reklama

Tip na výlet do česko-bavorského pomezí

Nově otevřená Valdštejnská cyklotrasa spojuje okolí Chebu s německými městy Waldsassen a Marktredwitz. Vychutnejte si jízdu na kole v místech, která byla po desítky let přístupná jen pohraničníkům.

Turistický přechod Starý Hrozňatov / Hatzenreuth otevřený v roce 2001
Turistický přechod Starý Hrozňatov / Hatzenreuth otevřený v roce 2001
Foto: Václav Vrtal

Město Cheb je nádherným historickým skvostem. Do dějin vstoupil především jako místo, kde byl roku 1634 zavražděn velkovévoda Albrecht z Valdštejna. Po čtyřiceti letech na hranici železné opony dnes město navazuje na svoji tradici města otevřeného lidem z celé Evropy.

Trasa

Valdštějnská cyklotrasa spojuje nejkrásnější místa oblasti. Trasa má 3 části – severní trasu (30 km), jižní trasu (45 km) a Spojku – Mühlenradweg. Severní a jižní trasa dohromady tvoří okruh, který s využitím dvou hraničních přechodů zasahuje do Německa. Cesty jsou téměř výhradně cyklostezky oddělené od cyklistické dopravy. Ne vždy jsou to cesty asfaltové, optimální je trekkingové jízdní kolo s kvalitním pláštěm.

Přechody

V současné době jsou v okolí Chebu tři turistické přechody. V roce 2001 otevřený přechod ve Starém Hrozňatově si vyžádaly poutě do nově zrekonstruovaného kostela Maria Loretto. Od května 2006 fungují i další dva, Pomezí/Schirnding a Slapany/Egerteich.
Přechody jsou pro pěší a cyklisty otevřeny denně od 6 do 22 hodin. Pro přechod potřebujete občanský průkaz nebo cestovní pas (platný min. na dobu 3 měsíce).

Vlak

Mezi Marktredwitz a Chebem je vlakové spojení v intervalech 40/80 minut. Převoz kol je možný jen omezeně za příplatek 3 Euro.

Krajinná výstava

Od 24. května do 24. září 2006 bude ve městech Cheb a Marktredwitz probíhat Krajinná výstava bez hranic. Projekt krajinných výstav je běžný v Německu nebo Rakousku, kde běží pravidelně už řadu let. Nejedná se o klasickou výstavu, ale příležitost, jak zlepšit městské životní prostředí. Území, které bylo zdevastované, se rekultivuje a trvalé hodnoty (parky, zahradní úpravy, dopravní řešení) pak zůstávají městu.
Podrobné informace najdete na www.krajinnavys­tava06.cz.

Mapy a další podrobné informace

Navštivte městské infocentrum v Chebu na náměstí krále Jiřího z Poděbrad. Otevřeno mají ve všední dny 9–17 hod., v sobotu 10–14 hod.
Tel: 354 440 302.

Tipy pro vás

Chcete si vychutnat kopce a krajinu bez civilizace?

Projeďte si místní signálku. Cesty vytvořené pohraničníky vedou doslova jako podle pravítka, kopce nekopce. Kvůli vysídlení na české straně hranic máte příležitost jedinečného zážitku – můžete jet desítky kilometrů po asfaltové cestě vedoucí krajinou bez kontaktu s civilizací.

Krátký výlet k sousedům

Německé cesty jsou známé svojí kvalitou a ohleduplným chováním řidičů. S využitím velkého množství nabízených cyklotras si můžete naplánovat cestu přesně podle svého. Kousek za hranicemi leží Waldsassen, který se svým klášterem, bazilikou a nádherným centrem určitě stojí za to.

Pro milovníky historie a kostelů

Česko-německé pohraničí v okolí Chebu je proslulé svojí religiozitou. Především na německé straně je velké množství poutních míst, například kostel a bazilika ve Waldsassenu. K návštěvě lákají i poutní místa Kappl nebo v lese ukrytá jeskyně Lourdes, kde se podle legendy zjevila Panna Marie. Na české straně je to zase poutní kostel Maria Loreto, ve Starém Hrozňatově.

Pro rodiny s dětmi

Minimální převýšení nabízí jižní trasa Valdštejnské cyklotrasy v úseku Cheb – Mitterteich (25 km). Okolí hraničního přechodu Slapany/Egerteich připomíná železničářskou minulost návěstími, kouskem ponechaných kolejí i originální lavičkou přímo na trase. Hezký je i výlet k hraničnímu přechodu Schirnding/Pomezí (10 km). Na chebském náměstí se můžete odměnit velkou porcí báječné zmrzliny s výhledem na Špalíček, symbol města Chebu.

Fotogalerie

Turistický přechod Starý Hrozňatov / Hatzenreuth otevřený v roce 2001 Turistické značení u Starého Hrozňatova Stezka Antona Harta na bývalé signálce u Starého Hrozňatova Cyklostezka po bývalé slapanské trati do bavorského Egerteich Turistický přechod Slapany / Egerteich otevřený v květnu 2006 Na cestě z Hundsbachu do Waldsassenu Jeskyně Lourdes, kde se podle legendy zjevila Panna Marie Klášterní bazilika Waldsassen Klášterní bazilika Waldsassen Praktické stojany na kola v centru Waldsassenu Poutní místo Kappl Na rozcestí Turistický přechod Pomezí nad Ohří / Schirnding otevřený v květnu 2006
Redakce NaKole.cz, 30.05.2006
Do vaší knihovny
Blogy

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

 ()
Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly letadlem. Jiní cykloturisté se takto přepravují dávno a běžně, já ale měla z létání strach. Nemám celoživotně ráda výšky a otevřené prostory, ale jednoho dne jsem si řekla: nemládneme, síly a…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

O čem se mluví:

NEcyklo Ukrajina 43 včera v 23:25
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 146. včera v 22:58
Komentáře k blogu Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část včera v 22:36
Lehokola Trhající se schwaldemaraton včera v 22:23
Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy včera v 20:52
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 15:30
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

322 cyklistů (8 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024