reklama

Repase baterie do elektrokola

Skončila sezóna a mnoho z vás, kteří vlastní elektrokolo, se rozhodne pro výměnu baterie. Baterie už nemá takový dojezd jako na začátku a zvláště pro starší cyklisty je kratší dojezd elektrokola značně nevyhovující.

Služba repase baterie. Co to obnáší?

Repase baterie spočívá v kompletní výměně všech článků v baterii za nové články. Repase umožňuje navýšení kapacity tím, že se k repasi použijí silnější články. Pokud je to však možné. Někdy jsou v baterii již články s vysokou energetickou hustotou a kapacitu již nelze navýšit. Výhoda repase spočívá také v tom, že jsou vždy použity nové, předem otestované články. Máte tedy jistotu, že baterie dosáhne požadovaný počet cyklů. To neplatí vždy pokud se rozhodnete koupit baterii úplně novou. Může ležet delší dobu ve skladu a pokud není na udržovací kapacitě, může klesnout její napětí a ztratit požadovanou životnost. Pro testování baterie používáme speciální tester, který umí simulovat skutečnou jízdu elektrokola. Po provedení repase od nás dostanete měřící protokol, který je garančním testem baterie.

Baterie Bosch
Rozebraná baterie Bosch

Jaká je životnost baterie, co jí svědčí a co ne?

Je určitě rozdíl, jak kdo na elektrokole jezdí a do jaké míry využívá asistenci elektromotoru. Jestli jede po rovince nebo do kopce, jestli je elektrokolo „odblokované“ a jede víc jak 25 km/h a baterii tím přetěžuje. Někdo rád víc šlape a asistenci elektromotoru využívá jen jako doplněk, někdo však používá asistenci naplno a raději se veze. To vše má samozřejmě vliv na životnost baterie. Otázka je počet nabíjecích cyklů, ale pokud se baterie přetěžuje, počet nabíjecích cyklů se snižuje. Nejvíc tedy baterie dostává zabrat při rozjezdech a jízdě do kopce. Pokud ale přišlápnete, baterii hodně pomůžete a její životnost nebude tak klesat. Některá elektrokola jsou i „odblokovaná“ a není nutné se při rozjezdu rozšlapat. Můžou jet i větší rychlostí než je povolená z vyhlášky. Pokud se rozjíždíte bez rozšlapání, je vybíjecí proud o několik ampér vyšší, než by byl se šlapáním. Neplatí to však u silnějších baterií s vyšším výkonem. Tam se zátěžový proud rozloží do paralelně zapojených článků. Také záleží jak výkonný je motor. Při repasi baterie je to důležitý faktor, aby byla baterie správně dimenzovaná. Totéž platí, pokud máte kolo rychlostně neomezené, může jet i 50 km/h i více. Motor jede tedy na špičkový výkon a z baterie si bere víc než na co je dimenzovaná.

Jak se o baterii starat?

Baterii zbytečně nevystavujte dešti. Je sice vodotěsná, ale záruka na baterii po vniknutí kapaliny většinou zaniká.

Baterii nenechávejte dlouhodobě na mrazu. Li-ion články nemají rády teploty pod bodem mrazu. Pokud však jezdíte v zimě, tak to nevadí. Jízdou se totiž články zahřívají. Pokud však necháte dlouhodobě baterii na mrazu, není to dobře.

Graf
Graf kapacity v závislosti na teplotě

Baterie li-ion by se neměly dlouhodobě (déle jak 6 měsíců) skladovat nabité na 100 procent kapacity. Doporučená skladovací kapacita je přibližně 70 procent. Ale určitě je lepší mít baterii nabitou nežli vybitou.

V každé li-ion baterii je BMS elektronika (Battery management system), která má několik funkcí. Jednak hlídá prahové hodnoty napětí vybití a nabití baterie, řídí nabíjení baterie a dále balancuje napětí na jednotlivých akublocích (tuto funkci ale nemá každá BMS).

Při repasi baterie lze navýšit její výkon. Lze toho dosáhnout použitím článků s vyšší kapacitou nebo pokud je to možné, přidat do baterie články navíc.

Pro každou baterii je vždy lepší, když se používá, než když leží ladem.

Formát baterie

Spočívá v úplném vybití baterie na prahovou hodnotu a opětovném nabití na 100 procent kapacity. Úplného vybití baterie se nemusíte bát, protože je tu BMS, která při požadovaném napětí baterii odstaví. Nedojde tudíž k jejímu podvybití. Nesmíte však zapomenout baterii zpětně nabít. Doporučuje se po 1 hodině po skončení jízdy (články zchladnou). Např. u 36V baterie je plné nabití max. 42 V a úplné vybití okolo 30 V. Pokud dojde k poklesu napětí pod 25 V, začíná se zvyšovat vnitřní odpor baterie a dochází k jejímu trvalému poškození. My tento test doporučujeme zvláště na konci sezóny, kdy baterii změříme, případně na přání zákazníka nabijeme na skladovací kapacitu 70 procent.

Pokud Vás tento článek zaujal a máte zájem o repasi Vaší baterie do elektrokola, neváhejte se na nás obrátit.

Najdete nás na adrese: Zdeněk Brada, Sušilova 1347, 768 24 Hulín
Případně volejte na číslo: +420 777 8­28 360
nebo nás navštivte na našich stránkách: www­.repase-baterie.eu

www.repase-baterie.eu

- inzerce -, 14.01.2020
Blogy

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

Premiéra na Bohemia Divide

 ()
Bohemia Divide je název jednoho z dnes už asi kultovních cyklistických ultra-závodů bez podpory. 750-800 km napříč Českem od jihu k severu po cestách i necestách, nonstop a bez podpory. Mezi vyznavači tohoto podivného odvětví cyklistiky má závod své věhlasné jméno, pro mě to je ale letos…
JohnyB | 28.10.2023

6. část - Bulharsko – k moři!

 ()
Naše děti už dávno vědí, že když k moři, tak si k němu musí dojet na kole. Těšily se, ale to horko tyhle poslední dny bylo opravdu těžko snesitelné. Dvacátý pátý den mě přestalo bavit i to ranní slunce, které jsem ještě jakžtakž tolerovala, protože osušilo noční rosu a tedy i stany. Na tu blankytně…
Peggy | 18.10.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě dnes v 00:02
NEcyklo Co pobavilo, potěšilo 192 včera v 23:48
Ukrajina 42 včera v 23:25
Co vás vytočilo 152 včera v 22:28
Vyjížďky, srazy, akce Návrhy na jarní sraz 2024 včera v 22:14
Ostatní – cyklo Jaké to bylo 145 včera v 21:21
Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 včera v 18:35
NEcyklo LIDL pro cyklisty VIII včera v 15:41
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

174 cyklistů (0 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023