reklama

Hostýnské vrchy – Rozhledna Kelčovský Javorník

Maketa hradu Šaumburk - Podhradní Lhota
Maketa hradu Šaumburk - Podhradní Lhota
Foto: Autor

Jeden z mých dalších výletů směřoval právě na Kelčovský Javorník (865 m. n. m.). Ten zejména v poslední době láká turisty a cyklisty na novou rozhlednu. Ta je 35 metrů vysoká a bezpochyby zapadá do okolní přírody. Na horu vede točité schodiště se 156 schody. Slavnostně otevřena byla 15. září 2015 a od této doby je volně přístupná pro veřejnost – celoročně.

Startovním bodem byla opět Kopřivnice. Dále jsem projížděl Valašským Meziříčím a poté směr Bystřice pod Hostýnem. Až do Podhradní Lhoty (kde se nachází maketa hradu Šaumburk, tak, jak dříve vypadal). A právě v Podhradní Lhotě jsem „najel“ na cyklotrasu č. 5037, poté pokračoval po lesní cestičce a nakonec po zelené turistické značke až na samotnou rozhlednu na Kelčovském Javorníku.

Vrchol této hory byl zrovna občerstvovací stanicí probíhajícího cyklistického závodu. Na jednu stranu mě mrzelo, že jsem o tomto závodě nevěděl (také se závodů účastním), ale na stranu druhou v tom vedru jsem jim to tady vůbec nezáviděl... Teplota se přehoupla nad 36 stupňů.

Po malé svačince a rozhlédnutí se do okolí z rozhledny jsem pokračoval dále. Nyní jižně směrem na cyklotrasu č. 5120 směrem k turistické chatě Tesák. Poté po hlavní silnici a zároveň cyklotrase č. 5035 až na Troják. Dále sjezd na Hošťálkovou a Ratiboř a pak už jen po cyklotrase Bečva až do Valašského Meziříčí. Zda mají jednu z nejlepší zmrzlin v okolí. Aspoň mě hodně chutná především ta s příchutí žlutý meloun (k té jsem nyní zkusil ještě příchuť energi. Také byla dobrá).

Z Valmezu mi domů zbývalo ještě 25 km přes Hodslavice, Mořkov, Veřovice, Štramberk. Jenže obyčejně to bývá kus nudné cesty. Ovšem nyní tomu tak nebylo!.. Jako první defekt (opět zadního kola). To padla první „kurva" protože letos je to snad už můj 20 defekt. Nechci kecat, ale možná ještě více. Vůbec nevím co se to děje... a kde se poděla ta doba, kdy jsem měl max. 3 defekty za celou sezónu s 5500 najetých kilometrů.

No a to co přišlo poté, vedlo jen k tomu, že padla druhá „kurva". A to bylo, když mě pobodala včela, kterou jsem si navíc nevědomky přivezl až domů, kde to dokončila dalším bodnutím a zanechání žihadla v rameni. Takže super, to jen tak na okraj. Jinak to byl další super den na kole a určitě tuto trasu (cílový bod na Kelčovském Javorníku) určitě doporučuji!

Fotogalerie

26.06.2016 vložil/a: Marťas004
karma článku: 3.64
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Salzkamergut – Solná komora a přilehlé okolí na kole 2018

Cestování
Krásné místo, krásná příroda. Ideální destinace pro turistiku a cyklistiku to je oblast Solné komory v Rakousku nedaleko Salzburka.  Mým…
29.11.2018
Marťas004
(3.64)

Jižní Morava na kole 2017

Cestování
Jižní Morava jako dobrá alternativa pro cyklotrip 2017. Tak dopadlo mé cestování na kole pro letošek. Již každoročně podnikám několika…
07.08.2017
Marťas004
(3.96)

Vrchařská koruna Valašska

Z regionu
VKV - Vrchařská koruna Valašska ...VKV poprvé a určitě ne naposled... Téměř hned po novém roce jsem začal opět plánovat akce na nový rok.…
02.05.2017
Marťas004
(3.95)
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

319 cyklistů (11 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024