reklama

Kam na kole na Brněnsku

Počasí nám dává znát, že začíná hlavní cyklistická sezóna. Lidí na kolech přibývá, a tak je na čase vytáhnout mapu a najít nějaký zajímavý cíl pro výlet na kole. Dnes se podíváme do okolí Brna.

Brněnská přehrada je nejoblíbenějším cílem cykloturistů.
Brněnská přehrada je nejoblíbenějším cílem cykloturistů.
Foto: Lukáš Schwab

V samotném centru Brna nemají cyklisté na růžích právě ustláno, stačí ale vyjet jen o pár kilometrů směrem ven a nebudete vědět, jakou stezkou se dát. Okolí Brna se může chlubit vyjímečně krásnou přírodou, která jej obklopuje ze všech stran. V tomto článku se budeme věnovat spíše severní části Brna, kde je opravdu hodně cyklistických tras. Tři turistické cíle – dvě rozhledny a Brněnskou přehradu – lze spojit jednodenním výletem.

Soběšická rozhledna


Soběšická rozhledna
Foto: Josef Nekula

Soběšická rozhledna se nachází v městské části Brno-Soběšice a měří 20 metrů. Na její úplný vrchol se bohužel nedostanete – první plošina je v osmi metrech a druhá v šestnácti. Rozhledna je pouze tři roky stará – byla dokončena v červnu roku 2008.
Oproti Babímu lomu se na rozhlednu v Soběšicích dostanete na kole zcela v pohodě.

Časté cesty cyklistů ze Soběšické rozhledny vedou do rodiště spisovatele a novináře Rudolfa Těsnohlídka a básníka S.K.Neumanna. Hovoříme o městečku Bílovice nad Svitavou, které leží severovýchodně od Brna.
Již podle názvu poznáte, že tudy protíká řeka Svitava a podél ní vede cyklistická stezka až do brněnské městské části Obřany. Západně od Bílovic nad Svitavou se nachází další zajímavá přírodní lokalita – lesnická naučná stezka. Severně od Bílovic, na zalesněném ostrohu nad silnicí z Útěchova do Adamova, kdysi stával gotický hrad Ronov; dnes už zbyla jen malá zřícenina.

Babí lom


Babí lom
Foto: Igor Pukl

Babí lom je rozhledna, která se tyčí nad vesničkou Lelekovice, a je vzdálená 7 km od Brna.
Samotný vrch Babí lom je jedním z nejvyšších bodů v širokém okolí. Má 521 m. n. m a na kole se k rozhledně dostanete po značené trase. Červená turistická značka vede z městské části Brno-Řečkovice přímo až k Babímu lomu. Není to žádná procházka růžovou zahradou, cesta je náročná a k rozhledně se dostanete jen s vysokým nasazením. Trasa vede přes Mokrou Horu a dále pokračuje až do Lelekovic, kde následuje přímý výšlap až k Babímu lomu. Je určena pro horská kola, poněvadž cesta je nerovná a kamenitá. Samotná rozhledna je vysoká 15 m a na její vrchol vede 46 schodů. Po cestě na vás čeká spousta míst na oddychnutí a nějaká ta hospůdka na občerstvení.

 

Okolo Brněnské přehrady (Kolem prýglu)


Brněnská přehrada.
Foto: Lukáš Schwab

Nejzápadnější z dnešních cílů je Brněnská přehrada, kde se každoročně odehrává přehlídka ohňostrojů „Ignis Brunensis“. Brněnská přehrada byla v posledních letech silně znečištěna a od té doby ji sužuje nadměrné množství nebezpečných sinic.
Avšak z hlediska cyklistů je brněnská přehrada nejnavštěvovanějším místem v širokém okolí jihomoravské metropole. Po obou stranách je lemována rozlehlými lesy (Obora na levém břehu, Podkomorské lesy na pravém) a nabízí tak příjemné podmínky pro trávení volného času.
Velice známá stezka vede z obce Veverská Bitýška podél břehu přehrady, okolo hradu Veveří a samotné přírodní rezervace Baba až na hráz.

Fotogalerie

Brněnská přehrada je nejoblíbenějším cílem cykloturistů. Brněnská přehrada. Babí lom.
Lukáš Schwab, 24.03.2011
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 11:12
NEcyklo Radování na sněhu 23 - 24 dnes v 09:57
Elektrokola Výměna BMS dnes v 09:56
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:41
Technické rady Výměna destiček dnes v 09:15
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 08:29
Technické rady Technické dotazy a poznatky II včera v 23:16
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

385 cyklistů (7 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024