reklama

Již od roku v jedné stopě

Samostatná jízda na kole patří k radostem snad každého dětství a pokračuje až do dospělosti. Jen se to naučit…

Odrážedlo v akci
Odrážedlo v akci
Foto: Cyklospeciality.cz

V dobách, které již naštěstí patří minulosti, se děti učily na všem možném, co se jen trochu podobalo kolu. Tedy na nejrůznějších šlapadlech, mnohdy opakovaně děděných, ale také, a to velmi kostrbatě, i na kolech dospělých. K tomuto ještě přidejte více či méně rozčílené rodiče, kteří, držíce sedlo, pobíhali za ratolestí, případně neustále upravovali pomocná kolečka.

Naštěstí, současné děti a jejich rodiče to mají v něčem snazší, protože na trhu je zcela běžně k dostání řada nejrůznějších pomocníků, usnadňujících a zpříjemňujících výuku jízdy na kole. Co však zůstává stejné – ono již vyřčené „jen se to naučit". Pro úspěšnou jízdu na kole se dítě má naučit několika dovednostem, které musí bravurně ve finále zvládat současně. Jedná se nejprve o udržení rovnováhy, dále o šlapání do pedálů, potom o brzdění, řazení. Nakonec se ještě přidá zvládnutí techniky jízdy terénem, ale i městem, zde k tomu ještě dopravní předpisy.

Jak to odstartovat

K úplným začátkům výuky jízdy na kole v současnosti patří jednoduchý, ale výkonný pomocník, kterým je odrážedlo. Tedy něco, jako malé kolo bez pedálů. Děti na něm zprvu sedí a vlastně jen chodí, ale postupně jejich pohyb začne být jistější a rychlejší a v tomto okamžiku přichází do života malého jezdce nový prvek, kterým je rovnováha. Pak to jde již rychle. Žádná pomocná kolečka, na která si děti zvyknou a nechce se jim riskovat a rozvíjet rovnováhu. Zkrátka, pomocná kolečka jen rozvíjení rovnováhy, a tím i výuku jízdy na kole, zpomalují.

Jezdící housenka

Odrážedlo pro nejmenší
Sphero je bezpečné, proto i pro nejmenší.

Vraťme se však na úplný začátek, ale zároveň do současnosti. Na trhu existuje unikátní, ale i překvapivě jednoduchý a efektivní prostředek, na kterém své první krůčky do světa cyklistiky mohou vyzkoušet děti sotva chodící. Jedná se o odrážedlo Spherovelo od britské značky Early Rider, které je určeno pro začínající „jezdce" od 10 měsíců. Odrážedlo na první pohled nepřipomíná nic co byste znali, snad jen tlustou housenku se dvěma články a tykadly. Ve skutečnosti jde o promyšlený tvar, který je držitelem ocenění Reddot Design Award a Junior toy design za rok 2013. V obou článcích těla z ABS plastu se skrývají dvě koule. Přední se otáčí v ose směru jízdy, zadní je pak zcela volná. Uprostřed jsou dvě odmontovatelná stabilizační kolečka. Odrážedlo Spherovelo je určeno pro interiéry, kde zvládá všechny běžné povrchy (dřevo, dlaždice, koberce), na kterých nezanechává díky použitému materiálu TPU šmouhy a neklouže. Celek pak doplňují ona tykadla, tedy držátka, z březového masivu.

Odrážedlo Spherovelo
Spherovelo – odrážedlo nebo housenka

A jak to vlastně funguje?

Dítě se nejprve otrkává s pomocnými kolečky, kdy nacvičuje ovládání a řízení a seznamuje se s rovnováhou. Po určité praxi je možné stabilizační kolečka demontovat. Nyní se teprve plně projeví neobvyklé vlastnosti Spherovela. Zadní kolo, koule, se po odrazu jen přemístí jiným směrem a nedochází k pádu, lze to pojmenovat jako bezpečnou nestabilitu. Spherovelo je nabízeno ve čtyřech barvách: celé bílé, a dále bílá v kombinaci s červenou, zelenou a světle modrou.

Odrážedlo v praxi

A jedeme dál, a to ven na již zmiňovaném odrážedle. Ovšem i zde existuje mnoho výrobků, lišících se nejen technickým a designovým provedením, a tím samozřejmě i cenou, ale především spolehlivostí a vhodností pro malé děti.

Začněme od konce, tedy chybami, které odrážedla mohou mít. Asi na prvním místě to bude váha a design. Váha nesmí obtěžovat ani děti ani rodiče. Design by se pak měl líbit především dětem, a to nejen vzhledově, ale i ergonomicky, zde je ideální plynule nastavitelné sedlo. Z jakéhokoliv odrážedla by neměly čnít ostré hrany a mělo by být pevné. Špatné je i využití nevhodných plastů, z kterých se uvolňují nevhodné chemické látky.

Poměrně diskutovanou otázkou je potřeba brzd. Nejmenší děti nevhodně zvolené a seřízené brzdy neumáčknou. Případně jsou schopné ze strachu kola zablokovat, což je zvláště u předního kola nebezpečně, proto se obvykle montuje jen zadní brzda. Obecně nelze na odrážedle brzdy doporučit pro děti do tří let. Až ve věku čtyř až pěti let je dobré brzdy nasadit, aby se je děti naučily používat, než nasednou na opravdové kolo.

Nyní se podívejme na to, jak by tedy správné odrážedlo mělo vypadat. Jak již bylo řečeno, mělo by být lehké. Kvalitní odrážedlo váží 3 až 4 kg. Plusem jsou kvalitní kola, která vydrží i poněkud neopatrné zacházení. Pokud zvolíte nafukovací kola (s dušemi), nabídnete dítěti větší komfort, vám pak může hrozit oprava defektu, který však v prostředí parků a hřišť, navíc při nízké hmotnosti jezdce, je minimální. A co takové věci, jako blatníčky, zrcátka, košíčky, světýlka apod.? Na první pohled jde o efektní doplňky, které se však v průběhu užívání postupně uvolňují, ohýbají, překáží a stávají se nebezpečnými. S touto cyklistickou „bižuterii" je vhodnější počkat až na opravdové kolo. Snad jen malý zvonek…

Pro malé pulce

Zajímavým odrážedlem pro nejmenší od dvou let je výrobek značky Frog, který se příhodně jmenuje Pulec (v originále Tadpole). Odrážedlo je vyrobeno z duralu, nízká váha (4 kg) je tak zajištěna, má samozřejmě výškově nastavitelné sedlo, a také zadní brzdu. Přestože jsme pro nejmenší jezdce brzdu v předchozím textu nedoporučovali, zde uděláme výjimku, protože výrobce vybral kvalitní komponenty, určené pro děti, a tak brzdy jdou zmáčknout opravdu lehce a nastavitelný je i dohmat pro malé ručky.

Odrážedlo Frog Tadpole
Frog Tadpole – odrážedlo pro začínající pulce

Dřevěný Harley

Pokud chcete, aby vaše dítě jezdilo na opravdu stylovém odrážedle, podívejte na tři výrobky od osvědčené firmy Early Rider. Jedná se o odrážedla vyrobená ze dřeva, přesněji z vodovzdorné (březové) překližky. Jejich design skutečně připomíná motorku, nechybí plameny, pohodlný posed jako na chopperu, tlusté pneumatiky, imitace koženého sedla, prostě stylovka. Co se týká technického provedení, samozřejmostí je výškově nastavitelné sedátko a volitelný omezovač zatáčení. Dřevěná odrážedla Early Rider se vyrábí ve třech typech, pro nejmenší je určen model Lite (1,5 až 3,5 roku), následuje Classic (2 až 4,5 roky) a největší je pak Evolution (3až 5 let). Výhodou zvoleného materiálu je záruka nízké váhy a ekologický aspekt.

Early Rider Classic
Odrážedlo Early Rider Classic – tak trochu Harley

Technická lahůdka

Pro některé rodiče, ale i jejich ratolesti je důležité, aby odrážedlo nepůsobilo na první pohled jako hračka pro panenky, ale jako zmenšenina velkého kola. V tomto ohledu asi vede odrážedlo firmy Early Rider pojmenovaný Alley Runner, které se vyrábí ve dvou velikostech kol: 12 a 14 palců. Menší je určeno pro děti ve věku dva až pět let, větší od tří do šesti roků. Váhy jsou pak 3 a 3,6 kg, což je dáno přímo high endovým provedením. Rám je z lehké duralové slitiny, z téhož materiálu je i hlavové složení. Lahůdkou jsou pak řidítka a sedlovka, ty jsou karbonové, takže další snížení hmotnosti. Zajímavým detailem je vypínatelný tlumič otáčení řidítek. Jedná se o pružný člen, který omezuje nechtěné otočení řidítek, a tím i předního kola, do příliš ostrého úhlu, což může způsobit pád. Pokud se týká barevného provedení, je jen jedno – rám je stříbrný, protože je přiznán použitý materiál, tedy lakovaný broušený dural. Odrážedlo skutečně působí jako zmenšenina dospělého kola.

Odrážedlo Alley Runner
Alley Runner – technická lahůdka

V současné době je opravdu mnoho možností, jak naučit děti jezdit na kole, a to jsme si představili výrobky pouhých dvou značek. Věříme, že výuka díky odrážedlům opravdu pojede jak po másle.

Fotogalerie

Odrážedlo v akci Sphero je bezpečné, proto i pro nejmenší. Spherovelo – odrážedlo nebo housenka Spodní část Spherovela se dvěma koulemi a pomocnými kolečky Spherovelo v zelené barvě Frog Tadpole – odrážedlo pro začínající pulce Odrážedlo Early Rider Classic – tak trochu Harley Early Rider Evolution je největší dřevěné odrážedlo. Alley Runner – technická lahůdka
Cyklospeciality (PR), www.cyklospeciality.cz, 02.12.2014
Blogy

Srpen 2023 – okolo Otavy

 ()
Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po nezbytných vyšetřeních se ukázalo, že celý problém není tak závažný, jak se zdálo. Jen nám s Líbou pro zbytek roku musely na výlety stačit domácí lesy, luhy a háje. Ne, že by to vadilo???? Pro mě…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

 ()
Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v roce 2007 jsem si těsně před odjezdem zlomila žebra, když jsem přepadla přes řídítka. Tou ulicí, kde jsem tenkrát spadla, jsem už nikdy nejela. V Aši a v okolních lesích se nám s Lenkou moc…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

 ()
„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023, okolo desáté hodiny. Stál jsem před nádražím ve Znojmě a byl jsem spokojen. Pak jsem si zašel do stánku na kávu, přesně jako před dvěma měsíci, kdy jsem na tomhle nádraží spolu s manželkou…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

 ()
Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti Bulharsku jsme tady to kafe do kelímku dostali zdarma. Luděk k tomu obdržel i pivo, takže snídal jogurt a lahváče. Kamarád z Těchonína, když jsem mu poslala fotku, nám tuto stravu pochválil.…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

 ()
Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena pořád snižovala. Vypili jsme opět každý dvě. Ani jsme nic kupovat nepotřebovali, jídlo jsme měli, akorát jsme na sluníčko vyskládali usušit pasy a to, co zbylo z lékárničky. Začali jsme si…
Peggy | 01.12.2023

O čem se mluví:

Vyjížďky, srazy, akce Nákolácká Štafeta 2024 dnes v 11:42
Technické rady Technické dotazy a poznatky II dnes v 10:07
Cestování na kole Zase na cestě dnes v 09:55
Trénink a zdraví Jak sportujeme dnes v 09:18
NEcyklo Ukrajina 42 dnes v 08:18
Co vás vytočilo 152 včera v 22:37
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

577 cyklistů (6 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024