reklama

Kap Arkona (a její Findling)

pozdrav ode mě
pozdrav ode mě
Foto: Autor

„ ... do Demmin na kruháč - použijeme 3. výjezd, přes řeku Peene, za levotočivou zatáčkou 6. odbočka vpravo a tou ulicí z města ven ..." = malá ukázka mého návodu, podle kterého jsme dojeli na kole ze Stralsundu na německý Nordkap a z něj skoro až domů.
Největší obavy jsem měla z cesty vlakem. Z Liberce jsme odjížděli v neděli 3. 5. 7:02 a ve 14:51 jsme byli ve Stralsundu. Přestupy se nám povedly rychle. V Zittau a Cottbusu stál další vlak hned naproti. Když jsem se v Berlíně zastavila s naloženým kolem a psem u schodů, hned se objevila kouzelná babička Rote Mütze: Tak tady tudy ne! Dovedla nás k výtahu, sjeli jsme o čtyři patra dolů: Tady počkejte, za chvíli přijede váš vlak. Schönes-Wochenende-Ticket jsme koupili v prvním vlaku, ve druhém jsme přikoupili jízdenku pro dvě kola: 48 + 10 = 58 euro celkem.
10denní cesta byla pěkná, počasí víc než dobré, u moře teplo. Na kole jsme ujeli 889 km, 6 dní po sobě to bylo víc než 100 km. Kromě několika rušných úseků na Deutsche Alleenstrasse to byla parádní jízda. Po cyklostezkách, z nichž některé byly opravdové cyklodálnice, jsme jeli většinou sami.
Od nádraží jsme projeli Stralsundem ke dvěma mostům - Ziegelgrabenbrücke a Rügenbrücke a hned jsme byli na ostrově Rügen - Rujána a za chvíli i na Deutsche Alleenstrasse. Naším cílem byla Kap Arkona a její Findling - bludný balvan, 4. největší na Rujáně a zároveň nejsevernější bod ostrova a východního Německa.
Cesta na Arkonu vedla přes Garz, Putbus, Binz, Proru, Sassnitz, NP Jasmund s nejvyšším křídovým útesem Königsstuhl, Spyker, Glowe, po asi 10 km dlouhé Schaabe, kde vpravo bylo moře a vlevo voda Grosser Jasmunder Bodden, dál městem Juliusruh, pak už jen po útesech osadami Goor a Vitt.
Kap Arkona je 45 m vysoký mys, pobyli jsme si nahoře i dole na pobřeží. Je tam co prohlížet. A i kdyby nebylo, mořské vlny by mi stačily. Nejsem geocacher, ale protože k němu trochu blízko mám, tak jsem si na Arkoně i něco odlovila.
Nazpět jsme se vydali stejnou cestou, ve Glowe se zastavili v přístavu, dál pak kolem města Lietzow, pěkně se jelo z kopce až do Bergen auf Rügen. Po pauze s výbornou rybou v přístavu Altefähr jsme se rozloučili s Rujánou, přejeli mosty, projeli se Stralsundem a vydali se kolem nádraží na cestu domů.
Od severu k jihu nás vedla většinou silnice Deutsche Alleenstrasse.
Několik míst, kudy jsme projížděli: Steinhagen, Grimmen, Demmin, Stavenhagen, Nationalpark Müritz, Federow, Lärz, Mirow, Wesenberg, Canow, Rheinsberg, oblast Zechower Heide, Lindow, Herzberg, oblast Beetzer Heide, mezi Kremmen a Börnicke jsme uháněli po Deutsche Tonstrasse, Nauen, Wachow, Brandenburg an der Havel, Golzow, Bad Belzig, Niemegk, Naturpark Fläming. Po projetí městem Lutherstadt Wittenberg s jeho Altstadt jsme byli u Labe a užívali si Elberadweg, ale jen k mostu přes řeku Schwarze Elster za obcí Listerfehrda.
Chtěla jsem jet radši po Schwarze Elster - Radweg. Cesta podél této řeky byla pěkná, neradi jsme ji u obce Prieschka opouštěli. Potřebovali jsme se ale dostat znovu k Labi. Na spojnici mezi řekami však bylo také něco hezkého - Landschaftspark Tiefenau, cesta vodstvem, mezi potoky a rybníky a dál rovně k jihu cesta podél kanálu Flosskanal, spojujícího řeky Elster a Elbe.
Na Elberadweg jsme najeli ve městě Nünchritz. U obce Zadel bylo vidět na protějším břehu Labe Deutsche Alleenstrasse. My přejeli na levý břeh Labe za Míšní u Radebeul do Cossebaude a odsud stále po stejném břehu přes Drážďany, Königstein a Bad Schandau do Děčína. Tentokrát jsme to prostě vzali k babičce přes Kap Arkonu.
Z Děčína jsme vyjeli po stezce Ploučnice a hned tu byly první kopce. Už jsem nechtěla cestovat další den, tak jsem požádala syna, aby nám jel autem naproti. Naše cyklocestování skončilo u Zákup mezi Českou Lípou a Mimoní.
Najít pěkná místa na noc nebylo jednoduché, nakonec to byla opravdu vždy odměna. Nejhůř jsme dopadli poslední noc, kdy jsme skončili v Bad Schandau pod mostem. Jinak jsme mívali kromě našeho stanu k dispozici ještě altán a jednou rozhlednu. Bez altánu to bylo na úžině Schaabe mezi Glowe a Juliusruh, ale tam jsme zase měli nejblíž k moři, ráno bylo celé Ostsee jenom moje a psa a vlevo v dálce byla vidět Kap Arkona s blikajícím majákem.

http://jana-l.rajce.idnes.cz/Kap_Arkona/

 

Fotogalerie

16.05.2015 vložil/a: Quatsch
karma článku: 4.8
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

RUNDREISE 2023: De - BeNeLux - Fr

Cestování
Oblast, kam bychom se mohli jet letos projet, navrhl manžel. Co tam, to už mi neřekl. Plánování jsem nechala na něm, i když vím, jak on…
08.06.2023
Quatsch
(4.23)

RUNDREISE 2022: Brenner - Reschen - Maloja

Cestování
Můj blog za rok 2022:Pro letošní expedici mě napadl Engadin a Maloja. Už nevím proč a který z těch dvou pojmů dříve. Vždy pomýšlím na hory…
16.06.2022
Quatsch
(4.25)

Okružní cesta přes nej-Z-bod

Cestování
Píšu blog. Napíšu to na rovinu: Nic z toho nemám. Jen dobrý pocit, ale to bylo vždy. Dobrý pocit, podělení se o zážitky, mít zde možnost…
26.05.2021
Quatsch
(5.58)
Tip na letošní dovolenou
Labská cyklostezka – Míšeň (CK Victoria)

Labská cyklostezka

Německo
14.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 990 Kč
 (CK Mamut tour)

Lechtalské Alpy

Německo, Rakousko
26.06.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
12 300 Kč
 (CK Cyklotur)

Tyrolsko-bavorské pomezí na kole

Německo, Rakousko
29.06.2024 - 6 dní
cyklistický
Autobusem
13 880 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

321 cyklistů (4 přihlášení)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024