reklama

Ostrov Elba na kole

Vymýšlet každý rok letní dovolenou není lehká záležitost. Navíc když jeden má rád pláž a moře a druhý zase hory a kola. Elba je ideálním řešením. Je to hornatý ostrov, který obklopuje teplá a čisté moře, ale povrch ostrova je dostatečně hornatý na cykloturistiku.

Na ostrově Elba
Na ostrově Elba

Hornatá Elba

Elba je malý ostrov v Tyrhénském moři, který náleží Itálii a spravuje ho oblast Toskánsko. Elba je 29 km dlouhá a 19 kilometrů široká a jedná se o největší z Toskánských ostrovů. Spolu s dalšími toskánskými ostrovy tvoří národní park. Ostrov Elba je vzdálená 35 km od Korsiky, která je horskými turisty navštěvovaná hojněji.

I když není Elba úplně klasický ostrov vhodný na aktivní dovolenou, dokáže velmi mile překvapit. Na svém malém území nabízí celou řadu tras a vrcholků, které si zaslouží během dovolené zdolat. Trasy a cesty jsou vhodné jak pro pěší tak i cyklistické zájezdy.

Problém se značením

Jedním z důvodů, proč není Elba turisty tak často navštěvovaná, je špatné značení tras. K dispozici jsou podrobné mapy i dostatek cest, ale značení ve velké míře chybí nebo je velmi špatně zhotovené. Často se stává, že je schované v keři nebo je značení zarostlé.

Čistá příroda

Pro Elbu je typické středomořské podnebí a tedy i fauna a flóra. K vidění jsou samozřejmě palmy, eukalypty, cedry, olivy nebo vinná réva. Na vrcholcích se pak návštěvníci setkají s typickou alpskou flórou, jako jsou dubové nebo kaštanové lesy. Celý ostrov je porostlý teplomilnou středomořskou macchií.

Na ostrově Elba

Na kole ráno

Díky lesnatým povrchům a celkově bujné vegetaci není na ostrově typicky tropické počasí. Fouká zde příjemný vzduch nasáklý chutí moře a nehrozí tak časté úpaly nebo vyčerpání. Poměrně časté jsou bouřky z tepla a denní teploty se v létě pohybují přes 30 ºC a v noci neklesají pod 15 ºC. Výlety na kole se tak doporučují v brzkých ranních hodinách a odpoledne strávit u moře.

Kudy na kole

Elba se snaží lákat turisty ze všech koutů světa, a zaměřila se na cyklisty. Pokud neradi ležíte jen na pláží, Elba na kole, bude pro vás ta pravá dovolená. Na ostrově je více jak 80 – 95 % cyklostezek asfaltových a zbytek je upraven za pomocí šotoliny. Cyklostezek je celá řada a tak záleží na kondici a náladě cyklisty, jakou se zrovna vydá.

  • Lacona – Portoferrario – Lacona (30 km)
  • Lacona – La Pila – Marciana Marina – Poggio – Patresi – Pomonte – Fetovia – Cavoli – Marine di Campo – Lacona  (65 – 70 km)
  • Lacona – Capoliveri – Morcone – Porto Azzuro – Lacona (30 km)
  • Lacona – Magazzini – Rio nell Elba – Cavo – Rio Marina – Porto Azzurro – Lacona (60 km)

Trasy jsou vhodné pro horská a trekkingová kola.

Monte Capone

Nejvyšší hora vrcholu Elby Monte Capane (1019 m) je nejnavštěvovanějším turistickým cílem na ostrově. Z toho důvodu byla až na vrchol postavena lanovka, které turisty přiveze i odveze. Na vrcholu hory je vysílač, ze kterého se při dobrém počasí dá dohlédnout až na konec ostrova, na velkou část toskánského pobřeží a i na břehy Korsiky.

Lanovka pro odvážné

Jak již bylo řečeno na vrchol hory Monte Capone vede lanovka, která byla vystavěná v roce 2004. Jedná se o dvoumístnou lanovku, kdy místo kabinek jsou zavěšené klece, ve kterých cestující stojí. Klece se ve větru pohupují, zábradlí sahá zhruba do pasu. Cestování je tak jen pro otrlé cestující. U horní stanice lanovky bylo postaveno malé občerstvení s terasou a posezením.

Na ostrově Elba

Portoferraio

Portoferraio je hlavním městem ostrova a je to nejdůležitější přístav pro spojení s italskou pevninou. Jeho název v italštině znamená železný přístav. Název vypovídá o tom, že již Etruskové na ostrově těžili železnou rudu. Po Etruscích, ale také po Římanech zbyla ve městě a po celém ostrově celá řada památek a stop. Město Portoferraio jistě stojí za zastávku a je často součástí různých cyklostezek.

Napoleon na každém rohu

Po celém ostrově se nacházejí stopy po pobytu Napoleona Bonaparte. V hlavním městě si můžete na Napoleonově náměstí prohlédnout oficiální rezidenci Villa Molini, která patřila císařovi Napoleonovi, dnes je v ní napoleonské muzeum, kde je k vidění císařova knihovna, kancelář, ale i nábytek ve stylu císařství.

Fotogalerie

Na ostrově Elba Na ostrově Elba Na ostrově Elba
- inzerce -, 18.09.2015
Vyzkoušejte
 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.04.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 900 Kč
 (CK Extrem Tour)

Toskánsko na kole – agrofarma s polopenzí

Itálie
03.05.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
13 990 Kč
 (CK Victoria)

Napoleonův ostrov Elba na kole

Itálie
05.05.2024 - 8 dní
cyklistický
Autobusem
9 990 Kč
 (CK Extrem Tour)

Toskánsko na kole – agrofarma s polopenzí

Itálie
17.05.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 990 Kč
 (CK Bondo)

Elba na kole: Ráj vůní, vůně ráje

Itálie
31.05.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
19 640 Kč
Do vaší knihovny
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Cestování na kole Zase na cestě včera v 23:15
Technické rady Technické dotazy a poznatky II včera v 23:12
NEcyklo Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
Ukrajina 42 včera v 21:45
Trénink a zdraví Jak sportujeme včera v 18:06
Elektrokola Výměna BMS včera v 17:58
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

393 cyklistů (4 přihlášení)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024