dovolené” aby vyvolal poptávku. Ta se ovšem často omezila jen na sbírání informací.

    Povzbudí nové zprávy domácnosti, aby si rezervovaly letní dovolenou?
    Turistická zařízení naléhavě potřebují vědět, na jakou úroveň obsazenosti se mají připravit, ale především potřebují zotavit své finance.

    pokr.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 30.05.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
    • Re: Le Monde 30. května 2020

           

      „Oznámení ze 14. května byl malý psychologický spouštěč” prohlásil pro Le Monde tajemník ministra cestovního ruchu Jean-Baptiste Lemoyne. „Oznámení předsedy vlády usnadňují Francouzům plánování, získání praktických informací o možnostech cestování a o nabídce znovu otevřených zábavních parcích, museích, hradech a zámcích.... Cesrovní ruch představuje rovnici, která porovnává nabídku a mobilitu. Poskytnuli jsme odpovědi na obě její strany.“

      „Dodat důvěru trhu“

      Úřady se snaží posílit přirozenou tendenci Francouzů trávit letní dovolenou ve své vlasti (toplatí pro 87% z nich).
      Různé průzkumy veřejného mínění provedené v posledních týdnech naznačují, že jasná většina se nehodlá vzdát svých letních dovolených, a že Hexagon (pozn. tak Francouzi říkají kontinentální Francii, podle tvaru jejího území) by měl být ještě více upřednostněn.

      Pro Christiana Mantei, prezidenta Atout France, státního operátora cestovního ruchu (pozn. http://www.atout-france.fr/) „došlo k šoku důvěry“.
      „Výsledky, které dostáváme o epidemii, jsou velmi silným komunikačním argumentem pro zahraniční turisty. U těch, stejně jako u Francouzů existuje touha vzít si dovolenou, ale za jedné podmínky: zdravotní bezpěčnosti. A ti starší 55 let představují 30 až 35% spotřeby cestovního ruchu. Cílem je tedy dát důvěru trhu. "

      I když s několikadenním zpožděním, pokud jde o komunikaci, v porovnání s ostatními evropskými turistickými destinacemi – Řeckem, Itálié a Portugalskem, pro něž je cestovní ruch ještě důležitější, a již několik týdnů lákají zpět turisty.

      Edouard Philippe ve čtvrtek uvedl, že je pro koordinované otevření hranic v rámci Evropské unie, které nastane kolem 15. června, bez jakéhokoli karanténního opatření při vstupu do země.

      pokr.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 30.05.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
    • Re: Le Monde 30. května 2020

           

      Nebude snad příliš pozdě přilákat zlomek turistů ze sousedících zemí. Němci, Belgičané a Britové totiž představují více než třetinu nocí strávených zahraničními turisty ve Francii. Vzhledem jen k postupnému oživování leteckého průmyslu a pozdějšímu otevření hranic bychom se však neměli spoléhat na přítomnost cestujících z větších dálek.„Belgičané, Holanďané a Němci se mohou snad rozhodnout později a přejet hranice se svými karavany. Avšak celkově bude příliv turistů ze zahraničí velmi omezený"
      varuje François Victor, zástupce ředitele poradenské firmy Horwath HTL (pozn. https://horwathhtl.com/). „Španělsko a Portugalsko a dokonce i Řecko jsou schopny přilákat velké množství turistů prostřednictvím cestovních kanceláří, kteří zde hrají velmi důležitou roli a riskují i nasmlouvání prázdninových resortů za extrémně nízké ceny. Francie naopak těží z více rozptýlené nabídky a důležitým prvkem je i pro domácí turistika.
      Tato dvě positiva by jí měla umožnit, aby ze všeho vyšla dobře.”

      „Nahodit stroje”
      Se snahou si zachovat tradiční klientelu francouzských kempů pan Lemoyne publikoval v belgickém a nizozemském tisku slova „ bienvenue en France” (pozn. vítejte ve Francii).
      Ale karavany z Beneluxu však nezachrání sezónu na Côte d'Azur a zejména pak v Ile-de-France, ve dvou oblastech závislých na silném mimoevropském cestovním ruchu. Pro oblast Paříže je její ponechání v oranžové zóně a s jejími důsledky - uzavřené restaurace a parky a povolené jen venkovní terasy až do 22. června - posledním hřebíkem do rakve hotelového průmyslu.
      Znovuotevření Louvru neznamená vůbec nic: v případě neexistence mezinárodních letů se zotavení Paříže neuskuteční do září a kdy snad nastane případný návrat evropských zákazníků a obchodní turistika, pokud budoz zachovány kongresy. „Cílem v Île-de-France je zachránit poslední čtvrtletí” přiznává pan Lemoyne.“„Spolupracujeme s profesionály a event manažery”.
      Île-de-France představuje více než čtvrtinu francouzských příjmů z turistiky.
      pok

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 30.05.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
    • Re: Le Monde 30. května 2020

           

      Navzdory optimismu, který se zrodil z tohoto širokého zrušení omezení „rok 2020 bude stejně katastrofální” shrnuje Philippe Gombert, prezident sítě Relais & Châteaux (pozn. https://www.relaischateaux.com/).
      „Doufáme, že tato sezóna bude o něco delší a že ti, kteří nepřijeli v květnu a červnu, si užijí příjezd v září“.
      Zatím mají pracovníci v cestovním ruchu před sebou těžký červen, než přijedou první návštěvníci. „Během čtrnácti dní až tří týdnů bude velká většina našich zařízení znovu otevřena. Restartování soustrojí a přestavba sezónních týmů vyžaduje určitý čas.” Konec konců, rozumný závěr, vzhledem k noční můře posledních týdnů.

      Cestovní ruch ve Francii v několika číslech:

      173 miliard
      - to je v eurech množství domácí spotřeby cestovního ruchu v roce 2018.
      Podle posledních údajů zveřejněných v prosinci 2019, dosahuje jeho podíl 7,4% hrubého domácího produktu.

      91 milionů
      - to je počet zahraničních návštěvníků, které Francie přivítala v roce 2019.
      Před hnutím „žlutých vest“ a zdravotní krizí si vláda stanovila pro rok 2020 cíl 100 milionů turistů. Nyní je odložen na rok 2022.

      2 miliony
      - to je počet Francouzů, které podle údajů Státního sekretariátu pro cestovní ruch, živí odvětví cestovního ruchu v zemi

      -----------
      Popravdě, na nějaký takovýhle článek jsem čekal ty dva a půl měsíce. Až Francie pochopí, že "grande nation", i když si myslí, že si vystačí sám, je těžce závislý na příjmu ze zahraničních turistů. Nejnavštěvovovanější země světa a nejnavštěvovanější hlavní město světa si nemůže dovolit zavřít hranice, a "všichni nám polibte šos"

      Možná by stálo za to, abychom to pochopili i u nás, sundaly konečně ty zbytečné hadry z huby a začali se na cizince smát.
      Taková kampaň "Welcome in Czech republic" by možná naší ekonomice pomohla víc, než všechny ty Covidy a Pětadvacítky a jak se ty podpůrné programy jmenuji.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 30.05.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
      • Re: Le Monde 30. května 2020

             

        Možná by stálo za to spíš přehodnotit, jestli Praha 1 a centrum Krumlova musej být kulisama z disneyovky a jestli by nemohly být třeba místama k životu.

        Jestli by třeba v centru nemohly být i jiné podniky než trdelník - směnárna - masáže - matrijošky/papachy - trdelník.

        Jestli to zlikviduje ekonomiku, když bude stát pivo 50, a ne 200.

        Jestli se zhroutí trh s nemovitostma, když se 14 tisíc bytů nebude pronajímat přes AirBnB.

        Vážně se Pražákům tolik stýská po tlupách ožralejch Angličanů?

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 30.05.2020
        Autor: Radler
        Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Le Monde 30. května 2020

               

          Ale Praha zdaleka není jen o matrjoškách nebo trdelnících a pronajatých kvartýrech.
          Je to jedno z nejkrásnějších historických měst, žij si Brno....

          Jistě, kdyby prazští radní nezašmelili co se dá,mohlo by to být o malinko lepší, ale na druhou stranu, ten turismus vydělává o dost víc, než Kolbenka, a s tím, že jsou všude hordy turistů se musí místní nejemln smířit, ale jsou ve velké míře na tom i finančně závislí.

          Jo, Praha už nikdy nebude jako když mě bylo 18, a protože průmka neměla tělocvičnu, běhali jsme o těláku po Kampě nebo na Petřín. Nedáš si U Fleků pivo za 4.10 a nebudeš se v 11 večer motat ztichlým městem ke Zpěváčkům, na poslední pivo, protože hází hadr přes pípu až o půlnoci. Tiché noční město je pryč, chvála Bohu i s Husákem.

          Vidět pozitiva v prázdné hospodě dokázal jen Jára Cimrman, o městě to platí stejně.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 30.05.2020
          Autor: Jindra8526
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
          • Re: Le Monde 30. května 2020

                 

            Jó, hospoda na mýtince, to by byla krása. Žádní otravní turisté, pohoda, ticho, klid.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 30.05.2020
            Autor: Brahma
            Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Le Monde 30. května 2020

                   

              Ty a Zimermann (nebo jak jsi to psával ?)
              Jó, časy se mění... :-))

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 30.05.2020
              Autor: ronda
              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
              • Re: Le Monde 30. května 2020

                     

                Jo, tak se to správně píše, když se mu to jméno nepokurví.

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 30.05.2020
                Autor: Brahma
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Le Monde 30. května 2020

                       

                  Jé, za Zimermannem jsem zapomněl udělat nejmíň dva otazníky. Nekonstatuji. Táži se a divím !

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 30.05.2020
                  Autor: ronda
                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                  • Re: Le Monde 30. května 2020

                         

                    Jo, máš recht, Jirka Šiler buď zaplatí pivo všem, nebo půjde do jazykové karantény, než se naučí správně psát své jméno. Pro Milery, Bémy a Švarce to platí jakbysmet.

                    Vraťme německým jménům jejich regulerní podobu, ať nejsme v EU za šovinisty!

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 31.05.2020
                    Autor: Jindra8526
                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                    • Re: Le Monde 30. května 2020

                           

                      Všechno mimo.
                      To už si nikdo nevzpomínáte, jak tady Brahma okázale opovrhoval Cimrmanem ?
                      A teď najednou reaguje radostně na Mýtinku...

                      Já mu to ani náhodou nevyčítám, aby si někdo nemyslel. Jen mě to maličko překvapilo, ale líbí se mi to :-)

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 31.05.2020
                      Autor: ronda
                      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                      • Re: Le Monde 30. května 2020

                             

                        To mi nějak uniklo, Cimrman snad byl málo zelený, že ho Brahma měl na indexu?

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 31.05.2020
                        Autor: Jindra8526
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                      • Re: Le Monde 30. května 2020

                             

                        Opovrhoval tak nějak z neznalosti.
                        Myslím, že sám přiznal, že Cimrmany nikdy neviděl/neslyšel, takže netuší, "která bije".

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 31.05.2020
                        Autor: radka
                        Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                      • Re: Le Monde 30. května 2020

                             

                        Hospoda na mítince je sympatický koncept, i když špatně ekonomicky provozovatelný. Proto si zaslouží mé pozornosti. Zimmermann mi nevadí, je to legrace. Mně vadí jeho zbožštění některými jedinci mdlého rozumu.

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 01.06.2020
                        Autor: Brahma
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
                        • Re: Le Monde 30. května 2020

                               

                          I ty jeden suchare...

                          P.S.
                          Na mÍtince jo?!? :o)))

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 01.06.2020
                          Autor: radka
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                          • Re: Le Monde 30. května 2020

                                 

                            Když Zimmermann, tak Na mítince :D

                            [ Reagovat ] [ Zpět ]
                            Datum: 01.06.2020
                            Autor: Brahma
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                        • Re: Le Monde 30. května 2020

                               

                          To víš, někdo Cimrmana (je alespoň legrace), jiný Prymulu. Mdlo jako mdlo ;-P

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 01.06.2020
                          Autor: ronda
                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
          • Re: Le Monde 30. května 2020

                 

            Stará Praha je nádherná. Stejně jako Benátky, Dubrovník nebo Éze.

            A stejně tahle místa jsou to mrtvé kulisy, kde se pohybují jenom turisti. Disneyland. On Disneyland není špatnej nápad, někde stranou normálního života. Disneyland uprostřed hlavního města nějakýho státu je dost průšvih.

            Těma místníma, co jsou na tom finančně závislí, myslíš ty azbuky, arabáče, balkánce a tu taxikářsko-směnárensko-pinglovskou klaku, co už o ní zahraniční reportéři jezděj točit dokumenty?

            https://www.dailymotion.com/video/x7lwp26

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 31.05.2020
            Autor: Radler
            Hodnocení: +7 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Le Monde 30. května 2020

                   

              Tak to prostě dneska je, jsou to tak trochu ty kulisy, v Disneylandu jsem nebyl a nebudu, tak těžko porovnán, ale byl jsem v jiných, řekněme srovnatelně zajímavých a navštěvovaných městech, a vypadá to všude podobně.
              Obchůdky se suvenýry, restaurace, kavárničky, zajímavé i méně nápadité atrakce, snaha dostat z těch návštěvníků co nejvíc peněz. Jiné to už těžko bude, tedy pokud se nezavede totalitní režim, který bude určovat kdo, kdy a kam smí nebo ne.

              Sny o tom, že město má být pro jeho obyvatele zůstanou sny a nějaká "revitalizace" historických center s tím, že tam budou "lidi normálně žít" je opravdu jen snem.

              To o čem píšeš není vina turistů, ale selhání správy města, lidí na to aby zabránili těm šmelkům dělat ostudu mají dost, ale evidentně tam není vůle s tím cokoliv dělat, protože zřejmě ti, kteří by s tím něco mohli dělat, z toho nějakým způsobem profitují.

              Ale nejsou to jen oni.
              Je tam mraky hospod, restaurací, kavárniček, hotýlků, a ti dávají lidem práci. Ne každý číšník nebo hotelier či kuchař je zloděj. Jak moc tyhle služby poskytují lidem živobytí vidíme právě teď, když politici všechno zašlápnuli a stojí to.

              A toho jsou teď plné noviny.
              Jedno z nejfrekventovanějších slůvek všech plátků je "chômage" - nezaměstnanost.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 31.05.2020
              Autor: Jindra8526
              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6
            • Re: Le Monde 30. května 2020

                   

              No Prahu a zřejmě i Brno a řadu větších měst postihla jiná pohroma - restituce a privatizace!
              Dříve se ve středu měst normálně bydlelo a žilo. Díky restitucím a Finanční neschopnosti - staronových majitelů nemovitosti v centru - je zvelebovat a udržovat, tak se prodaly zahraničním firmám a běžný život prakticky zmizel. Někde jsem četl, že dnes např. na Václaváku trvale bydlí jen asi 30 obyvatel?! V Brně na Masaryčce to nebude jiné! Díky nové skladbě obyvatel zmizely "běžné obchody" s potravinami atd, ale za to máme hafo butiků, nebo prodejen suvenírů a v patrech kanceláře - to netáhne!
              Proč by tam normální člověk chodil, když si tam nekoupí rohlík, nebo šroubky, o svačině v "mlíčňáku" nebo v Koruně nemluvě. Předražený t.zv. "Moravský klobás", za kilo a více, zrovna neláká.
              No můžeme plakat, ale zjevně se nám běžný život do ceter nevrátí. :-(

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 31.05.2020
              Autor: vysočina
              Hodnocení: +8 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
              • Re: Le Monde 30. května 2020

                     

                Ty to máš popletený.
                Nikoliv restituce a privatizace byly pohromou, ale znárodnění a komunistická krádež, co tomu předcházela.


                Ve městě se moc nežilo, spíš se furt něco schánělo. No a ta lešení, která nesloužila k opravám ale proto, aby padající omítka někoho nezabila...

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 31.05.2020
                Autor: Jindra8526
                Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -9
                • Re: Le Monde 30. května 2020

                       

                  Popletené to máš ty!
                  Já nepomlouvám naší mladou demokracii, já konstatuji, že se při restitucích a privatizaci udělala řada chyb, a toto je jejich důsledek.
                  Pokud pochybuješ o čem mluvím, tak se projdi Legrovou, kde většinu domů získala v privatizaci jakási Italská firma, nikdo v nich nebydlí, nejsou tam kanceláře a jen domy chátrají. Mezi nimi i ten, kde byla popáleninová klinika, kde zemřel Palach, a nikdo s tím není chopen nic udělat. Tak dokonalé smlouvy se v té době uzavíraly.

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 31.05.2020
                  Autor: vysočina
                  Hodnocení: +9 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                  • Re: Le Monde 30. května 2020

                         

                    Ale tohle všechno má pořád původ v tom znárodnění.

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 31.05.2020
                    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
                    • Re: Le Monde 30. května 2020

                           

                      Původ jistě, ale ne ten způsob, jak jsme se s tím vypořádali.

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 31.05.2020
                      Autor: vysočina
                      Hodnocení: +7 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                      • Re: Le Monde 30. května 2020

                             

                        My?
                        Já s tím nemám nic společnýho :-)

                        Jde to blbě,jde to ztuha, ale kdo si jen trošinku, malinko pamatuje, ví jak šedé, otlučené a poničené bylo to město za Husáka, a jak dnes rozkvetlo a ožilo.
                        Prostě tvrdit, že vrátit ukradené byla chyba je přinejmenším neslušné.

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 31.05.2020
                        Autor: Jindra8526
                        Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -7
                        • Re: Le Monde 30. května 2020

                               

                          Jindra:"...tvrdit, že vrátit ukradené byla chyba je přinejmenším neslušné."

                          Prober se! To tady někdo napsal a obhajoval? Taková demagogie ti zřejmě zůstala v mozku z dob, kdy jsi vychovával studenty v duchu Marxismu-Leninismu o vedoucí úloze KSČ.

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 31.05.2020
                          Autor: vysočina
                          Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                          • Re: Le Monde 30. května 2020

                                 

                            No Prahu a zřejmě i Brno a řadu větších měst postihla jiná pohroma - restituce a privatizace!
                            Dříve se ve středu měst normálně bydlelo a žilo. Díky restitucím a Finanční neschopnosti - staronových majitelů nemovitosti v centru - je zvelebovat a udržovat, tak se prodaly zahraničním firmám a běžný život prakticky zmizel.

                            ----------
                            No, nazval si to "pohromou". Vůbec, za to, co si napsal by se nemusela stydět ani soudružka Synková nebo Filip.

                            Jo, lecos pěkně dokurvili, zašmelili, a spousta věcí se rozkradlo, ale není to převažující trend ani v Praze. Stačí se jen rozhlédnout.

                            No a tvrzení "Dříve se ve středu měst normálně bydlelo a žilo" si nech pro lidi, kteří totáč nepamatují. Nežilo se "normálně" nikde, všude tísnivá šeď, chátrající budovy i charaktery.
                            Stejně tak výpad proti "zahraničním firmám", jak když opíšeš od komunistů.

                            Já, a t yto dobře víš, jsem nikdy "v duchu marx-leninismu" studenty nevychovával, ostatně u ocelových konstrucí to ani nebylo nikdy vyžadováno. No, a dobře víš, že jsem byl se svými studenty i toho 17. listopadu na té Národní.

                            Tak se přestaň vyjadřovat jako ušlápnutej komunista a hlásat tady nepravdivé názory. Všichni, díky tomu že čas běží, si totiž už nemusí pamatova, jak vypadalo město za Husáka a měli rozumné srovnání s jeho dnešní podobou.

                            [ Reagovat ] [ Zpět ]
                            Datum: 31.05.2020
                            Autor: Jindra8526
                            Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -8
                            • Re: Le Monde 30. května 2020

                                   

                              Jindřichu, zkus někdy věcně diskutovat a neodpovídat jen snůškou otřepaných frází a klišé.

                              Měl bys ocenit, že jsem nezmínil tvoji Achillovu patu, setrvání na manifestaci až do konce!?

                              HOWGH.

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 31.05.2020
                              Autor: vysočina
                              Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6
                            • Re: Le Monde 30. května 2020

                                   

                              Vysočina psal o středu města v tom smyslu, že se tam normálně BYDLELO (a žilo).

                              Slovo "bydlet" jsi ignoroval, abys mohl Vysočinu obvinit, že se vyjadřuje jako ušlápnutej komunista, a navíc ses pochlubil účastí na Národní, ze které jsi, na rozdíl od "tvých" studentů, utekl.

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 31.05.2020
                              Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                            • Re: Le Monde 30. května 2020

                                   

                              Já to vidím spíš tak, že centra měst byla v rámci kultu Neviditelné Ruky Trhu vydána napospas tržní anarchii; vytratil se jakýkoliv management.

                              Každý správce obchodního centra ví, že tam potřebuje mít potraviny, papírnictví, květinářství, drogerii, kopírování klíčů a podobné elementární služby. Na těch moc nevydělává, někdy i prodělává - nájemné je tam nízké. Ale je to to, co tam přitáhne lidi. A ti lidi potom nakoupí i v tom obchodě s předraženejma hadrama, kterej všechny živí.

                              A tahle logika nákupního centra se z městských ulic vytratila. Rozhoduje nejvyšší nájem. Proto máme směnárnu s kurzem 15 Kč/eur, trdelník se zmrzlinou za 150 Kč a prodejnu matrijošek. Protože nejvíc vydělávaj - na zahraničních turistech.

                              A proto tam, krom turistů, nikdo není. Co by tam taky kdo dělal.

                              Mimochodem, stejný problém se týká i vizuálního smogu - ulice památkové rezervace jsou zas*aný reklamou jak někde v Dillí - nákupní galerie si dává sakra záležet, aby tam byl aspoň trochu jednotný styl. Proč? Protože chce, aby se tam lidi cítili příjemně. Aby tam chtěli trávit čas. Proč? Protože se to vyplatí.

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 01.06.2020
                              Autor: Radler
                              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Le Monde 30. května 2020

                                     

                                S tím lze bezezbytku souhlasit.
                                Ale jistý plán tu přeci jen na té radnici byl: co nejrychleji zbohatnout.

                                Pokud jdeco "vizuální smog", stačí si vzpomenout, jsk to vypadalo kolem dálnic, a jak dlouho trvalo, než ty bilboardy odstranili, jestli vůbec. No, a jak přijedeš na kraj obce, už to do tebe perou.

                                Takže to není problém jen Prahy, nebo měst, ale prostě celonárodní záležitost.

                                Když jsme v té Francii, tam si to dost hlídají, a nejen obchůdky, ale i styl, aby celé městečko nebo ves působila jednotně a tradičně, tak jak se od kraje očekává.

                                Občas se jim to ovšem také vymkne z ruky, a pak to tam vypadá jak v Carcassone....

                                Jinak, v Paříži včera radnice, protože smějí mít zatím otevřeno jen zahrádky, povolila bezplatný zábor veřejných prostranství, tedy aby si kavárničku bez vopruzu mohli zřídit na chodníku.

                                Popravdě, v Praze jsem málo, protože tu Michli nebo Braník, za Prahu moc nepovažuji. Tak mě nějaké problémy s trdelníkama moc netankují, a jestli si to Pražáci nechají líbit, dobře jim tak

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 01.06.2020
                                Autor: Jindra8526
                                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -7
                                • Re: Le Monde 30. května 2020

                                       

                                  Máš štěstí že jsi nejmenoval mezi těmi skorovesnicemi i naší horní Krč se Zeleným pruhem :D

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 01.06.2020
                                  Autor: Brahma
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                        • Re: Le Monde 30. května 2020

                               

                          No já tedy nevim, jako mladík jsem za Husáka pobýval dost často na Václaváku - kina, diskotéky, vinárny, buřty za bůra, karamelovej pohár v mlíčňáku, plesy v Lucerně, prostě místo k životu i pro řadovýho Pražáka. Pravda dost mě tam vždycky tenkrát srala ta rozsvícená rudá hvězda na jedný střeše. No ale dneska - hnus fialovej , radši tam vůbec nechodit, pokud člověk zrovna nepotřebuje dávku od černejch nebo vyměnit prachy v ruský popř. arabský směnárně.

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 01.06.2020
                          Autor: OVG
                          Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                          • Re: Le Monde 30. května 2020

                                 

                            Ředěná hořčice s buřtem na papíru místo tácku, a to všechno proto, aby ti prodali láhváče?
                            Člověče, kromě toho, že jsme byli mladí, žádná positiva na té době nenacházím.

                            [ Reagovat ] [ Zpět ]
                            Datum: 01.06.2020
                            Autor: Jindra8526
                            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6
                            • Re: Le Monde 30. května 2020

                                   

                              No nechci polemizovat nad tím, zda je ta hořčice dneska méně nebo více naředěná než tehdy, tácek je stejně papírovej jako před třiceti lety a ani neřeším dobu jako takovou, ale chtěl jsem tím hlavně říci to, že např. takovej Václavák byl navzdory Husákovi a spol. místo k žití pro normální lidi, ne pro ruský mafiány, arabský směnárníky, černý drogový dealery, balkánský kurvy a uřvaný turisty v předraženejch restauracích, tak jako dneska.

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 01.06.2020
                              Autor: OVG
                              Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Le Monde 30. května 2020

                                     

                                Myslel jsem, že ty buřtboudy už z Václaváku vykopali...tak asi ne...škoda...mi to od pohledu i od počuchu přišlo jako náhrada smrtibudky z Futuramy...

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 01.06.2020
                                Autor: Radler
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                            • Re: Le Monde 30. května 2020

                                   

                              Papírový tácek pod buřta je vrchol ekologie. Vozím si ho do kempu a toho upečeného buřta na něm nakrájím. Chutná mi tak mnohem víc. Pak ten mastný tácek na tom ohni nechám shořet.

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 01.06.2020
                              Autor: Brahma
                              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Le Monde 30. května 2020

                                     

                                Oni tácky vždycky neměli.
                                Normálně ti to vrazil na kus tenkýho papíru. Když tácky byly, tak je střihali napůl.

                                Václavák mám spojenej s těma buřtama.
                                No a pak možná tou Lucernou, a plesy, a pak pěšky domů, přes Nuselák, Pankrác na Zemanku.
                                A taky na Gilberta Becauda.
                                Stál jsem tam nahoře, sám, nikomu se nechtělo za toho "dědka" utrácet.

                                https://www.ceskatelevize.cz/porady/10266819072...

                                Nevím.
                                Zdá se mi, že to kolegové mají jako z vojnou, čas ty hovadiny vymazal, a ve vzpomínkách zůstává jen to veselé a hezké.

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 02.06.2020
                                Autor: Jindra8526
                                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6
                                • Re: Le Monde 30. května 2020

                                       

                                  To není o tom jestli tácky byly, nebo ne a jak hustá byly hořčice, bavíme se o tom, že byly doby, kdy se na Václaváku žilo (i chvíli po Velvetu) a jak se to proměnilo až do současné podoby - viz. OVM.

                                  O důvodech můžeme diskutovat - bez emocí a hlavně bez ideologie!

                                  Loni jsme šli z divadla a měli nápad, že si prohlédneme noční Václavák. Po vyjítí z pasáže u Rokoka jsme se zděsili té skladby "obyvatel" a prohlídka se změnila v rychlý přesun na metro. Opravdu nepříjemné!

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 02.06.2020
                                  Autor: vysočina
                                  Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                  • Re: Le Monde 30. května 2020

                                         

                                    Hodně ten Václavák pokazilo odstranění tramvaje. Dokud tam i v noci jezdila, tak ta doprava byla dobře přístupná a lidé čekali na tramvaj na náměstí. Teď každý zmizí v díře a to co nejrychleji, poněvadž je to vlastně k tomu vagónu ještě docela daleko. Stará Křižíkova tramvaj někde u Můstku se dala ještě od Lucerny u Koně hladce stihnout.

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 02.06.2020
                                    Autor: Brahma
                                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Le Monde 30. května 2020

                                           

                                      Na odstranění tramvaje se názory různí, ale jsou vzácně shodné v tom, že jejich obnova "život" na náměstí nevrátí.
                                      Nebydlí tam "běžní obyvatelé", nejsou tam tudíž obchody nutné pro jejich denní obsluhu a zmizely všechny bufáče. To vše a několik prestižních obchodů, dělalo z Václaváku přirozené centrum, kde jsem se - nejen já - cestou z práce zastavil a nakoupil si. Návštěvník si prohlédl "koně", muzeum, nakoupil v Domě módy, "U Bati", ale také se tam mohl najíst a zajít za kulturou.
                                      To vše nová trať tramvaje neobnoví, jen domácím, a možná turistům, zjednoduší přestupy.

                                      V tom jsem pesimista, Obchodní centrum mám 300m u Metra, a co neseženu tam, tak si zajedu 3 stanice na Zličín do Metropole, je tam Globus, Ikea a další - proč bych jel na Václavák - pro ušanku?!

                                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                      Datum: 02.06.2020
                                      Autor: vysočina
                                      Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Le Monde 30. května 2020

                                             

                                        Máš pravdu, chcípl tam pes. Jen těch asi 5 kin, co tam bylo a obchodů. Také nemám žádný důvod tam specielně chodit.

                                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                        Datum: 02.06.2020
                                        Autor: Brahma
                                        Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Le Monde 30. května 2020

                                         

                                    No, když Václavák za Husáka znamenali hlavně ty kina, to byl dost důvod, proč tam chodit, teda co si pamatuji. Na diskotéky jsem nebyl a na posedávání v kavárnách vůbec. Jo, a Semafor.
                                    Mám za to, že kina smázl čas s těmi multikiny, a tak co by člověk na Václaváku hledal. To už je lepší Staromák, to je opravdovské náměstí.
                                    Řekl bych, že se centrum prostě posunulo jinam, a Václavák jím už není.

                                    Vzpomínal jsem, kdy jsem vlastně ve Stověžaté byl naposled, tedy v centru, a bylo to v září. A evidentně jsem prostě viděl něco jiného, než na co si stěžujete, protože jsem napsal:

                                    "V centru mé rodné matičky stověžaté nebývám často a tak si to užívám.
                                    Znovu okouzlen tou krásou, říkám si:
                                    Když to vystavené sklo bude stát za prd, napíšu o Karlově náměstí, které spíše než náměstí je nádherným parkem, o Novoměstské radnici, kde se akce koná a když to stále bude málo řádek na reportáž, trochu nahlas porozmýšlím o dívce, která sedí opřená o kašnu a cosi loví v mobilu, o mládí které je tak krásné a je tak v trapu."

                                    v reportáži z Ceny Libenského.
                                    https://www.cs-sklo.cz/ceskoslovenskesklo/0/0/2...

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 02.06.2020
                                    Autor: Jindra8526
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -7
                                    • Re: Le Monde 30. května 2020

                                           

                                      Běž už do háje s tím Husákem! Chápu, že s dojetím vzpomínáš na to, jak jsi mu chodil mávat na Letnou, ale jeho éra byla jen zlomkem historie republiky, Prahy a Václaváku.

                                      Ono jde o to, že ani ti nenávidění komunisté nebyli tak hloupí, aby po Vítězném únoru převrátili vše naruby. Ukradli sice soukromý majetek, ale chápali, že ve městech musí bydlet lidé, a že je třeba zachovat strukturu jejich zásobování apod. Proto se sice Vomáčkův Koloniál přejmenoval na Pramen, ale fungoval jako dříve a pan Vomáčka, když si moc nevyskakoval, tak byl dokonce jeho vedoucím.

                                      Lituji, ale restituce a privatizace jaksi tento princip kontinuity ignorovaly a spolehlo se na "zázračnou ruku trhu". Že to nebylo to pravé ořechové a co to prakticky znamenalo, to již všichni dobře víme.
                                      Když si dovolíme připomenout chyby tohoto období, tak nejsme nějací zamrzlí komunisté, ale realisté, kteří se narodili ještě před Únorem a pamatujeme trochu více. Nemáme patent na rozum (to rady mají jiní), můžeme se mýlit, ale pak o tom diskutujme a zapomeňme na klišé. :-)

                                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                      Datum: 03.06.2020
                                      Autor: vysočina
                                      Hodnocení: +7 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
                                      • Re: Le Monde 30. května 2020

                                             

                                        No, vidím to jinak, a mnohem šířeji.

                                        Nejen že ukradli majetky a zavedli naprosto nefunkční hospodářský systém (a to pominu to vraždění, deportace a šikanování spousty obyvatel). Oni také vytvořili ohromný "vnitřní dluh".
                                        Ten se obtížně vyčísluje, ale byl grandiozní. Vše, tedy skoro vše, snad jen kromě mě sbírky skla, potřebuje údržbu. A do toho se musí investovat. Když ne, tak všechno chátrá a časem přestává fungovat, rozpadá se.
                                        A to bylo přesně to, co bylo vidět v Praze (a vlastně všude). Ty padající fasády, rozhadrované silnice, a vyjel-li si z města dál, zplundrovaná příroda, dusící se lidé na severu Čech i Moravy. Skládky, smětiště, rozpadající se a chátrající země.
                                        Ohromný vnitřní dluh, který musíme zplácet, a narovnávat. Práve v té Praze, alespoň na těch fasádách, ta náprava je velmi viditelná, očividná. No a stejně i tady, v okolí Prahy. Když vyjedu dál, říkám si, jo, tady ještě čas stojí, nebo se zastavil, venkov nejde dopředu tak rychle, lidé jsou chudší a musí žít skroměji.

                                        Píšes abychom zapomenuli na klišé a sám tu jedno hned neustále nadhazuješ: "neviditelná ruka trhu".

                                        To je sice klišé, ale i velmi pravdivá věc. Ona totiž funguje, a to za každého systému. Někdo tu upozorňuje na ty šmelinářské směnárny, no, a co byli ti vexláci za Husáka? Trh v čisté podobě. Těžili z poptávky a uspokojovali ji svoji nabídkou.

                                        Právě proto, že "neviditelná ruka" funguje naprosto neúprosně, tvrdě a spolehlivě, je potřeba vymezovat mantinely, nastavovat pravidla a redistribuovat zdroje i do oblastí, které jsou pro společbnost důležité, ale pro "neviditelnou ruku" nezajímavé, protože nevýdělečné.

                                        No a tady, protože zase "neviditelná ruka" spolehlivě funguje, existuje ten polický boj chamtivosti, úplatnosti, lobování a ideálů, boj, který nikdy neskončí a zatím se nám nedaří ani remizovat.
                                        Ale, není to jen naše záležitost, a právě, v té Francii, kterou se tu zabývám, je to safra podobné. Jen neměli 40 let komunismu, tak jsou na tom o něco lépe.

                                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                        Datum: 03.06.2020
                                        Autor: Jindra8526
                                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -8
                                        • Re: Le Monde 30. května 2020

                                               

                                          Jinak to možná vidíš, ale rozhodně ne šířeji a v souvislostech. Máš klapky na očích a tvá argumentace je na úrovni politruka na Politickém Školení Mužstva. Jakýkoliv náznak oprávněně odlišného postoje hned - v duchu Gottwaldova hesla: "Kdo nejde s námi, jde proti nám!" - se snažíš zadupat do země, včetně jeho autora!

                                          Zázračná / neviditelná ruka trhu byla nástrojem v dobách kapitalismu volné soutěže, ale ne v době nadnárodních společností ovládajících trh - ty ti nedají šanci si vybrat jinde a za jinou cenu. I ty sám jsi napsal: "Právě proto, že "neviditelná ruka" funguje naprosto neúprosně, tvrdě a spolehlivě, je potřeba vymezovat mantinely, nastavovat pravidla ..." to ale přece není volný trh.

                                          A ještě bonbonek - volná citace: "...za Husáky byli veksláci, tak proč by nemohli být dnes černi směnárníci..." - výrok hodný tesání do kamene! 8-D

                                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                          Datum: 03.06.2020
                                          Autor: vysočina
                                          Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                                        • Re: Le Monde 30. května 2020

                                               

                                          A ještě bonbonek - volná citace: "...za Husáky byli veksláci, tak proč by nemohli být dnes černi směnárníci..." - výrok hodný tesání do kamene! 8-D

                                          Tohle je čistý a nefalšovaný faul.
                                          Vůbec, ale ani náhodou, jsem nic takového nenapsal.

                                          Nemá cenu s tebou diskutovat, protože tvoje argumentace je zcela v tomto demagogickém duchu.Tím debatu na toto téma končím.

                                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                          Datum: 03.06.2020
                                          Autor: Jindra8526
                                          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
                                        • Re: Le Monde 30. května 2020

                                               

                                          Jj, pán se urazil a přestává diskutovat.

                                          Jindřichu, přesně takové argumentační fauly používáš ty vůči svým oponentům, a když ti jeden vrátím - navíc s jasným upozorněním, že jde o joke - tak takhle vyvádíš.

                                          To seš teda grand, jdi se bodnout.

                                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                          Datum: 03.06.2020
                                          Autor: vysočina
                                          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
                                • Re: Le Monde 30. května 2020

                                       

                                  Hm, nejsu Pražák, ale každopádně si pamatuju,že jsem se v patnácti letech normálně mohla sama pohybovat večer po Václaváku a přilehlých ulicích, přes den nebyl vůbec žádnej problém. Něco k jídlu se dalo koupit v Koruně, normální bufáč. Párky jsem nekupovala, ty byly předražený a hnusný už tenkrát - viz. "dokument" Mafie po česku od Frýbové :-)) Určitě se tam člověk nemusel bát. Ale takový ty profláklý hotely na náměstí nepůsobily důvěryhodně ani tenkrát :-)

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 02.06.2020
                                  Autor: bara2
                                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                                  • Re: Le Monde 30. května 2020

                                         

                                    Dík za názor z Moravy! Hodnocení sedí!
                                    Václavák byla taková jistota, kde si návštěvník méně znalý Prahy mohl bez složitého cestování MHD zařídit téměř vše, a opět se pěšky vrátit na nádraží.
                                    Teď tam chytne maximálně "rýmu gentlemana", a na návštěvu OC-ček rozmístěných po okrajích, aby si zjednal vrtulník. :-(

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 02.06.2020
                                    Autor: vysočina
                                    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Le Monde 30. května 2020

                                         

                                    No počkej, zase z Václaváku a centra Prahy nedělej Bronx. Pravda, buřtostánky a Koruna už jsou minulostí, ale jinak se po Václaváku můžeš normálně pohybovat i dneska a bát se tam můžeš úplně stejně jako kdekoli jinde.
                                    Teda vlastně s tím pohybem je to teď na hraně, protože na Můstku začala rekonstrukce směřující k návratu tramvají.

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 02.06.2020
                                    Autor: radka
                                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6
                                    • Re: Le Monde 30. května 2020

                                           

                                      Tramvaje na Můstku? Četl jsem o tramvajích v horní polovině náměstí, ale na Můstku nikoliv. Nepleteš se?

                                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                      Datum: 02.06.2020
                                      Autor: Brahma
                                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                                      • Re: Le Monde 30. května 2020

                                             

                                        Neplete se, jen nezdůraznila, že tam budou až ve druhé etapě.
                                        Náměstí se upravuje od Můstku, zřejmě se naivně domnívají, že tím vytlačí narkomany a černé směnárníky. Život ukáže.

                                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                        Datum: 03.06.2020
                                        Autor: vysočina
                                        Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                      • Re: Le Monde 30. května 2020

                                             

                                        Netušila jsem, že by pro někoho bylo tak podstatné, na jakou část Václaváku se tramvaje vrátí, tak jsem tu informaci zkrátila a zobecnila.
                                        Takže jak píše níže i vysočina - rekonstrukce sice začala na Můstku (a bylo to veselé zahájení, protože to bylo ve vrcholícím covidu, takže policie rozháněla politiky jen se zatvářili, že se k sobě přiblíží) a tramvaje se navrátí na horní část Václaváku.

                                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                        Datum: 03.06.2020
                                        Autor: radka
                                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                                        • Re: Le Monde 30. května 2020

                                               

                                          To jsi tedy netušila velmi špatně. Václavák je dlouhý a tramvaje budou jen do půlky. Jsou tu ještě pamětníci, co si pamatují tramvaje i na Můstku a to z obou stran, od Příkopů i od 28 Října.

                                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                          Datum: 03.06.2020
                                          Autor: Brahma
                                          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                                    • Re: Le Monde 30. května 2020

                                           

                                      Bronx to ještě není, ale není o co stát. Jak jsem psal, tak obzvláště v noci nic příjemného.
                                      Přes Václavák jsem chodil denně několik let, tak ty "změny k lepšímu" - podle nejmenovaných přispěvatelů - vnímám intenzivněji a ne vždy zrovna s nadšením.

                                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                      Datum: 03.06.2020
                                      Autor: vysočina
                                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                                      • Re: Le Monde 30. května 2020

                                             

                                        Jen jestli ty nakonec nejsi rasista, že se ti nelíbí, když tě lákají černoši do bordelu. :D

                                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                        Datum: 03.06.2020
                                        Autor: Brahma
                                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                                  • Re: Le Monde 30. května 2020

                                         

                                    Nejsu Pražák - já jsem si to tak trochu myslel.

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 03.06.2020
                                    Autor: OVG
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Le Figaro on line 30. května

         

    https://www.lefigaro.fr/malgre-l-interdiction...

    Navzdory zákazu několik tisíc osob v Paříži manifestovalo na podporu lidí bez dokladů.

    Shromáždění manifestantů, které se sešlo na výzvu několika sdružení bylo rozehnáno pořádkovými silami v okolí náměstí Republiky.

    Na výzvu 195 sdružení se v sobotu 30. května v Paříži shromáždilo více než 5 000 demonstrantů na podporu lidí bez dokladů.
    Průvod prošel z náměstí Madeleine na náměstí Republiky (Place de la République)navzdory zákazu policejního ředitelství i zdravotním opatřením, která omezují shromáždění na méně než 10 lidí.

    Na začátku týdne organizátoři vyzvali demonstranty, aby během pochodu měli roušky a dodržovali sociální odstup. Další pochody solidarity se konaly v Lyonu, Lille, Marseille, Toulouse a Grenoble, kde se sešlo také několik set lidí.

    Sdružení odsuzují „skutečnou zdravotní bombu“ lidí bez dokladů, kteří „jsou bez práv, bez příjmu a bez naděje na přístup k příspěvkům, které stát poskytuje“. Rozhodli se tedy že nechají zaznít svůj hlas a další manifestaci svolávají na 20. června.


    Leták:
    Zdraví = Rovnost + Svoboda + Solidarita

    Regulace migrantů bez dokladů

    Uzavřít trhliny

    Bydlení pro všechny

    -----------
    tady je máme:

    https://youtu.be/6IaOJ55CNDI

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 31.05.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
  • Le Monde on line 31. května 2020

         

    https://www.lemonde.fr/m-voyage/article/2020/05...

    Nedělní Le Monde on-line nabízí 45 míst ve Francii, která stojí za vidění, a nepatří mezi ty notoricky známé turistické cíle. Zajímavé typy.

    Je to pochopitelně určeno Frantíkům, kteří jsou nabádáni k tomu, aby letní dovolenou prožili ve své vlasti.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 31.05.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
  • Le Figaro 1. června 2020

         

    Evropa chce zrychlit návrat turistů

    Konkurence v rychlém znovu otevírání hranic pro zahraniční návštěvníky mezi členskými státy EU narůstá, ekonomika dostává přednost pře koordinací z Bruselu.
    Přijetím 20 000 turistů již Chorvatsko zahájilo letní sez)nu. V závěsu je Itálie, který chce otevřít hranice pro své návštěvníky ve středu. Kypr se otevírá, pro návštěníky testované na Covid 19 od 9. června. Řecko oznámilo obnovení leteckého spojení s dvacetidevíti zeměmi. Francie, Německo a mnoho dalších zemí určilo datum obnovení mezinárodního turismu na 15. června. „Koordinace není uniformita“ poznamenal jeden evropský diplomat. V EU cestovní ruch představuje 10% HDP a 12% zaměstnanosti. Francie, která je první světovou destinací toto odvětví generuje 2 miliony pracovních míst a 7,3% HDP.

    Cestovní ruch: Evropa se konečně zahlédla letní sezónu

    Dvacetsedmička se chystá ne na léto chystá znovu otevřít hranice v rámci schengenského prostoru.

    Kdy se vrátí turisté? Tato otázka nabyla v posledních dnech v Evropě na významu, protože jsme ve všech členských státech na cestě k návratu k normálnějšímu životu a léto se rychle blíží. Jde samozřejmě sociální záležitost, ale především ekonomický zájem. Před koronavirovou krizí představovalo toto odvětví 10% bohatství vyprodukovaného EU.
    Itálie, Španělsko a Řecko jsou na něm velmi závislé „Ke konci tohoto roku jsou očekávané ztráty tohoto odvětví asi 40%. V jednotlivých členských státech je však situace rozdílná. V Itálii je hlavní sezóna již ztracena, protože největší část aktivity tvoří turisté, kteří se vydávají za kulturou do některých měst, a to zejména od března do května a poté v září a říjnu“
    prohlásil nedávno pro Le Figaro Paolo Gentiloniho, komisař odpovědný za hospodářství.

    pokr.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 01.06.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
    • Re: Le Figaro 1. června 2020

           

      Chraňte si příbytky

      Členské státy by chtěli chránit své domovy ale již dnes vědí, že bude velmi těžké uspět.
      To snadno připouští i Jean-Baptiste Lemoyne: „Toto nebude léto, kdy bude klientela přibývat. Bude to léto věrnosti. Turisté pojedou do destinací, které již znají” řekl státní tajemník z ministerstva zahraničí. Situace, kterou má Francie v úmyslu využít. V této souvislosti se v posledních dnech mezi členskými státy take zvýšila konkurence.

      Chorvatsko již zahájilo letní sezónu.
      Země, do které již zavítalo asi 20 000 turistů, sází na úderný slogan, který jim jich přinese více v červenci a srpnu: „Dovolená, kterou si zasloužíte, je blíž, než si myslíte”.

      Italské hranice se znovu otevřou od středy.
      Toto oznámení - překvapení – popudilo: „Itálie na radě evropských ministrů cestovního ruchu, která se konala před několika dny, nic předem neřekla” tvrdí jeden z účastníků. „Koordinace není uniformita” zmírňuje jiný evropský diplomat.
      Pokud jde o kalendáře a podmínky prp návštěvníky, nejsou jedni stejně daleko jako druzí.

      Kypr, kde cestovní ruch představuje 15% národního HDP, otevře své hranice od 9. června cestujícím, kteří mohou předložit osvědčení prokazující, že mají negativní test na Covid-19. Země slibuje, že pokryje náklady všech cestujících, kteří by se během jejich pobytu nakazili: ubytování, jídlo, pití, léky, transfer na letiště a repatriaci atd. Byl vytvořen seznam zemí, Francie a Spojené království v něm nejsou v této fázi zahrnuty. Řecko o víkendu oznámilo, že lety na jeho letiště budou obnoveny do dvaceti devíti zemích. Francie plánuje znovuotevření hranic 15. Června. To je také datum předpokládané jak v Německu, tak v mnoha členských státech.

      pokr.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 01.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
    • Re: Le Figaro 1. června 2020

           

      Bez opětovného otevření vnitřních hranic Schengenu zrušení karantény, která je v některých zemích povinná, zejména na východě společenství, nemůže existovat žádná skutečná letní sezóna.
      Komise vidí nerada vznik „mini-schengenského prostoru“, což jsou dopravní bublinky mezi některými zeměmi. Toto je případ mezi pobaltskými státy (Estonsko, Litva, Lotyšsko)
      nebo mezi Českou republikou, Slovenskem a Maďarskem. „Záměr vrátit se do obvyklého schengenského prostoru nebude v žádném případě nahrazen jakýmsi regionálními „mini-schengeny“, které by fragmentovaly náš jednotný trh a diskriminovaly nezúčastněné členské státy. To není možné” varoval Margaritis Schinas, komisař pro migraci. Tato témata budou pořadu na pátečním jednání evropských ministrů vnitra, stejně jako na téma schengenských vnějších hranic, uzavřených do 15. června. Některé členské státy - včetně Francie - by si přály, aby byly znovu otevřeny 1. července, s výhradou zachování zákazu pro rizikové země, pravděpodobně Brazílii a USA.
      Ale pravděpodobně nikoliv pro Čínu, klíčového hráče v cestovním ruchu v Evropě.

      -------------------
      V sobotu v příloze, dnes už na titulní straně. Jako dlouho že budou hranice zavřeny, podle lobbistického plukovníka? :-)

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 01.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6
    • Re: Le Figaro 1. června 2020

           

      ty jseš fajt rychlej, ještě jsem nestačil přikopírovat pokračování, a ty už vyjadřuješ nespokojenost palečkem :-)

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 01.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -7
      • Re: Le Figaro 1. června 2020

             

        Tak, co si budem namlouvat. Je to divný. Tady chodí lidi v krámech zababušený a oni si plánujou turisty. Študáci, pokud vůbec do té školy jdou, sedí po jednom v pár lavicách rozstrkanejch po třídě. Mladí se žinýrují zajet na návštěvu k rodičům, aby na ně nedejchli. A oni řeší pohyb mas přes půl Evropy.
        No, je to divný, ne že ne.
        Upřímně jsem zvědavá, jak se tohle vyvrbí.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 01.06.2020
        Autor: bara2
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
  • Le Parisien 2. června 2020

         

    Pozor, nebanalizujte tento druh sběru dat

    Romain Perray, právník specializovaný na ochranu dat a profesor práva na univerzitách v Sorbonně a Assasu, hodnotí rizika pro osobní data aplikace, která je uváděna do provozu právě dnes, v úterý odpoledne.

    Pro Romaina Perray, 42 létého právníka specializujícího se na ochranu počítačových dat a kybernetickou bezpečnost, rovněž přednášejícího na pařížských univerzitách Paříž I, Paříž II a Paříž V, nabízí aplikace StopCovid silné bezpečnostní záruky. Ale nemělo by se však stát základem pro banalizaci shromažďování a zpracování osobních lékařských údajů.

    Le Parisien:
    Měli bychom se bát o svá osobní data po instalaci této aplikace?


    Romain Perray:
    Pokud StopCovid v posledních týdnech vyvolal tolik debat, zejména právnických, je to především proto, že se zabývá lékařskými údaji, tedy ve Francii citlivým a vysoce regulovaným problémem zákonem na ochraně údajů. Francouze znepokojuje kombinace sběru dat na jednom serveru řízeném orgány veřejné moci a následného křížového zpracování těchto údajů.
    To je pochopitelné, ale technická rizika podle mého názoru zůstávají nízká.

    Le Parisien:
    Tedy té aplikaci spíše důveřujete?


    Romain Perray:
    Zaprvé, systém dvojité anonymizace, první při registraci, druhá, dočasná a automatická, která se každý den mění, je velmi silnou zárukou ochrany soukromí.
    Zadruhé je to politický i technický způsob sběru dat na jednom serveru. Ten usnadňuje zabezpečení počítačového systému a jeho kontrolu. Když používáme služby Facebooku, Apple nebo Google, jsou data, která jim jsou svěřena, uložena na různých serverech, poté sdílena, křížem kontrolována a analyzována spolu navzájem prostřednictvím jejich různých služeb. To není bez problému, o čemž svědčí poslední případ masivní počítačové kriminality, kdy byly před několika dny uloupeny osobní a bankovní údaje 9ti milionů zákazníků letecké společnosti EasyJet.

    pokr.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 02.06.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6
    • Re: Le Parisien 2. června 2020

           

      Le Parisien:
      Proč tedy je proti tomu tak silná opozice některých organizací, jako je Liga za lidská práva?

      Romain Perray:
      Chápu je, protože poukazují na závažný problém: na problém trivializace tohoto typu mechanismu, který by se neměl implementpvat bez veřejné debaty.

      V souvislost zdravotní krize a nouzového stavu nebylo využítí aplikace StopCovid nijak vysoké, ale i tak je potřeba zahájit právní debatu, jako učinila CNIL (Národní komise pro zpracování dat a jejich ochranu) o využívání podobných systémů, které by se mohli v budoucnosti objevit ve veřejném zájmu.


      ----------------------
      no, právník, pod bombastictickým titulkem nulová informace.....

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 02.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
  • Le Figaro - 3. června 2020

         

    Výpočet nadúmrtnosti, výzva pro demography


    Demografové dělají delikátní - a politicky citlivou - práci, aby poskytli co nejpodrobnější pohled na úmrtnost na Covid-19


    Počet úmrtí způsobených Covidem-19 může být zveřejňovám každý večer, ale výpočet skutečného počtu úmrtí spojených s virem je kombinací skládačky, rovnice o několika neznámých a dlouhodobého zkoumání.
    „Informace o úmrtích souvisejících s Covidem jsou velmi vágní. Způsobily skandály téměř v každé zemi. Například v Belgii, Švédsku nebo Anglii jsou vlády obviněny z toho, že chtějí tyto údaje zatajit. Musíte se bojovat, abyste je získali. Aniž bychom hned mluvili o falšování, nedělá se vůbec nic pro to, aby byly tyto informace snadno dostupné “ upozorňuje demograf Jean-Marie Robine,
    vedoucí výzkumu Národního ústavu pro zdraví a lékařský výzkum (pozn. l’Institut national de la santé et de la recherche médicale (Inserm) - https://www.inserm.fr/en)
    a poradce vedení INED, Národního ústavu pro demografická studia (pozn. (Institut national d’études démographiques - https://www.ined.fr/).

    Tato delikátní práce, kterou demografové prováděli s cílem poskytnout co nejpodrobnější pohled na úmrtnost související s Covidem 19, je kriticky důležitá i z politického hlediska, protože tento odhad bude nakonec použit také k hodnocení účinnosti vládní strategie pro řešení zdravotní krize. Každodenní bilance vychází pouze z údajů poskytnutých nemocnicemi a od začátku dubna Ehpadem (pozn. Ephad –
    Hébergement pour les personnes âgées dépendantes – Domov seniorů závislých na pečovatelské službě
    https://www.ehpad.com/).
    Stále nebere v úvahu počet skrytých úmrtí doma a zůstává bez informací o věku, pohlaví nebo zdravotním stavu obětí pandemie v domovech pro důchodce. U těchto úmrtí je to základní informace, kterou je třeba vzít do úvahy, zasáhl-li Covid-19 více mužů než žen, analyzovat rizika podle věkových skupin nebo určit význam komorbidit, jako je například diabetes.

    pokr.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 03.06.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
    • Re: Le Figaro - 3. června 2020

           

      Plynárna

      Vzhledem k neexistenci centralizovaných údajů se demografové musí spoléhat na více zdrojů, aby získali co nejpřesnější obraz o úmrtnosti na pandemii. „Plynárna” naříká demograf Jean-Marie Robin. Tento specialista na staleté pracuje od března ve skupině vědců shromážděných pod vedením INED. Jsou to odborníci, kteří shromažďují, analyzují a zveřejňují na webu tyto cenné ukazatele z Francie, ale i pro jiné země – v současnosti třinácti – po jejich ověření. Citlivost těchto údajů lze doložit například v Belgii, kde
      web INED nakonec odstranil řadu „příliš kontroverzních“ úmrtí, protože shromažďování těchto informací nebylo v celé zemi prováděno jednotně. Ve Francii vědci porovnávají údaje z Institutu veřejného zdraví (pozn. https://www.santepubliquefrance.fr/), z organizací INSEE (pozn. https://www.insee.fr/fr/accueil) a ze společnosti Inserm, které centralizují lékařská potvrzení o úmrtí s uvedením příčin smrti, tedy informace chráněné lékařským tajemstvím. Čísla z INSEE nám umožňují posoudit nadměrnou úmrtnost během pandemie. Jsou založeny na úmrtních listech registrovaných na radnicích a uvádějí věk, pohlaví a místo úmrtí zemřelého. Tato čísla již umožnila zjistit nadměrnou úmrtnost na vrcholu epidemie a další úmrtí ve věkové skupině 65–74 let, zejména u mužů.
      „Abychom měli globální přehled, musíme také vzít v úvahu pokles dalších druhů úmrtí v důsledku omezení pohybu, jako jsou dopravní nehody“, upřesňuje Gilles Pison,
      profesor Národního muzea přírodní historie (pozn. Muséum national d’histoire naturelle - https://www.mnhn.fr/ ) a docent na INED. V domovech důchodců jsou velmi silně zastoupeni devadesátí a staletí. Na základě svých prvních výzkumů demografové upozorňují na několik problémů v stanovování mortality na Covid. První se týká podhodnocování vlivu počtu starších lidí v Ehpadu při výpočtu mortality.

      pokr.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 03.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
    • Re: Le Figaro - 3. června 2020

           

      „Generální ředitelství pro zdravotnictví (pozn. La Direction générale de la santé - https://solidarites-sante.gouv.fr/ministere... hlásí 18 000 úmrtí v nemocnicích a 10 000 úmrtí v pečovatelských domovech Ephad.
      Nespecifikuje už, že téměř 4 000 mrtvých v nemocnicích jsou ve skutečnosti obyvatelé Ehpadu, kteří opustili svůj domov pro seniory za účelem léčby” připomíná Jean-Marie Robine. „
      To by naznačovalo, že pouze 35% úmrtí se týká této populační skupiny, zatímco ve skutečnosti představují senioři v domovech Ephad více než polovinu obětí Covidu. Toto číslo je bezpochyby obtížné zveřejnit, protože zdůrazňuje nedostatek prostředků, které byly Ehpadům poskytnuty během této krize na ochranu před virem. Zpochybňuje tak výběr priorit stanovených vládou.“
      Navíc demografie připomíná, že v domovech pro seniory jsou nadměrně zastoupeny devadesátileté a staleté ženy. „Zohlednění těchto charakteristik by mohlo změnit statistiku skryté úmrtnosti: zvýšení průměrného věku obětí viru a opětovné vyvážení jejich rozdělení podle pohlaví“, popisuje.

      Skrytou oblastí stanovení mortality je počet Covidových úmrtí doma - v současnosti neznámá hodnota - což také ponechává prostor pro jisté pochybnosti a nedůvěru. Byla četná? Byli staří?
      Jak s jistotou spojit domácí úmrtí s virem?

      Začátkem května dr. Jean-Paul Zerbib, vedoucí oddělení CFE-CGC (pozn. https://www.cfecgc.org/ ), stanovil počet domácích úmrtí na coronavirus na 8 000 až 10 000, většinou šlo o seniory.
      Tento odhad je však demografy považován za nereálný. „Údaje o skryté úmrtnosti zhruba odpovídají nadměrné úmrtnosti na všechny příčiny úmrtí poskytované z INSEE. To nám naznačuje, že doma došlo jen k málo úmrtím", soudí Jean-Marie Robine. „V zahraničí take představují jen malé procento úmrtí: 1% v Belgii, 5% v Anglii a 6% ve Spojených státech“.

      pokr.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 03.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
    • Re: Le Figaro - 3. června 2020

           

      Příčiny smrti by nebyly „ne vždy správně uvedeny na úmrtních listech vystavených lékaři doma“, varuje sám Laurent Charlard, European Centre for International Affairs populační geograf obyvatel a člen think-tanku Evropského střediska pro mezinárodní záležitosti (pozn. http://www.european-centre.org/)
      „Při stanovování příčin smrti u starších lidí, kteří často trpí několika patologiemi, existuje značná chybovost.“
      A nakonec zbývá se podívat i jak nadměrná úmrtnost v období krize Covid-19 zapadá do demografické rozvahy na celý rok 2020.
      „Po vysokém vrcholu úmrtnosti často vidíme menší úmrtnost, protože virus urychlil smrt oslabených lidí o několik měsíců.
      To vyplývá z nejnovějších údajů INSEE.
      Na konci roku bude tedy nutné porovnat nadměrnou úmrtnost v roce 2020 ve srovnání s předchozími dvěma roky, abychom zjistili, zda Covid-19 nevzal jen velké množství lidí, kteří byli tak jako tak na konci života" uzavírá Laurent Chalard.

      ------------------
      Je to teda dost kruté ve své pravdivosti, prostě zřejmě Covid zabil lidi, kteří by stejně do pár měsíců tak jako tak umřeli, tedy jejich odchod jen uspíšil.

      Tak nevím, jak bych se k tomu stavěl, kdyby mi řekli, že maminka mohla žít do září, ale prostě měla pech, a umřela už v březnu....

      Na druhou stranu, vojáci jsou zvyklí obětovat levé křídlo, aby zdrcující útok vedli po pravém, a mrtvé také počítají v celkových součtech a dokáží vysvětlit, že těch pár tisíc na pravém křídle zachránilo statisíce jinde.....

      Jakou že to hodnost vlastně měl ten Prymula?

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 03.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
  • Le Parisien on line 7.června 2020

         

    Jezdili jsme s cyklisty a automobilisty po Paříži po zrušení omezení pohybu

    https://www.leparisien.fr/video/video-on-a...

    Kolo se etablovalo jako hvězdný dopravní prostředek po uvolnění omezení pohybu. Zelenější, méně hlučné, hygienické ... "bajk" vypadá jako zázračné řešení ve městě. Chyběla však bezpečná infrastruktura, která by umožňovala jeho rozvoj.
    Narychlo města, prefektury a regiony vytvořili dočasné trasy - nazývané také „koronastezky“ (pozn. coronapiste), aby se vyhnuli tomu, že se všichni vrátí zpět do veřejné dopravy, zatímco epidemie stale hrozí.

    Během několika minut schůzování, sdružení cyklistů vidělo, že požadavky, které se vznášelo již 10 let, se, jakoby kouzlem, vyplnily.

    Realizací tohoto „taktického územního plánování“ se jízdní kolo a jiná „měkká mobilita“ dostávají na výsluní,a často se zakusují do jízdních pruhů dříve vyhrazených ... pro automobily.

    Jak probíhá toto nové soužití?
    Cyklista a motorista na stejné trase

    V úterý 19. května jsme debatovali s Louisem Belenfantem, řediteli sdružení Vélo Ile-de-France, a Pierrem Chasseray, generálním ředitelem 40 milionů motoristů o stejné trase mezi předměstím Courbevoie a centrální Paříží.

    Oba urazili 15 km, jeden ve svém německém kupé a druhý na svém francouzském kole.
    Start Courbevoie v 92 depatementu, cíl Panthéon, v 5. arrondissementu Paříže. Stejná trasa, ale někdy odlišnými cestami.

    Kdo by mohl bez problémů přejet La Défense, překročit kruhový objezd Etoile nebo jet dolů po ulici Rivoli?

    Zjistíte to ve videu.

    "Musíme zabrat prostor automobilům"

    Oba muži se nikdy nesetkali a bez našeho návrhu na tento pokus by o tom pravděpodobně nikdy neuvažovali. Okolnosti nám však toto setkání umožnily. Opravdu, během procesu rušení omezení si kolo ukusovalo z vozovky na úkor motorových vozidel.

    pokr.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 07.06.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

           

      (pozn. ve Francii bylo zavedeno omezení pohybu a další opatření – říkají tomu “confinement” . Teď postupně ruší jednotlivá opatření a tomu procesu rušení se říká “deconfinement”. Čili nejde o jednorázový process uvolnění omezení pohybu, ale process, který je naplánován na zhruba 8 týdnů. Mám s předkladem trochu problém, protože asi jednoslovné výraz pro toto čestina nemá).

      Ztráta území na jedné straně, malé vítězství na straně druhé.


      Podle Pierra Chasseray problem spočívá v metodě „Pro mě, strategie, kdy někomu zkroutíš za ruku, řekneš: hele, vytvořili jsme pro tebe tolik omezení, že to musíš udělat jinak, tak to se mi fakt nelíbí“. Louis Belenfant odpovídá: „Při rozvoji cyklistiky neexistuje 36 000 řešení, nemůžeme omezovat chodce nebo veřejnou dopravu, jsme nuceni zabírat místo autům. "

      A to je možnost, kterou využilo mnoho obcí ve Francii, které zřídily dočasná opatření na podporu používání jízdních kol a zamezení návratu uživatelů do veřejné dopravy.

      Město Paříž vytvořilo 50 km dočasných cyklotras. Na předměstích jich vzniklo více než stovka kilometrů.
      Sdružení Vélo Ile-de-France nabízí interaktivní mapu k identifikaci tras -
      iniciativa podporovaná z Métropole du Grand Paris (pozn https://www.metropolegrandparis.fr/fr).


      A kde jsou ta kola?


      Během cesty si dva týmy - cyklistický a motoristický dělaly přestávky aby mohli komentovat svoji cestu.
      Jedna ze zastávek se konala na Avenue de la Grande-Armée, nedaleko slavného kruhového objezdu Etoile, který byl před omezením pohybu na kole nepřekonatelný (pozn. to říká kdo?

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 07.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
      • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

             

        K poznámce - aktivista si vždycky nějakou překážku vymyslí, nebo přibarví, aby měl proti čemu, nebo za co bojovat :-)

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 07.06.2020
        Autor: ronda
        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

           

      „Není doba dopravní špičky,“ odpověděl Louis Belenfant, „a dočasná vylepšení jsou nově zavedená, a cyklisté si a ně musí zvyknout. "

      Boom cyklodopravy

      Ať ve špičce nebo ne, cyklistický provoz se ve Francii od 11. května zvýšil.
      Podle sdružení Vélo & Territoires zaznamenaly počítadla jízdních kol rozmístěná po celém území o 44% více jízd na kole než před omezením pohybu.
      V Paříži některé měřiče instalované na cyklotrasách zaznamenávají průjezdy srovnatelné s těmi, které byly zaznamenány během stávky hromadné dopravy.
      To platí zejména na cyklotrase na Rue de Rivoli nebo na trase u Georges Pompidou.

      Dočasné cyklostezky zjevně nejsou vybaveny měřáky průjezdu. I když někteří motoristé doufají, že velmi rychle zmizí, tahle otázka zatím není vyřešena.
      Ministrině dopravy Elisabeth Borneová na tiskové konferenci 29. května naznačila, že „stát bude obce podporovat, aby tyto trasy zachovaly“.

      ----------------
      Zástupce motoristů si stěžuje na to, že "aktivisté zneužili stavu nouze k tomu, aby prosadili své záměry silou". Pařížská starostka madam Hidalgo je opravdu zeleným skopičinám silně nakloněna, a v Paříži se stalo něco nebývalého, části bulvárů byly zabrány kužely pro cyklodpravu, některé proto přišly o jeden jízdní pruh, jiné byly zjednosměrněny. A tím se stává Paříž neprůjezdnou.
      No, a cyklistů nepřibylo, protože jich někde je skoro tolik jako za stávky, a to se žádné pruhy nezabíraly.

      Cykloaktivisté se cítí na koni, ovšem proti nim stojí ohromná síla motoristů, a bylo by naivní si představovat, že po Paříži někdo jezdí autem pro plezír, většina vozidel něco někam převáží, zásobuje, a prostě jde o dopravní obslužnost, a ne cesty zhýčkaných velkokapitalistů ve svých mercedesech.

      Blíží se komunállní volby, bude zajímavé sledovat, jestli ta dáma na hraně zelené anarchie obhájí svůj post starostky hlavního města, či nikoliv.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 07.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
      • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

             

        V Paříži se na kole jezdilo dobře už před covidem. Oproti průjezdu Prahou ve všední den to je většinou brnačka. Nebylo to tou infrastrukturou, ale neobyčejně vstřícným chováním řidičů. Prostě v Paříži jsem se nebál a to Prahou jezdím denně a občas se bojím, nebo spíš jsem zvýšeně ostražitý. Letos už ani nemám tramvajenku a od počátku covidu jsem do MHD nevlezl.
        Covidová Praha byla bez aut také hezčí a jezdilo se po ní úplně úžasně.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 07.06.2020
        Autor: Brahma
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

               

          Já se dneska nejvíc bojím na těch našich okreskách. Za mírného, nebo skoro žádného provozu.

          Klučinové v plechovkách si hrajou na závodníky, řežou zatáčky, a moc nepřemýšlí o tom, že tam někde u krajnice může jet cyklista.

          Ve městech se nebojím, a v Paříži tuplem. Cykloinfra - proti tomu co známe od nás, je tam jak víš naprosto zázračná, přesto to často nefunguje. V cyklopruhu ti sedí dodávka a vykádá, nebo si tam místní kluci pořádají mejdan, baba tlačí kočárek či zmatený japonský turista něco fotí. Přesto to funguje, kvůli tomu co zmiňuješ. Víš, že šoféři o tobě vědí a nechtějí ti ublížit.

          Teď se tam odehrává ta aktivistická válka. Léta cykloaktivisté usilují o to, aby se co nejvíce doprava osobními auty přidusila, a teď jim situace nahrála do karet. Mimořádná doba, mimořádná situace, vytvořily se cyklokoridory městěm (teda znám jen z netu a novin). Na úkor aut.
          Jenže se to minulo účinkem. Cykloaktivisté sami uvádějí, že cykloprovoz stoupnul o 40 procent, tedy když víme, jak s čísly pracují, bude to tak o 20. No, a na to upozorňují ti motoristé, že pro tu hrstku cyklistů není fér prudit věškerý provoz.
          A jsou v sobě a dohadují se. Pokud jde o exhalace mají pravdu v tom, že velmi důležitá je plynoulost dopravy. To nezapadá do té aktivistické theorie "zklidňování" rozuměj "opruzování".
          Pruzení je účinné jen do té doby, dokud je možné někoho zprudit a od cesty ho odradit. Tohle pruzení funguje v Paříži už léta, včetně těch emisních povolenek a zony 30 uvnitř celého okruhu.Ty auta co tam teď jsou, tam, už z větší části prostě jet musí, a to si ten hošan prostě odmítá připustit.

          Uvidíme, jak to dopadne.

          tak ještě vzpomínku....
          https://youtu.be/o_iNt7Cv3NA?list=UUcwKnL7qNNfVfK7kh-d6FQg

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 07.06.2020
          Autor: Jindra8526
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
          • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                 

            No tak hlavně aby tím tlakem a pruzením nedosáhli akorát nenávisti a netolerance šoférů vůči cyklistům. Obvykle to tak při větším nesmyslném protěžování dopadá...

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 07.06.2020
            Autor: ronda
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
          • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                 

            Překvapivě dobře se jezdilo :-)

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 07.06.2020
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                   

              A jak by to teprve odsejpalo, kdybychom s sebou neměli pravní puristy, co trvali na tom, že červená znamená "stůj" a není jen informací, že se máš rozhlédnout... :-)

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 07.06.2020
              Autor: Jindra8526
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
              • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                     

                To mi povídej, takového zbytečného zdržování červenou :-)

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 07.06.2020
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                     

                Hned na tom prvním videu je v 3:20 vidět, jak jsi přejel křižovatku na červenou, teroristo :D

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 07.06.2020
                Autor: Brahma
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                       

                  Červená je jen orientační informace, nikoliv zeď.

                  V Německu to ale raději nezkoušej :-)

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 08.06.2020
                  Autor: Jindra8526
                  Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
          • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                 

            Tak mě napadá, proč s vámi tenkrát nejel Bobbob?

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 09.06.2020
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
            • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                   

              Jindra nemá autobus :-)

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 09.06.2020
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
            • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                   

              Víš, my se na tom předběžně domlouvali už před dvěma či třemi lety, s Lelkem a pak Rondou, že bychom měli ten Oblouk někdy společně obejet. A pořád jsem to nějak odkládal, až jsem se rozhodnul, že uděláme výlet i příležitosti mých kulatin. Ryze pánskou jízdu. A řekl jsem si, když mám to velký auto, je škoda, aby jsme jeli jen 3, napsal jsem Brahmovi, jestli se nepřidá. Věděl jsem, že je městský cyklista, a chtěl jsem, aby poznal, jak se jezdí v Městě Světel, a že to zdaleka není ta nebezpečné a riskantní, jak se mnozí domnívají.
              A tak jsme byli kompletní, a že si teda uděláme výlet.

              Jenže pak se to zvrtlo, se Soninou mámou bylo zle, a tak jsem si řekl, že jí nemůžu 4 dny nechat doma samotnou jen se svým trápením, naložili jsme i Soňu, ale ta s náma nejezdila, jen se stavila u Oblouku aby nás nafilmovala.

              Tady je třeba famózní Brahmův dojezd po obkroužení Etoilu.

              https://photos.app.goo.gl/M5hTDpr7s5u6z1r59
              No, a tady je Ronda v cíli.

              https://photos.app.goo.gl/DwJ6LFN7vsKdjQrc7

              Já to za svoje tajtrlíkování kolem Oblouku tady od leckoho slízával, jak je to riskantní, nebezpečné a proč se tam motám a tak, a tak jsem chtěl, aby cyklisté, kteří fakt mají najeto, sami poznali, jaké to je, a že vlastně o nic nebezpečného nejde.
              A vlastně že to je radost. A když se ti do Paříže zadaří došlapat tu tisícovku od nás, je to něco, co si prostě nemůžeš nechat uniknout.

              Asi jako tu fotku u cedule, kvůli které jsme odbočili z dálnice.

              Takže celkem dlouho plánovaný výlet s bráchama, ke kterému jsme přibrali Brahmu, a dobře jsme udělali, protože v tlupě čtyř dědků byla větší sranda.

              A Brahma poznal, že se dá jezdit i na městské čtyřproudovce a nemít pocit ohrožení a obavy.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 09.06.2020
              Autor: Jindra8526
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
              • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                     

                No právě že máš to velký auto, tak mne napadlo, proč jsi to předběžně nedomluvil s Bobbobem.
                Určitě by mu to udělalo velkou radost.
                Na rozdíl od účastníků zájezdu se za pár korun s cestovkou do Paříže podívat nemůže.

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 09.06.2020
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                       

                  Můžeš nějak blíž vysvětlit tu poslední větu? Jak si ji vyložit.

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 09.06.2020
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                  • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                         

                    Omlouvám se, ale s ovčáčky se na tohle téma bavit nebudu, zajímá mne Jindrův názor.

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 09.06.2020
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                    • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                           

                      No hlavně jsi zase konečně našel, do čeho šťourat, viď. Nebo si to alespoň myslíš. Kdyby to nebylo tak prvoplánovité, tak by to snad i někdo mohl zbaštit.

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 09.06.2020
                      Autor: Brahma
                      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                    • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                           

                      Mám to tomu rozumět tak, že si napsal něco co sám neumíš vysvětlit co si tím vlastně chtěl říct a jak se tomu rozumět?

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 09.06.2020
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                      • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                             

                        Klídek. Válčí s Jindrou. A sere ho každej, kdo se s ním normálně baví. Toho má automaticky taky za nepřítele. Tak volí svoji oblíbenou srabáckou zbraň, pomluvu. Není schopný pochopit, že se někdo dokáže bavit například s ním, s Jindrou i třaba s Radkou. Snažil jsem se mu vysvětlit, že ať se mnou pro nějaké aliance a partičky nepočítá, marně. Tak to zkouší alespoň takhle trapně. Nech ho vykecat...

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 09.06.2020
                        Autor: ronda
                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                       

                  Tak co je špatně?
                  Že mám to "velký auto"?

                  Nedomluvil jsem se asi 10 miliony dalších lidí, nevím proč tě napadá Bob, který již dlouho nejezdí na kole, ani s elektrikou, ale na elektrické tříkolce.

                  Nedomluvil , jsem se ani s dědkama od nás z Pod ledu, ani s Marianem ze Slovenska, protože obejet Etoile by zjevně nebylo to, co je láká.

                  Také nechápu, co tu neustále meleš o "pár korunách", ty máš nějaké informace o financování našeho výletu?
                  Co tě žere? Vypadáš teď vážně jako závistivý trouba.

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 09.06.2020
                  Autor: Jindra8526
                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                  •      

                    Příspěvek byl smazán zakladatelem tématu.

                    Datum: 10.06.2020
                  •      

                    Příspěvek byl smazán zakladatelem tématu.

                    Datum: 10.06.2020
                    • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                           

                      Hlavně k tomu ještě připiš, že ti vůbec nejde o Booba, ale o to otravovat Jindru, případně i další. Jen jsi našel podle tebe skvělé téma k otravování, ze kterého to neznalému nebude hned patrné.

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 10.06.2020
                      Autor: Brahma
                      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                      • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                             

                        Omlouvám se, ale s ovčáčky se na toto téma bavit nebudu, zajímá mne Jindrův názor.

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 10.06.2020
                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                  • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                         

                    Š8ravíku, nařizuji ti karanténu.
                    Nevytvářej tu ohnisko lží a pomluv

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 10.06.2020
                    Autor: Jindra8526
                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                    •      

                      Příspěvek byl smazán zakladatelem tématu.

                      Datum: 11.06.2020
                    • Re: Le Parisien on line 7.června 2020

                           

                      Nařízená karanténa, to je vtipný a tvořivý obrat :D

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 12.06.2020
                      Autor: Brahma
                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
  • Le Parisien 8. června 2020

         

    Le Parisien uvádí seriál videí týkajících se cyklistiky, včera jsem sem šoupnul jedno se sporem cykloaktivisty s motoristou, dnešní bude asi zajímavější a snad i poučnější pro všechny, kteří se smějí, popřípadě si ťukají na čelo, když říkám, že "červená je v Paříži pro cyklistu pouze informací, že se má pořádně rozhlédnout".

    Takže "vélotaf" - ( podle slovníku: Fait d'utiliser le vélo comme moyen de transport pour ses trajets domicile-travail ou pour ses déplacements professionnels - ten kdo používá kolo jako dopravní prostředek pro přesun z domova do zaměstnání, nebo k profesionálním účelům) provádí slečnu Charlote Paříží a ukazuje jí, na co si má dát pozor. Video nelze stáhnout, takže nemohu opatřit českými titulky. Přesto jsem se pokusil podstatnou část nějak spřístupnit.

    Tady je to video:
    https://www.leparisien.fr/video/video-charlotte...

    To podstatné je od času 5:22

    pokr.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 08.06.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
    • Re: Le Parisien 8. června 2020

           

      pokr.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 08.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
    • Re: Le Parisien 8. června 2020

           

      pokr.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 08.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Le Parisien 8. června 2020

           

      pokr.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 08.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
    • Re: Le Parisien 8. června 2020

           

      no, a všechno dohromady jsem nahrál ještě sem:

      https://photos.app.goo.gl/pyQEVobUBbeQieJy6

      Kdyby někdo uměl to video stáhnout, otitulkuji to, ale nevím jak na to.

      Tak zase brzy v Městě Světel, na kole :-)

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 08.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
      • Re: Le Parisien 8. června 2020

             

        Naprostej bordel, naše skoro německé chápání dopravních příkazů pláče, ale oni to zvládají s úsměvem a bez adrenalínu. Asi je to pro naši situaci skoro nepřenosné, škoda.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 08.06.2020
        Autor: Brahma
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Le Parisien 8. června 2020

               

          Ten "vélotaf" říká celkem důležitou zásadu.

          Musíš mít oči všude a vidět, co se kolem tebe děje. Je důležité, aby si věděl co se kolem tebe pohybuje, a velmi důležité je, aby i ti motoristé věděli, že o nich víš. Prostě musíš jim jednoznačně naznačit, co se chystáš udělat.

          Pro našince proto řídit po Paříži auto je taky dost psychicky vysilující, a já mívám spíš nerva nikoliv z cyklistů, ale motorkářů a pak těch na těch skůtříkách. Ti jezdí zprava i zleva, i na třípruhovém Boulevard Périferique, tedy na okruhu. Většinou se jim nechává ulička mezi prostředním a levým pruhem, kterou sviští, ale když je tam nějaká zácpa, nebo nemohou project, objíždějí tě kudy se dá a to i v té padesátce nebo sedumdesátce.

          Po hodince máš palici jak pátrací balon. Jako človíček odjinud, totiž nejen hlídáš všekerej ten dopravní mumraj ale i cedule, nájezdy a sjezdy, tedy naviguješ a snažíš se protlačit do svého pruhu. Nešetří tě. Neohrozí tě, ale klidně, když jsi zmatený a zdržuješ, tě popoženou klaksonem, Pařížani, a je jim fuk, že musí vědět, že si odjinud.
          Navigace pomáhá, ale někdy dost blbě, protože se furt něco opravuje, překopává a trasa, kterou ti navigace vybírá snadno může být zavřená, navigace ovšem trvá na tom, aby ses vrátil do původního směru, prostě je to občas docela hustý.
          A jen sjedeš z Periferiku, a jsi šťastný, že si to neuťukal, ani nikomu z těch kličkujících mopedist neblížil, vletíš na normální bulvár či ulice, kde ti podobné skopičiny vyvádí cyklisté. Ti navíc, skoro všude, kromě toho že mohou na tu červenou, mohou i v protisměru jednosměrek.
          Můžeš to mít stokrát nacvičeno, vždycky to je záhul. Když se blížím k Městu světel, vypínám radio i Soňu, a soustředím se na dvěstě procent.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 08.06.2020
          Autor: Jindra8526
          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
          • Re: Le Parisien 8. června 2020

                 

            Pro řidiče auta to musí být dost nepříjemné a pro cizince zvlášť. V tom má ten náš ordnung zase výhodu.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 08.06.2020
            Autor: Brahma
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
    • Re: Le Parisien 8. června 2020

           

      No jo, odlišný svět, když už tam člověk jede podruhé nebo i častěji, tak je to brnkačka, ale napoprve to je pro našince krapet náročnější se přizpůsobit :-)

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 08.06.2020
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Le Parisien 8. června 2020

             

        Abych pravdu řekl , i napotřetí to bylo trochu psycho a nebyla to ani Paříž. Hlavně ty jejich kruháče.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 08.06.2020
        Autor: OVG
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Le Parisien 8. června 2020

               

          Ten kolem Vítězného oblouku jsme na kole zvládali zcela bez problémů. Možná právě, že na tom kole a auta se k nám chovala velice slušně. No také byla sobota dopoledne :)

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 08.06.2020
          Autor: Brahma
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Le Parisien 8. června 2020

               

          Ty jejich jsou úplně v pohodě. Tenhle je lepší

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 08.06.2020
          Autor: ronda
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Le Parisien - Biclou, La Défense

         

    https://www.leparisien.fr/video/video-cet...

    Tak tady je další díl seriálu Biclou, tentokrát věnovaný La Défense.

    Praví se tam zhruba toto:

    Jezdit na kole po La Défense není žádná výhra.
    Je tam:
    71 věžáků
    2500 podniků
    3 miliony čtverečných metrů kancelářských ploch
    180 000 lidí co tam pracuje

    Slečna Černá říká, že se tam cítí ztracená, měla tam nehodu před třemi měsíci při které si zlomila dva zuby, protože večer tam není dostatečné osvětlení těch nájezdových ramp a prostě přehlédla konec rampy a začátek schodiště.

    Největším expertem na to, jake jezdit po Défense na kole je 26. letý Jean Saget, který je známý pod jménem „Jeannot le Cyclo“. Má svůj youtube kanál, ve kterém se věnuje cyklistice:

    Tady je:
    https://youtu.be/eC5F1cRDBsE

    tento mladík taky udělal ze svých skušeností mapku s 18 trasami, které doporučuje pro dopravní cyklisty v této čtvrti. Projektanté při výstavbě La Défense s cyklisty vůbec nepočítali, do roku 2015 tam vjezd na kole nebyl vůbec povolen, čtvrť byla určena výhradně pro pěší.
    Takže jezdit na kole je tam dovoleno, ale je to stále příliš komplikované. Nesmí se tam jezdit rychle, protože chodci mají vždy přednost. Slečna redaktorka se ptala, proč teda tam neudělají normální cyklostezky nebo cyklopruhy. Madam z úřadu vysvětluje, že pro ty platí dost přísné předpisy.
    Že to o co se snaží je vytvořit značení, které by cyklisty vedlo (a opravdu tam takové při sjezdu od Archy k mostu přes Seinu je) aby jim umožnilo se vyhnout schodištím (pokud se těch čar držíš, opravdu jedeš bez problému, jak se snažíš o vlastní trasu, dříve nebo později narazíš na pár schodů, takže když se jede podle návodu, sice to šněruješ jak Čáryfuk z hospody, ale dojedeš).

    pokr.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 09.06.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Le Parisien - Biclou, La Défense

           

      Jean Saget ukazuje na úskalí, která na cyklisty číhají, jak ne příliš vymyšlené zábrany a průchody pro cyklisty, tak rampy s 360 stupňovými vracečkami, které mají sloužit hendikepovaným, a které při překonávání výškových rozdílů používá.
      Aktivista Nicolas z cyklistického sdružení navrhuje řešení.
      Pod La Défense vede zásobovací tunel, který také propojuje jednotlivá podzemní parkoviště. Vjezd na kole tam zatím není povolen, ale on si tamtudy cestu zkracuje, a dochází přitom někdy ke konfliktům.
      Sdružení se snaží najít nějaké řešení, které by umožnilo využít podzemí k rychlým cyklopřesunům.
      Zatím je tunel zakázán jak pro chodce, tak pro cyklisty.
      Jean končí optimisticky, říká, že přesto všechno vidí, že se čtvrť cyklistům otevírá, a hodně se udělalo.
      Říká, že La Défense miluje.

      ----------------------
      Příště se kouknu na další díl z Biclou, už mám docela dost těch nekonečných žvástů o confiné, deconfiné, decées, hospitalisée....

      Je milé, že existují kluci jako je Jean, kteří věnují svůj čas tomu, že se snaží poradit ostatním cyklistům jak zdolat Město Světel.

      Jeannot LeCyclo má 1.08K subscribers, tak jsem se odběru jeho videí taky přihlásil, ne že bych všechny snad chtěl prohlížet, ale abych mu vylepšil to číslo. Možná, že mu to udělá radost, ejhle, někdo z Čech to odebírá. Tak jestli máte chuť, taky mu na to klikněte, určitě si to zaslouží.

      Jo, tomu, že tam nejsou/nebyli příliš kolům nakloněni odpovídá i fakt, že v celém La Défense není ani jedno stanoviště sdílených kol Vélib. Na nejbližší se musí až za řeku, dvě stanice metrem....

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 09.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
      • Re: Le Parisien - Biclou, La Défense

             

        Ty Veliby jsou tak robustní, že se s nimi i po těch schodech dolů dá jezdit.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 09.06.2020
        Autor: Brahma
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Le Parisien - Biclou, La Défense

               

          No, občas to s nima někdo dělá, a podle toho vypadají....

          Ale koncem roku, během stávky MHD, jsem zaznamenal i jinou věc. Záměrná vandalizace Velibů, ustříhaný brzdový lanka, rozřezaný gumy, to jsou věci, které se běžně při jízdě nestanou, někdo to dělal záměrně, mám podezření na nějaké ty "revolucionáře", co měli pocit, že to, že se Pařížané mohou přepravovat na Velibech jim jde proti záměrům stávky. Jindy jsem takový stupeň vandalizace sdílených kol neviděl.

          A taky to nebylo jednoduché nějakého slušně pojízdného Véliba najít, takže když jsme ho našli, hlídali jsme si ho a zamykali místo abychom ho vraceli do stojanů, což se neukázalo jako rozumná strategie. Tedy když mi přišlo vyúčtování.

          Prostě chce si na to myslet, nebo si nastavit budíka, a každou hodinku to kolo zasunout do stojanu a zase vyndat, jinak tě systém za překročený čas dost značně penalizuje.

          A to je třeba problém La Défance.
          Tam stojan nikde není, přitom tam je ohromné nákupní centrum Les 4 Temps a stačí jen než najdeš hajzlíky, ani nemusíš nic okukovat, a vyletíš z hodin jako prd.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 09.06.2020
          Autor: Jindra8526
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
  • Le Figaro - 10.června 2020

         

    Blíží se to fofrem, tedy čas, kdy už si nebudu jen číst ale budu muset i poslouchat, rozumět, a mluvit, tak postupně přecházím na videa a filmy, kde jde o "française oral" spíše než pasivní znalost.

    Přesto si každé ráno prosvištím těch pár novin, které jsem si předplatil a přečtu si tu a tam něco, a často opravdu jen ty titulky. Francouzským tiskem už párd dní na prvním místě zmítají ty americké bouře barevných a paralelní události ve Francii. Z vlastní zkušenosti mohu zodpovědně tvrdit, že jsem nepoznal k barvě pleti tolerantnější zemi, než je Francie, a kdejaký český dobroserný krasoduch je proti obyčejnému Frantíkovi rasista až na půdu, i když v bedně mele ta svá moudra.

    Takže to číst nebudu.
    Ale praštil mě do oka titulek
    "Omezení pohybu mohlo předejít 690 000 úmrtí ve Francii"

    Odvolávají se na dvě studie - Imperial College z Londýna a Univesity v Berkeley (Kalifornie). No a tam "vědci" zkoumají, co by bylo kdyby... zjenvně aby vytvořili příhodné politické zázemí pro situaci budoucí ekonomické krize, až se lidi budou ptát "stálo to za to?".
    No, taky by mě zajímalo, jak by to dopadlo, kdyby Jan Hus odvolal, kdyby mě na to někdo dal prachy, začal bych v tom bádat .....

    Další zajímavostí je zjevně reklamní článek, i když se tak netváří, na elektrickou skládačku EOVOLT City francouzského původu. Ta vypdá opravdu zajímavě, váží 14 kilo, lithiová baterie 36V a 6.4, Ah v sedlové trubce, s dobou nabíjení 3-4 h, nábový motor v zadním kole, diskové brzdy, 5 rychlostí, dojezd 20-50 km (takže 20). Zajímavostí je možnost "řežim chůze" kdy kolo jede rychlostí 7 km/h aniž by bylo nutno šlapat. Stojí asi 1200 euro. A jde pěkně složit. Hezké městské přibližovadlo.
    https://eovolt.com/gb/velos-electriques-pliants...

    No a do třetice mě zaujal článeček z ekonomické rubriky, o plánovaném rozdělování 310 miliard ze zamýšleného fondu EU na obnovu po Covidu.
    Ten graf je dost výmluvný, netřeba překládat. Všimněte si Slovenska, tam Covid musel vraždit.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 10.06.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
  • Le Monde 10. června 2020

         

    Tak ještě proletím Le Monde

    "Návrat k normálu se přinejlepším očekává v roce 2022" hlásá titulek opírající se o odhady Banque de France.
    HDP prý letos ve Francii poklesne o 10,3%, zatímco nezaměstnanost za první pololetí bude 11,5%, naopak pokles spotřeby domácností se očekává o 22,3%.
    Príma vyhlídky.

    Pak je tam krásná dvojstrana jež zaujme optimistickým titulkem:
    "Jak může Covid 19 zmizet". Číst to nebudu, protože kluci Pod ledem říkali, že stačí vyhodit televizi. Na druhé straně pak je rozhovor s biologem Patrickem Berche "Jak se španělská chřipka utlumila a virus se stal sezóním", který bych si rád přečetl, ale mám strach, že i když bych rozuměl slovíčkům, stejně bych to nepochopil.

    A nakonec, na 26 straně profesor Carlos Rodrigues Gallegos z univesity v Singapuru objevuje Ameriku.
    Vyzkoumal, že solární panely s dvojosým otáčením jsou o 35% účinější než tradiční systémy, a že mohou tedy produkovat levněji elektřinu o 16%. Oni ty motorky a elektronika co řídí natáčení každého panelu taky něco žerou a stojí.
    Vzpomínám si na dobrodružství Czech Solar týmu na jejich cestě do Atany, ti hoši, když chtěli nabíjet, taky nastavovali solární panely kolmo na slunce....
    Nevím tedy, jestli don Carlos ze Singapuru za svůj výzkum dostane Nobelovku, moc bych na to nevsázel...

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 10.06.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
  • Le Parisien - serial Biclou

         

    https://www.leparisien.fr/video/video-ils...

    Tenhle díl serie Biclou je z Toulouse (4. největsí město ve Francie, 811 tisíc obyvatel, hlavní město regionu Occitanie).

    Militantní aktivisté se rozhodli (to bylo v březnu před vyhlášením paniky), že dají motoristům za vyučenou. Na několik chvilek, než je uklidnila policie, zablokovali jednu z hlavních městských ulic paletama, barvou nastříkali na silnici cyklostrasy, soudružka aktivistka přečetla projev, ve kterém se prohlásila starostkou a otevřela nové městské cyklotrasy, a rozešli se slavit úspěch v boji za lepší zítřky. Nazítří měli radost, že jim město ty jejich načárané stezky neumylo, ale nebylo to proto, že by je snad přijalo, ale prostě spoléhají na mnohem levnéjší řešení - déšť.

    Mě osobně je cykloboj hocha Jennot LeCyclo, který natáčí videa, co mají pomoci cyklistům projet jeho milovanou La Défense, mnohem sympatičtějí.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 10.06.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
  • Le Figaro 11. června 2020

         

    Takže dnešní listování spíše pravicovým deníkem Le Figaro: "Možná omezení po ukončení stavu nouze 10. července"

    Vláda hledá cestičky, jak by dál lidi mohla buzerovat, i po skončení stavu zdravotní nouze. 17. června předloží parlamentu zákon o „přechodném období“, který by měl umožnit vládě a jejímu předsedovi regulovat, nařizovat a prudit až do 10. listopadu.Jde o možnost regulace v dopravě – například možnost nařídit roušky bebo možnost zakázat některá shromáždění, nebo uzavřít pro veřeknost některá zařízení, jako například diskotéky. Podle Le Figaro jde o „prodloužení stavu nouze jinými prostředky“.
    Předseda vlády podle současné zákona totiž nemá možnost takhle opruzovat, zakazovat a nařizovat a omezovat základní lidské svobody. No, a tak se někteří zákonodárci staví na zadní, protože tím novým zákonem by vláda parlament prostě mohla obejít a rozhodovat si sama.

    Pak mě zaujala dvojstrana:
    „Účet za krizi ještě není uzavřen“ s 13. čísly, která překvapí:
    - 460 mld bylo vydáno na veřeknou podporu zachování pracovních míst a podniků, což je 6900 na Francouze
    - 323 mld na mimořádná opatření státu (4900 na Frantíka)
    - 136 mld na podporu hospodářství (2000)
    - 31 mld stojí roční podpora kurzarbeitu (460)
    - 8 mld na podporu samostatně výdělečně činných a TPE (Très Petites Entreprises) tedy podniku do 10 zaměstnanců (120)
    - 43 mld na podporu odvětví v potížích (650)
    - 17 mld na podporu turismu (270)
    - 8 mld na podporu automobilového průmyslu (120)
    - 15 mld na podporu leteckého provozu (220)
    - 4,5 mld na pomoc obecním spolkům (65)
    - 1.2 mld na start-up podniky a technologie (18)
    - 1,3 mld na kulturu a tisk (19)
    - 1 mld na podporu učňovského školství (15)

    přes 15 tisíc na Francouze...
    Možná by nejjednodušší bylo poslat každému 15 tisíc euro jako ty vrtulníkové peníze, a nesnažit se podporovat toho či onoho, a pomohlo by to víc. Jenže ono zřejně jde o to, aby spoustě Frantíků na..li a pár jich místo 15 tisíc dostalo miliony….

    pokr.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 11.06.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
    • Re: Le Figaro 11. června 2020

           

      No, abych se uklidnil našel jsem si stránku s pozvánkou do Alsaska na ruinu hradu z poloviny 13. století, který se jmenuje Château d'Andlau

      https://youtu.be/Sog_2hj639w

      Na kole je to 40 km od Strasbourgu, nastoupá se 350 metrů, ovšem až v závěrečných 5-7 km, jinak po rovince. Tak se tam podívám, až se tam někde budu poflakovat.

      Všechny informace o hradu jsou tady:
      http://www.chateaudandlau.com/

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 11.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
      • Re: Le Figaro 11. června 2020

             

        Podobné hrady jsou pěkným cílem v rámci projížďky a tenhle určitě stojí za vidění z blízka.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 11.06.2020
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
        • Re: Le Figaro 11. června 2020

               

          Vždyť jsou to jen takové nedokončené Trosky.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 11.06.2020
          Autor: ronda
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
        • Re: Le Figaro 11. června 2020

               

          Francouzské hrady já sbírám....
          Letos mám dva katarské....

          Château de Peyrepertuse
          https://photos.app.goo.gl/ggj8Uf8tyKv6sR377

          Château de Montaillou
          https://photos.app.goo.gl/4nVKkCPUgTVDeLvH9

          vloni napodzim jsem vystoupal na
          Château de Quéribus
          https://photos.app.goo.gl/aK3a1fnDN8NuuxBD6

          a
          Château de Puilaurens
          https://photos.app.goo.gl/TmK1RX6LtgpxrdQA7

          a najaře na magický
          Château de Montségur
          https://photos.app.goo.gl/jgp6ZkQaLAJS4nUbA

          všechno dole na jihu, pod východníma Pyrenejema v pohoří Corbieres. Netušil jsem, že něco podobého je i kousek od Strasbourgu.

          Tyhle hrady, nebo jejich zříceniny jsou úplně jiné než jsme zvyklí, vždycky si říkám, kolik to muselo dát potu, než to kamení dostali nahoru na vrcholky těch hor, já mám potíže tam vytáhnout jen svůj pupek. A pak mi nejde do hlavy, jak je možné, že takovej hrad někdy v tom 13. století dobyli, osazenstvo vyvraždili, jak je možné, že ti lidé nezdrhli někam do těch hor a nerozptýlili se a místo toho se bránili v těch hradech do vyhladovění, představuji si, jak to tam tenkrát vypadalo, googluju, nakupuju a čtu knížky, a jsem z toho čím dál tím méně moudrý, a pak i smutný.
          Tolik zbytečné krutosti, zničených osudů a zivotů, a vlastně se nic neděje.

          Skupinka studentů si udělá piknik, protože když je polede, tak Francouz žere, ať už je kdekoliv....

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 11.06.2020
          Autor: Jindra8526
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
          • Re: Le Figaro 11. června 2020

                 

            Zajímavé stavby.
            Z dnešního pohledu je mnoho věcí udivujících a špatně pochopitelných.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 11.06.2020
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
            • Re: Le Figaro 11. června 2020

                   

              Za těch katarských válek zahynuly desítky tisíc lidí. Furt mi to nejde do palice, ta země je tak velká, že zašít se tam dokázali i partyzáni z Resistance a to ve 20tém století měli lepší vyhledávací methody.

              Prostě proč ti lidé nezdrhli do hor, do lesů.
              Jestli opravdu neuměli v přírodě přežít, nechápu to, vrtá mě to hlavou, a nenašel jsem odpověď.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 11.06.2020
              Autor: Jindra8526
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
              • Re: Le Figaro 11. června 2020

                     

                Zkus si představit, že utíkáš z obleženého hradu a víš, že když tě chytí, že s velkou pravděpodobností nepřežiješ. V hradu máš větší naději, že obléhatele to přestane bavit a odtáhne. Těch příkladů bylo hodně, kdy to v pevnosti ustáli.

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 11.06.2020
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                • Re: Le Figaro 11. června 2020

                       

                  To jo, když už jseš v tom hradu, tak máš smůlu, ale ona ta křížová výprava táhla krajem, a určitě se vědělo, že jdou a brali to hlava nehlava.
                  Prostě já bych zdrhal co to dá:-)

                  Na těch hradech zůstávali už jen ti pravověrní, na tom Montséguru jich dokonce, z jejich rozhodnutí, přes 200 upálili, prostě jako Hus, neodvolali.

                  Ale jinde tak velkorysí nebyli, a upalovali je vysloveně snad ze zvrácené kratochvíle.

                  Samozřejmě, že o nějakou víru nešlo, ta země mezi těma dvěma pohořími je nesmírně bohatá a úrodná, a taky z našeho českého měřítka, nepředstavitelně obrovská.

                  Montségur je vůbec takové mystické místo, někteří tvrdí, že tam "cosi cítí", mě to nepotkalo, já měl strach, že tam vyplivnu pajšl. Snad nejhůř přístupný hrad co jsem tam slezl.

                  https://www.extrastory.cz/montsegur-je...

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 11.06.2020
                  Autor: Jindra8526
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
  • Le Monde 11. června

         

    Z levicového Le Monde vybírám:

    “V Ile de France se vrací do ovzduší emise”
    S návratem automobilsmu se pochopitelně vracejí i emise. Píší, že v okolí Paříže zase stouply na 80% před zavedením omezení pohybu, na okruhu Boulevard Péripherique pak na skoro 90%.
    Omezení pohybu snížilo emise, měřeno mezi 14-21 květnem
    Marseille na 79%
    Paris na 73%
    Toulousse na 58%

    Pak jsou uvádena čísla z průzkumu bez uvedení zdroje, že prý 72% občanů je spokojeno se zákazem vjezdu automobilů do center, v Paříži je s novým uspořádáním veřejného prostoru prý spokojeno 75%, s plochou zabranou pro pěší pak 73%, s plocho zabranou cyklostezkama 63% a veřejnou dopravou 65%. Podobná čísla jso prý I v Toulouse, kde 78% je spokojeno se záborem pro cyklouny, a v Nice, kde 76% pro chodce. (pozn. jak jsem psal, zdroj Le Monde neuvádí, takže berme s rezervou).

    No a hnedle na druhé straně píší, že se zase otevírá debata o zdanění těch nejbohatších.
    A aby udělali lidem radost vnesli do společnosti klid a mír, hned uvádí grafy…
    Brr, jdeme dál…


    Euro se nestane mezinárodní měnou a stále dominuje dolar, strana 20 nepřekvapí.
    Je to složité pro biologické rodiny i pro ty co černoušky z Mali adpotovali, prýjich od roki 1989 do 2001 bylo 300 a teď se trápí s tou svojí odentitou.

    Tak co tam máme dál. Jazz se vrací na scénu, to je fajn. Go, Sachmo,go…

    Jiná verze na “America first”? Madam Kafmannová nám řekne, jak to Trump vede mizerně.
    Tak jo…

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 11.06.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
  • Tisk 12. června

         

    Dneska jsem to chtěl vzdát, jak jsem uviděl na titulní straně Le Figara tu povalenou sochu.
    Takový výbuch hlupáctví, nekulturnosti a demagogie, kterou v naprosto sebevražedné roli podporují i někteří formálně vzdělaní krasoduchové jsem nečekal. Jefferson? Dolů s tím šmejdem. Churchil? Rasista, nemá tu co hledat....
    A číst si, co si o tom ten či onen komentátor myslí, a ještě v žabožroutštině, na to nemám.

    A tak jsem znechucen prolisoval noviny, Macron zůstává ve věci „antirasismu“ opatrný, Premiér odjíždí na venkov podpořit svoje partajníky v obecních volbách, EU směřuje k otevření vnitřních hranic, Krize dosud zrušila půl milionu praconích míst, a nakonec ta zahrada, ještě že to nevidí Soňa....
    Fakt, dneska to stojí za prd...


    Tak Le Monde, tak se předveďte, milí levičáci.
    Aha, Trump že hledá druhý dech? Pakt pro migraci? Dlouhodobý asylový systém pro všechny členy EU?
    Belgický mikrobiolog Peter Piot si myslí, že jsme jen na “začátku opravdové epidemie“...
    Já to snad odhlásím.

    Tak copak si francoužští soudruzi myslí o tom bourání těch soch?
    Strana 10. Život evropské extrémní pravice. Co zase provedla ta Marine?
    11. Zapomenutá úmrtí v Ephad. A dál? Izrael, Venezuela, historický pokles ekonomik, dluhy u bank rostou.
    A už jsem na konci. Strana 26.
    Jak Trump ničí svoji zemi.
    Aha.
    Tak žádná povalená soška? Nic? Ani slovíčko?

    pokr.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 12.06.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Tisk 12. června

           

      A hele, příloha.
      Z literatury:
      Timothéé de Fombele osvobozuje mladé otroky. Troška toho popele na hlavu neuškodí.
      Tak Le Monde taky nic.


      Co v Paříži?
      Finanční obtíže nejchudších rostou. No to bych nečekal. Na východě (rozuměj Francie) že polevují?
      To je to další obtížně přeložeitelné slůvkoo „relâchement“.
      Prostě znamená to, že vláda uvrhla na zemi „confinement“ a oni ta přikázání nedodržují, a pěčou jim na to. Tedy „ochabují ve svém úsilí chovati se jako poslušné stádo“.
      A tohle je zajímavé. Populace medvědů v Pyrenejích roste, ale trhají jim ovce, přej jim jen v Arriége roztrhali 3000 kousků, tak z toho někteří nejsou nadšení. A v úterý našli jednoho méďu zastřeleného.
      A v La Défence dokončí v roce 2025 druhou nejvyšší stavbu ve Francii – mrakodrap The Link, 244 metrů.
      To z betonu neuplácají, bude to ocelová konstrukce :-)

      pokr.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 12.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Tisk 12. června

           

      A hele, tohle je sympatické.
      Dobrovolníci ze sdružení „Paříž v sedle“ (Paris en selle) začali rozmísťovat značky. Osm skupinek dobrovolníků rozmístilo 331 značek, které pomohou navigovat po cyklotrasách nahrazujících linky metra, zatím linky 1 a linky 4. Pařížské metro se oficielně jmenuje „Métropolitain“ a oni dělají „Vélopolitain“.
      Uff. Konec dobrý, všechno dobré.

      A hele, tohle mi uniklo.
      Le Figaro, druhá strana. To jsem úpně přehlédnul.

      No je jasné, že pod tlakem těch neustálých aktovistických výpadů se policie cítí oslabená, jak hlásá titulek, ale článeček pod tím naznačuje, že k tomu nemá moc důvod, protože 76% Francouzů má policii rádo a považuje její práci za dobrou.

      Tedy podle průzkumu, který pro Le Figaro udělal Franceinfo na representativním vzorku 1005 osob.
      Graf ukazuje co si Francouzi o své policii myslí.

      A ještě zajímavost, jak si to myslí podle náklonnosti k partajím:

      Příznivci
      Insoumis (https://lafranceinsoumise.fr/lespace-politique/) . Mélenchonovi ultralevičáci policii věří z 59%

      PS - Socialisté (https://www.parti-socialiste.fr) 79%

      LREM (https://en-marche.fr/) Macronova vládní strana - 92%

      LR (https://republicains.fr/) Republikáni věří policii nejvíce - 95%

      RN - (https://rassemblementnational.fr/) partaj madam Marine Le Penové - 81%

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 12.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
  • Le Parisien 12. června

         

    https://www.leparisien.fr/faits-divers/les...

    Tohle se u nás asi nestane.
    Rozčílení policajti uspořádali dnes ráno demonstraci. Začali u Oblouku, prošli Champs Elysées a skončili před ministerstvem vnitra.

    Odmítají, vyjadřování ministra Castanera, který na vlně, co přišla ze zámoří, blábolil něco o tom, že nestrpí rasismus v řadách policie a podobné dobroserské hlody. A policajti se naprdli, a jejich odborové svazy taky. Nahlas deklarují, že nejsou žádní rasisté, aby jo, když je jich spousta barevných, a že si nenechají srát na hlavu. Pokud stát chce, aby zabezpečovali pořádek, nemůže je znevěrohodňovat.

    Mizerně placení, přetažení, a teď ponižovaní p urážení nějakými výrostky a jejich ministr, "le premier flic" tedy první policajt státu jim bude lejt na hlavu sračky?
    Tak jdou demonstrovat.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 12.06.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
    • Re: Le Parisien 12. června

           

      Už jsem se obával, že se policajti podělají a koukejme, oni šli demonstrovat, teda zatím jenom demonstrovat.

      Tak snad se najde právě ve Francii nějaký ten Pinochet a Marcon dopadne jak svého času Allende.

      Pinochet to vzal pak v Chile šmahem a zakrátko byla z Chile původně před krachem nejlépe prosperující země Jižní Ameriky.

      Držím francouzským policajtům všechny palce ať uspějí a ten Augiášův chlév vyčistí, tak jak Pinochet v roku 1973.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 22.06.2020
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
      • Re: Le Parisien 12. června

             

        Jen za tím Pinochetem zůstala docela veliká hromada mrtvol...

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 22.06.2020
        Autor: Brahma
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Le Parisien 12. června

               

          To sice ano, ale v sázce byl osud země. Byla tam nefalšovaná občanská válka, země totálně ochromena, řádily tam levicové bojůvky, a v každé válce, i té občanské už to tak chodí, že v souvislosti s válkou zůstává hromada mrtvol

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 22.06.2020
          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
        • Re: Le Parisien 12. června

               

          Kdyby tam zůstal ten Allende, bylo by jich víc.
          Komunisti se všude presentovali

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 22.06.2020
          Autor: Jindra8526
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
  • Re: Francouzský tisk 6

         

    https://www.voici.fr/news-people/actu-people...


    cinklo mi to na hodinkách, asi důležité pro francouzský bulvár.

    Christophe, známý a populární zpěvák zemřel s ponocí Covidu v půlce dubna.a má být pohřben na prestižním hřbitově na Montparnasse.

    Ale nepozvali jeho levobočka,chlápka co mu je dnes 54 a jmenuje se Romain Vidal. Jeho matkou je zpěvačka Michèle Torr.

    A oheňn střeše.

    Christopher žil desítky let v manželství bez skandálů, s jednou dcerou, a najednou se objevil hřích jeho mládí, z dob kdy nebyl ženatý a vyřvává "můj biologický otec".
    Nepochybuji o tom, že se to je jen dělostřelecka příprava pro boj o dědictví

    Christopher a jeho hit Aline:
    https://youtu.be/tneQ3UGiXG8

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 13.06.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
  • Re: Francouzský tisk 6

         

    Furt si to čtu
    A vy ne, když nejste slušní

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 18.06.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
    • Re: Francouzský tisk 6

           

      Tak nám to přelož. Já jsem ti například už dlouho nenadával.
      Už máš plné rybníčky a nádrže? Zdá se, že jsi kopáním opravdu zažehnal sucho :)

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 18.06.2020
      Autor: Brahma
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
      • Re: Francouzský tisk 6

             

        Rybníčky už jsou možná někde na cestě do Drážďan...

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 18.06.2020
        Autor: ronda
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Francouzský tisk 6

           

      A to trestáš sebe nebo nás?!?
      Nějak to nechybí, zpráv je dost.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 19.06.2020
      Autor: radka
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
      • Re: Francouzský tisk 6

             

        Zprávy jsou fost deformované, alespoň ty z Francie.

        Přesný překlad pomáhá rozšiřovat pasivní znalost jazyka, je to dobrá methoda. Nerozumíš asi 10%, musíš hledat, a slovník většinou vůbec nepomůže. Tak se rozšiřuje slovní zásoba, jenže u těch novin už dost dlouho pro mě jiná, než použiji.

        Takže si čtu, chápu smysl, a občas hledám, ale nezdržuji se přesným překladem.

        Místo toho zkouknu film nebo seriál.
        Každý den alrspoň těch 90inut.

        Koupil jsem France VPN, tedy mohu i u nás sledovat dost kanálů francouzské televize, a ne jen ti TF5.
        Oni mají skoro u všech pořadů možnost zapnout titulky pro neslyšící, nikoliv strojový překlad, ale skutečné titulky.

        A pak co nechytíš uchem si přečteš.
        To je další úroveň, rozumět běžné, rychlé mlugené řeči. Ne zprávám co čtou profíci a spisovně.
        No, a pak už je potřeba jen žvanit, a aby si člověk byl jistej, vezme to ještě nějakej čas.

        Takže takhle. to je. to je.

        Ale teď zase blafu německy, jak Ronda odhaduje.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 21.06.2020
        Autor: Jindra8526
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
        • Re: Francouzský tisk 6

               

          To jsem neodhadoval. Myslel jsem tím ty tvoje opravdové rybníčky v průtržích :-)

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 21.06.2020
          Autor: ronda
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Francouzský tisk 6

                 

            Rybníčky jsou dobře zabezpečené, hráze zpevněné a pokud by přišla průtržová vlna, chytí ji první Vepřekův rybník, protože jsem zvednul hladinu a betonová roura, kterou měl kolem rybníka už moc víc ke mě nepustí.
            Dobrej plán

            https://photos.app.goo.gl/yjqpKozPkFTyH17SA

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 21.06.2020
            Autor: Jindra8526
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
    • Re: Francouzský tisk 6

           

      Čti si a překládej, proč ne. Třeba i skladník ve šroubárně si může přečísti Vergilia v originále.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 19.06.2020
      Autor: OVG
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Francouzský tisk 6

         

    Merci Jindra pour l´actualité francaise:)!

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 19.06.2020
    Autor: gui
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
  • Komunální volby ve Francii.

         

    Dej sem Jindro překlad nějakých článků o současných francouzských komunálních volbách.

    Dík Jindro.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 28.06.2020
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Komunální volby ve Francii.

           

      K čemu ti budou jejich komunální volby? Pochybuju, že znáš jejich regionální strany a koalice. Ty znáš výsledky voleb ze sousedního města nebo i kraje, aniž by ses díval do výsledku voleb?

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 28.06.2020
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Komunální volby ve Francii.

             

        Ono je to jako u nás, komunální volby jsou ovlivněny celostátní politikou.

        Velkým vítězem je francouzský premier Eduard Philippe, obhájil post starosty města Le Havre.
        Oslabená je strana presidenta Macrona LREM.

        Posílila Marine Le Pen, její partaj získala poprvé post starosty města nad 100 tisíc obyvatel, katalánského Perpignanu.

        Ale ona tam byla silná i v presidentských volbách.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 29.06.2020
        Autor: Jindra8526
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
      • Re: Komunální volby ve Francii.

             

        Celkově tisk hodnotí volby jako vítězství zelených iniciativ, porážku macronistů, posílení Le Penové a plichru pro ostatní.

        Je potřeba také zmínit, že druhého kola voleb se nezúčastnilo 60 procent oprávněných, francouzský rekord století.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 29.06.2020
        Autor: Jindra8526
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
      • Re: Komunální volby ve Francii.

             

        Takhle to vypadá pro Francii.
        V Paříži vyhrála současná ekologistická starostka Anne Hidalgo, jak vidíte na titulní straně Pařížana, píší o "nové zelené vlně".

        Ekologisté získali Marseille, Lyon, Bordeaux a Strasbourg.
        Překvapení je pro všechny solidní úspěch RN (Rassemblement national - Národní sdružení) v Perpignanu, kde se starostou stane Louis Aliot ze tuhle stranu, kterou media stále označují jako "extrémní pravici", ale mě se jeví jako docela socialističtí nacionalisté.

        To je už zavedené že národní socialisté bývají označováni za pravici, i když jsou vlastně celou svojí podstatou levice.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 29.06.2020
        Autor: Jindra8526
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
        • Re: Komunální volby ve Francii.

               

          To máš totéž, jako kdejaké anarchistické bordeláře dnes označují za krajní levici. Nějaká setrvačnost z dob matení pojmů.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 29.06.2020
          Autor: ronda
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Komunální volby ve Francii.

                 

            Viz Seattle, kde zastánci nezávislosti, svobodného ozbrojování a zrušení státního monopolu na násilí jsou kdovíproč označováni za levici :-)

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 29.06.2020
            Autor: Radler
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Komunální volby ve Francii.

                 

            https://youtu.be/VNGpFQszW9c

            Le Penová se proti tomu, aby je označovali za "extremní pravici" vždycky rozhodně ohrazuje, kudy chodí. Říká, že je to pejorativní označení, které má za cíl její partaj dehonestovat.

            Podívej jak jí to rozčílilo. :-)

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 29.06.2020
            Autor: Jindra8526
            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
          • Re: Komunální volby ve Francii.

                 

            Jak jsem hledal video kde se Le Penová brání nařčení z "extrémní pravice" našel jsem jak se jí zastává Didier Barbelivien, skladatel a kdysi také zpěvák, docela vellká hvězda francouského šansonu, taky tvrdí že není extrémistka.... :-)

            https://youtu.be/bDZ3cLUr2gY

            Tady je asi nějvětší pecka co Didier zamlada nazpíval
            https://youtu.be/J1LfpB6LNAY


            Je to zvláštní, protože francoužští umělci bývají většinou velmi levicoví, takovej Jean Ferrat koketoval s komunismem do té doby, než k nám vletěli Rusáci s tankama.....

            A najednou Didier je Le Penovec, a ještě Michel Sardou - ten byl zase Sarkozyho kůň.....

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 29.06.2020
            Autor: Jindra8526
            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
        • Re: Komunální volby ve Francii.

               

          Se mi líbí to rozdělení:
          levice
          pravice
          Le Pennová
          Macroni
          ekologisti

          :-))

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 29.06.2020
          Autor: bara2
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
          • Re: Komunální volby ve Francii.

                 

            Le Penové RN - Rassemblement national - Národní sdružení - označují za Extreme droit - extrémní pravici, macronisty jen jako LREM - La République En Marche - Republika vpřed.

            Různě "zelených" stran, hnutí a sdružení mají víc, většinou lokálního významu, proto to není strana zelených, ale ekologisti.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 29.06.2020
            Autor: Jindra8526
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Komunální volby ve Francii.

           

      Pokusím sw ud2lat nějaké shrnutí.
      Byl jsem trochu v presu, už se zase maká natvrdo, a došlo i na mě,na pár dní.

      Od zítřka bych měl být přímo v douce France, tak info bude už "viděno na vlastní oči"

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 29.06.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
  • Re: Francouzský tisk 6

         

    Francouzské komunální volby:
    Zelení navázali na úspěch z loňských voleb do Evropského parlamentu, v nichž získali 13 procent hlasů a skončili třetí. „Je to neuvěřitelná zelená vlna,“ konstatoval jejich europoslanec Yannick Jadot.

    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/francie...

    A ty nám o tom skvělém výsledku nic nepíšeš?

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 01.07.2020
    Autor: Brahma
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
    • Re: Francouzský tisk 6

           

      Myslím, žejsem zo postoval o trochu výš.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 02.07.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
  • Re: Francouzský tisk 6

         

    Ve Francii padla vláda, hrozní zelení se tlačí k moci a ty nic??

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 03.07.2020
    Autor: Brahma
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Francouzský tisk 6

           

      Nevím o tom, koukni do novin.
      Včera jsem měl delší přesun z Besançonu do Andernos-les-Bains, během toho confinementu jsem odvyknul těm štrekám, skočili jsme jen na ve večeři a pak jsem kafral s domorodci v hospodě, ale o politice ani náhodou.

      Ráno jsme zašli na trh, všechno normální, akorát v prostoru tržiště všichni zamaskovaní, jinde ne.

      Pak polknout nějakou tu škebli, projet se po okolí a pozdravit známé, až teď jsem se dostal k netu.

      Hned kouknu do novin a dám vědět.

      Vypadá to tady takhle

      https://photos.app.goo.gl/kTF52uwpLniRpFBC7

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 03.07.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Francouzský tisk 6

           

      No, píší,že žádné přtevratné změny se nekonají.
      Eduarda Philippe nahradil na pozici premiera Jean Castex.

      Philippe měl neshody s Macronem, protože byl populárnější a méně velkohubý. V neděli se stal hvězdou medií, protože přesvědčivě vyhrál obecní volby v Le Havre, kde bude starostovat.

      Zelení vyhráli volby v několika větších městech, ale nečekej žádnou zelenou revoluci, protože to jsou obecní volby, ne parlamentní.
      Nevím jestli jsou "hrozní", protože se dosud nepředvedli. Co to bude znamenat pro ta města taky nevím, protože stejně jako my a celý svět, nebudou ty obce mít prachy, bude se šetřit a škrtat, prostě doba není nakloněná tomu malovat na asfalt piktogramy a utrácet prachy za údajně obnovitelné zdroje.
      Získat post v době nastupující hospodářské krize není až taková lábuž.

      Myslím si, že Philippe se proto moudře stáhnul z toho postu premiera, ať si tu krizi vyžere někdo jinej, protože bše co se bude muset dělat nebude populární.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 03.07.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
      • Re: Francouzský tisk 6

             

        "Hrozní zelení" byla jen nahrávka na smeč. Jinak samozřejmě jsou skvělí, jen u nás je místní zabedněnci nechtějí volit. Takže tandem Macron Merkel nás zkusí vytáhnout z bryndy. Nějak to dopadne :)

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 03.07.2020
        Autor: Brahma
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Francouzský tisk 6

               

          Hele, já jsem fakt "zelenej" až běda.
          Zelený aktivistický byznys, a nejen ten, prostě nežeru.

          Ale k současnému stavu ve Francii.
          Nic se neděje,nepadá vláda, jen figurka nahradí jinou.


          Ptal jsem se na to, díky tobě, v krámě z hadříky a pak i v restauraci. Je jim to fuk, nezajímavé pro majitelku butiku nebo restaurace.
          Je zajímá jejich byznys.

          Nařídili jim, aby si cestou od vchodu ke stolku měl masku. Tak tě požádají, a ty nasadíš, a když jim řekneš,žesi myslíš, že je to kokotina, sundají si to a chovají se normálně.

          Tyhle lidi zajímá, jestli jejich restaurace bude plná, a když jim nařídí, že každý kdo k nim jde, musí mít holinky, pochopí, že i tvoje sandále jsou tak trochu holinky.

          Šlápli na brzdu tak fest, že Covid a těch pár údajných obětí viru bude mít následky další desítky let.

          A ty si byl ten panikář, stydíš se trochu?

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 03.07.2020
          Autor: Jindra8526
          Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
          • Re: Francouzský tisk 6

                 

            Ne nestydím, jsem rád, že to u nás dopadlo mnohem lépe než ve Francii a Anglii a Itálii, kde to hrubě podcenili. Také si nemyslím, že tohle je konečná, ale jen přestávka v poločase.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 04.07.2020
            Autor: Brahma
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Francouzský tisk 6

             

        Akorát u nás se přihodí pár set miliard na neurčité účely a z nastupující krize je rázem mokrej sen všech premiérů...

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 03.07.2020
        Autor: ronda
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Francouzský tisk 6

         

    Je tu něco velmi osobního, co vám chci říct.
    Zítra 5.7. to je 30 let, kdy Soňa svolila stát se mojí ženou.
    1990.

    Napakovali jsme škodovku 105, a vyrazili do Francie. Hned po svatbě.

    Se mnou to fakt není snadné, vím to, ale Soňa to dává. A navíc, je to furt kočka.

    Tak asi tak

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 03.07.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +9 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
    • Re: Francouzský tisk 6

           

      Tak ať to s tebou vydrží dalších třicet :-)

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 04.07.2020
      Autor: bara2
      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
    • Re: Francouzský tisk 6

           

      Gratulace oběma :)

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 04.07.2020
      Autor: Brahma
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Francouzský tisk 6

           

      Jj, osobní. To by se mělo sdílet hlavně s přáteli.
      Je docela smutné, že na to máš ty anonymní na internetové diskusi...

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 04.07.2020
      Autor: radka
      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
      • Re: Francouzský tisk 6

             

        Netřeba plakat, zatím má jen jedno mínus.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 04.07.2020
        Autor: Brahma
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
  • Re: Francouzský tisk 6

         

    Tak už nečtu, ale komunikuji s domorodci.
    Řekl bych, že je to tu podobné tomu, co bylo u nás před dvěmi, třemi týdny.
    Roušky povinné všude uvnitř a v místech, kde by se mohlo shromáždit více lidí, a dodržuje se to tak ze 2/3. V restauracích obsluha nosí, ale někdy taky jen za uchem.
    Distance se má dodržovat 1.5 metru, ale kfyž jsou hosti, nikdo si nebude kazit lšefty tím, že bude usazovat lidi ob stůl.


    Na pláži místa habaděj, takže si lidi nesedí na hlavách, ale aby byli nuceni být sobě blíž, vyhradili ke koupání 50 metrů a každého, kdo vleze do vody dál než po kolena vypískají a ženou do zóny pod dozorem.

    Takže tam jsou ti lidičkové na sebe namačkáni,covidovému opatření navzdory.

    Tady v oblasti se covid nekonal, ale media informovala tak jak jsme viděli, tak mají moji starší přátelé strach z nástupu sezóny a příjezdu pařížanů. Opravdový strach.
    Nás se nebojí, protože my jsme, navzdory všem snahám našich žurnalistů zemí, kde hrozí víc dopravní nehody než nějaký vir.

    Cizinci.
    Cizinci tu nejsou. Cestou jsem viděl pár belgických aut, něco švýcarských, ale to adi budou frankofoní, tak to nepoznám.

    Restaurace, bary, služby.
    Vše normálně funguje, a je vidět, že období, kfy byli pod zámkem, využili k vylepšování a renovacím, když ne úplně nové, tak alespoň nově natřeno. Ceny stejné jako vloni.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 05.07.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Francouzský tisk 6

           

      To by mne nenapadlo jezdit k vodě s dvoukolákem plným lehátek. :) Ale nechat se šikanovat, že nesmím plavat, tak to bych tam raději ani nejel. To se nedá koupat někde jinde neorganizovaně? Vždyť to pobřeží je obrovské.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 05.07.2020
      Autor: Brahma
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
      • Re: Francouzský tisk 6

             

        To by mne též zajímalo. Jaký mají důvod k té šikaně, nesmět plavat, povoleno jen brouzdaliště po kolena?

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 05.07.2020
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Francouzský tisk 6

             

        Nevěděl jsem že mě budou šikanovat.
        Dvoukolák s lehátkama neřeš, kdybys viděl jak poskakují v těch kolonách plechovky, a já jedu po cyklostezce, asi bys pochopil.

        Jsrm tuvuž počtvrté, ale poprvé v sezoně.
        Pláž byla "bez dozoru" a všichni se čachtali jak chtěli.

        No, a v sezoně je "surveillée".

        Namachrovaní frajírci s vodními skůtry vYhánějí lidi z vody, vymezili ten 50 metrů pás, kde mají číhadlo, a tam smíš.

        Je to oceán, fakt ty vlny jsou obrovský, a pro začátečníka nebezpečný.

        Napodzim tak, ale to už to neni "surveillée" tak se klidně utop.

        Chápu ten baywatch, aby to měli pod kontrolou, povolí je kousek pobřeží, pro vstop do vody, i když většinu jejich času zabírá to, aby ohlídali, aby jim lidi nelezli do vody jinde.

        Zúžením přístupu do vody mají menší prostor na hlídání, a mohou machrovat se skůtro

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 06.07.2020
        Autor: Jindra8526
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Francouzský tisk 6

           

      Francie stejně končí. Po volbách to vezme muslim anebo v lepším případě Madam Le Pen, ale s muslimy se stejně nedomluví, protože s muslimy se domluvit nelze. A tak Francii čeká občanská válka, co si budem nalhávat, občanská válka tam už dávno běží.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 05.07.2020
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
      • Re: Francouzský tisk 6

             

        Dekadentní Západ je v úpadku a brzo se sám rozloží zevnitř!

        Tohle tu poslouchám, co se pamatuju...takže někdy od časů panování čtyřnásobného hrdiny SSSR Leonida Iljiče...

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 06.07.2020
        Autor: Radler
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Francouzský tisk 6

             

        Ale vůbec ne.
        Francie je velká, a není jen předměstí Paříže nebo Marseille. A všichni barevní Francouzi nejsou muslimové.

        Žádná občanská válka tu neběží a Frantíci zústavají Frantíkama,se všemo svými zvyky i zlozvyky.

        Le Penová obsadí zase hezké druhé místo,nikdo s ní nebude spolupravovat, tak její politickývliv bude zanedbatelný.

        Řekl bych, že presidenta bude dělat Philippe, ten co byl premier a odstoupil. Je dost populární.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 06.07.2020
        Autor: Jindra8526
        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
  • Re: Francouzský tisk 6

         

    Jsem ve Francii týden, a zase si pomalu zvykám.
    A srovnávám -před a po.
    Je to malinko jiná země, ale ne tak moc.
    To jejich líbání jim zatím zrušili, a je vidět, že někdy si to uvědomí na poslední chvíli.

    Včera jsem psal o absenci cizinců, dnes jsem dostal lekci. U pláže Le Truc Verte je kemping, kfe jsou vlastně jenom Němci.
    A tak jsem si připadal jak v práci :-)

    Strach.
    Místní důchodci se fakt bojí. Ti, z Paříže,co tu mají domky. Bojí se svých pařížanů, že je nakazí.

    Mladí, a ti tu jsou v pohodě.

    Je těžko soudit podle pár lidí co potkám, takový je dojem, jsou v pohodě

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 08.07.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Francouzský tisk 6

           

      Jak by se ti důchodci nebáli, když je to zabíjí?

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 08.07.2020
      Autor: Brahma
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Francouzský tisk 6

             

        Prohnilej dekadentní Západ, no...důchodcům se žije fajn, tak se jim nechce umřít...

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 08.07.2020
        Autor: Radler
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Francouzský tisk 6

         

    Připadá mi, že je načase, obnovit pravidelné čtení z francouzského tisku, protože z toho našeho se zdá, že celá Evropa žije pouze covidem a řítí se do záhuby.

    Jako najaře - čítám si v Le Figaro - to je pravicový plátek, s mírným sebezapřením čtu i Le Monde - ti jsou levicoví a pak Le Parisien, to už je spíše takový regionální bulvár Paříže a okolí, ale stále ještě hodně vzdálen bulváru našeho typu "drbna".
    Protože je neděle, "velké deníky" na papíru (pdf) nevychází, pouze Le Parisien.

    Ale i tak lze nakouknout co píší:
    LeFigaro.fr, LeMonde.fr, LeParisien.fr, ale k detailnějším informacím pustí jen abonenty.

    Přesto radím, koukejte se tam, abyste mohli porovnat jaké informace jsou na prvním místě, a jak mohutně, ve srovnání s tímto tiskem, naše plátky vypouštějí hrůzu.

    Takže nedělní Le Parisien.
    Dneska, tedy významně monotématický - velká část novin rozebírá vraždu profesora historie tím islamistou a to hned na prvních deseti stranách.
    Moudra sociologů a politiků, stanoviska učitelů a názory "z ulice".
    Jedenáctá strana je věnováná souboji Trump-Biden.

    Teprve následující dvojstrana přináší reportáž z večetní Paříže s titulkem "Je 21 hodin, Paříž zhasíná" (to je parafráze starého hitu, co napsal a zpívá Jacques Duntronc - Je 5 hodin, Paříž se probouzí - https://youtu.be/0rCktEHEPUw).

    Včera 17.10 začal platit "couvre-feu" - zákaz nočního vycházení od 21 do 6 v Ile-de-France (Paříž a okolí) Grenoble, Lille, Lyon, Aix-Marseille, Saint-Etienne, Rouen, Montpellier, Toulouse - vyhlášený minimálně na 4 týdny, dotýká se to zhruba 20 milionů Francouzů - https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus...

    Stručne: v těchto zónach jsou celý den uzavřeny bary, tělocvičny, herny, trhy, a hromadné oslavy.
    Pod otevřeným nebem (stadiony) jsou povoleny do 1000 osob, do 21.00.
    Restaurace, školy a vše ostatní ve dne jede, do těch 21, nenechte se mýlit.

    Na další straně pak informace o tom, jak v regionu narůstají žádosti o sociální podporu.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 18.10.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
    • Re: Francouzský tisk 6

           

      Obdivuji tvou urputnost studia. Se mi to líbí a fandím. Budeš tu francouzštinu umět.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 18.10.2020
      Autor: bara2
      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
    • Re: Francouzský tisk 6

           

      Skvělé, moc děkuji. Rád to čtu :)
      Paříž a Česko je asi tak zhruba nastejno. Jen ty hospody jsou u nás už zavřené.
      Vzhledem k tomu, že svůj jedinný aktivní kontakt na Eroušce jsem obdržel právě na tom obědě v poloprázdné hospodě, tak je to asi správné. MHD nejezdím, v práci sedím ve dvou v laboratoři a jinak jezdím jen domů a k tatínkovi. Prostě ty hospody byly zdrojem potenciální nákazy. Takže souhlas. No a ta Paříž k tomu už brzy dojde také.
      No a useknutá hlava pana učitele je určitě zajímavější než covid.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 18.10.2020
      Autor: Brahma
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
      • Re: Francouzský tisk 6

             

        No, přes ten zákaz nočního vycházení mají zatím mnohem víc svobody než my.

        Dneska se ve Francii na náměstích shromáždilo několo desítek tisíc (píší) a na náměstí Republiky v Paříži několik tisíc lidí, aby uctili památku zavražděného, jmenoval se Samuel Paty, nechci skloňovat.

        https://www.lefigaro.fr/actualite-france/des...

        To by u nás nešlo, bez vodních děl.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 18.10.2020
        Autor: Jindra8526
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
        • Re: Francouzský tisk 6

               

          Ti těžkooděnci na Staromáku byli kvůli fotbalovým chuligánům, co tam dělali bordel. Jinak demostrace proti Prymulovi prý proběhla v poklidu. Takže i u nás jsou povolené demonstrace. Byl jich plný Staromák. Je nesmíš šířit vira.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 18.10.2020
          Autor: Brahma
          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
          • Re: Francouzský tisk 6

                 

            Si myslím, že mezi těma "chuligánama" bylo pár Zifčáků se a že "zásah" byl dobře promyšlen a naplánován, jako na té Národní.

            Je potřeba mít důvod jakákoliv hromadná vystoupení zakázat.

            Jde o to zdraví, že jo.
            V těch francouzských městech se mezi těma tisícema lidí vir nešíří. Nešíří se ani v Minsku, ani v amerických městech, kde řádí ti BLM.

            Ale je nebezpečný v Praze nebo Bratislavě, a to tak, že jen 500 lidí povoleno.
            Ale je to mnohem horší.

            Ten virus u nás je tak nebezpečnej, že nejde hrát ani venku fotbal, nebo jen v deseti.
            Kdyby jich na hřišti bylo o dva víc, JIPky by to pak nestihly....

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 18.10.2020
            Autor: Jindra8526
            Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
            • Re: Francouzský tisk 6

                   

              Počkej tak 14 dnů, pak uvidíš, co ten vir dokáže.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 18.10.2020
              Autor: Brahma
              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
              • Re: Francouzský tisk 6

                     

                To posloucham uz od jara a furt nic.

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 18.10.2020
                Autor: Manzak
                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                • Re: Francouzský tisk 6

                       

                  Jsi evidentně netrpělivý.

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 18.10.2020
                  Autor: Brahma
                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                  • Re: Francouzský tisk 6

                         

                    Spis ty budes nedockavy.

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 19.10.2020
                    Autor: Manzak
                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
              • Re: Francouzský tisk 6

                     

                Běž to říct Prymulovi. Ten v rádiu poudal, že dva týdny budou kritické a pak už by to mělo začít polevovat.

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 19.10.2020
                Autor: ronda
                Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Francouzský tisk 6

                       

                  S plukovníky se už 35 let nebavím :-)

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 19.10.2020
                  Autor: Jindra8526
                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                • Re: Francouzský tisk 6

                       

                  Prymula to moc dobře ví. Jen ty si asi nedokážeš moc dobře představit, co to znamená kritické.

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 19.10.2020
                  Autor: Brahma
                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                  • Re: Francouzský tisk 6

                         

                    Prymula ma byt uz davno ve sveraci kazajce zavreny nekde v blazinci a ne delat ministra zdravotnictvi, to je jak udelat kozla zahradnikem.

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 19.10.2020
                    Autor: Manzak
                    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
            • Re: Francouzský tisk 6

                   

              Overeny a osvedceny scenar.
              Takhle to licil ocity svedek: Lidi se začnou rozcházet, načeš fízlové zablokují boční ulice aby se nedalo jít pryč. Tajnej fízl hodí kámen nebo co, lehne na zem, komando okolo projde a začne řezat normální lidi, ten zmrd se následně zvedne a odchází pryč.

              Media a politici rozjeli masaz jak na povel, a verejnost jim to ochotne spolkla, jde prece o ty fujky chuligany, rikali to v TV. Lidi jsou proste hloupy a chteji se nechat vodit za nos. Nemusime chodit az do takove minulosti k Zifcakovi, chlapek v hnedy bunde - tahle provalena (a ututlana) provokace neni tak stara.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 19.10.2020
              Autor: Manzak
              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
              • Re: Francouzský tisk 6

                     

                Si pamatujeme, jak "slávisti" házeli molitanový dlažební kostky a pak šli bydlet do budovy MV...
                https://www.youtube.com/watch?v=xjwKi_fiThQ

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 19.10.2020
                Autor: ronda
                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                • Re: Francouzský tisk 6

                       

                  To je presne ono, jeste pamatuju jak se Chovanec kroutil s vysvetlenim kdo to je, a prednesl postupne nekolik verzi. A co se nakonec vysetrilo? Nic. A jede se podle zabehnuteho scenare. Od kdy ma vlastne policie zakonne pravo k vyvolavani provokaci?

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 19.10.2020
                  Autor: Manzak
                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
                  • Re: Francouzský tisk 6

                         

                    A nešíříš tady náhodou pomluvu? Tys tam byl a viděl toho provokatéra, nebo máš hodnověrného svědka, který toho provokatéra viděl? Pokud ne, tak zanech nepodložených pomluv a osočování.

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 19.10.2020
                    Autor: Brahma
                    Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                    • Re: Francouzský tisk 6

                           

                      Tehdy se to víceméně provalilo, díky jejich vyloženě diletantskému přístupu. Vrcholem bylo, že vylejzali ze dveří baráku, u kterého dělali bugr a ten barák patří ministerstvu vnitra.

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 19.10.2020
                      Autor: ronda
                      Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                • Re: Francouzský tisk 6

                       

                  Normálně se tahle cvičení dělají v Milovicích, tehdy ale někdo dostal hodně blbý nápad to udělat v ulicích města. Asi si mysleli, že jim na to novináři a lidi skočí, nepovedlo se :-))

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 20.10.2020
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Francouzský tisk 6

                     

                Jak se šíří hoaxy... Policie ČR musela dnes v Praze zasáhnout proti skupinám chuligánům, kteří začali napadat policisty. A pár minut po akci se už šíří dezinformace. Policie prý zatarasila všechny ústupové cesty ze Staroměstského náměstí. Samozřejmě to není pravda, respektive se tak stalo až dlouho po ukončení akce. Z přenosu například na Novinky.cz bylo naprosto zřejmé, že po ukončení akce šlo ulicí Celetnou a směrem na Malé náměstí normálně odejít. A také to ta část demonstrujících, kteří nechtěli dělat problémy, udělala. Cílem chuligánů bylo od začátku dělat problémy.

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 19.10.2020
                Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                • Re: Francouzský tisk 6

                       

                  Bež si s tím do Covidu :-)

                  Jen mě prostě nejde do hlavy, že desítky tisíc lidí na náměstích ve Francii nepředstavuje epidemiologický problém (ani v Minsku) ale v Bratislavě a Praze už je moc víc než 500.

                  Pod záminkou covidu omezení ústavního shromažďovacího práva.

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 19.10.2020
                  Autor: Jindra8526
                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
                  • Re: Francouzský tisk 6

                         

                    Vždyť ta demonstrace normálně proběhla, nikdo nikomu v ničem nebránil. Ta rvačka se semlela až po oficiálním ukončení manifestace. Nikdo nikomu shromažďovací právo a právo vyjádřit svůj názor nebere a nebral.

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 19.10.2020
                    Autor: Brahma
                    Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                    • Re: Francouzský tisk 6

                           

                      To ovšem je pravda jen z menší části.
                      Shrmáždění byl pořadatel přinucen ukončit zhruba o hodinu dřív, protože se sešlo více než 500 lidí.
                      Takže právo shromažďovací bylo jednoznačně zprymuleno.

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 19.10.2020
                      Autor: Jindra8526
                      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
                      • Re: Francouzský tisk 6

                             

                        V době nezvládnutelně se šířící infekční nemoci s vážným i třeba smrtelným průběhem je dobré posuzovat, co je menší zlo.

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 19.10.2020
                        Autor: Brahma
                        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                        • Re: Francouzský tisk 6

                               

                          Ne, v demokracii nemůže žádný plukovník posuzovat velikost zla, protože neexistuje nic jako objektivní měřítko.

                          Proto je třeba ctít zásadní práva, a právě shromažďovací mezi ně patří.

                          Všimni si, že v té Francii si netroufli ta shromáždění omezit.

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 19.10.2020
                          Autor: Jindra8526
                          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6
                          • Re: Francouzský tisk 6

                                 

                            Tak já si myslím, že pokud parlament hlasováním přizná vládě výjimečné pravomoci během výjimečného stavu, tak pokud ta vláda v rámci těchto demokraticky přidělených pravomocí na omezenou dobu něco přikrátí, tak to není diktatura a ani omezení demokracie. V době výjimečného stavu prostě pan plukovník bude vládnout silnějšími prostředky než v běžné době. V klasickém Řecku v době ohrožení si volili dva diktátory, protože zjistili, že demokraticky se válčit nedá.
                            No a pokud se i to nelíbí, tak budeš muset také jednou k volbám a zvolit do parlamentu, třeba i do opozice, své lidi, kteří budou tu demokracii hájit i v době ohrožení, ať se děje, co se děje. Ani parlamentní ani senátní opozice se proti výjimečnému stavu nepostavila.

                            [ Reagovat ] [ Zpět ]
                            Datum: 19.10.2020
                            Autor: Brahma
                            Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                            • Re: Francouzský tisk 6

                                   

                              Ani parlament není nad Listinou a Ústavou a už vůbec ne nařízení vlády, které parlament ani neschválil.

                              To by stejně ale musel ústavní většinou.
                              Listina (práv a svobod) má vyšší právní sílu.

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 19.10.2020
                              Autor: Jindra8526
                              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                              • Re: Francouzský tisk 6

                                     

                                Tak tedy:
                                1. V našem státě je nejvyšší právní zákon ústava. Listina je pramenem ústavního práva a je srovnatelná z hlediska právní síly s ústavními zákony, ačkoliv není jako ústavní zákon v současnosti formálně označena.
                                2. Parlament může měnit ústavu i ústavní zákony.
                                3. Parlament odhlasoval výjimečný stav, který povoluje vládě dělat po omezenou dobu výjimečná nařízení.
                                Co ti na tom přijde protiprávní a protiústavní,?

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 20.10.2020
                                Autor: Brahma
                                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Francouzský tisk 6

                                       

                                  Ústavnní zákony lze měnit jen pokud jsou schváleny ústavní většinou.

                                  Vyjímečná nařízení schválená vládou nemají vyšší sílu než Ústava.

                                  Tedy, chce-li vláda omezit ústavní práva, může to udělat, jen pokud to Poslanecká sněmovna a Senát schválí ústavní většinou.
                                  A ani to nestačí, protože jsme členy EU, tak i naše ústavní změny musí splňovat podmínky Unijního práva.

                                  Źádný plukovník z Hradce nemá právo omezit shromažďovací právo a limitovat protivládní shromáždění na 500 osob, s tím by ve Strasbourgu tvrdě narazil.

                                  Vyžadovat roušky - možná, rozestupy - možná, ale počet osob, to ani náhodou.

                                  Kromě toho, podle všech dostupných zdrojů, policie postupovala principem Národní 17. listopadu, naprosto bezdůvodně uzavřela celé náměstí, až na jedinou možnou cestu ven.

                                  Pokud chtěla, aby lidi od sebe drželi odstup, musela by postupovat naprosto opačně, tedy nechat je rozptýlit do všech směrů.

                                  Pohádky o "chuligánech" jasně vyvrací videa z toho Staromáku, která kolují internetem.

                                  To že máš strach o sebe i rodinu chápu.
                                  Nelezeš jistě proto do davu a na Staromáku tě neuvidí.
                                  Ale neopravňuje tě to k tomu, bránit v tom jiným.

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 20.10.2020
                                  Autor: Jindra8526
                                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                                • Re: Francouzský tisk 6

                                       

                                  Za prvé - parlament žádný výjimečný stav (ani nouzový) neodhlasoval.
                                  Za druhé - i kdyby odhlasoval, tak pokud by odhlasoval něco, co je v rozporu s Ústavou, bylo by to neplatné.

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 20.10.2020
                                  Autor: Ifča
                                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Francouzský tisk 6

                                         

                                    Vždyť si to nechali odhlasovat. Jinak by Prymula neměl pravomoci takhle ovliňovat stát. I najaře si to nechali odhlasovat.

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 21.10.2020
                                    Autor: Brahma
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                • Re: Francouzský tisk 6

                                       

                                  Žádný výjimečný stav nemáme. Máme nouzový stav, který byl vyhlášen podle podle čl. 5 a 6 ústavního zákona o bezpečnosti České republiky.

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 21.10.2020
                                  Autor: Lanna
                                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Francouzský tisk 6

                               

                          Ústavní práva mají velmi vysokou hodnotu a důvod k jejich krácení by měl být hodně silně zvažovaný. Nemyslím si, že by překročení 500 lidí byť třeba o pětinásobek na dobu jedné hodiny je důvod ke krácení ústavních práv.
                          Ten kdo tam šel byl srozuměn s případným rizikem procentní možnosti nakažení s promilovým vážnějším následkem.
                          Nikdo jiný tam na shromáždění snad nešel a pokud ano a nějaký zvědavec tam šel, tak je blbec a jeho problém.
                          Tu hodinu jim měli dát a teprv po vypršení stanoveného času je rozpustit.

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 20.10.2020
                          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Francouzský tisk 6

                                 

                            Není to jen problém nákazy jednotlivce, který s tím je srozuměn. V současnosti je to celospolečenský problém šíření nákazy do celé společnosti a ta s tím srozuměna není.
                            Vláda má od parlamentu dispens na omezenou dobu na vládnutí tak, aby zarazila šíření nákazy. I parlament je toho názoru, že v současnosti je to důležitější, než mnohé jiné.

                            [ Reagovat ] [ Zpět ]
                            Datum: 20.10.2020
                            Autor: Brahma
                            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                            • Re: Francouzský tisk 6

                                   

                              Takže Lukašenko, či jiný diktátor, prostě vyhlásí nákazu, a lidi ho musí poslouchat?

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 20.10.2020
                              Autor: Jindra8526
                              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                              • Re: Francouzský tisk 6

                                     

                                Jsem ti to vysvětloval:
                                https://www.nakole.cz/diskuse/28720-francouzsky...
                                Nehraj si na natvrdlého :)

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 20.10.2020
                                Autor: Brahma
                                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                              • Re: Francouzský tisk 6

                                     

                                Jak Lukašenko vyhlásí?
                                Dyť to už od jara prožíváme on-line :-(

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 20.10.2020
                                Autor: bara2
                                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                              • Re: Francouzský tisk 6

                                     

                                Lukašenko není diktátor. Je to demokraticky zvolený prezident. Jiný diktátor nemusí vyhlašovat nákazu, aby ho lidi poslouchali. Diktátor prostě lidi co neposlouchali zmizí a jsou zmizelí.

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 21.10.2020
                                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                                • Re: Francouzský tisk 6

                                       

                                  Lukašenko není demokraticky zvolený prezident. Tím byl ve svém prvním funkčním období. Pak už ne.

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 21.10.2020
                                  Autor: Radler
                                  Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
      • Re: Francouzský tisk 6

             

        https://www.lefigaro.fr/actualite-france/des...

        píší
        Paříž - tisíce (žádný přesnější údaj)
        Lyon - 6000
        Lille - 1000
        Bordeaux - 3000 podle
        https://www.sudouest.fr/2020/10/18/nous-sommes...
        Marseille - tisíce (bez přesnějšího údaje) pidle
        https://www.lamarseillaise.fr/accueil/video-des...
        Nice - 300
        Toulouse - 5000
        Montpellier - 1000 podle
        https://www.midilibre.fr/2020/10/18/professeur...
        Strasbourg - 4000 podl
        https://www.dna.fr/education/2020/10/18/on-veut...


        prostě všude v ulicích davy lidí.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 18.10.2020
        Autor: Jindra8526
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
  • Le Figaro 19. říjjna

         

    Le Figaro, jako všechny francouzské noviny, se hned úvodem věnuje vraždou profesora Samula Paty. Informuje o masových shromážděních, která včera proběhla Francií.
    Ovšem od strany 6 už opouští patos a sentiment a popisuje, jak vraha, bez toho, aby stát cokoliv podniknul, radikalizoval jakýsi samozvaný imán, který své islamistické kejkle provozuje ve Francii už od roku 2000. Ničema je sice ve vazbě, ale je možné, že bude zítra propuštěn, a bude si piklit dál, píší.
    Navazuje rozhovor se socioložkou Dominique Schnapper, jehož obsah vystihuje titule, "Patnác let jsme ve školách odmítali čelit vzestupu islamismu". A na další straně ještě přitvrzují.
    Republikáni chtějí do 10 dnů připravit referendum o možnosti vyhoštění nebezpečných cizinců, mají pětinu parlamentu a je pravděpodobné, že ostatní strany se přidají. Republikán Bertrand včera v televizním rozhovoru prohlásil, že "francouzský stát dlouhodobě v boji proti islamismu selhává. Reakce Marine Le Pen asi nikoho nepřekvapí, ale překvapuje Jean-Luc Mélenchon, salóní neomarxistický levičák, který dle Le Figara "konečně začal hovořit o islámském terorismu" (str.9).
    Další dvojstranna se věnuje situaci v Libanonu a na straně 12 - Náhorní Karabach, volby v USA a článek o pochybnostech o francouzsko-německé spolupráci při budování společné letecké eskadry.

    A pak příloha "Zdraví" str 13-16.
    Začánají "ženskými problémy" s nepravidelnými cykly. Olala.
    Aha, Covid na další dvojstranně.
    Titulek "Covid - 19 - Éra šarlatánů" a stať, která popisuje, jak se na koronavirové krizi kapsují různí léčitelé, homeopati a další darebáci, co když přímo neškodí, tak nepomohou.
    A hned vedle: Manifest lékačů proti pseudovědě.
    Joj, píší o mocné lobby, která má podporu v orgánech EU, konkrétně v směrnico 2001/83 ES.
    A pak článek o autismu, a problematice adopcí. Sport. A pak Ekonomika.
    Sociální problémy co následují po zdravotní krizi. Španělsko, nový nemocný muž Evropy - propad HDP zatím o 12.8%.
    Covid?
    Nakažení, úmrtí? Nic....

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 19.10.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
    • Re: Le Figaro 19. říjjna

           

      vzhledem k tomu že 50% pozitivně testovaných nemá reálně žádné příznaky a z té druhé poloviny s příznaky se 99% uzdraví samo bez speciálních léků je docela odvážné tvrzení, že ti co prodávají bylinky jsou šarlatáni.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 21.10.2020
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
      • Re: Le Figaro 19. říjjna

             

        Podle tebe potřebují léky a nějakou dopomoc 5 promile z celkového počtu nakažených. Kdo tedy v Česku plní ty nemocnice, že to vláda řeší v nouzovém stavu? Máš ty čísla úplně ale úplně blbě.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 21.10.2020
        Autor: Brahma
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
        • Re: Le Figaro 19. říjjna

               

          Tak jednak nemocnice nejsou plny. Zaplnovat se budou asi jako kazdorocne touto dobou kdy je obdobi respiracnich viroz, kterych je mimochodem asi 200 a covid je jen jedna nich - nastesti s pomerne banalnim prubehem. A ne zaplnovat ale preplnovat je letos budou medii vyplaseni jedinci kteri prestali pouzivat vlastni hlavu a ridi se informacemi vysoce neduveryhodnymi sortami lidi jako jsou politici a novinari. Typickym prikladem budes treba ty.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 21.10.2020
          Autor: Manzak
          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
        • Re: Le Figaro 19. říjjna

               

          Klasičtí ležáci, lidi s různýma chorobama případně úrazama vyžadujícíma nemocniční péči a lidi už natolik vyzdravělí z chorob případně úrazů, kteří by sice v nemocnici už být nemuseli, ale nemá se o ně kdo doma postarat.

          Někteří z nich jsou covid pozitivní (víme, jak spolehlivé ty testy jsou a jak je důležité mít hodně nakažených), část spadá do té poloviny bezpříznakových (mají příznaky té svojí choroby, ne covida), část spadá do těch, co na covida nic nepotřebují (dál berou léky na svou chorobu) a část je na tom špatně, ať už z důvodu té původní choroby či zhoršení stavu vlivem covida. Co na tom vidíš tak složitého?

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 21.10.2020
          Autor: bara2
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
  • Le Monde - 19. října 2020

         

    Le Monde, tedy "Svět" demonstruj levicový pohled, půlstrana věnována vraždě - ty headliny je asi dobré přeložit doslova:
    - V pátek odpoledne byl zavražděn učitel historie v Conflaint-Sante-Horonorine
    - Oběť nedávno přednášela o svobodě projevu a ukázala karikaturu Mohameda. Rodiče studentů se cítili uraženi.
    -"Neprojdou, temnota a násilí nevyhraje" řekl ěéf státu v pátek večer.
    - Nicola Sarcosy znovu obžalován.

    2 str. Lukašenko, 3. Thajsko a Jemen, po straně Brexit a Mexiko - bývalý mexický ministr obžalován v USA za obchod s drogami.
    4. Guinea a Katastrofické povolební scénáře v USA. Izrael odebírá zaměstnancům OSN víza.
    Na 5. straně konečně zásadní zpráva z Francie.
    Do Pyrenejí se úspěšně vrací Kozorožec pyrenejský.
    6-7. Covid. Nemocnice v departementu Auvergne-Rhone aj jinde musí omezovat běžné výkony. Remdesivir nefunguje, prý uvádí Reuters. Nemocnice v Montreuil to zvládá, ale když přibude víc pacošů, bude zle. (Konečně).
    8. Problémy jsou velké, Macron musel vyhlásit zákaz vycházení. V Marseille cirkuluje virus stále velmi rychle.
    10-11 - Terorismus, škola zasažena do srdce.
    "V pátek byl ve jménu Islámu sťat učitel dějepisu". "Macron volá po sjednocení" "Bojím se autocenzury" říká učitel.
    12. Obyvatelé dříve klidného městečka se po vraždě učitele bojí.
    13. A už zase ten darebák Sarkozy a financování z Libye.
    14. Imigranti bez dokladů mají obtížný přístup k legalizaci.
    A pak ekonomika, Boeing znovu v luftě, Moody snižuje Britanii finanční rating, nový hliníkový futrál Iphonu...
    A na straně 18 kultura a dlouhá stať, že divadla znovu ožijí, problémy co kultuře d+ělá ten zákaz nočního vycházení, kritika filmu "Sedm z Chicaga" Netflixu a zhodnocení výběru ukolébavek pro klavír. A tak dál až do str.23.
    24. Covid - psychické problémy v zaměstnání s tím spojené. Vysoká míra pracovních úrazů ve Francii a nutnost reformy pracovního lékařství. A je načase - eko-produktivismus.
    Nemocnice nemají prostředky na 2.vlnu.
    Čísla obětí covidu žádná.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 19.10.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
  • Le Parisien 19. října 2020

         

    Jsem unaven a otráven tou politikou, tak z dnešního Le Parisien - volím epizodu z on-line seriálu o jízdě na kole ve městech, navaného Biclou. Beží to už od jara.

    Tahle epizoda je věnována srovnání Paříže a Kodaně, která je největším cykloměstem světa.

    Úvodem je třeba zmínit, že od jarního lock-downu vzrostl cykloprovoz v Paříži o 67% a ve Francii o 29%.V Paříži vzniklo 500 km cyklostezek, většinou načáráním cyklopruhů a ubráním pruhu na bulvárech.

    Video hned úvodem uvádí, že v Kodani se 28% veškeré dopravy odehrává na kole, zatímco v Paříži jen 3%.
    A kamera jede Kodaní, a ukazuje tu cykloinfrastrukturu, která je celkem notoricky známá. Připomínají, že v 60tých byla na tom Kodaň stejně jako Paříž, samé auto, ale že pak se to postupně měnilo. Nepřišlo to naráz, ale vývojem a systematickým upřednostňováním cyklistů.
    Zelené vlny na semaforech, přizpůsobené kolu. Na křižovatkách madla, aby nemuseli sundavat nohu z pedálu. Parkoviště pro kola.

    Mě zaujal způsob průjezdu křižovatkama, to bych si teda safra nepřál, ale silnička je asi něco jiného než městské kolo. Kola v Kodani odbočují jako chodci, natáhnout to křižovatkou jako v Paříži je prý nepředstavitelné. Ukazuje to druhý obrázek.

    A pak mě dostal ten nakloněný odpadkový koš, aby tam cyklista mohl mrsknout odpadky za jízdy.
    Tak tohle v Paříži asi nikdy nebude. Frantík koš nehledá, všechno mrskne na zem.

    No, celé je to takové agitační video, i když se upozorňuje na to, že Kodaň má´1.3 mega, zatímco Pařížská aglomerace 12 milionů obyvatel, a že ty vzdálenosti tomu taky odpovídají.
    Soudružka z pařížské radnice co má na starosti cykloinfrastrukturu oponuje, že řada přesunů je jen do 5 km.
    Vím, že po Paříži se v pohodě jezdilo na kole už vloni, a těším se, že se tam vrátím a prověřím, jak ta nová cykloopatření fungují.
    Pro mě je zásadní problém ne nedostatek cykloinfra, ale skutečnost, že si nemohu být jist, že když zamknu kolo k zábradlí, že ho tam za hodinu najdu.
    Video je jen pro abonenty, žel

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 19.10.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
    • Re: Le Parisien 19. října 2020

           

      Ten koš mi připomnělo jak jsem před několika lety v Nizozemí nevěřícně koukal na jejich "cykloodpaďáky" a chvíli přemýšlel co to vlastně je.

      Asi by mě i u nás bavilo jezdit na kole a zároveň hrát košíkovou :-)

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 20.10.2020
      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Le Soir 19. října 2020

         

    Tak ještě na skok do Belgie.

    Tak tady už se hraje jiná muzika.
    Hned na titulní straně úvodník:

    Žít, nebo zemřít o to tu jde
    A chvalozpěv na uzavření restaurací v Bruseli, a opatření, která jakkoloiv tvrdá jsou nezbytná a správná.

    Ovšem napravo nahoře už odhalují mennší problémek - testování.
    Každý druhý test (v Belgii kolem 40 tisíc denně) dodá výsledky pozdě, déle než 24 hodin, a tak je potřeba přijmout novou strategii. Údajně spolehlivější testy PCR je potřeba nahradit rychlými, ale méně spolehlivými antigeními testy.
    Testovat a izolovat. To má být strategie.

    Kritická situace v nemocnicích - a zase ten belgický problém, 46 procent z 2255 pacošů je umístěno ve valonských nemocnicích v Mons, Charleroi, Namuru, Liege a Arlonu, a kromě toho valonský Brusel přijímá i holandsky mluvící pacoše, což frankofonní Le Soir míchá a štve.

    A nemocnice jsou plné, Liege na 112 procent.
    Stachanovci.

    Federace i regiony znásobí pomoc zavřeným restauracím a hotelům, slibují, poslední rozhodnutí o uzavření budí tenze. Restauratéři hovoří o "rozsudku smrti"
    A zase belgický problém "80 procent Vlámů uzavření restaurací vítá".
    Střet kultur v jedné zemi.
    Valoni, jako Frantíci obědvají v restauracích, šetrní Vlámové žmoulají mezi dásněmi sendvič, co si připraví sami doma.

    Ubohá země rozervaná nacionalistickými spory.

    Skončím rekordem:
    Covid v Evropském hospodářském prostoru (kromě EU započítají ještě, Britanii, Norsko, Lichtenteinsko a Island) překonal 200 000 mrtvých a 4.8 milionu kontaminovaných.
    Vede Britanie 43 000, následuje Itálie 36 474, Španělsko 33 775, Francie 33 392 a hezké páté místo má Belgie s 10 392 mrtvými s covidem.

    Na to, že je Belgů 11,5 milionu je to hezký úspěch.
    Posílám do Belgie klíčenku s logem Ministerstva vnitra ČR.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 19.10.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
    • Re: Le Soir 19. října 2020

           

      Taky maj to zpravodajství tak vyvážený jako my?

      Pět minut profesor Flegr, pět minut Csáková?

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 19.10.2020
      Autor: Radler
      Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Le Soir 19. října 2020

             

        V té Francii mě zarazil ten naprosto patrný rozdíl v informování zprava a zleva.

        Le Figaro nadrsno "islamismus" - Le Monde "terorismus v souvislosti s islámem".

        Stejně tak Le Figaro - covid má v podstatě jen ekonomické důsledky a jako by nebyl, Le Monde - je to nebezpečné, nemocnice přetečou, a co teprve ti chudáci pracující.

        Ovšem nikde, v tištěných novinách, ani jedněch ani druhých grafy, které by naznačovali, jak je Francie v prdeli, i když podle čísel, pokud by je interpretoval plukovník s Hamáčkem, nejvyšší čas vyklízet mrazáky na mrtvé.

        To Belgové jsou na tom úplně jinak.
        Asi jako u nás, Covid je zásadní téma, nemocnice jsou v prdeli, nestíháme testovat, je potřeba všechno pozavírat. My Valoni trpíme víc, máme větší ztráty, a ti Vlámove nám jen hází klacky pod nohy.

        Nevím jestli Le Soir patří k levici nebo pravici, nemám čas se orientovat v jejich politice.

        Juknu ještě do Ženevy a kašlu na to a pustím si raději francouzskou telku, a nejlépe nějaký film s titulky pro neslyšící.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 19.10.2020
        Autor: Jindra8526
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
        • Re: Le Soir 19. října 2020

               

          "Ovšem nikde, v tištěných novinách, ani jedněch ani druhých grafy, které by naznačovali, jak je Francie v prdeli, i když podle čísel, pokud by je interpretoval plukovník s Hamáčkem, nejvyšší čas vyklízet mrazáky na mrtvé."
          Podle čísel? Opravdu ses na ta čísla podíval?

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 19.10.2020
          Autor: Ifča
          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
          • Re: Le Soir 19. října 2020

                 

            Nepíši o číslech, píši o tom, že ta čísla
            ani Le Figaro, ani Le Monde ani Le Parisien v tištěných periodicích (mám je v PDF) nepublikovalo.

            Je to pro mě nové, protože celé jaro, každý den tam visela.

            Mám za to, že to souvisí s celkovou politikou Francie, kterou zhruba měsíc prosazují.

            Situace je vážná, buďme opatrní, dodržujme co nařízeno, zvládneme to.


            Tedy optimistická prognóza na závěr.
            Neděsí veřejnost.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 19.10.2020
            Autor: Jindra8526
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
            • Re: Le Soir 19. října 2020

                   

              Já ti rozumím, ale děsit veřejnost v situaci, kdy vrchol byl před pár měsíci a od té doby se čísla šmrdolí pořád plus minus na stejné dole, by bylo dost obtížné. Čím bys ji chtěl děsit?
              Kdežto, když my jsme se naopak měsíce šmrdolili plus minus stejně dole a za pár týdnů čísla střemhlav vylétla, tak to holt jde samo.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 19.10.2020
              Autor: Ifča
              Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
              • Re: Le Soir 19. října 2020

                     

                Ona ta čísla se nešmrdolí moc dole, naopak, jsou velmi podobná těm našim.
                Pozitivních raketově přibývá, vážných případů a úmrtí, chvála Bohu nikoliv.

                Před chvilkou jsem to překládal.

                "Od jara se ale přístup vlády liší zásadně tím, že ekonomické a socialní cíle mají jednoznačnou prioritu."

                tady je celý rozhovor

                říká Henri Bergeron, ředitel výzkumu CNRS.

                Jestli snad náhodou nevíš, co je CNRS (jako já) tak google prozrazuje že je to
                "Centre national de la recherche scientifique", tedy "Národní centrum pro vědecký výzkum".

                a tady je jejich web
                http://www.cnrs.fr/fr

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 20.10.2020
                Autor: Jindra8526
                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                • Re: Le Soir 19. října 2020

                       

                  Když přibývá pozitivních případů tak úměrně tomu musí přibývat i těch vážných případů potřebujících hospitalizaci a i těch úmrtí.
                  V Česku v současnosti 4% nakažených potřebují hospitalizaci, 1% potřebuje JIP. Kolik promile potřebuje dýchač si už nepamatuji, ale z těch na dýchači polovina umírá.
                  Ve Francii mohou mít trošku jiná čísla, ale dramaticky se to lišit nebude. Takže žádná chvála Bohu, protože pokud mají stejnou nemoc a stejné lidi, tak jim musí přibývat i těžce nemocní a mrtví. Jen o tom pravděpodobně nepíší v Le Parisien.

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 20.10.2020
                  Autor: Brahma
                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Le Soir 19. října 2020

                         

                    Jenže ono se to právě liší. Počty pozitivních rostou razantně prakticky úplně všude - dokonce skoro všude je to nad vrcholem jarní vlny a často i o dost.
                    Zatímco počty mrtvých, zdá se, s adekvátní razancí rostou jen v zemích, které to na jaře takzvaně "zvládly".

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 20.10.2020
                    Autor: Ifča
                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Le Soir 19. října 2020

                           

                      Španělé měli v říjnu chvilama těžce přes 200 mrtvejch/den. To jsou v přepočtu cca naše čísla (je jich 4,5krát víc než nás).

                      A jak to na jaře zvládali, si vzpomíná asi každej. Armáda vynášela těla z důchoďáků, protože personál v hrůze utekl...

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 20.10.2020
                      Autor: Radler
                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Le Soir 19. října 2020

                             

                        Jo, Španělsko je dobrý příklad toho, že úmrtí zdaleka nekorelují s počty pozitivních.
                        Pokud budeme zkoumat pozitivní případy, je podzimní vlna výrazně mohutnější než byla ta jarní, mrtvých je ale jen zlomek.

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 20.10.2020
                        Autor: Ifča
                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Le Soir 19. října 2020

                               

                          Korelují a poměrně přesně.

                          Akorát v každé vlně jinak. Jednak se konečně začalo testovat, což ve Španělsku na jaře totálně selhalo, druhak už jsou přecejen nějaké zkušenosti s léčbou.

                          A taky Španěláci po těch hrůzách na jaře změnili chování. A podle všeho výrazně, viz ty roušky na plážích...

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 20.10.2020
                          Autor: Radler
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Le Soir 19. října 2020

                                 

                            Pokud by to bylo důsledkem změny chování, bylo by méně nakažených. Ne, že nakažených mají více, ale už jim tolik neumírají. (Ano, tím testováním by to mohlo být, ale u nás se přece na jaře testovalo taky míň.)

                            [ Reagovat ] [ Zpět ]
                            Datum: 20.10.2020
                            Autor: Ifča
                            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Le Soir 19. října 2020

                                   

                              Nemate snad svoje vlakno kde se muzete navzajem strasit a muzete tam hrat hru Na svetovou pandemii?

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 20.10.2020
                              Autor: Manzak
                              Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
                              • Re: Le Soir 19. října 2020

                                     

                                Sorry, ale tohle je Jindrovo vlákno. A jestli nám tu nahodil téma, jak francouzský tisk pojednává světovou pandemii a jak se to liší od našich reálií a lidi na to chtějí reagovat, tak si nejspíš nějaké svoje vlákno, kde se budou hrát tvé hry, musíš buď najít jinde nebo založit sám. ;-)

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 20.10.2020
                                Autor: Ifča
                                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Le Soir 19. října 2020

                                   

                              Jen technická - snad prý průběh záleží jak se nakazíš, tedy jakou dostaneš na počátku dávku. Podle toho imunitní systém reaguje. Při extrémně vysoké expozici v krátkém čase (a prý u jakéhokoliv viru) může dojít k extrémní imunitní reakci, která sama o sobě je pak nebezpečnější, než to, na co reaguje.
                              Asi se prostě nedá všude použít přímá úměra.

                              PS. třeba ty blbý roušky můžou část "odstínit" a dávku zmenšit?

                              [ Reagovat ] [ Zpět ]
                              Datum: 20.10.2020
                              Autor: PepikW
                              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                              • Re: Le Soir 19. října 2020

                                     

                                O tom, že rozhoduje "nálož" a její velikost asi není pochyb.

                                Pochybnosti mám o těch rouškách.
                                Ne, že bych pochyboval, že zabrání tomu, aby se rozlétl taxik kapének přenášející vira hodně daleko, tedy pokud je někdo nakažený a zárověň infekční a kejchne, může to theoreticky šíření viru limitovat.
                                Pochybnosti už mám o zakrytí nosu, frňákem nikdo nekýchá, a absolutní nedůvěru mám v to, že rouška aktivně chrání nositele. To by fakt museli být ty respirátory.

                                Ale je tu jiný problém.
                                Svědci covidovi se snaží národu vsugerovat, že za to, že positivních přibývá, může to, že jsme v létě nenosili roušky.

                                Ve všech zmiňovaných zemích se roušky nosily.
                                Ve Francii i venku. Přesto se virus šíří téměř shodně. Jo, dával jsem tu serii fotek z Francie, kde téměř polovina s rouškama zacházela lajdácky, povalovala po stolech, rvala do kapes a tak.

                                Další věcí je, že všude tam fungovalo "sedíš, piješ, žereš, si OK, stojíš, si prudce infekční" a to nedávalo smysl. Ale prostě roušky byly, a u nás, kdyby byly, by tomu nebylo zřejmě jinak.
                                Tedy empiricky prokázat, že nařízení nosit roušky by nějak pomáhalo (teda někomu jinému než jejich výrobci, prodejcům, a těm co tiskli plakáty o jejich povinnosti) asi nelze.

                                Navíc, u nás to už je zprymulovaný taky hezky dlouho, a furt nic, tedy roušky beru jako ten prostředek vyvolání pocitu ohrožení.

                                To v zemích, jako Francie nebo Španělsko mohlo dost pomoci, protože fakt mají ve zvyku se místo podávání ruky olizovat (minimálně na 2x, podle kraje 3x i 4x - dvakráte obě líce). Mohlo to i přinutit lidi víc dodržovat hygienu.
                                Ale proč teda jim těch positivních přibývá?
                                Testy ukazují mezi 13-14 procenty testovaných jako positivních.
                                Vážně nemocných a mrtvých nepřibývá ale proporcionelně.

                                A pak ta nadúmrtnost, která neroste, ale klesá, protože covid vybil starce najaře, tedy ve Francii.

                                Poslední co v této situaci potřebujeme je "silná ruka" a "vojácká rozhodnutí".

                                Bez důvěry nic z toho nebude fungovat.
                                Důvěru silou nevynutíš.

                                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                Datum: 20.10.2020
                                Autor: Jindra8526
                                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                                • Re: Le Soir 19. října 2020

                                       

                                  Takže my si máme vybít starce na podzim?

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 20.10.2020
                                  Autor: Brahma
                                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Le Soir 19. října 2020

                                         

                                    Ne, neboj.
                                    Když se podíváš na demografické složení Francie, nebo jiných západních států, zjistíš, že u nich těch "starců" bylo násobně víc, než u nás.
                                    Teprve se změnou režimu se začal průměrný věk dožití prodlužovat.

                                    Generace našich otců, a ty jsi výjimkou a přeji ti ať ještě mnoho let výjimkou zůstaneš, je už mrtvá.
                                    Zemřeli mezi 70-75tým rokem svého věku.

                                    Takžeu u nás jarní covid měl docela flákárnu, starci nebyli, ty vybil životní styl a prostředí v Husákově Československu.

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 20.10.2020
                                    Autor: Jindra8526
                                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -6
                                • Re: Le Soir 19. října 2020

                                       

                                  Jenom technická k "téměř shodnému": Francie testuje o 1/4 na 100t. obyvatel víc, má menší podíl (poměr) pozitivních testů a i v počtu odhalených případů na 100t. obyvatel (i přes nižší testování) jsme je v říjnu předběhli. Podívej se na srovnávací grafy (Nakit) a uvidíš celkem strmý nárůst u nás a pozvolný u nich. Evidentně neshodný průběh.

                                  Ten zbytek nemá cenu komentovat.



                                  Ale abych byl trochu optimističtější - už tak od 10. října náš nárůst nevypadá exponenciálně, ale jen lineárně. Furt to není pokles nárůstu, ale lepší než drátem do oka ...

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 20.10.2020
                                  Autor: PepikW
                                  Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                                  • Re: Le Soir 19. října 2020

                                         

                                    Tě obdivuju, že si dáš tu práci, přijde mi to jako tenkrát s medvědem, něco mu stokrát vyvrátíš, stejně to napíše znovu, s neutuchajícím nadšením, spousta lidí tady nedělá nic jinýho, než že uvádí na pravou míru jeho "pravdy", být to na mně, dostane ban. Už před několika lety.

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 20.10.2020
                                    Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                                  • Re: Le Soir 19. října 2020

                                         

                                    https://www.lefigaro.fr/sciences/coronavirus...

                                    to ti řekl plukovník?
                                    tak si počti, jelito

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 20.10.2020
                                    Autor: Jindra8526
                                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                                  • Re: Le Soir 19. října 2020

                                         

                                    Jsi optimista, mně se to tak nejeví. Jak rád bych se mýlil.

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 21.10.2020
                                    Autor: Brahma
                                    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                                • Re: Le Soir 19. října 2020

                                       

                                  Jasne ze rousky jsou fetis pro hejly, ve Svedsku a na Islandu je nenosi a nejsou na tom hur nez my, spis lepe.
                                  Pak je tu takova vec, ze my nosime v praci rousky uz od dubna, ale mame povoleno mit tu hovadinu pod rypakem nebot se v tom neda dychat. Muzu ti rict, ze kdyz je obdobi viroz tak jsou ty absence v praci poznat, nemusim snad zduraznovat, ze ted v obdobi bajek o mrtvych v ulicich a mrazacich na lidi u nas zadny nedostatek lidi nepanuje. Samozrejme ze nejsme tak prasteny abychom chodili na testy, cili nebyt medialni hysterie tak o "pandemii" a "milionech mrtvych v ulicich" ani netusime. To bychom se pri predpokladane promorenosti cca 1/3 populace z tech pripitomelych karanten nevyhrabali do skonani sveta.
                                  Apropo, jak je vlastne dlouha inkubacni doba, bude to nejak 3 dny jestli jsem dobre rozumel?

                                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                  Datum: 21.10.2020
                                  Autor: Manzak
                                  Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                                  • Re: Le Soir 19. října 2020

                                         

                                    Vy v těch číslech ale děláte bordel tím, že se netestujete. Víš kde jsme mohli být? Mohli jsme tu ligu vyhrát ale takhle? S takovou první nebudeme. ;-)

                                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                                    Datum: 21.10.2020
                                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Le Soir 19. října 2020

                           

                      Možná také záleží na tom, jakou část rizikové populace to zasáhne a jak dobře či špatně se podaří tu část rizikové populace uchránit.

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 20.10.2020
                      Autor: Lanna
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                      • Re: Le Soir 19. října 2020

                             

                        Možná. Možná je to taky tím, že jim ti "rizikoví" už prostě došli... :-(
                        Nevím, ale to porovnání grafů "cases" a "deaths" je každopádně zajímavé.

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 20.10.2020
                        Autor: Ifča
                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Le Soir 19. října 2020

                           

                      Vzpomínám si, jak ještě na sklonku léta, to jak jsme byli bestincovid, ale čísla pozitivních utěšeně rostla, náš moudrý premiér říkal, že to nic není, protože to zasahuje mladou a odolnou populaci, však koukněte na čísla zemřelých, jak jsou nízká...
                      Jo, bejvávalo:-((

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 20.10.2020
                      Autor: Lanna
                      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                    • Re: Le Soir 19. října 2020

                           

                      Nebo v těch, v kterých se rozhodli, že budou "plošně" testovat nebo se chystají k masové vakcinaci.

                      Ty země se podle publikovaných čísel řítí do katastrofy.

                      Zatímco úlohou francouzských medií, a nevěřím tomu, že by si najednou všichni dali bobříka, spíše přišla žádost z příslušných kruhů, aby nestupňovali paniku, se media snaží obyvatele uklidnit, ta naše se velmi intenzivně snaží o pravý opak.

                      Chcete důkaz?
                      Tady je.

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 20.10.2020
                      Autor: Jindra8526
                      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                      • Re: Le Soir 19. října 2020

                             

                        A dělají dobře. Pokud se nezmění chování lidí, tak tou katastrofou najisto projdeme.

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 20.10.2020
                        Autor: Brahma
                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                        • Re: Le Soir 19. října 2020

                               

                          Nezmění, to ti garantuju. :-)

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 20.10.2020
                          Autor: Jindra8526
                          Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                          • Re: Le Soir 19. října 2020

                                 

                            Mám strach, že máš pravdu.

                            [ Reagovat ] [ Zpět ]
                            Datum: 21.10.2020
                            Autor: Brahma
                            Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Le Soir 19. října 2020

                               

                          prostě lidi moc lpí na životě. Kdyby to rovnou zabalili a nemoci se nebránili mohly být počty mrtvých mnohem vyšší. Takhle ten západ nikdy nedoženeme.

                          [ Reagovat ] [ Zpět ]
                          Datum: 21.10.2020
                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Le Soir 19. října 2020

                         

                    Tohle je Figaro.
                    Ona ta země je velká, a ty rizikové oblasti jsou koncentrovány ve velkých městech.

                    Zdá se, že mají dost rezerv v ostatních oblastech, kam mohou ty těžké případy přesunout.
                    Najaře kolem toho byl humbuk.
                    Kapacity nevyčerpali, ale měli dost fofr, jak s nima šíbovali.
                    Možná si vzpomeneš na "patizánštinu" Babiše a francouzského velvyslance v Praze, kteří mermomocí chtěli pár Francouzů převést do Brna a vrátili je až z letištní plochy v Lucembursku (to bylo pro nemocnici v Metách nejbližší letiště). Politici hráli svoji hru za zády ředitelky nemocnice, která měla dost volných kapacit a převoz do ČR nebyl vůbec potřeba.

                    Asi budou poučení, vidí vývoj, a díky Bohu nemají ani Prymulu, ani Flégla ani Konvalinku, kteří by strašili.

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 20.10.2020
                    Autor: Jindra8526
                    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
  • Le Figaro 20. října

         

    Zhruba polovinou dnešního Le Figara se nese téma radikálního islamismu, otázek proč k němu dochází a jak mu má Francie čelit.
    Z úvodní strany hlásá titulek: Islamismus: vláda chce zesílit svoji reakci
    Tváří tvář hněvu a znechucení, které vyvolala vražda profesora islámským teroristou nemůže president už spoléhat jen na slova. Od teď už je mu jasné, jaké činy se od jeho vlády očekávají.
    A pak několik stran nejrůznějších názorů, Le Penová požaduje „válečnou legislativu“, Republikáni volají po debatě o omezení přisťěhovalectví, informují o tom, že ministr vnitra vyzval prefekty aby „zvýšili bdělost ři ochraně škol“, komentáře, hodnocení co by kdyby, jak vyhošťovat radikály, hodně, opravdu hodně slov.
    Jednu věc však považuji za zásadní, je zmíněná už na titulní straně a myšlenka je dále rozvíjena na straně šest. Facebook, Twitter – otázka zodpovědnosti sociálních sítí.
    A je to tu zpátky. V červnu se vláda pokusila prosadit „zákon proti nenávistnému obsahu na internetu“ (říkají mu loi Avia) , který měl ve cenzurovat z jakéhokoliv stránky teroristický, pedofilní a nenávistný obsah. Ústavní rada shledala tento zákon z části nezákonným (svoboda projevu), přeleštili ho, a schválili v mnohem mírnější formě (https://fr.wikipedia.org/wiki/Loi_contre_les...
    V neděli, při jednáná „ Rady obrany a národní bezpečnosti“ (Conseil de defénse et la sécurité nationale) Macron znovu vytáhnul tuhle kartu a snaží se protlačit již jednou odmítnutou censuru tzv. „Nenávistného obsahu“. Pod hrozbou vysokých pokut. Mluví o „kyberislamismu“ a o povinnosti ostraňovat „zjevně nezákonné“ statě.
    V článku připomínají, že to je velmi kontroversní, protože co je nezákonné určuje soud a ne vydavatel nebo správce webu.

    pokr.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 20.10.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
    • Re: Le Figaro 20. října

           

      Je tu obava, že provozovatelé webu ze strachu z pokut by ostraňovali obsah bez ohledu na to, je-li opravdu nezákonný a tím porušovali lidská práva. Proto to už jednou Ústavní rada zamázla, ale macronisti to nevzdávají, a pod záminkou boje proti islamismu se snaží znovu cenzuru interetu protlačit. První návrh nových opatření má být připraven rychle, do týdne, očekává se, že to předloží Radě ministrů (na vládu) ve středu. Na téže straně je pak zveřejněna i debata o Twitteru, který některá francouzská sdružení považují za příliš laxní v odstraňování „nenávistných projevů“.
      Zajímavý je rozhovor i s europslamnce Francois-Xavier Bellamy. Ne v tom, že by říkal něco nového, ale proto, že to říká jasně a pojmenováv o co jde. Ne o separatismus, radikalismus ale jednoznačně mluví o „islamismu“ a válce s ním. I titulek toho interview je působivý: „Květiny a svíčky nikdy válku nevyhráli“.
      A pak volby v USA, problematika distanční výuky ne universitách (nejsou zavřeny, ale jedou napůl a s omezením počtu studentů na přednáškách).
      A dalšá „naděje“ staré čípky s antibiotiky se ukazují jako účinné proti Covidu v předklinických testech.
      Skvělý je rozhovor s ředitelem výzkumu CNRS, který vělmi kvalifikovaně hodnotí postupy vlády a opatření za první a druhé vlny.
      Resumé:
      Rozhodovala úzká „vědecká rada“ s epidemiology, která byla velmi úzce zaměřená na nemocnice. I když už od roku 2009 a H1N1 byly vypracovány plány (Orsec) určené k reakci na krizové situace, zdravotnictbí má celou řadu expertů a odborných organizací, k řešení probblému nebyly přizvány ani jim nasloucháno.
      Říká, že kdyby najaře ve „vědecké radě“ byli i další odborníci a i specialisté na ekonomii a chudobu, byla by rozhodnutí o opatřeních zřejmě jiná.

      Zákaz vycházení hodnotí tak, že okecává, mají málo informaci, žádné zkušenosti, takže neví a je obtížné posoudit „důsledky a efektivitu opatření“.
      Od jara se ale přístup vlády liší zásadně tím, že ekonomické a socialní cíle mají jednounačnou prioritu.

      pokr.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 20.10.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
      • Re: Le Figaro 20. října

             

        Poučení?
        Je potřeba zrušit mátus o vůdci s vyjímečnámi vlastnostmi, který vše rozhodne a vyřeší.
        K vyřešení krize je zásadná se naučit jednat kolektivně, efektivně využívat organizace, spolupracovat.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 20.10.2020
        Autor: Jindra8526
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
        • Re: Le Figaro 20. října

               

          to si t nestihnul ani přečíst, pane Palečku :-)

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 20.10.2020
          Autor: Jindra8526
          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
        • Re: Le Figaro 20. října

               

          Hlavně je třeba těm odborníkům naslouchat a podle nich se zachovat. Ne jako u nás, kde za vyhrané volby vědomě obětovalo ANO zdraví lidu. Doufám, že utržili klasické Pyrhovo vítězství.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 20.10.2020
          Autor: Brahma
          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Le Figaro 20. října

                 

            Ale vždyť ANO má na klíčové pozici (pro Covid) ministra Prymulu. Vždyť jsi ho tak velebil, naslouchal mu. Tak co už chceš víc ?

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 20.10.2020
            Autor: ronda
            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
            • Re: Le Figaro 20. října

                   

              Vláda ANO začala brzdit druhou vlnu covidu pozdě, až po volbách a k tomu také vyměnila ministra zdravotnictví. Vojtěch chtěl brzdit už před volbami, ale to by mohlo volby pokazit, tak mu to zakázali. Důsledky vidíme nyní.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 20.10.2020
              Autor: Brahma
              Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
              • Re: Le Figaro 20. října

                     

                už jsme měli narazit i když jsme začali brzdit pozdě. Jenže tím, že k žádnému nárazu nedošlo a stále brzdíme, dokazujeme, že jsme vlastně nezačali brzdit pozdě ale včas. Takže brzdě nazdar.

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 21.10.2020
                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                • Re: Le Figaro 20. října

                       

                  Když si přečtu tvé poslední příspěvky, tak jasně vidím, že odpovídat ti, je zcela zbytečné. Proto to dělat nebudu.

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 21.10.2020
                  Autor: Brahma
                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Le Figaro 20. října

                   

              Tohkle je blbost.
              Všude hledají "viníka"¨, i v té Francii.

              Tak si vymysleli, že je to proto, že nám něco v léte Bureš nezakázal. Že byl na Krétě. Že byli lidi v Chorvatsku.

              No a já, já jsem totálně nezodpovědný jedinec, co uvrhnul zemi do katastrofy, protože jsem byl v Německu, ve Francii v Andoře a Španělsku, a to hnedle několikrát. A safra, druhý den po návratu te testy OK.

              Zatímco ti, co seděli na prdeli doma jsou positivní.

              V tom, jestli nám něco měli zakázat, to fakt není.

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 20.10.2020
              Autor: Jindra8526
              Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
              • Re: Le Figaro 20. října

                     

                Ty jako jedinec nejsi potvrzením ani vyvrácením jakékoliv teorie, která funguje pro počty 10 milionů. Je to těžká a smutná realita, ale jsi naprosto bezvýznamý. :D

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 21.10.2020
                Autor: Brahma
                Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
          • Re: Le Figaro 20. října

                 

            No, ono bych to měl asi přeložit slovo od slova.

            Ten člověk se k "vědecké radě" a jejím rozhodnutím staví opatrně kriticky. Tak aby slovem neranil, ale vystihnul podstatu toho,co považuje zs špatné.

            Během předchozích epidemií, co hrozily v nedávné minulosti, byl týmy odborníků vypracovan podrobný krizový scénář, právě pro případ epidemie.

            Ovšem na něj se vykašlali, vytvořili tzv. "vědeckou radu" a začali improvizovat s naprosto žalostnými výsledky a katastrofálním dopadem na ekonomiku.

            Tomu muži se nelíbí, že se rozhoduje zbrkle, nikoliv na základě kolektivního posouzení všech pro a proti, ale vytváří se mýtus vůdce a spasitele, jež ví jak na problém.

            Nepersonifikuje, nevím koho z "vědecké rady" míní, neznám zákulisí tak dobře.

            Myslím si, že u nás právě teď probíhá přesně to, co kritizuje.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 20.10.2020
            Autor: Jindra8526
            Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
    • Re: Le Figaro 20. října

           

      To je správná magořina chtít za současného stavu demokracie a ochrany lidských práv chtít bojovat s islamismem.
      Mají mnoho muslimů a tím je jasné, že tam bude islamismus a čím bude víc muslimů tím bude víc islamistů.
      Boj s islamismem se nedá vyhrát způsobem jakým to dělají. Jediné k čemu to pověde, že hodně omezí svobodu drtivé většině obyvatel - neislamistů a že jim hodně budou komnplikovat a ztěžovat život. Islamistů se to dotkne jen minimálně.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 20.10.2020
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Le Figaro 20. října

             

        Oni se tam teď politici předhánějí, kdo vymyslí nějaké tvrdší opatření.

        Le Penová, ta je jasná, ale třeba Republikání (LR) našli svoji parketu a postavili se na barikádu a volají po "vyhoštění radikálů" a rozpuštění islamistických spolků.

        Anketa:
        Je potřeba rozspustit sdružení spojená s radikálním islamismem?

        Není jednodušší otázka.

        Zdá se, že ještě tento týden projde zákon, který umožní vyhostit radikály co jsou cizinci.
        Mlčí se ovšem o tom, že naprostá většina radikálů má francouské státní občantsví, a ty vyhostit nelze. Nelze je ani "preventivně internovat" a takové kokotiny co napadají Le Penovou.
        Hůře, oficielně nelze ani vyhotovovat jejich seznamy, policie je nesmí jen proto, že jsou islamisté jakkoliv evidovat, ta lidská práva.

        No a do toho Macronisti, kteří by snejraději v tom nešťourali, ale veřejné mínění tlačí, tak si vymysleli, že opráší tu kontrolu a regulaci internetu a tu chtějí prosadit.

        Covid není, je tu popravený profesor a nasraná Francie. V roce 2022 budou presidentské volby a pak volby do legislativy, už teď se hraje o hlasy a rozdávají karty.

        [ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 20.10.2020
        Autor: Jindra8526
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
        • Re: Le Figaro 20. října

               

          Blbý je, že ať někdo prosadí jakékoliv "řešení" tak vždycky bude špatné a půjde především proti všem mimo islamistů. S pomatenou ideologií se musí jinak.

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 20.10.2020
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Le Figaro 20. října

               

          "policie je nesmí jen proto, že jsou islamisté jakkoliv evidovat, ta lidská práva"

          -- Taky že je evidovat nebudou. Napíšou - podezřelý z výtržnosti typu X07. A všeci benga budou vědět, že X07 je islamista. Těm kecům, že policajti si neevidujou rasu, vyznání a kdoví co ještě, snad nikdo nevěří...

          [ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 20.10.2020
          Autor: Radler
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Le Figaro 20. října

                 

            Tomu věř, že ne a už hromadu let ne, alespoň ne u nás a nemyslím, že kdekoliv v rámci unie.
            Rozhodně to nemůže být vedený tak aby ten údaj byl volně přístupný kterémukoliv policajtovi nebo kontrolám. Nějakou evidenci soukromou si může vést ten jeden konkrétní policajt, ale nesmí být šířeji dostupná.

            [ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 20.10.2020
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Le Figaro 20. října

                   

              Není to tak dávno, jsem podával svědeckou výpověď ve věci majetkového trestného činu. Bo jsem viděl pachatele, pardon, podezřelého.

              Policajt: "Byl mladé, nebo staré?"
              Já: "Tak třicet"
              Policajt: "A bílé, nebo cigán?"

              [ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 20.10.2020
              Autor: Radler
              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Le Figaro 20. října

                     

                Jenže to je popis neznámá osoby aby bylo jasné koho hledat, ale není evidence podle náboženství, rasy apod.
                Kdybys ho viděl na kolenou na koberci mlátit hlavou o dlažbu, tak by to bylo také k zapsání koho hledat :-)

                [ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: 20.10.2020
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Le Figaro 20. října

                       

                  Jasně že to není v evidenci. Je to v poznámce.

                  Přesto, třeba takovej IDOS, mi číslo "40" u čísla vlaku, který znamená "jede v noci před nepracovním dnem, s výjímkou těchto dní: x, y, z", dokáže velmi přesně ukázat, jestli to dneska jede, nebo ne :-)

                  [ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 20.10.2020
                  Autor: Radler
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Le Figaro 20. října

                         

                    Myslím si, že je možné, že mají svoje finty, ale je to nelegální, a vzhledem k tomu, že řada sdružení a organizací se vysliveně vyžívá v tom, aby mohli policajty chytit na švestkách, nebude to tak horký.

                    To jen nikým nevolený plukovník u nás může beztrestně řádit jak černá ruka, tedy zatím.

                    [ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: 20.10.2020
                    Autor: Jindra8526
                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
                    • Re: Le Figaro 20. října

                           

                      ministra nevolí voliči. Sestavením vlády je pověřen premiér a ministra jmenuje prezident. Takže to není nic do čeho by volič kecal. Naštěstí.

                      [ Reagovat ] [ Zpět ]
                      Datum: 21.10.2020
                      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Le Figaro 20. října

                             

                        mohou a nemusí, ale přesto, není nic proti ničemu upozornit, že ho nikdo nevolil, a že nemá bezpečnostní prověrku, a že ho z Hradce odvolali proti, že prodával vakcíny nemocnici které řediteloval přes svoji soukromou firmu :-)

                        [ Reagovat ] [ Zpět ]
                        Datum: 21.10.2020
                        Autor: Jindra8526
                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
  • Le Parisien 20. října

         

    Tak rychle prolistuji ještě Pařížana.
    Vypadá to, že s cenzurou internetu to ve Francii myslí vážně.

    Na titulní straně, ministr spravedlnosti Dupond-Moretti "Konec nenávisti on-line" a v rozhovoru publikovaném na další dvojstranně, obhajuje co nejpřísnější cenzuru celého internetu.
    No a dálskoro monotematicky rozebírají tu vraždu, příčiny a opatření.
    Až na straně 12. zajímavá "vyplašenka".
    Podle biologa Jean-Michele Claveire, tající permafrost s severním Rusku může uvolnit dalši viry podobné Covidu 19.
    A na téhle straně máme i ta čísla, co jsem včera postrádal. V průměru 13.4 procent provedených testů je positivních.

    Zajímavý článek je o vývoji obecních daní, které za posledních 10 let vzrostly o 30 procent, a debata o nápadu je v rámci pomoci zotavit se ekonomice zrušit.
    Takový fajn nápad, kdy stát přehodí ekonomicjou zodpovědnost za svá rozhodnutí na obce.
    Naznačuje se, že to není dobrý nápad, sebra obcím peníze z daní.

    No, a dobrá zpráva pro ty, co by chtěli do cestovat do Paříže, v Pompidou centre otevírají výstavu k 150 výročí narození Henri Matisse - "Matisse jako román" (název má asociovat knihu Louis Aragona - Mattise - Román) z roku 1941.

    Vystaveno je 230 děl tohoto "posledního malíře se vzděláním z Louvre".

    Otevřeno od 11 do 20, 11-14 Euro, výstava potrvá do 22. února 2020, tak snad stihnete.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 20.10.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
    • Re: Le Parisien 20. října

           

      Konečně do toho zatáhli Rusko. Co na tom, že ten Permafrost na Sibiři taje, protože na Západě málo volili Zelené.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 21.10.2020
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
  • Le Figaro 21. října

         

    „Vydáni napospas, proklamují učitelé své zděšení“, křičí titulek první strany pravicového deníku Le Figaro a tématu vraždy učitele Samuela Paty se věnuje dalších deset stran z nejrůznějších pohledů.

    Učitelé nechtějí být „laickými mučedníky, ukončete omertu.

    Strany nasazují svůj antiislamistický arsenál.
    To je titulek střízlivé komentáře, který napsali Dihan Cohen a Loris Boichot, na šesté straně po spíše méně než více vkusných projevech soustrasti a oficielním vyznamenávání a vzdávání poct zavražděnému.
    Vyhoštění radikalizovaných cizinců, boj proti nenávisti on-line, vyžeňte cizince, stop imigraci, obnovte rovnost příležitostí. Staronová hesla, kterých se partaje chopily, a každá si hřeje svojí populistickou polívčičku. Za 19 měsíců budou presidentské volby a tak je čas zahájit dělostřeleckou přípravu.

    O pár řádek níže, si Pierre Lepelletier povšimnul zdrženlivého postoje strany zelených ekologistů. Ti mají svoji vlastní válku a islamismem se nijak nezdržují. „Téma islamismu musíme brát takové jaké je. Nic víc, nic méně“.Vskutku slovo politika.

    Strana věnovaná pobouření „věřících“ kterým dnes zavřeli mešitu na pařížském předměstí Pantin, ve které jacísi imáni burcovali proti „nevěřícím“. Další operace proti radikálům v dvanácti departementech.

    Do „boje proti terorismu“ se dokonce zapojuje i ministr financí Bruno LeMaire, tvrdí, že zatne tipec stínovému financování teroristických bojůvek.
    A předseda vlády Castex se snaží zavést „trestný čin ohrožení na internetu“. Le Figaro informuje, že včera ráno sešli zástupci 8 internetový platforem (Facebook, Google, Twitter, Snapchat, TikTok, Pinterest, Wiikiopedia a Le Pot Commun) s Marléne Shichiapa – ministriní občanské společnosti (? La ministre a la Citoyenneté), která na ně hřímala:

    pokr.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 21.10.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
    • Re: Le Figaro 21. října

           

      „Náš nepřítel nedbá pravidel, předpisů ani podmínek použití...je nemyslitelné aby malé děcko narazilo na webu na fotografii popravovaného nebo video s nenávisným projevem....Vyzývám k odpvědnosti všech aktérů chránit naše děti“.

      No, nezapůsobila, protože jediným výstupem z této schůzky je obnovení „stálé kontaktní skupiny“ mezi úřady a platformami, která byla vytvořena v roce 2015 po vraždách v Charlie Hebdo a poslední léta jaksi usnula. Odpoledne pak premier Castex naznačil, že hodlá znovu prosazovat již jednou Ústavní radou odmítnutý zákon o cenzuře internetu jako prostředek „boje proti terorismu“.

      A co dál?
      Závažné obvinění na straně 10.
      Francie čelí digitální válce – Rusko a Čína útočí na sociálních sítích s cílem destabilizovat francouzskou společnost – píše Isabelle Lassere.
      Kyberválka, válka nového typu. Vražda profesora ukazuje, jak tragický může být dopad šíření islamistických zpráv na síti. Autorka znovu obviňuje ruské špiony, že se pokusili zhatit presidentskou kampaň Emana Macrona v roce 2017 šířením falešných zpráv.
      Žluté vesty a Antivakcína a Anti-Macron
      Za tím vším jsou špinavé rejdy Kremlu.
      Čína za Ruskem pokulhává, ale taky se snaží Francii ublížit jak jen se dá. A do toho ještě Katar a Al-Jazeera. Prostě cizí vlivy pronikají snadno pomocí internetu do francouské společnosti a zatím se proti tomu nic neudělalo. Takže snad ta´cenzura (sorry občanská zodpovědnost) internetu pomůže.
      „Není svobody bez zodpovědnosti“ tvrdí minist La Maire. Paráda.

      Teprve na straně 12 a 13 se objevuje Covid.
      Informují o tom, že v Isralei to Netanjahu vzdal, pochopil, že s ultraorthodoxními nehne a k nějakám „zdravotním opatřením je nepřinutí“.
      Jedna z další nadějí, jakýsi Tocilizumab se ukazuje být snad mírně nadějným lékem. Ale asi ne zas tak moc, v USA to zkoušeli snad na 4500 pacientech na JIPkách a vypozorovali nižší úmrtnost do 48 hodin (27,5 proti 37, 1 procentům). Francouzi to zkoušejí v Guyaně, ale je příliš brzy na to dělat závěry.
      pokr.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 21.10.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
    • Re: Le Figaro 21. října

           

      Další článek je ovšem mnohem povzbudivější.
      Reinfekce jsou stále extrémně vzácné. U 40 milionů osob oficielně zasažených koronavirem, je jen 6 případů, u kterých je jistota, že je virus napadl podruhé.

      No, aby nebyl důvod extrémní radosti, na téže straně informují jak se v rgionu Saint-Étienne rozrůstá počet infikovaných. Nebo je to nakonec dobře? Přechodí to a budou v pohodě?
      Abych nezapoměl, mezi ty statě o islamismu se vetřela stránka reklamy (5.) společnosi Pfizer.
      Přeložím jen titulky: „Před Covidem jsme si mysleli, že je nemožné udělat vakcínu za méně než jeden rok“ a druhý: „Vakcinace je prostředkem ochrany“.
      Tak dál. Ekononika – stručný souhr článků – je v prdeli. Volby v USA, nečtu.
      Zajímavá věc, co mě unikla.
      Spouští se velká daňová reforma, kterou slíbil Macron v roce 2017. Pro 80 procent Francousů se za měsíc ruší „daň z bydlení“ v místě trvalého bydliště. Výpadek 10 mld Euro. Zůstává daň z druhé residence, ta přinese 6 mld.
      Ale na stejné straně nadšení z úspor chladí stať „Proč daň z nemovitosti zase poroste“.
      Logicky, potřebují prachy. Neumím přesně systém francouských „malých daní“ nevím jestli ztracenov překladu, nebo existuje rozdíl mezi „daní z bydlení“ a „daní z nemovitosti“ pokusím se to zjistit.

      A dál, v příloze: 6 nápadů jak uspořádat domácí představení.

      Máme zákaz vycházení? Inu kultura přeci musí fungovat, pozveme si skupinku přátel domů, uspořádáme žranici a domácí divadlo. To je přesně to, proč to zavedli

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 21.10.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
  • Le Parisien 21. října

         

    Tak poněkud bulvárnější Pařížan tovzal od počátku za jiný konec.
    Na titulní straně, Lauren, americká studentka informatiky z prestižního britskéo Oxfordu, která studovala 2019 - 2020 ve francouském Lyonu se svěřuje, proč se zapojila do projektu 1DaySooner.
    (https://1daysooner.org/)

    Jde o projekt, ve kterém se na dobrovolnících zkouší vakcína proti Covidu 19.
    Tatao odhodlaná Američanka, mluvící francousky s pečlivou výslovností vysvětluje, že se záměrně chce nakazit Covidem, aby pomohla vědě. Je čas myslet na ostatní, rodiče i prarodiče ji v jejím šlechetném záměru podporují. Nemůže se dočkat až to začne.
    Chce-li si někdo ze studentů frániny osvojit patetické fráze, vřele doporučuji rizhovor s Laureen.

    Poznámka editora je pak mnohem střízlivější.
    Mnoho Francouzů se zdráhá uvěřit vakcíně, proti očkování je rozhodně 37 procent, podle průzkumu Elabe. Nikde v Evropě není taková nedůvěra. (tady francouzský žurnalista ukazuje typický francouský postoj, Evropa je proo ně Francie, Německo, a občas i Belgie a Holandsko, teda když s Francouzi souhlasí.) Editor připomína, že když byla ministriní zdravotnictví Anes Buzyn, zavedlo se povinných 11 vakcín pro děti a své rozhodnutí si uhájila a udržela důvěru obyvatel v medicínu.
    Krize kolem Covidu ovšem vedla k takovému nahromadění neúspěchů, že navzdory vědeckému pokroku, již důvěra veřejnosti ve vakcinaci není zdaleka samozřejmá. Všichi si pamatují fiasko ze začátku epidemie kolem roušek (pozn. nejdřív ne, a jsou nebezpečné, pak ano, a jsou povinné) nebo zbyečné hysterie, která se rozpoutala kolem prof, Raoulta.
    Francouzi jsou od dob lock-downu citliví na svá občanská práva a svobodu, a proto vakcína proti Covidu nemůže být povinná.
    Po boji proti viru, začne boj o veřejné mínění.
    To je velký problém pro Emana Macrona, který doufá, že do poloviny roku 2021 s virem zkoncuje.
    pokr.

    [ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 21.10.2020
    Autor: Jindra8526
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
    • Re: Le Parisien 21. října

           

      Hlavní článek je pak věnován vývoji vakcín.
      Píší, že v čele je americký farmaceutický gigant Pfizer, který plánuje požádat americké orgány o schválení vakcíny proti Covid 19 během třetího listopadového týdne.
      Dalšími „kandidáty“, které jsou ve 3. fázi testování je vakcína AstraZeneca, a pak vakcína Janssen, jejichz testování musel být pozastaveno při objevení nežádoucích účinků u testovaných pacientů.

      Dále, poněkud v pozadí, jsou financovány další projekty očkování, např Pasterova ústavz, nebo francouzský farmaceutický gigant Sanofi s GSK.
      Profesor Jean-Daniel Lelievre, primář oddělení infekčních nemocí nemocnice Henri-Mondor všas věří, že výroba půjde velmi rychle. V rozhovoru na téže dvojstranně vyjadřuje přesvědčení, že vakcína bude k dispozici v prvním čtvrtletí 2021, a že plán lze dodržet. Bude nutno stanovit priority očkován, jestli starší 65 let, zdravotnický personál co je nejohroženější, nebo kdo. Že si prioprity musí stanovit jednotlivé státy a ve Francii to bude brzy disutováno.
      A že to bude složité, protože přes 30 procent obyvatel se obecně staví velmi podezíravě k této vakcíně.

      No, a na další straně úspěch.
      Riziko nedostatku vakcín proti sezónní chřipce.
      Kampaň zahájená 13.října zaměřená na prevenci chřipky má skutečný úspěch, v prvním dnu se nechalo očkovat 400 tisíc lidí. Dříve nedůvěřivé Francouze se podařilo přesvědčit, že souběh chřipky a covidu by mohl být smrtelný. Radost jim kazí jen to, že mají málo vakcín a budou si muset přiobědnat.

      Tak jsem rád, že jsme u nás, kde sezónní chřipku plukovník zakázal a tak nebude, protože roušky.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 21.10.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
    • Re: Le Parisien 21. října

           

      Hlavní článek je pak věnován vývoji vakcín.
      Píší, že v čele je americký farmaceutický gigant Pfizer, který plánuje požádat americké orgány o schválení vakcíny proti Covid 19 během třetího listopadového týdne.
      Dalšími „kandidáty“, které jsou ve 3. fázi testování je vakcína AstraZeneca, a pak vakcína Janssen, jejichz testování musel být pozastaveno při objevení nežádoucích účinků u testovaných pacientů.

      Dále, poněkud v pozadí, jsou financovány další projekty očkování, např Pasterova ústavz, nebo francouzský farmaceutický gigant Sanofi s GSK.
      Profesor Jean-Daniel Lelievre, primář oddělení infekčních nemocí nemocnice Henri-Mondor všas věří, že výroba půjde velmi rychle. V rozhovoru na téže dvojstranně vyjadřuje přesvědčení, že vakcína bude k dispozici v prvním čtvrtletí 2021, a že plán lze dodržet. Bude nutno stanovit priority očkován, jestli starší 65 let, zdravotnický personál co je nejohroženější, nebo kdo. Že si prioprity musí stanovit jednotlivé státy a ve Francii to bude brzy disutováno.
      A že to bude složité, protože přes 30 procent obyvatel se obecně staví velmi podezíravě k této vakcíně.

      No, a na další straně úspěch.
      Riziko nedostatku vakcín proti sezónní chřipce.
      Kampaň zahájená 13.října zaměřená na prevenci chřipky má skutečný úspěch, v prvním dnu se nechalo očkovat 400 tisíc lidí. Dříve nedůvěřivé Francouze se podařilo přesvědčit, že souběh chřipky a covidu by mohl být smrtelný. Radost jim kazí jen to, že mají málo vakcín a budou si muset přiobědnat.

      Tak jsem rád, že jsme u nás, kde sezónní chřipku plukovník zakázal a tak nebude, protože roušky.

      [ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 21.10.2020
      Autor: Jindra8526
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: cyklistku co má hodně volného času

14.03.2024
Hledá se cyklistka na Jónské ostrovy od 7.5. do 13.6. Pobyt v domě přímo u moře, dvě horská elektrokola k…

Hledám: Na kole z Prahy

02.03.2024
Ahoj, hledá se cyklistka pro spolujízdy z Prahy ven na kolo, víkendy nebo dle dohody

Hledám: Island, s kolem nebo bez

08.02.2024
Neplánuje někdo letní cestu na Island bez cestovky, s kolem nebo bez? Nemá někdo zkušenost s objetím ostrova na…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

233 cyklistů (13 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023