reklama

Francie na kole – Nice a Azurové pobřeží

„Chtěl bych do Nicy,“ říká nesměle Pierre Richard ve známé francouzské komedii. Kdo by nechtěl okusit atmosféru prosluněného jihofrancouzského regionu. Už s prvním pohledem do mapy zjistíte, že rozmanitost této nejvýchodnější části Provence rozhodně nechybí. Ať už jde o historii, kulturu nebo přírodu a s tím spojené zážitky na kole.

Foto: Václav Vrtal, NaKole.cz

Se slovy: „Stop, směr Nica,“ se ve francouzské komedii „Jsem nesmělý, ale léčím se“ nakonec ostýchavý Pierre odvažuje k autostopu a vydává se hledat svou vysněnou Agnes do hotelu Negressco. My jsme si po příletu vystačili s hotelem Splendid, sice bez Agnes, ale za to s dechberoucím výhledem na celé Nice ze střechy hotelu. Skvělé místo pro plánování programu na příští dny.

Po Nice na kole – městem za památkami a gastronomií

Po probuzení se nestresujte tím, co musíte všechno v Nice vidět. Jste ve Francii, nikdo nikam nespěchá, užijte si to. Uvedením do cyklistického dne zde dobře poslouží šálek kávy v Café du Cycliste, které se nachází v přístavu Lympia.

Port Lympia
Přístav Lympia, Foto: Václav Vrtal, NaKole.cz

Sem se dostanete buď tramvají do stanice Port Lympia nebo stylově na sdíleném kole VéloBleu. V cíli či spíš na startovní čáře vám ochotný personál poradí, jak pojmout vaše cyklistické plány v Nice a jeho okolí. Když budete mít štěstí, potkáte tu na kafi i profesionální cyklisty, kteří se zde rádi zastavují při svých trénincích. Café du Cycliste je zkrátka takový „meetpoint", kde se dá určitě nasát opojné cyklistické nabuzení.

Café du Cycliste
Café du Cycliste, Foto: Václav Vrtal, NaKole.cz

Víno Bellet
Víno Bellet, Foto: Václav Vrtal, NaKole.cz

Město Nice se nachází v nejvýchodnější části Francouzské riviéry, známé též pod názvem Azurové pobřeží. Z ulic a uliček starého města na vás kromě atmosféry středomořské Francie dýchá i italský vliv. Gastronomie je tu ovšem ryze niceská a zřejmě se už brzy dočkáme i jejího zařazení na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Posoudit výjimečnost této kuchyně můžete například v restauraci Lu Fran Calin, která se hrdě hlásí k certifikaci: „Niceská kuchyně, respekt k tradici". A když jsme ve Francii, neměli bychom opominout dobré víno. Na severozápadním okraji Nice, na jižních svazích nad řekou Var, se nachází vinařská oblast Bellet, která je jednou z nejstarších známých vinařských oblastí na světě. Rozlohou se oblast sice řadí mezi ty menší, produkuje ovšem skvělá vína, která stojí za degustaci.

Po Francouzské riviéře na kole – pohodově či sportovně do Cannes nebo Monaka

Město vás už omrzelo? Pojďme na pláže. Pobřežní Anglická promenáda v Nice se nabízí jako vhodný startovní bod pro cyklistické výpady do okolí. Pokud volíte pohodovou jízdu na kole podél pláže s možností koupání, vystačíte si se sdílenými koly nebo elektrokoly VéloBleu, které již byly zmíněny v úvodu článku. Pro sportovní jízdu bude nepochybně lepší zvolit některou z cyklopůjčoven, kde jsou k dispozici i pěkné silniční karbonové kousky s elektronickým řazením. Jízda na takovém kole se snoubí s lehkostí a začíná být postupně návyková. Skvěle si tak vychutnáte svižnou jízdu podél pobřeží.

Anglická promenáda
Anglická promenáda s palmovým stromořadím, Foto: Václav Vrtal, NaKole.cz

Pokud po několika šlápnutích do pedálů nepodlehnete lákajícímu lenošení na pláži, nasměrujte řídítka po cyklostezce podél pobřeží západním směrem. Z Nice budete vyjíždět palmovým stromořadím, které spolu se svěžím mořským vzduchem umocňuje exotičnost prostředí. Projedete kolem niceského letiště, které je mimochodem třetím nejvytíženějším ve Francii a pro nedaleké Monacké knížectví také letištěm státním. Překročíte řeku Var a u ústí dalších řek Cagne a Loup máte šanci se rozhodnout, kterým směrem se vydat dále. Máte-li chuť zůstat u nulového převýšení, pokračujte podél pobřeží po trase Eurovelo 8 přes starobylé Antibes až do dějiště slavného filmového festivalu Cannes.

Saint-Paul-de-Vence
V uličkách Saint-Paul-de-Vence, Foto: Václav Vrtal, NaKole.cz

Tipem pro vrchaře je naopak stoupání na Col de Vence. Za řekou Loup odbočte do vnitrozemí na Villeneuve-Loubet a Saint-Paul-de-Vence. Tady začíná přituhovat. Doporučujeme odložit kolo, vydechnout a nechat se okouzlit procházkou úzkými a křivolakými uličkami tohoto historického městečka, jež učarovalo mnoha známým malířům. Výraznou stopu tu zanechal například Mark Chagall, který zde strávil poslední etapu svého života.

Col de Vence
Stoupání na Col de Vence, Foto: Václav Vrtal, NaKole.cz

Ale zpátky do sedel. Čeká nás Col de Vence. Jsme výškově na 150 metrech a stoupáme. Projíždíme Vence (320 m n.m.), které je hrdé na svou nejmenší katedrálu ve Francii a odkaz Marka Chagalla. Prohlídku Vence si naplánujte až při zpáteční cestě. Je tu mnoho lákadel a na Col byste to už nemuseli vystoupat. Ve výšce 430 m budete míjet luxusní hotel Saint-Martin, kam se na heliport slétají celebrity z festivalu v Cannes. Zbývajících 533 výškových metrů serpentinami na sedmi a půl kilometrech pak dokonale prověří vaši fyzickou kondici. Komu by to bylo málo, další výzvou může být trasa Nice – Éze – Monako po stopách Tour de France.

Mezi vrcholy na kole – adrenalinově až do „Mongolska“

Z Nice to není daleko do Přímořských Alp a Národního parku Mercantour. Kdo chce zažít „vyšší level na eMTB", je na správném místě. Do horského střediska Roubion se z Nice dostanete za cca 1,5 hodiny jízdy autem. Kola lze zapůjčit na místě, a jak jsme měli možnost vyzkoušet, horské elektrokolo zde zaručeně ocení i zarytý odpůrce přídavného pohonu. Ale pěkně po pořádku. Nejdříve starobylý Roubion, horské městečko přilepené na skále, s úchvatným výhledem do údolí z nadmořské výšky 1300 m. Je vám to málo? Osedlejte oře a vydejte se k blízké stanici lanovky v Les Buisses. Ta vás dostane o dalších 200 metrů výš. Pro vyznavače downhillu je tu vybudovaná hustá síť trailů a pro klasickou horskou jízdu zase okružní trasy s možností volby náročnosti i délky.

Roubion
Starobylý Roubion, Foto: Václav Vrtal, NaKole.cz

S naším průvodcem Remim jsme měli možnost okusit jízdu v nejvyšších hřebenových partiích okolních Alp ve výškách těsně pod 2000 m n.m. Díky elektrické přípomoci jsou strmá stoupání po kamenitých cestách dobře zvládnutelná a můžete si tak lépe cestou vychutnat nádherné výhledy na alpská panoramata. Na holých oblých stráních mezi vrcholy Pointe de Frache, Tête de Pommier si pak zase pro změnu budete připadat jako někde v Mongolsku. A dohlédnout pouhým okem z Mongolska až na Korsiku, to můžete za dobrého počasí zažít jenom tady.

Mongolsko
Mongolsko v Přímořských Alpách, Foto: Rémi Castaings

 

Více info na:

france.fr/cs

facebook.com/CZ­.France.fr

nicetourisme.com

Fotogalerie

Nice a Anglická promenáda s pláží Nice a Anglická promenáda s pláží Noblesní hotel Negresco na Anglické promenádě Vyhlídka na Nice ze střechy hotelu Splendid Vyhlídka na Nice ze střechy hotelu Splendid Modrá kola ve sdíleném systému VéloBleu Modrá kola ve sdíleném systému VéloBleu Modrá kola ve sdíleném systému VéloBleu Modrá kola ve sdíleném systému VéloBleu Přístav Lympia Café du Cycliste Café du Cycliste V uličkách Nice V uličkách Nice V uličkách Nice V uličkách Nice Niceská kuchyně v restauraci Lu Fran Calin V rozmanité škále zmrzlin nechybí samozřejmě ani levandulová. Place Masséna Place Masséna Víno z oblasti Bellet Anglická promenáda Saint-Paul-de-Vence Saint-Paul-de-Vence Saint-Paul-de-Vence Saint-Paul-de-Vence – odjezd směr Col de Vence Značení stoupání na Col de Vence Stoupání na Col de Vence V uličkách městečka Vence V uličkách městečka Vence V uličkách městečka Vence V uličkách městečka Vence Uvnitř nejmenší francouzské katedrály ve Vence Roubion Roubion Roubion Roubion Roubion V Přímořských Alpách Pod lanovkou v Les Buisses Horní stanice lanovky v 1500 m n.m. V Přímořských Alpách V Přímořských Alpách V „mongolských“ Alpách V „mongolských“ Alpách ve 2000 m n.m.
Václav Vrtal, NaKole.cz, 05.09.2022
Vyzkoušejte
 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.04.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 900 Kč
 (CK Vlha)

Madeira – turistika a poznání

Portugalsko
03.05.2024 - 11 dní
pěší turistika
Letecky
39 500 Kč
 (CK Extrem Tour)

Toskánsko na kole – agrofarma s polopenzí

Itálie
03.05.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
13 990 Kč
 (CK Victoria)

Napoleonův ostrov Elba na kole

Itálie
05.05.2024 - 8 dní
cyklistický
Autobusem
9 990 Kč
 (CK Extrem Tour)

Toskánsko na kole – agrofarma s polopenzí

Itálie
17.05.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 990 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Z Linze do Budapešti přes Alpy

 ()
Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska, bylo potřeba se podívat po další výzvě. Koukám do mapy, vzpomínám, jaké že to mám cyklo sny, až mě z toho vytrhne Peťa s dotazem, jestli jsme vůbec byli v Budapešti s kolama?No vida, na kole…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

 ()
Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras vyhlášených Evropskou asociací pro pěší turistiku. Její celková délka je přibližně 7 100 km. Začíná v Norsku na Severním mysu /Nordkapp/, vede Skandinávií k jihu a trajektem překračuje Kattegat…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

O čem se mluví:

Elektrokola Elektro fatbike na dlouhé trasy před 10 minutami
NEcyklo Ukrajina 42 před 12 minutami
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 dnes v 09:03
Elektrokola E Fatbike, výdrž baterky dnes v 07:48
NEcyklo Co právě posloucháte? dnes v 03:54
Technické rady Springer vidlice na fatbika včera v 23:08
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 15:59
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

277 cyklistů (17 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024