reklama

Jake sedlo na MTB zavody?

Ahoj, hledam nejake pekne sedlo na MTB, mam vybrano, ale bojim se, ze je na Ritchey WCS Streem hodne tvrde posezeni navic se bojim napisu WCS (nejspis vysity), aby neskrabal na hyzdich. Cena by mela byt do 2500Kc

[ Zpět ]
Datum: 11.03.2008
Autor: Neregistrovaný uživatel (Vesnice)
  • Re: Jake sedlo na MTB zavody?

         

    Zkus trochu hledat... jaké sedlo, sedlo na MTB apod...

    [ Zpět ]
    Datum: 12.03.2008
    Autor: Neregistrovaný uživatel (xxx)
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Jake sedlo na MTB zavody?

         

    Heleď, je to úplně jedno. Jestli si chceš užít závod, jeho kouzlo a boj sebe se sebou samým a se svou vůlí, tak si ho užiješ na čemkoliv. A sedlo, to v tom nehraje už vůbec žádnou roli...
    (jestli ovšem jezdíš ne prvním či druhém fleku a bojuješ o reprezentační triko, tak se poraď raději se svým trenérem než tady)

    [ Zpět ]
    Datum: 12.03.2008
    Autor: jouda
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Jake sedlo na MTB zavody?

           

      To si asi nejel na sedle, který ti vyloženě nesedlo.

      Konkrétní sedlo mu tu nikdo neporadí, jen už po xx zase napíšu, že každému sedne něco jiného.

      Ale nesouhlasím s tím užitím na čemkoliv. Naopak pokud někdo jeden někde uprostřed nebo na koneci startovního pole, tak potřebuje perfektně sednoucí sedlo ještě více než ten co jede na bednu.
      Důvody jsou dva a to zcela jednoduché. Ten co jede ve středu nebo někde ke konci stráví na trati výrazně delší dobu a současně zabírá menší silou do pedálů (proto jede pomaleji) a tedy na sedle je větší váha.
      Pokud má pak sedlo, které mu nesedí, tak delší maraton si neužije, ale bude to hotové peklo (když sedlo vyloženě nesedne, tak se může trápit už klidně po jedné hodině a pokud pojede delší maraton klidně 7-8 hodin...).

      [ Zpět ]
      Datum: 12.03.2008
      Autor: Mlok
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Jake sedlo na MTB zavody?

             

        To je pěkný „Svěrákovský“ obrat: „… ABY SEDLO SEDLO“
        Kdybych řekl, že jsem sedlal stovky sedel, tak bych jistojistě kecal, takže uberu jeden řád.
        Moje sedla byla široká, úzká, tvrdá, měkká, krátká, dlouhá … nevím, jestli mi nějaké sedlo nebo nesedlo. Vždy jsem se „prďka“ nějak přizpůsobila. Jen jednou jsem musel jet na kole, kde sedlo nebylo a nikdy bych před jízdou neřekl, jaké to bude utrpení a že se mi budou opravdu klepat nejen nohy, až slezu.
        Nějaká sedla byla nepříjemná tím, že spodní pánevní kosti dosedali na tělo sedla nejintenzivněji zrovna v místě, kterým procházejí cévky prokrvující pytlík. Brnící pytlík je silně nepříjemná věc! Jde o milimetrové záležitosti, které se dají korigovat změnou polohy (úhlu a posuvu) sedla, příp. potahem. Projeví se to až po delší době jízdy a nedá se to odhalit v prodejně a protože jsme každý tělesným originálem, tak ani přes doporučení druhého.
        Význam volby sedla roste při putování na kole, ale na MTB závodě, který trvá jen pár hodin (nepředpokládám, že jde o několikadenní etapák s dvanáctihodinovými tahy) a přitom je větší část váhy jezdce přenášena do klik, na velikosti prožitku (u běžného účastníka) na sedle nezáleží.
        Mám plno známých, kteří jsou přesvědčeni, že požitek z jízdy (prožitek ze závodu) je přímo úměrný kvalitě (lépe řečeno velikosti investice) vybavení. Já si to nemyslím, ale nechci o tom nikoho přesvědčovat ani jinému jeho přesvědčení brát…
        Nepředpokládám, že třeba „baronka“ Blanka Battagliová při cestě do Švýcar v hloubi minulého stolení měla nějakou možnost volby vhodného sedla. Jsem si ale téměř jist, že si jízdu nadšeně vychutnala s takovou výbavou, jakou měla!

        [ Zpět ]
        Datum: 12.03.2008
        Autor: jouda
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Jake sedlo na MTB zavody?

               

          Když jsem u těch žen…
          …tak také občas projedu kolo (manželky) se speciál ženským sedlem. Na sedlo si rychle zvyknu, ale k mému překvapení má ve vertikální stavbě takovou větší „jamku“, takže přední úzká část „hrušky“ je oproti „normálním“ (rozuměno mužským) sedlům poněkud zvednutá. Skoro podezřívám výrobce, že má snahu ženám navodit „vícehodnotný“ prožitek z jízdy…

          [ Zpět ]
          Datum: 12.03.2008
          Autor: jouda
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Jake sedlo na MTB zavody?

               

          Spíš to bude tím, že asi patříš mezi ty šťastnější, kterým vyloženě nevadí žádná sedla.

          Já k takové skupině nepatřím a znám x dalších, kteří také ne.

          Sedel jsem vyzkoušel už také hodně, možná tak 15 kousků a z nich na takových 4 bych nevydržel sedět ani hodinu, už po půl hodině to začalo být kritické.
          A s podobnou zkušeností jsem se u některých sedel setkal u kamarádů taky.
          Už jsem zažil i případ, že po dvou hodinách na novém sedle, které dotyčnému vůbec nesedlo se objevila krev a bylo nutné volat odvaz a pak tři týdny léčit. A šlo pouze o nevhodné sedlo a na jiném, které mu vyhovuje bez problémů odsedí klidně těch 10 hodin.

          Na takovém sedle bych neodjel ani zkrácenou trať některých maratónů natož celou trať těch delších. Tím myslím tratě typu Drásal, kde jen hrstka nejlepších, tak kolem třiceti to dá pod 6 hodin čistého času a ti za dorazí v druhé půlce výsledkové listiny to jedou 9-10 hodin čistého času. Při tomhle času když sedlo vyloženě nesedne tak prostě nebudeš ani schopný dojet do cíle, jak budeš mít vážné problémy (a o nějakém užití závodu nemůže být ani řeč).

          Větší váha přenášena do klik určitě není při těhle dlouhých závodech, protože už jsou ježděny po většinu trati v nižším tempu základní vytrvalosti (nikdo a zvlášť ne ti méně trénovaní, kteří jsou rádi že to vůbec ujedou není schopný jet tolik hodin trvale ve vyšší intenzitě).

          No a s tím vybavením ono to tak u většiny opravdu platí. Samozřejmě to nesouvisí přímo s velikostí investice, to že je něco drahé neznamená vůbec, že to bude pro někoho lepší. Zrovna u sedel to velmi často platí přesně naopak, protože drahá sedla jsou většinou lehké závodní šlupky, které samozřejmě také mohou být pohodlné, ale mnohem více u nich platí, že někomu vyloženě sednou a pak paráda a někomu vůbec a pak se nedá na tom jezdit (tím myslím, že na ně bývají vyhraněnější reakce).

          Jinak u mě to s tím vybavením a požitkem zcela platí.

          Na kole jezdím už přes 20 let a většinu toho jsem odjezdil na levných horších kolech (hlavně ze začátku ani nic jiného nebylo).

          Jezdit mě bavilo vždycky a až na pár vyjímečných roků jsem každý rok měl pravidelně 3tis. km a dělal k tomu i další sporty.

          Teď v posledních dvou letech, kdy jezdím na slušném fullu a vybavení kola je na výrazně lepší úrovni než jsem měl kdysi, tak mě to baví mnohem více a třeba loni jsem i přes nejmenší celoroční průměr (protože to bylo více v terénech a místy těžších než dříve a dříve i poměrně dost asfaltu, teď skoro žádný) jsem najel 5tis. km. Což tedy znamená cca 2,5x více hodin než dříve.
          A baví mě to čím dál více.

          Kdybych měl nějakého velmi levného bika, tak jezdit budu taky, bavit by mě to také bavilo, ale ne tolik.

          Chápu, že jsou i tací, kteřím je téměř nebo úplně jedno na čem jezdí.

          Ale je pár věcí, které musí být aspoň trochu vhodné a to právě sedlo, pak řídítka a gripy (tam může být podobný problém, když třeba vyloženě nesedne úhel vlaštovek nebo gripy a někoho po 30 minutách začnou brnět ruce nebo má jiný problém a tím jízda končí) a přibližně vhodný posez (opět může způsobit vážnější problémy se kterými se nedá jezdit).

          Samozřejmě jsou tací jedinci, kteří buď mají perfektní zdravotní stav nebo přizpůsobivější tělo a na ty problémy typu brnění rukou netrpí a třeba sedlo jim aspoň nějak sedne skoro každé.
          To jsou ale jen ti šťastnější a ti si vůbec nedokážou představit, jaký někdo jiný může mít závažný problém při použití nečeho nevhodného na těch kritických místech jako sedlo, řídítka, nastavení posezu.

          [ Zpět ]
          Datum: 13.03.2008
          Autor: Mlok
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: partnerku na kolo

Hledám: partnerku na kolo
včera
vysoký, štíhlý, aktivně sportující, mladšího vzhledu hledá sportovně založenou ženu na sdílení společných zájmů,…

Hledám: Kamarádku

16.04.2024
Samotnému se jezdí špatně,hledá se holka na kolo,na věku nesejde.

Hledám: Další parťáky do skupiny - cykloturistika

16.04.2024
Ahoj, hledají se další cyklisté do party z Pardubic a okolí … Věk cca 50 - 60r. … Na pohodu :-)…. WhatsApp 737 184…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

473 cyklistů (9 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024