reklama

O Vánocích

Už zas to tu je. Zas po roce. Zas jsou tu Vánoce, na které se těšíme po celý rok. Pojednou se všechno zastaví po tom předvánočním shonu.

Je to zvláštní čas. Bylo to cítit už včera ráno. Silnice se pojednou uklidnily. Řidiči byli ohleduplní. Jedeš taky do práce? Tak jeď. Úplná idyla, která pokračuje i dnes. Televizní kanály zas pojednou ovládly pohádky. Najednou nikam nespěcháme a užíváme si dne. Večer zasedneme s přáteli nebo s rodinou. Na našem stole se opět pojednou objeví ryba, byť jinak se tak nestane, jak je rok dlouhý. A pak přijdeme ke stromečku, nebo si alespoň předáme dárky. Zas pojednou budeme dávat.

Je to krásná idyla. Co se ale stane pak? Prospíme se a svět se zas stane takovým, jakým byl před Vánoci. S rodinou a přáteli se rozejdeme. Televizní kanály zase postupně místo pohádek, které zůstanou jen na speciálních kanálech pro nejmenší, vystřídají dílka povětšinou dost pochybné kvality. Silnice se opět promění na to, na co jsme si již po léta zvykli. Řidiči se opět stanou neklidnými. Každý z nás bude spěchat, aby urval co nejvíc pro sebe, zejména toho, co se stále víc stává virtuálním, neb kdo má prachy, ten je i v právu. Naši přátelé a příbuzní nás opět přestanou zajímat a dostaneme se opět do běžného shonu, který vyvrcholí tím předvánočním. Jen jediné z nás v nás zůstane, touha po té idyle, která se objevuje každoročně jeden den v roce, případně bezprostředním okolí tohoto dne.

Jistě, jsou komunity, třeba kolem cyklojízd, kde to takhle úplně nebude, ale já o těch výjimkách protvrzujících pravidlo nepíšu. Píšu o většině. Proč nejsme schopni alespoň základ toho, co se vždy objeví o Vánocích, přenést do našeho každodenního života? Proč se musíme neustále hnát za majetkem, který nás stejně nikdy neuspokojí?

Na závět připojím odkaz na píseň, na níž jsem si vzpomněl při psaní tohohle článku. Snad se pan Plíhal nebude moc zlobit.

http://www.youtube.com/watch?v=hmiTdcX4bLs

Pozn. Já tu píseň na youtube nedal, ani tam nemám účet.

24.12.2013 vložil/a: cyklopalmovka
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

O (cyklistických) helmách

Ostatní
Jest o mne známo, že nejsem žádným zastáncem nošení cyklistických přileb, neboli helem, ba, že jakákoliv zmínka o tom, že jsou potřeba, je…
31.05.2015

Bohnická historka

Ostatní
Bohnice jsou zvláštní částí Prahy. Jsou proslavené po celé Praze a jejím okolí, možná i daleko na Moravě. O jejich věhlas se postarala…
03.05.2015
cyklopalmovka
(0.21)

Smutný příběh

Ostatní
Kdosi založil ohýnek. Jen malý, takový, který zahřeje a všelijak jinak pomůže. Všichni kolem byli nadšeni a shlukli se kolem ohýnku.…
16.03.2014
PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

429 cyklistů (11 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024