reklama

Rychlebské stezky

odpočinek
odpočinek
Foto: Autor

Jako dorostenec a puberťák jsem s kamarády hodně využíval kolo. Jakmile jsme měli po škole hup na kolo a už jsme brázdili nejprve okolí našich domovů, později pak i dále do hor. Jelikož jsem rodák ze severu Moravy, měli jsme to nejblíže do Beskyd a tak jsme sjezdili dosti strastiplné cesty místních hor a kopců. Zkrátka mě kolo bavilo a nutno říci, že jsem měl i něco „naježděno“, kondice nechyběla. Po maturitě ale přišly jiné problémy, stěhování za prací na druhý konec republiky a na kolo se jaksi nedostávalo.

Po dalších letech, kdy jsem si o kole nechal jen zdát jsme s rodinkou měli dovolenou v Jeseníkách. A protože ve mě pořád dřímá cyklistická duše, přemýšlel jsem, jak se zde dostat na kolo. Od známého bikera jsem věděl, že zde kousek jsou Rychlebské hory a v nich se nacházející Rychlebské stezky, které prý stojí zato si je projet. Kouknul jsem na internet, zjistil, že nadšenci kolem těchto stezek dokonce půjčují kola a bylo rozhodnuto – zajedu se tam podívat a konečně po několika letech se projedu na kole. Srdce mi zaplesalo, něco jsem přece sjezdil (i když hooodně dávno), kondičku snad taky nějakou mám, tak proč to nezkusit :-)

Druhý den jsem se dostavil do malebného městečka Černá Voda, kde se půjčují kola a odkud se na stezky vyráží. Sympatický mladík mi doporučil nějaké kolo zn. Merida, které se mi hodně líbilo a vyjel jsem. Že to s mou kondicí nebude to pravé ořechové jsem zjistil už po prvních dvou kilometrech po mírném stoupání po asfaltové cestě. Funěl jsem, cestu jsem bral zleva doprava a nebýt místních obyvatel kolem, tak snad sesednu a dám si hned pauzu. Tak jsem dofuněl až na začátek lesa a tam jsem si dal oddech. Pak znovu na kolo, ale to už mě začala bolet zadnice. Tak jsem inprovizoval a střídal polohy na kole. Že jsem vyjel z oficiální stezky mě ani s mou orientací nepřekvapilo, ale po dvoukilometrové objížďce jsem se dostal zázrakem zpět na stezky a to jsem zřejmě neměl dělat. Prudčí stoupání mě dodělávalo po třech minutách, stále se zhoršující terén mě dostával k šílenství. Když jsem si myslel, že už se po tomto terénu skoro nedá jet zaskočilo mne značení, které ukazovalo stezku prudce doleva, do lesa. To už jsem musel sesednout z kola, protože strom střídal strom a hlavně kamenitý terén bych asi nezvládl. Ne asi, ale určitě. Proto jsem se ohlédl, zda mne nikdo nevidí a potupně jsem kolo vedl vedle sebe a skákal s kolem ze šutru na šutr. Pak následoval krásný výhled na malebnou krajinu a zde jsem chtěl se vším seknout a teleportovat se zpět na start. Opřel jsem kolo, odhodil batoh a lehl si na kámen a meditoval (foto). Přece na tom nejsem tak špatně, pomyslel jsem si. Všichni si to tady chválí a já skoro brečím a skoro si nezajezdím. Sebral jsem zbytek odvahy a řekl si, že ze sedla půjdu jen minimálně.

Postupně jsem skutečně získával odvahu a sjezdy jsem si začal užívat. Asi jsem nejel jako jiní „vyježdění“ bikeři, ale našel jsem svou rychlost vázanou na mé bezpečí. Párkrát jsem ještě sesednul z kola, ale jinak se mi to začalo líbit. Dokonce jsem si začal i všímat okolí a uznale jsem zíral, jak si s těmahle stezkama dali hoši práci a kolik úsilí je to muselo stát.  Po pár hodinách jsem unavený, špinavý, odřený, ale spokojený vrátil kolo v Černé Vodě, poděkoval jsem za parádní zážitek a slíbil si, že se zde ještě vrátím.

* Ještě jednou děkuji za tyto stezky, je to parádní práce, i když asi ne pro začátečníky. Chce to mít tročku naježděno. Viděl jsem pár videí ze sjezdu těchto stezek a jen uznale kývu hlavou. Přece jen má člověk velké rezervy a myslet si, že jsem kdysi jezdil a to mi bude stačit na celý život je dosti naivní představa. Proto až se sem vrátím, už bych si chtěl tento skvost užít více. Proto hrá na kolo a jezdit, jezdit, jezdit...

Fotogalerie

21.03.2011 vložil/a: Baracuda
karma článku: 3.94
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Geovýlety, geobikeři prostě GEOCACHING

Cestování
    Zdravím všechny, kteří jsou hraví, nejsou líní a chtějí si zpestřit své cyklovýlety po Česku nebo jen po svém okolí. Určitě každý z vás…
29.03.2011
Baracuda
(3.31)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Kudrna)

Bikepackingová výzva Rakouskem až domů

Česko, Rakousko
04.07.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
7 800 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

349 cyklistů (9 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024