reklama

Zimní procházka aneb pěší cyklistka v zasněženém lese

Ticho, stromy a sníh
Ticho, stromy a sníh
Foto: Autor

Ještě včera to venku vypadalo na příjemné předjaří, ale dnes se mi po prvním ranním pohledu z okna drala na jazyk poněkud jadrnější slova. Zase napadlo to bílé svinstvo! A to jsem dnes chtěla zase po delší době provětrat kolo. Na tohle počasí (vlastně povrch) nemám vhodné cykloobutí na kolo. No nic, vyrazím ven pěšky.
Po lehkém obědě na sebe oblékám funkční prádlo, obouvám pohorky, do rukou hůlky a hurá na kopec. Mojí oblíbenou „zadýchávací" trasou je asi 10tikilometrový okruh přes vrchol kopce Krkavec s převýšením cca 200m. Kousek za domem se napojuji na červenou TZ, jejíž začátek je ovšem v nedělním odpoledni korzem zdejším pejskařů a jejich mazlíčků. Koukám si pod nohy, abych náhodou do něčeho nešlápla. Asi po kilometru hustota psů i jejich páníčků řídne, tady už potkávám jen zamilované páry či rodinky s dětmi, které mají stejný cíl jako já - pokořit Krkavec. „Tati, hele, ta paní má hůlky, ale lyže si zapomněla." Jo, chlapče, až budeš mít jednou bolavá záda, tak poznáš, k čemu jsou při chůzi dobré hůlky. A taky by mi mohly posloužit, kdybych musela odhánět nějakého volně pobíhajícího agresivního psa. Kousek za lesním závodem přichází první zadýchávací dokopeček. Pěkně v tempu, pravidelně dýchat ... ne funět! Skoro nahoře míjím rodinku, tatík táhne děti na sáních, maminka vzadu sbírá, co spadne ze saní. A zrovna má co dělat. Tatík kouká po funícím stvoření a zvrhává saně i s oběma dětičkami. Rychle pryč, u urovnávání téhle situace být nemusím. Cesta se srovnává, už nefuním, ale normálně dýchám. Najednou slyším povědomý zvuk - ano, to píská brzda a tohle je přehazka. Ze zatáčky proti mně vyráží biker celý v černém. Dokonce má i černé brýle. V šeru lesa přesně nechápu proč. V každém pádě si to užívá, prosvištěl okolo mě pěknou rychlostí. Po chvilce potkávám další rodinku a z dálky slyším, že brzy potkám další. Raději měním směr a vydávám se pokořit Malý Krkavec. Cestou na něj ještě nikdo nešel, šlapu si v panenském sněhu. Jsem tu jen já, stromy a sníh. Jo a zajíci. Několikrát křižuji jejich stopy. Sníh mi chroupe pod botama, jediný zvuk, který je slyšet. Nádhera. Cesta se zase začíná zdvihat, tep a dech se mi zrychlují, po zádech mi stéká pot. Vydrž! Za chvíli jsi nahoře. Uf! A jsem tu! A hele, přede mnou tu byl nějaký biker. Koukám na stopu kola v jinak neposkvrněném sněhu. Určitě si to užíval. Trochu mu to i závidím. Ještě chvíli si šlapu cestou necestou v krásném bílém sněhu mezi „pocukrovanými" stromy. Pak scházím na cestu, po které šlo přede mnou už více lidí a jelo několik kol. Po ní docházím na kraj lesa, odtud to mám domů už jen kousek. Mám ráda tyhle zimní vycházky, kdy je člověk sám v tichém zasněženém lese, rozdýchá si plíce a vyčistí hlavu. Svařák po návratu domů chutná dvojnásob. 

Fotogalerie

13.02.2011 vložil/a: Burajda
karma článku: 3.63
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Až rozkvetou lípy

Ze života
Nemám na mysli tento hit mého mládí http://www.youtube.com/watch?v=rrxs2FLqWaw ale období, kdy kvetou stromy, jejichž listy se objevovaly…
24.06.2013
Burajda
(3.31)

Takový normální týden (očima manželky)

Ze života
Je páteční odpoledne. Nakládáme do auta kola a věci na celý víkend. Tak jako mnohokrát předtím odjíždíme strávit cyklovíkend do nějakého…
22.11.2011
Burajda
(8)
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

280 cyklistů (19 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024