reklama

Je Favorit nejlepší kolo?

Je Favorit nejlepší kolo? Poraďte.

Nemůžu se zbavit dojmu, že se svět zbláznil. Před převratem existovalo jedno slušné kolo: Favorit za 1.550,- Kč. Teď v katalozích i na těchto stránkách najdeš tisíce rozličných kol. Které je to správné? V létech 1971 až 1981 jsem kola opravoval půlce města. Všichni se ke mně chodili radit. Z dnešní nabídky jsem úplně dezorientován.
40 let jezdím na Favoritu. Dříve Balkán, Bulharsko, Rumunsko, Makedonie, Kosovo, chorvatské pobřeží, Maďarsko, Slovensko atd. atd. Celá devadesátá léta nebyl čas. V posledních letech Indie, Fuerteventura, Lanzarote, Laos, Kambodža, Dánsko, Norsko.
Z Favorita zbyl jen rám, řídítka z Esky a brzdy. Ostatní jsem doplnil v posledních letech. Levné, ale moderní a funkční komponenty. 3.500 km po hororových cestách v Kambodži bez jediné závady. Mimoto si kdekoli a cokoli na Favoritu sám opravím. Je absolutně jednoduchý. Tisíckrát jsem jej rozebral do šroubečku a opět sestavil. Kdyby něco prasklo, svaří mi to i v Kambodži nebo v Africe.
Nemíním popírat technologickou revoluci v kolech, vědu, výzkum, radost z dokonalé věci a dokonalé techniky. ALE: Mám panickou hrůzu z duralových rámů, odpružených vidlic, speciálních aretovacích řadicích systémů. Při drobné závadě v srdci Asie nebo Afriky moje cesta končí. O hrůze z poškození drahého kola v letadle, zbytečného balení do krabic a pouzder a o hrůze ze zlodějů nemluvě. Nebo je snad drahé kolo prostředek k balení ženských? V diskusích totiž často probírají „které kolo je IN“. Zdá se mi, že nepotřebuju kolo „IN“, ale kolo, které projede Asii.
Můj „MTB“, na kterém jsem projel kousek Indie, můžete vidět tady: http://www.jerrikmtb.ckmraz.cz/
Můj vylepšený Favorit, který mne doprovázel všude jinde, uvidíte tady: http://www.jerikbike.ckmraz.cz/
Nemám dojem, že bych o kolech (v minulém století) a cykloturistice nic nevěděl. Z katalogů a odborných diskusí třeba na těchto stránkách ale mám dojem, že jsem úplný analfabet.

Může mi někdo odpovědět na následující otázky?

a) Na co jsou dnešní trekingová, případně Crossová kola? V čem jsou lepší než můj upravený Favorit? (Pro mne to není otázka peněz, ale zvyku.) Existuje nějaký důvod, proč bych si měl kupovat nové kolo?
b) Kdybych se rozhodl pro nové kolo: Jakou značku? Jaké komponenty? (Nechci horské kolo) Příjemné by byly www odkazy přímo na katalog výrobce nebo prodejce, nebo na jiné články.

Zkusím napovědět: Jezdím sám a tak mohu sobě a hlavně mému Favoritu na špatných cestách vyhovět. Do terénu chodím pěšky. Kolo mám jen na silnice, i když taková indická nebo kambodžská silnice ... Teď se chystám s partou do Maroka na kamenité cesty a mám nejasný pocit, že nové trekingové kolo (lepší) střední cenové kategorie bude přeci jen odolnější proti zlomení zadní osičky a podobně a že na kamenité cesty budou odolnější gumy tak 34 až 40 / 622 a ty se mi asi nevejdou do favoriťáckých brzd a vidlic. Zatím jsem jezdil gumy 30 až 32.

[ Zpět ]
Datum: 18.04.2007
Autor: Neregistrovaný uživatel (Jerrik)
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    Někdo tě zviklal, žes začal o svým starým kole pochybovat? Tomu se divím, protože podle tvýho líčení nejsi žádnej mladík. Pokud jsi s ním spokojenej a vyhovuje ti, nevidím důvod k výměně. Tomšíček na něm dojel z Kapskýho Města až domů a sedlá ho pořád.

    [ Zpět ]
    Datum: 18.04.2007
    Autor: abernathy
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Máš pravdu. Knihy od Tomšíčka jsem četl a taky se s ním setkal. Proti zviklání jsem dost odolnej, ale přesto: viz můj příspěvek níže "A taky mne nahlodávají majitelé prodejen kol, moji cyklokamarádi z mládí ..."

      [ Zpět ]
      Datum: 19.04.2007
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Jerrik)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    Favorit klidně může být nejlepší kolo, záleží na tom, co hledáš. Výhody Favoritu jsou celkem jasné. Materiál a absolutní jednoduchost. Nevýhody zrovna tak. Vše ostatní :o)) Ale pro ty účely na které ho používáš asi lepší alternativu nenajdeš. Leda snad nějaký custom-build, co by vyšel na cenu osobního auta :o)

    [ Zpět ]
    Datum: 18.04.2007
    Autor: Neregistrovaný uživatel (MatyxCZ)
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    To tvoje indicky MTB je krasny, a ten Favorit, to je takova univerzalni klasika, sam jsem na podobnym najel hodne... (Na seriovych Favoritech jsme treba 's klukama' jeli tritydenni Sumavu, na tezko s baglama, vcetne lesnich cest kratce po stahovani dreva atd...) .. a podobne akce.

    Sdilim nazor, ze na cesty do sveta mene prosakleho cykloobchody evropskeho razeni je v jednoduchosti sila.

    Crossove kolo ti oproti tvemu upravenemu Favoritu myslim nenabidne nic moc navic, u nejakeho lepsiho modelu mozna nejakou tu usporu vahy, vetsi pohodli pri razeni (ta indexace ma cosi do sebe)... vic me ted nenapada. To vsechno samozrejme za vyssi cenu komponentu, v urcitych ohledech mensi spolehlivost a zivotnost - coz tak nevadi pri jezdeni po vlastech ceskych, jinde uz ano.

    MTB ja osobne poridil hlavne proto, abych si vic uzil vylety v tezsim terenu. Ne, ze bych zacal jezdit vyrazne drsnejsi trasy (i s trekem, i kdysi s tim favoritem jsem jezdil prakticky vsude, dokud se dalo jet, nikdy jsem vyber trasy neridil podle kola, ale podle toho, kam chci jet) - ale muzu jet rychleji, rekl bych ze i bezpecneji - muzu se spolehnout na robustnejsi stavbu kola - takze vymlete koryto s kameny neni jen ciste utrpeni, kdy si rikam, aby to uz skoncilo... / jezdeni na horakovi me takhle vic bavi. A mene casto kolu ublizim (osma, cvakla duse a takove veci).
    Co se tyce robustnosti, v tom je nejlepsi moje stara dobra Ukrajina, o tu se proste nebojim vubec a nikde, proste nemusim - ale faktem je, ze s ni dojedu SKORO vsude - treba na Lysou horu uz bych musel tlacit, na horaku jsem ji vyjel... :) Dobre zprevodovana Ukrajina by byla idealni. Pro krajiny bez hor, jen normalne zvlnene, to podle me JE idealni expedicni kolo - na cestovani. Ale uz ne idealni kolo pro dvouhodinovou projizdku, kdy si chci naplno zajezdit a z kola neslezt nikde... na Ukrajine sice prejedu potok, ale nevyhrabu se z nej, pokud na druhe strane ceka petimetrovy vyjezd ven z jeho koryta.

    Uz koncim... :) Jen to uzavru - z tveho prispevku soudim, ze jsi cestovatel, a na kole chces jezdit pro to cestovani, ne vylozene jen pro jezdeni samotne - (rika se tomu jezdtit sportovne? ;)). Ze te nerozhazi, kdyz neco nevyjedes, protoze ten kousek muzes prece jit pesky.
    Z toho pohledu si myslim, ze tvuj upraveny Favorit pro tebe je to nejlepsi kolo. :)) Aneb ''Neopoustej stare zname pro noveeeee.... "
    Tim nerikam, ze by sis nemel porizovat jine kolo... ale pokud nemas sam silny pocit, ze bys potreboval jine, tak ho asi nepotrebujes. Zadne netusene zazraky na tebe v modernich typech kol myslim necekaji.

    [ Zpět ]
    Datum: 18.04.2007
    Autor: Andrej
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Internet je ideálním nástrojem na kontaktování lidí podobných zájmů jak to nešlo nikdy v minulosti.
      Díky za krásná slova, která mi jdou z duše. Jen jsem potřeboval najít další SPŘÍZNĚNÉ duše. Jsem odpůrcem agresivní reklamy a tvrdím, že jsem proti ní odolnej. Jak je z mého článku zřejmé, i mne nahlodává. A taky mne nahlodávají majitelé prodejen kol, moji cyklokamarádi z mládí, kteří už víc než kamarádi, potřebují především PRODAT. Výjimečně upřímný byl jeden můj kamarád, známý závodník a odborník nad jiné povolaný. Krátce po převratu, kdy už na prodeji kol vyhládlé veřejnosti vydělal mnoho miliónů, mi odpověděl na moji námitku: „Horské kolo je jak tank, je to jenom hodně drahé a nablýskané kolo Ukrajina, co si o tom myslíš a proč to prodáváš?“ Odpověděl lakonicky: „Když to ti blbci kupujou!“

      Rozhodně tím nechci nikoho urazit. Naprosto uznávám technologickou revoluci v kolech, vědu, výzkum, radost z dokonalé věci a dokonalé techniky a zálibu ježdění fajnšmekrů ve velmi náročném terénu, nebo svezení na dokonalém silničním kole. I to bych dokázal vychutnat. Jenže jezdit jen tak pro radost v terénu i na silnici mne bavilo spíš od 10 do 25 let. Dnes je pro mne kolo posunovadlem po cestách Kambodže, Indie a chtěl bych zkusit Afriku. Necítím se zahanben, když v písku, blátě, kamení nebo prudkém kopci slezu a jdu pěšky. Občas kolo třeba hodím na korbu stopnutého indického náklaďáku. To by s kolem za 20 až 50.000,-Kč nebylo to pravé vořechové. O pár deka nižší váha rámu nebo indexované řazení mne nechávají zcela v klidu.
      Problém je, že si milióny lidí ovlivněni agresivní reklamou, pod mylným dojmem, že to novější musí být lepší, kupují horáky a pak s nimi jezdí skoro výhradně po silnici a ve městě. Pak zjistí, že to kolo je těžké, hodí ho na půdu a jezdí dál autem.

      [ Zpět ]
      Datum: 19.04.2007
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Jerrik)
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Krása, podobné příspěvky se čtou opravdu nádherně. Jen kdyby nás bylo víc a svět by se možná změnil k lepšímu. I tak mám o dost lepší náladu po přečtení pár příspěvků z tého diskuse.

        [ Zpět ]
        Datum: 12.02.2011
        Autor: Kubajs
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    Jo a poslys, reknes par slov o tom indickym kole? Prosiiiim :). Zda se, ze na tech strankach jsou jen obrazky, vic povidani jsem nejak nezahlidl. Byl to 'singlespeed', nebo to snad melo nejake razeni (v naboji?) .... jinak vypada prakticky stejne jako kazdy evropsky kolo klasickeho typu, ono na tom asi neni moc co odlisnyho vymyslet... :)

    [ Zpět ]
    Datum: 18.04.2007
    Autor: Andrej
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Ještě důkladně prohlédni ty obrázky. Dost napoví. Byl to singelspeed, klasické těžké kolo, na jakém jezdí miliony Indů. Na stánky jsem dal kvůli tématu výhradně pár obrázků kol bez textu. Fotek mám tisíce, hlavně hezký Indky, Kambodžanky, Thajky ... Ale to je jiná kapitola. Zkouším napsat knížečku. Tady na ukázku pár slov o kole: „Objevuje se další problém. Na kole se používají cyklobrašny. Nemohu vézt krosnu nebo bágl, který se nosí na zádech. Ale já na kole pojedu jen část cesty a zbytek budu jezdit jako backpacker – baťůžkář vlakem a autobusem. Při takovém cestování jsou zase nepoužitelné cyklobrašny, které se nadají připevnit na záda. Vycházím z předpokladu, že Ind je schopen na nosiči kola přepravit snad i živého slona a tak budou v Indii určitě k mání i nosiče nadměrných velikostí. Můj předpoklad se ukazuje být správný. Na nové kolo mi montují veliký nosič. Na něj pak snadno připevním můj batoh. Sedám na nové kolo a vzápětí se skoro kácím. Kolo je strašně vratké. A to jsem ještě na nosič nepřipevnil těžký batoh. Ono to indické kolo má úplně jinou, nezvyklou stavbu rámu. Ind na kole nesedí nakloněn dopředu a opřen o řidítka. Ind sedí vzpřímený jako svíčka. Připadám si jako cirkusák jezdící na kole po laně. Brzy se to ale poddá a od Inda mne nikdo nerozezná. Můžu vyrazit na nejromantičtější a nejdobrodružnější cestu mého života.“

      [ Zpět ]
      Datum: 19.04.2007
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Jerrik)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Zkus extrawheel, to by mohla být dobrá volba.
        http://www.extrawheel.com/
        Jinak k Ortlieb brašnám se dají dokoupit "batohové popruhy", pak se to k tomu jenom připevní (asi nacvakne) a brašnu neseš na zádech jako batoh.

        [ Zpět ]
        Datum: 12.02.2011
        Autor: Kubajs
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    Proc menit? Proc menit, kdyz opravdu slouzi?
    Ja sam mam obcas strach z tech novinek (ze stejnych duvodu, jako ty). Kolo na cykloturistiku jsem delal co nejjednodussi a nejopravitelnejsi, ale stejne to neni ono. Alespon ten Al ram chci dat co nejdrive pryc.
    Na nejake delsi akce nepotrebujes novinky, ale overene a lehce opravitelne veci.
    Pritelkyne ma cestaka z nejakeho stareho oceloveho kola. Bez odpruzene vidlice, na Acere. Jen rafky a draty jsem dal lepsi. A sama rika, ze se ji na tom jezdi lepe, nez na kole, ktere ma do terenu (cca 20tis). A za posledni dva roky ma na tom ocelaku najezdeno minimalne 2x tolik co na tom krasnem, modernim, lehkem horskem kole.
    Vcera jsem potkal nejakeho dalkare (kdyz jsem jel do prace). Taky mel nejake starsi kolo. Oprejskane, jednoduche...
    Jen si nech favoritku pod prdeli:-)

    [ Zpět ]
    Datum: 18.04.2007
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    Nechci být za brsnila, ale chtělo by to krapet rozlišovat... Proti rámu Favorit ani slůvko, ale já když si připomenu svého Favorita z roku 1977, tak vidím především příšerně těžký a prohnutý převodník (už z výroby), zoufalost zvanou klínky (tehdy jsem neměl možnost si vyrobit pořádné), srandabrzdy Centric, měkké konusy v kolech atd... Jak jsem z textu pochopil a předpokládám, tyhle kritické součásti jsou už vyměněné za spolehlivější. Takže se vlastně ani tak moc nejedná o kolo Favorit, jako o kolo s rámem Favorit.
    Sám taky takové přestavěné kolo mám, i když v současnosti jezdím převážně na novém odpruženém kole s různými vymoženostmi. Jak už psal někdo přede mnou, když jezdím okolo domku, je to ideální a pohodlné. Kdybych se ale odvážil na delší cestu, určitě bych se přiklonil k osvědčenému a praktickému (jednoduchému, opravitelnému).
    Co se cest týká - můj obdiv a tak trochu i závist :-)

    [ Zpět ]
    Datum: 19.04.2007
    Autor: Neregistrovaný uživatel (ronda)
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Ten můj Favorit je z února roku 1986. Stál jsem ve 20to stupňových mrazech ve frontě několik dnů po sobě od 4,30 ráno do 8,00 kdy nám řekli: „Kola nepřišla“. Pak jsem koupil dva úplně stejné Favority - do foroty. Ale můj první Favorit jsem koupil za 960,- Kčs už v roce 1964.
      Jo, prohnutý převodník, zoufalost zvaná klínky ... To znám. To jsem ale už nahradil moderními komponenty. Mrkni na fotky mého kola na: http://www.jerikbike.ckmraz.cz/
      Ovšem brzdy Centric tam mám dodnes. Jednak to bylo to málo z komponentů, co nebylo úplně špatné, ale hlavně brzdy „V“ na ten rám nelze namontovat - nemá to patky.
      Co se cest týká - tvůj obdiv a tak trochu i závist? Zkouším napsat knížečku. Jedna z kapitol se jmenuje: „Slovo k padesátníkům aneb Jak se vydat na cesty v padesáti. (Návod pro váhavé padesátníky, aby se vydali na cesty. Chtěl bych vám, přátelé, ukázat, jak je to snadné.)
      Ukázka z textu:
      My, dnešní padesátníci jsme prožili mládí a nejlepší léta v době radostného budování socialismu a méně radostné normalizace. Než ses otočil mládí bylo pryč. Budovali jsme tankodromy, zatímco naši šťastnější sousedi za naší západní hranicí budovali sexodromy. Máš padesátku na krku? Nebo ještě víc? Nevadí. Nic není ztraceno. Je lepší začít pozdě než nikdy. A v padesáti jsi ještě pořád mladík. Nevěříš? Zahoď úzkoprsost a vstřícnou předposranost a pusť se do toho.“ No a dál radím jak na to ...

      [ Zpět ]
      Datum: 19.04.2007
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Jerrik)
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Přeju hodně úspěchů v psaní. Až to bude rád bych si to koupil.

        [ Zpět ]
        Datum: 19.04.2007
        Autor: Zden42
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Já taky, i když k padesátce mám ještě relativně daleko.

        [ Zpět ]
        Datum: 12.02.2011
        Autor: Kubajs
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          Docela mi to trvalo, než jsem právě přišel na to, že tohle téma je 3 roky staré, ale to vůbec nevadí :).

          [ Zpět ]
          Datum: 12.02.2011
          Autor: Kubajs
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    To bys moh ocenit kola od mych oblibencu.
    http://www.rivbike.com/
    Pekne rucne do mufen spajeny nesmrtelny ocelovy ram s dostatkem mista na blatniky a sirsi gumy (38mm) s dobrymi brzdami, ergonomickymi vlastovkami riditky s triatlonovym razenim prepinatelnym do treciho rezimu a nosici. Pekne nalakovane zvlast v mufnach a samozrejme s Brooks B 17 sedlem.
    Bohuzel mimo me soucasne financni moznosti.
    Kdo vladnete anglictinou sjedte ten webik celej, je plnej zdravyho pohledu na kolo.

    [ Zpět ]
    Datum: 19.04.2007
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      muj sen je zde http://www.rivbike.com/bikes/mixte

      [ Zpět ]
      Datum: 19.04.2007
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Jo a jeste detailik kterej stoji za zminku, delaji to s nizkym naslapem, tj. slapani je o neco niz nez je zvykem a tedy na krizovatce clovek v pohode doslapne na zem a nebaleti spickou prstu.

        [ Zpět ]
        Datum: 19.04.2007
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          Patří ti dík. Myslím, že se tvými typy budu zabývat. Angličtina mi nevadí, ale mateřština je mateřština. Pokud ovšem něco koupím, budu ty typy důkladně studovat. Tahle mnou rozpoutaná diskuse mi zatím trochu dává za pravdu, že pro mé potřeby platí - jak zde kdosi napsal: „Z toho pohledu si myslim, ze tvuj upraveny Favorit pro tebe je to nejlepsi kolo. :)) Aneb ''Neopoustej stare zname pro noveeeee.... "

          [ Zpět ]
          Datum: 19.04.2007
          Autor: Neregistrovaný uživatel (Jerrik)
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    Na svyho Favorita nedam dopustit ale:
    - nebrzdil
    - byl mi malej
    A nechal jsem si ho tenkrat modne zkratit na silnicni brus a taky na poradne brzdy (silnicni jednostranne sachsy ale s kratkymi raminky), pak uz byl OK. Jenze tim padem se do nej uz dnes (pote co kolo chci plne vybavene cestovni tj. s opravdovymi blatniky a svetly a nosici) nevejdou blatniky a sirsi gumy.
    Dneska bych to resil napajenim navarek na vecka a do geometrie nesahal.

    [ Zpět ]
    Datum: 19.04.2007
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Přesně to napájení návařek na véčka je dobrej nápad. Taky mne to už napadlo, ale mám strach aby se ty vidlice nějak nevyhřály a taky mne mrzí, že zničím původní kvalitní byť dnes sluncem vyšisovaný lak. A další možná neřešitelný problém - gumy tak 34 až 40 / 622 se mi asi nevejdou do favoriťáckých vidlic.

      [ Zpět ]
      Datum: 19.04.2007
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Jerrik)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Dal jsem si návařky na véčka v předu i vzadu a pojistil podkovou proti roztahování + nový lak.Dnes na něm jezdí dcera a je spokojená.

        [ Zpět ]
        Datum: 19.04.2007
        Autor: Neregistrovaný uživatel (Jarek-SK)
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          ...a má tam pláště 35x622.

          [ Zpět ]
          Datum: 19.04.2007
          Autor: Neregistrovaný uživatel (Jarek-SK)
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            Cenná informace. Dík.

            [ Zpět ]
            Datum: 19.04.2007
            Autor: Neregistrovaný uživatel (Jerrik)
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Udelal jsem to takhle na ruske skladacce, ktera ma dnes nejake cantilevery ze supliku.

        [ Zpět ]
        Datum: 25.04.2007
        Autor: Neregistrovaný uživatel (lada lehokolo co se neprihlasil)
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    Na Favoritu jezdím dodnes. Postavil jsem si ho kousek po kousku, rám mám jeden z těch lepších co se tehdy dělaly, komponenty nové (ale řazení pořád klasicky na rámu) a tudíž spolehlivé a k tomu dvojstěnné ráfky. Využívám ho jako dopravní prostředek denní potřeby i na dlouhé výlety kdy 90% vzdálenosti urazím po okreskách a k tomuto účelu je Favorit na pneumatikách 28-32/622 nepřekonatelný. Je to pro svoji jednoduchost naprosto spolehlivý stroj na kterém se nemá co rozbít a ocelový rám (rok výroby 1977) je věčný, což se nedá říct o těch krásných lehkých hliníkových slitinách.
    Dnes nám výrobci nutí kola až přetechnizovaná. Větší rozsah převodů je příjemná věc, bohužel na úkor životnosti řetězu. Odpružená vidlice zlepší komfort jízdy ale je to další věc která je možným zdrojem problémů. Přitom bez ní se nabízejí jenom ty nejlevnější modely a když jsem se v obchodě zmínil že bych ji tam nechtěl tak na mne koukali divně. O tom že všechna nabízená kola jsou u nás v podstatě stejná nemluvě. Něco jako je http://www.cannondale.com/bikes/07/cusa... tu prostě neexistuje.

    [ Zpět ]
    Datum: 19.04.2007
    Autor: Aviatik
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Pokud máš naprosto nestandardní požadavky na kolo (obecně na jakékoliv zboží), odlišné od převážné části populace, tak máš trochu problém sehnat přesně to, co chceš. Je to logické. Málokterý výrobce vyrábí nestandardní malosériovky s rizikem že neprodá a zboží mu zůstane na skladě. Dnes prostě lidé přišli na to, že větší rozsah převodů je užitečný, že na devítikolečku vyjedou i to, co dřív na trojkolečku nezvládli. I ta odpružená vidle je k lecčemus dobrá. Zkoušel jsi jet někdy 100 km v terénu na pevné vidli a potom na dobré odpružené?

      Výrobci nám určitě nutí spoustu zboží, které třeba ani nepotřebujeme, ale je přece na nás, jestli tomu podlehneme nebo ne. V segmentu jízdních kol máš takový výběr, že se nemusíš nechat dotlačit ke koupi něčeho co nechceš. Pokud ti stačí levné kolo s pevnou vidlicí, je jich na trhu dostatek. Pokud chceš drahé kolo, přesto s pevnou vidlicí - taky se dá sehnat. A pokud máš nějaké opravdu spešl požadavky, můžeš si kolo poskládat. Rámů je na trhu víc než dostatek, sad taky, i to trojkolečko se dá sehnat. A pevná vidle - no problem. Můžeš mít naprosto obyčejnou nebo třeba takovouto
      http://pcshop.pells.cz/shop/default.asp?cls...
      Takže obchody opravdu většinou prodávají to, po čem je největší poptávka, ale není pravda, že bychom si nemohli koupit kolo dle vlastních požadavků...

      [ Zpět ]
      Datum: 19.04.2007
      Autor: ckp13
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Posuzuješ mne podle sebe - mne prostě nikdy nenapadlo jet těch 100km v terénu. Pro mne je důležitější cíl než cesta a proto jedu po asfaltu. Tudíž mám i jiné požadavky na kolo.
        Jinak například třetí talíř by nebyl špatný, nejlehčí převod mám 38:28 a jak stoupání překročí takových 8% tak už svoji optimální kadenci neudýchám... Přesto jsem se s tímhle strojem zakousnul do alpských sedel, přískoky jsem se do nich vyškrábal a ve sjezdu mi potom majitelé crossových a horských kol záviděli.
        O tom výběru bych si dovolil pochybovat - přesněji o výběru v prodejnách. V crossových kolech o která jsem se zajímal například kombinace kvalitních komponentů (minimálně Alivio) s pevnou vidlicí prakticky neexistovala, jedině si to někde nechat na zakázku (a za příplatek) takhle smontovat.

        [ Zpět ]
        Datum: 19.04.2007
        Autor: Aviatik
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          Myslel jsem, že jezdíš i terén - když jsi řešil vidlici. Je pravda, že na silnice žádnou odpruženou vidli nepotřebuješ, případně si můžeš koupit dobrou karbonovou. A k tomu výběru kol - opravdu je možné, že si v obchodě nevybereš. Jak píšeš, slušně osazené kolo má vždy odpruženou vidli - ale má to jednoduché řešení. Prostě si koupíš (necháš vyměnit při nákupu) vidli pevnou a je to. V tomto případě tě to určitě dráž nevyjde.
          Stále si myslím, že výběr na trhu je obrovský a dá se koupit či poskládat cokoliv.

          [ Zpět ]
          Datum: 19.04.2007
          Autor: ckp13
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            Vždyť jsem psal že 90% jezdím po asfaltu. Mne šlo o to že mi výrobci kol - kromě vyloženého šuntu - nutí odpruženou vidlici, mnohdy ve stylu "aby se neřeklo" s bůhvíjakými elastomery co se po nějakých dvou letech unaví. Než takovou odpruženou vidlici to raději pevnou.
            Ale chápu výrobce že čím méně modelů kol vyrábějí, tím méně mají starostí.
            A stejně si pořídím ležáka ... :-)

            [ Zpět ]
            Datum: 20.04.2007
            Autor: Aviatik
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              To je slovo do pranice, já jsem z Favorita přesedlal taky rovnou na ležáka! (ale oba Favority taky občas provětrám)

              [ Zpět ]
              Datum: 20.04.2007
              Autor: Neregistrovaný uživatel (HonzaK)
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              ... třeba Staropramen - světlý ležák ... :o)

              [ Zpět ]
              Datum: 20.04.2007
              Autor: ckp13
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                Budvar

                [ Zpět ]
                Datum: 20.04.2007
                Autor: Neregistrovaný uživatel (HonzaK)
                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          Výběr určitě je. VR má pravdu, že v prodejnách asi ne, ale to se nedá prodejcům vyčítat. Nemohou mít na skladě speciality, které se prodají jen jednou za čas. Fajnšmekr si dnes (speciální prodejna, katalog) určitě přijde na své a vybere si. Pro průměrného spotřebitele (ve všech oborech) je ale zhoubný právě ten neomezený výběr. Muka výběru, toť téma dneška. V jiném příspěvku jsem napsal: „... milióny lidí ovlivněni agresivní reklamou, pod mylným dojmem, že to novější musí být lepší, kupují horáky a pak s nimi jezdí skoro výhradně po silnici a ve městě. Pak zjistí, že to kolo je těžké, hodí ho na půdu a jezdí dál autem.“ Jak si chudák laik má vybrat? Prodavači jsou ti poslední, kteří by poradili. Ti potřebují hlavně prodat to, co mají na skladě. Proto jsem založil tuhle diskusi.

          [ Zpět ]
          Datum: 19.04.2007
          Autor: Neregistrovaný uživatel (Jerrik)
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    V Tvém případě bych nevyměňoval staré známé za nové a zůstal u favorita. Proč ho měnit, když jsi s ním projel kus světa a všude Tě dovezl?

    [ Zpět ]
    Datum: 19.04.2007
    Autor: Airline
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    Pokud vyhovuje neměnit toje můj názor. Ale jenom k novým kolům. Je to stejné jako u aut. Do méně vyspělých krajin se daleko lépe pojede s odolným jednoduchým autem než se supermoderní výstavní skříni techniky odněkud se západního světa. Pokud bych to hrotil už moc vykašlal bych se i na přehazovačku a jel na singlspeedu s rozumným převodem. Co se nevyjede se jednoduše vyjde a je o další potencionální problém méně. Pro mě by bylo tohle expediční kolo k ničemu. Rám by se podemnou prohýbal, kolo by bylo líné a brzdy jsou naprosto nevhodné. Ale já jezdím něco úplně jiného v úplně jiné zemi. Jde opriority. Takže pokud vyhovuje, tak neměnit. Jen bych doporučil hodit přehazovačku s indexem (většinou jde indexované řazení i vypnout) a přivařit navářky na véčka, protože tyhle brzdy jsou o život. Šťastnou cestu.

    [ Zpět ]
    Datum: 19.04.2007
    Autor: nooski
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Dík za názor. Souhlasím. Zaujala mne tvá informace: "většinou jde indexované řazení i vypnout". Budu o tom uvažovat. Přehazovačka mi celkem nedělá problémy a i ve vzdálených zemích, pokud je silnice slušná, do toho chci občas šlápnout.

      [ Zpět ]
      Datum: 19.04.2007
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Jerrik)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        No na svém zimáku mám myslím shimano rsx 7-mi rychlostní a lze přepínat mezi indexovaným sis řazením a neinedexovaným. Myslím že po různých kamenných obchodech to půjde sehnat a ani cena nebude nijak závratná.

        [ Zpět ]
        Datum: 19.04.2007
        Autor: nooski
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    Máš toho naježděno hodně a kolo tě nezklamalo ani v rozvojových zemích :-) Ale je to stejné jako Hanzelka se Zikmundem. Taky projeli skoro celý svět na dnes předpotopním Tatraplánu. A určitě by to šlo znovu. Ale dnes to je už o pohodlí a lepších jízdních vlastnostech.Proč je odmítat? Je v tom trochu nostalgie. Ten Favorit ti bude sloužit až do smrti. Ale na novém kole se bude jezdit pohodlněji. Aspoň si to myslím :-)

    [ Zpět ]
    Datum: 19.04.2007
    Autor: Zden42
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Nedá mi, abych tě neopravil: H+Z nejeli předpotopním Tatraplánem (plochý čtyřválec, objem kolem 1500 ccm), ale Tatrou 87 (osmiválec do V, 3 a půl litru obsah). Tatraplan byl navíc mladší než "87".

      [ Zpět ]
      Datum: 19.04.2007
      Autor: AV
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Díky. Já to nevím přesně, v autech se tolik nevyznám. Předpotopní rozhodně nebyla urážka. Těch vozů si vážím. Už jenom proto co všechno zvládly.

        [ Zpět ]
        Datum: 19.04.2007
        Autor: Zden42
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          H+Z mám rád a ještě jim hodně dlužím. Chci si přečíst vše co napsali. Ale ten čas ...
          Jejich auta jsem viděl v muzeu Tatrovky v Kopřivnici - doporučuju! V autech se moc nevyznám ale byl tam vystavený jejich první vůz, kterému jsem taky říkal Tatraplán a potom z pozdějších let už větší skříňová Tatra. Čísla a typy si nepamatuju. Možná máte pravdu oba (?)

          [ Zpět ]
          Datum: 19.04.2007
          Autor: Neregistrovaný uživatel (Jerrik)
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Absolutně souhlasím. V roce 1997 jsem kupoval novou Octavii a z nedůvěry k moderním nespolehlivým vymoženostem jsem žádal mechanicky stahovaná okna místo elektricky ovládaných. Smáli se mi a řekli, že se to s mechanickými vůbec nevyrábí. Dnes je tomu autu 10 let, okna fungují dokonale a nemohu si vynachválit.
      Ale pro mé potřeby, jak se tady mnozí shodují, se zdá být ten můj Favorit opravdu praktický.
      S tím pohodlím máš taky pravdu. Doma se mi také pohodlí neprotiví. Ale na cestách je jenom brzdou. Kdysi jsem si ve slabé chvíli zapsal: „Jaké štěstí, jakou krásu je mi dopřáno prožít díky romatické duši, podnikavosti, chuti trochu riskovat, díky dobrému zdraví, drzosti a pracovité hubě, díky POHRDÁNÍ NEPOHODLÍM a znalosti řečí.

      [ Zpět ]
      Datum: 19.04.2007
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Jerrik)
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Opravuji dnes již nefunkční link

         

    Opravuji dnes již nefunkční link:
    Můj vylepšený Favorit, který mne doprovázel všude jinde, uvidíte tady: http://www.jerrikbike.ckmraz.cz/


    Původní nefunkční: http://www.jerikbike.ckmraz.cz/

    [ Zpět ]
    Datum: 08.02.2011
    Autor: jerrik
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Opravuji dnes již nefunkční link

           

      Já jezdím už druhej rok na tomhle. Ve čtvrtek mi přijde osmikolečko, vepředu je krosová trojka.

      [ Zpět ]
      Datum: 08.02.2011
      Autor: abernathy
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Opravuji dnes již nefunkční link

             

        Jinde píšeš, že jezdíš na tenkých. Tohle typuji na nějaké 32-622. Nebo 630?

        [ Zpět ]
        Datum: 08.02.2011
        Autor: AV
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Opravuji dnes již nefunkční link

               

          Musel bych jít do sklepa, ale mám dojem, že sedmadvacítky. Ale tutově ten nesehnatelnej rozměr 630, protože favoriťácký ráfky. Ale přejdu na 622.

          [ Zpět ]
          Datum: 08.02.2011
          Autor: abernathy
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • rafky favorit...

                 

            take jsem mel favorita s rafky 630.
            Plaste 630*32 neboli 27*1,1/4
            ptotom beloboke Rubeny 25*630 a nakonec maly zazrak 23*630, rovnez s bilymy boky, od Rubeny...

            [ Zpět ]
            Datum: 09.02.2011
            Autor: cibi
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Gumy 42-622

               

          Pánové - k těm gumám.
          Na všech fotkách, které jsem tady zveřejnil má můj Favorit cca 32-622 (?)
          Dneska ale jezdím 42-622 a v pohodě se to do favoriťáckého rámu vejde.
          V případě potřeby nasadím občas pravý opak cca 20-622 (?)
          viz přiložená stará fotka s 32-622

          [ Zpět ]
          Datum: 08.02.2011
          Autor: jerrik
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Gumy 42-622

                 

            Ono hlavně není 42 jako 42 !

            Většinou bývá ta šířka pneu menší. Teď jsem měřil Rubenu Gripper 42-622 co mám na tom motokole (také rám z favoritu) a má šířku 39mm (a to je ještě na hodně širokém ráfku).

            Jinak aspoň ten můj favorit má vzadu v místě kde chodí plášť cca 44mm , takže jakákoli 42 tam určitě vejde.

            [ Zpět ]
            Datum: 10.02.2011
            Autor: jajak
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Gumy 42-622

                   

              Jojo, chlapi v Rubeně mají nějaký krátký centimetr;-)

              [ Zpět ]
              Datum: 10.02.2011
              Autor: Joe-CUBE
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Gumy 42-622

                     

                No nejen v Rubeně.
                Na předním kole je Kenda rozměru 50-406. A šířka ? 47mm plně nafoukáno.

                [ Zpět ]
                Datum: 10.02.2011
                Autor: jajak
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Gumy 42-622

                       

                  Měřit se to má pod zátěží 80kg tam je právě ta garance že se ti to vejde do vidle.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 10.02.2011
                  Autor: heras
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Gumy 42-622

                         

                    Můžeš na to dát dva metráky a vidlí to projde. ;-)

                    [ Zpět ]
                    Datum: 10.02.2011
                    Autor: abernathy
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Gumy 42-622

                           

                      Ale di ty rozumbrado. Tam se počítá i se špatným centrováním.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 10.02.2011
                      Autor: heras
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Gumy 42-622

                             

                        Tím se to vysvětluje, Stacy.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 10.02.2011
                        Autor: abernathy
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Gumy 42-622

                         

                    Tak to mi teda vysvětli, proč jsem na druhém kole naměřil 38mm na plášti 35-559 (je to Ritchey TomSlick 26x1,4)

                    [ Zpět ]
                    Datum: 10.02.2011
                    Autor: jajak
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Gumy 42-622

                           

                      Tom Ritchey žádné normy neuznává, dyť von je vod přirození anarchista.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 10.02.2011
                      Autor: heras
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Gumy 42-622

                       

                  Nebuď troškař.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 10.02.2011
                  Autor: abernathy
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • dvojníci

             

        to abernathy
        Podle fotek Tvého kola jsme dvojníci.
        Moje kolo vypadá takhle:
        http://www.jerrikbike.ckmraz.cz/
        Je hezké, že se na téhle diskusi setkáváme po čtyřech letech znovu. Tehdy jsi mi dodal odvahu. Tohle Tvoje kolo jsi ale tenkrát ještě neměl.

        [ Zpět ]
        Datum: 08.02.2011
        Autor: jerrik
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: dvojníci

               

          Měl. Viselo na půdě ve stavu "rozpracovanosti". Při jeho zprovozňování jsem si zlomil kotník a přes rok jsem na kolo něšáh.

          [ Zpět ]
          Datum: 09.02.2011
          Autor: abernathy
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    Díky za oživení vlákna, mj. bylo zajímavý si přečíst, jak se za 3 roky zase posunulo přemýšlení o kolech... :-)

    Osobně mě letos čeká krok, kterého se bojím: přesedat ze své milované silničky na horala. Důvod je vlastně jediný - rám má krátkou zadní stavbu, do které se nevejde plášť širší než 25, a to je na kolo zatížené bagáží málo. Sjíždí se to a musí se často opravovat defekty. Zkoušel jsem crossové kolo - moc se mi to ale nelíbilo. Na silnici to nejede, v terénu to drncá... Tak jsem ho zas odstrojil a ještě zkusím horské přestavěné na cesťáka.

    Nedokážu si ale představit, jak si na toho horala zvyknu. Kdykoli kolem mě dneska projede s hromským hukotem biker, chytne mě strach, že ten pocit, že pode mnou kolo přímo letí, už na tom asi nezažiju...

    Jinak mám ale na kolo podobné požadavky jako ty: jednoduchost, jednoduchost a jednoduchost. :-)

    [ Zpět ]
    Datum: 08.02.2011
    Autor: k.vl
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      To máš nějak hodně krátkou zadní stavbu, já jsem na svém Favoritovi měl také krátkou zadní stavbu a vešly se mi tam i 32 pláště (obvykle jsem ale jezdil na 28).
      Já jsem se také dlouho bránil přechodu z Favorita na něco jiného, protože treking mi neseděl pro vzpřímený "dědkovský" posaz (byl jsem zvyklý na berany) a horské kolo jsem nechtěl protože jezdím především po silnicích. Ono těch lidí co se nevejdou do žádné kategorie je víc, viděl jsem například úžasného prasopsa v podobě horského kola s pevnou přední vidlicí, s berany a se slicky 26x1,5.
      Nakonec jsem provedl cimrmanovský krok stranou a jezdím na lehokole.

      [ Zpět ]
      Datum: 09.02.2011
      Autor: Aviatik
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        "Ono těch lidí co se nevejdou do žádné kategorie je víc, viděl jsem například úžasného prasopsa v podobě horského kola s pevnou přední vidlicí, s berany a se slicky 26x1,5."
        Proč nevejde? Tohle bylo zcela jasně na cyklokrosku.

        [ Zpět ]
        Datum: 09.02.2011
        Autor: Mlok
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          Cyklokroska - byls rychlejší, sorry.

          [ Zpět ]
          Datum: 09.02.2011
          Autor: k.vl
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          Ano, cyklokroska. Těch jsou plné prodejny.

          [ Zpět ]
          Datum: 09.02.2011
          Autor: Aviatik
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Ano, je hodně krátká. Proto taky má to kolo odpich, jakého se fakt nerad vzdávám (i když s naloženým dětským přívěsem se ten efekt tak trochu ztrácí ;-)). Ale širší pláště... bohužel.

        Třeba by byla pro nás "divný" řešením cyklokroska, jakou jezdí básník... Sehnat vhodný rám, tak o tom uvažuju.

        Nechal bych si ho i svařit (ten minulý krátký je taky bareš), ale nejsou prachy. Lehokolo - totéž. Momentálně potřebuju řešení, jehož větší část se mi válí ve sklepě nebo v dílně. :-)))

        [ Zpět ]
        Datum: 09.02.2011
        Autor: k.vl
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          A co teprve moje "echt divné" řešení typu cyklokroska se silničníma pláštěma... :-))

          [ Zpět ]
          Datum: 09.02.2011
          Autor: hekynen
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            Hele, a jaký je pak rozdíl mezi takovou cyklokroskou a silničkou? Jen v délce zadní stavby?

            [ Zpět ]
            Datum: 09.02.2011
            Autor: k.vl
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              Nemá cyklokroska čepy na cantilevery?

              [ Zpět ]
              Datum: 09.02.2011
              Autor: Aviatik
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                Cyklokroska má delší zadní stavbu, návarky na cantilevry (dneska už i na kotouče), kratší horní trubku - vzpříměnější posed a o malinko strmější uhel přední vidlice - kvůli větší obratnosti.
                Dneska už se dělají i "turistické", takže na některých jsou návarky na košík (košíky) a očka na blatníky, příp. nosič.

                [ Zpět ]
                Datum: 09.02.2011
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  Třeba tohle je takový turista:
                  http://www.mojekolo.cz/6065-mongoose-croix-elite
                  Návarky na 2 košíky, očka na přední a zadní vidlici na blatníky. I případný zadní nosič by tam mohl jít.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 09.02.2011
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                         

                    Jéje, to je ale moc hezký kolo :-)

                    [ Zpět ]
                    Datum: 09.02.2011
                    Autor: heras
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                         

                    Očka na blatníky ? Ty je tam vidíš ? Nebo si je představuješ ? Přilepit ke karbonce ? :-)

                    [ Zpět ]
                    Datum: 09.02.2011
                    Autor: ronda
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                           

                      Ale oni tam vážně jsou, aspoň na přední vidlici určitě, je tam vlepená taková lesklá kovová patka a na ní jsou vidět. Zato tam ale nevidím závity na nosič na zadní stavbě, to je mi celkem škoda.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 09.02.2011
                      Autor: heras
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                             

                        A nekoukáš náhodou na odlehčenej rychloupínák ? :-) Na cyklokrosce za 30 táců s karbonovou vidlicí očka na bletníky, to se mi nějak nezdá. Že by už dopředu počítali s degradací modelu na obyčejnýho bahňáka ? :-)

                        [ Zpět ]
                        Datum: 09.02.2011
                        Autor: ronda
                        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                               

                          Dyť ta fotka se dá 2x zvětšit, to očko tam vážně je, není to návarek, je přímo součástí přední patky :-)

                          [ Zpět ]
                          Datum: 09.02.2011
                          Autor: heras
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                 

                            Na pravý patce je nějaká černá tečka, ale že by to bylo očko pro blaťák ? Bohužel na netu jsou desítky fotek tohodle kola - ale všecky úúúplně stejný.
                            I kdyby tam dole bylo teda očko, jak by se ten blaťajz kurtoval nahoře ? Tam žádná ďoura teda není. Furt se mi to nějak nezdá...

                            [ Zpět ]
                            Datum: 09.02.2011
                            Autor: ronda
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                   

                              Tady už ty očka na blatník vidíš? -))
                              http://www.evanscycles.com/products/genesis...

                              Fakt krasavec - něco takového by se mi doma taky hodilo. I návarky na nosič a na 3 košíky na lahve!

                              [ Zpět ]
                              Datum: 09.02.2011
                              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                     

                                To bude jenom očko, do kterého se věší čipy na závody ;-)

                                Ale fakt netuším proč by takový závoďák měl počítat s něčím takovým jako jsou bletníky...

                                [ Zpět ]
                                Datum: 09.02.2011
                                Autor: Jarda
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                       

                                  Po čase se Vám zamíchám do odborné diskuse. Tuhle diskusi jsem otevřel počátečním delším článkem s názvem „Je Favorit nejlepší kolo?“ kde jsem zevrubně vysvětlil na jaké cesty v rozvojových zemích jej používám, jaký mám žebříček hodnot atd. a tedy proč si myslím, že je to nejlepší kolo (pro mne a snad pro mně podobné). Těch důvodů by se našlo ještě mnohem víc. Jedním z významných důvodů je také fakt, že NECHCI řešit přesně to, co vy tady teď řešíte. Má-li rám očko pro blatník, nebo zda jej navařím, zda to na dural, titan nebo kýho čerta navařit půjde, či ne. Od svých 12ti do 25ti let jsem taky kolem žil 24 hodin denně a pomáhal (tehdy před desetiletími Favority) montovat půlce města. Teď ale mám 4 vnoučata, pro které pomáhám stavit rodinné domy atd. atd. Nicméně na kole do Azie, Afriky i jinam si rád vyrazím často i na pár měsíců. A k tomu mi právě dobře slouží můj Favorit. Odpružené vidle, sedlovka, nebo indexované řazení? Proboha jen to ne!!! Vždyť na každém kole se musí především šlapat. A ten můj Favorit je dokonale VYLADĚNÝ, spolehlivý a všechny původní technicky slabé díly jsou dávno vyměněny (dvojtác s prachmizerným rozpětím zubů a klínky, favoriťácké ráfky, které se při prvním nárazu rozcentrovaly a zdeformovaly, slušné sedlo atd.) Chápu, že bych sehnal lepší rám a komfortnější kolo, ale stálo by to spoustu času, což by mne už nebavilo, spoustu peněz, kolo by se začalo líbit zlodějům, do letadla bych jej musel balit aby se nepoškrábalo a šlapat bych na něm nakonec musel stejně.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 11.02.2011
                                  Autor: jerrik
                                  Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                         

                                    Jenže my to tady řešit CHCEME, protože to řešíme RÁDI :o)

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 11.02.2011
                                    Autor: heras
                                    Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                         

                                    Ty jsi duchovní otec založeného vlákna, ale za jeho další vývoj a obsah neneseš odpovědnost :-) Na nakole se většinou vždy začíná seriózně, ale pak se komentáře zvrhnou a už to jede kamkoliv a lidi se tím jenom baví a zabíjí čas v zaměstnání. Včetně mě.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 11.02.2011
                                    Autor: vladaza
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                           

                                      Tak tak.
                                      Anebo sedí v cykloservisu, čekají že někdo příjde a on nikdo nejde a nejde a do prd... furt nejde a nepřijde, protože venku prší a je hnusně a kdo by dnes také chodil do servisu, když jaro je ještě tak daleko.
                                      :(

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 11.02.2011
                                      Autor: jajak
                                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                             

                                        Viď. A pak se na jaře oteplí a přijdou všichni najednou.

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 11.02.2011
                                        Autor: heras
                                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                               

                                          Jen aby ještě měli kam. Exekutor je sfiňa.
                                          :(
                                          Totiž ne - chtěl jsem říct už aby tu byli.
                                          :)

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 11.02.2011
                                          Autor: jajak
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                               

                                          Když jsi ten strojař, to bys asi neuměl postavit atypickej rám-zábradlí, co? Na to je potřeba takový to rámařský kopyto a kdoví co ještě, ne?

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 11.02.2011
                                          Autor: heras
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                             

                                        Vidíš to vidíš. Kdyby tady byly jenom Favority, tak měníš perníkový klínky jak na běžícím pásu, centruješ osmy a máš furt plno. Takhle je to samej Sram a Šimáno a mešanik se nudí... :-))

                                        [ Zpět ]
                                        Datum: 11.02.2011
                                        Autor: ronda
                                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                               

                                          Ono to Šimáno na kole z Kafulandu za tisícovku v akci také není nic moc.
                                          :(

                                          Pssst - naštěstí pro mně ;)

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 12.02.2011
                                          Autor: jajak
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                               

                                          A je to šimáno na kauflanďákovi opravdu šimáno ? Však taky tyhle kola jsou na jednorázovou spotřebu, s opravama se moc nepočítá :-)

                                          [ Zpět ]
                                          Datum: 12.02.2011
                                          Autor: ronda
                                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                     

                                Mám pocit, že dáváš odkaz na jiný model kola. To, co ty odkazuješ (De Fer Hybrid)je skutečně něco spíš turistickýho, nebo tréninkovýho. Elite je malinko někde jinde, ani zbytek rámu není stejný.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 11.02.2011
                                Autor: ronda
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • ...se vali v dilne...

               

          sveho casu mi zde dali radu :"Aukro"
          chtel jsem Cr-Mo ram s pevnou vidlici... tak mam ted Fort, z materialu Tange infinity z roku cca 97, s vybavou LX a puvodnim retezem a plasti. Mohl mit najeto tak 300-500km. (jeste mel pretoky na gumach a puvodni brzdove spalky)
          a stal 800... tedy osum stovek.
          Mozna nahoda, ale zkus to.
          jinak Favoriti ramy jsou v radove "stovkovych" cenach.

          [ Zpět ]
          Datum: 09.02.2011
          Autor: cibi
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: ...se vali v dilne...

                 

            Jj, na podzim jsem prodal galuskového Favorita za 800,-.
            Švagr má ještě dva, zachovalé, donedávna používané, s plášti kolem 622x25 nebo tak něco - kdyby někdo chtěl.

            [ Zpět ]
            Datum: 10.02.2011
            Autor: Joe-CUBE
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Jasný úkol pro cyklokrosku! Berany tam máš, balony tam narveš taky, lehčí terém tomu nevadí a po silnici to ještě pořád velmi slušně sviští. Ale řešení lehokolem taky není špatné, ač nejsem fanda ležáků* a budu se držet svého zábradlovského kopyta; ale jak říkám nikdy neříkám nikdy...

        * prostě jezdím na kole(ch) a leho mne neláká. Ale jsem rád, že existuje a až jednou budu moc kripl na kolo, tak vím, že můžu přesedlat na tříkolku a stále jezdit. No a až to nepůjde ani na tříkolce, tak přesedlám na čtyřkolku a budou mne na čerstvej luft tlačit na vozejku jako toho cukrářovic zlýho dědečka ze Švejka... ;-)

        [ Zpět ]
        Datum: 09.02.2011
        Autor: hekynen
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          o jé, než jsem to dosmolil, tak se tady vyrojily cyklokrosky tři... :-))

          [ Zpět ]
          Datum: 09.02.2011
          Autor: hekynen
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      problém s plášti větších tlouštěk /25mm a víc/, které se do klasického silničního rámu a krátkých brzd nevejdou, řeší, jak už vzpomenuto, cyklokrosové rámy nebo tkzv. audax či winter frame, které mají geometrii silniček s tím, že zadní stavba je delší /cca 420 mm/ a používají se delší brzdy /47-57 mm, např. Tektro, Shimano/, koho by to zajímalo může si zadat do vyhledávání např. Kinesis Racelight Tk2- můj favorit :-) pro letošní sezonu

      [ Zpět ]
      Datum: 09.02.2011
      Autor: vladaza
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Díky!

        [ Zpět ]
        Datum: 09.02.2011
        Autor: k.vl
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          přípravu jsem zahájil koupí brzd a řízení :-) /no jo, finance/, rám a vidlice /opět Kinesis DC07/ přijdou na řadu později, vše z chaireactioncycles

          [ Zpět ]
          Datum: 09.02.2011
          Autor: vladaza
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          Kdybys chtěl levnou cyklokrosku, a taky aby ses ji nemusel bát nechat chvíli bez dozoru, kup v bazaru starší, levné ocelové trekingové kolo, soustřeď se hlavně na rám, aby byl kvalitní a v pořádku, to nejlíp poznáš dle výbavy, když tam bude nějaký Deore, rám by měl být taky celkem super no a pak ho ustroj jako silničku. Ta geometrie by měla být skoro stejná jako u cyklokrosky, bude z kvalitní ocele, navíc by mohla mít všechny návarky, na bletníky, nosiče a tak. Na hlínu a karbon se vyprdni, je to choulostivý na údržbu a krade se to.
          :o)

          [ Zpět ]
          Datum: 09.02.2011
          Autor: heras
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            Menší problém je s brzdama, musel bys tam dát starší typ, klasické M-brake, protože véčka si s klasickými silničními brzdovými pákami nerozumí, co já vím.
            Taky tam nebudou návarky na klasické silniční páčky na rám, to bys musel koupit buď páčky s objímkou, nebo ty z cyklokrosky, ty se dávaj na konec oblouků, nebo duály, ty nejlevnější už taky nejsou až tak drahý.

            [ Zpět ]
            Datum: 09.02.2011
            Autor: heras
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              Véčka (nebo alespoň teda některá :) si se silničními pákami rozumí. Nějaký čas jsem tuto kombinaci vozil (páky to tuším byly Tiagra Dual).

              [ Zpět ]
              Datum: 09.02.2011
              Autor: hekynen
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                Je to možný, já zas vozil jinou kombinaci, tuším že to byly páky Saccon-nedualový a véčka jsem musel zahodit páč to mělo moc dlouhý chod, tj.- i když byly čelisti seřízený co nejblíž k ráfku, musel jsem zmáčknout páky nadoraz aby to pořádně brzdilo a pak stačilo aby se špalky malinko sjely tak už to zas nebrzdilo a musel jsem to celý štelovat znovu.

                [ Zpět ]
                Datum: 09.02.2011
                Autor: heras
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  Děkuji, pánové, to by stálo za pokus. Ostatně - jeden rám z treka doma mám, třeba něco vymyslím.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 09.02.2011
                  Autor: k.vl
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  Dají se použít mini V-čka - dělá je tuším Tektro.
                  Nebo i cantíky, dopředu namontuješ opěrku bovdenu na cantíky v pohodě a dozadu se dá sehnat podsedlová objímka s integrovanou opěrkou bovdenu. Viděl jsem to některých Rydley rámech.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 09.02.2011
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    Svět se nezbláznil, jen se kola, stejně jako vše zdokonalují. Širší nabídku bych nezatracoval, v době před rokem 89, jsi (jak píšeš) čekal na kolo ve frontě několik dní - já také a nakonec koupil přes známou kolo nevhodné velikosti "56" - bylo na mne velké. Až později, když už "fajnšmekři" vyhazovali favority při úklidech k popelnicím, jsem získal menší rám a dostrojil si "svého" favorita. Dnes už na něm nejezdím, protože jsem "zalehnul". V době, kdy jsem četl "Peloton" jsem v různých testech četl o tom, že rám Favorita" je měkký. To ale vadí na závodech při nástupech - při expedičním ježdění žádné nechytáš i občasné "lovení" převodu na "obyčejné" házečce nevadí.
    V jednom příspěvku uvádíš jako výhodu svaření rámu kdekoliv. Určitě lze rám svařit, ale Favorit je právě proto pájený do spojek, že ocel ze které jsou trubky vyráběné, není pro svařování nejvhodnější - z tohoto hlediska by byl vhodnější jiný "obyčejný" rám rovnou z výroby svařovaný.
    Pokud by někdo chtěl starý favoriťácký rám, mám z dob shánění ideální velikosti v garáži tři.

    [ Zpět ]
    Datum: 09.02.2011
    Autor: drak
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Poslal bych ti obálku, ale nemáš je povolený, tak musím tudy: a je některý z těch rámů vyšší než ten nejběžnější favorit? Nemám ta čísla v hlavě, ale klasický favorit mi býval malý...

      Pokud ano, měl bych možná zájem.

      [ Zpět ]
      Datum: 09.02.2011
      Autor: k.vl
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        "Klasický" pokud myslíš velikost 56 (myslím, že Favorit měřil velikost od osy šlapacího středu po konec sedlové trubky), tak ten mně byl velký. Měřím 168cm a v té době se jiný sehnat nedal. Nepamatuji si, jakých jsou ty rámy rozměrů, můžu je dojít změřit, ale jsou v té garáži řadu let, nepočítej s kvalitním lakem...

        [ Zpět ]
        Datum: 09.02.2011
        Autor: drak
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          Díky moc za obálku (pořád se nedaří odpovědět), nároky na lak mám minimální. Kdybys viděl mé starší rámy... ;-) Tak dej prosím vědět. Dík.

          [ Zpět ]
          Datum: 09.02.2011
          Autor: k.vl
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    Mě se po Favoritu a komunismu nestejská.
    Sem rád, že můžu mít svýho Treka EX8.
    Jak americkej prezident, paráda.

    [ Zpět ]
    Datum: 09.02.2011
    Autor: mirekbik
    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Eště fotku toho prezidenta by to chtělo.

      [ Zpět ]
      Datum: 09.02.2011
      Autor: heras
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Máš novou kamufláž nebo barbera?

      [ Zpět ]
      Datum: 09.02.2011
      Autor: abernathy
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Tím sis u mě nešplh´, měli lepší prasidenty ...
      8-)

      [ Zpět ]
      Datum: 09.02.2011
      Autor: pavka
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Vím o jednom - Reaganovi, ale ten zas neměl tak dobrý kolo.

        [ Zpět ]
        Datum: 09.02.2011
        Autor: mirekbik
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Ty, on US exprezident je nějaký nadčlověk, že si tak užíváš, že můžeš jezdit na stejném kole jako on????;-O Trochu mi to připomíná to maločecháčstvía vzhlížení k oligarchii s obdívem, ponížením a hlubokou pokorou a úctou s potřebou velikého vzoru - velikého vůdce, kdy nejlepší je to co je např. z USA a West-Europe. Trochu krátký zrak...Ale užívej si své "božské" kolo...;-)))) Ještě že Zeus nebo Ježíš Kristus nejezdil na kole, snažil bych se o totéž na tomtéž kole...;-)))))

      [ Zpět ]
      Datum: 10.02.2011
      Autor: Martis
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        To víš, že si to užívám. Já vobyčejnej vidlák můžu mít a mám kolo jako americkej president. Dřív jsem měl leda tak stejný jak sovětskej konsomolec.

        [ Zpět ]
        Datum: 10.02.2011
        Autor: mirekbik
        Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          Kucí, co tě pamatujou aka mlaďocha, řikali, že si se s nim taky vytahoval!
          8-)))

          [ Zpět ]
          Datum: 10.02.2011
          Autor: pavka
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          Sorry, ale pochybuji, že sovětský komsomolec měl vůbec možnost jezdit na kole jako byl Favorit. A před dvaceti či třiceti lety byl takový Favorit velmi pěkné kolo, co se běžně exportovalo i na západ od našich hranic. Málokdo si dnes už vzpomene, kdy vzniklo vlastně první horské kolo a jak v té době vypadalo.(rám jako ten favorit jen širší gumy)

          http://cs.wikipedia.org/wiki/Horsk%C3%A9_kolo...

          A možná kdo ví, jak by původní značka Favorit vypadala dnes, pokud by se vyráběla kompletně u nás. Vývoj se, myslím, nedá nikdy zastavit...ani v rámci východní bloku, pokud by chtěl přežít - důkazem budiž dnešní Čína.

          [ Zpět ]
          Datum: 10.02.2011
          Autor: Martis
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            No pokud bychom pokračovali v třídní nenávisti pod mrazivým kremlem tak by vypadala pořád stejně, vše by sežral nenasytnej ruskej trh, pro ně to byl stejně zázrak i tak. Dopadlo by to jako s jawou a tatrou, pro rusy dobrý, pro normální svět nekonkurenceschpnej zastaralej bazmek. Vyváženej na východ, u nás doma nedostupnej. Pamatuju si to jako dneska a vůbec po tom nevzdychám.

            [ Zpět ]
            Datum: 10.02.2011
            Autor: básník
            Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              Kdyby tu nebyli nostalgici a sklerotici, nebylo by s kým diskutovat.
              Všichni by na 100% věděli, že teď je nejlíp ...

              [ Zpět ]
              Datum: 10.02.2011
              Autor: pavka
              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                To já teda na 110% vim, že u nás ve vidlákově je nejlíp co kdo pamatuje.
                Kupujem si kola jak americký prezidenti a rusáci k nám jezděj leda tak utrácet peníze.

                [ Zpět ]
                Datum: 10.02.2011
                Autor: mirekbik
                Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  Tak je evidentní, že rusáci se asi maj o dost lépe než my. Já si tedy rozhodně nemohu dovolit jezdit utrácet penízet třeba do nějakého vidlákova pod Alpami.;-(

                  [ Zpět ]
                  Datum: 10.02.2011
                  Autor: Martis
                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                         

                    ....to se musíš holt dobře učit a pak víc snažit mladej.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 10.02.2011
                    Autor: mirekbik
                    Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                           

                      To je dobrý for!!!Člověče, já se učil tak, že líp už to ani nešlo....Opisovalo ode mne vždy půl třídy a na jakoukoli soutěž jsem byl vyslán vždy automaticky já. A to se rozhodně nechvástám. Klidně doložím na srazu, pokud by tomu někdo náhodou nevěřil. Kdybych potkal svou třídní (dej jí panbu nebe) a slyšel od ní znovu tuto naivní větu, cos tu ted´ napsal, tak bych se jí vysmál a poslal bych jí do Kocourkova.Ostatně, tuhle jsem tu pohádku Jak kocourkovští stavěli školu četl dětem a moc jsem se pobavil - obraz dnešní doby s půl stoletým předstihem.;-))))... A dělat umím taky dost. Jediné, co mi do dnešní doby nebylo naděleno, je ten šikovnej původ, známí na správnejch místech a ještě řádně pokřivený charakter...

                      [ Zpět ]
                      Datum: 10.02.2011
                      Autor: Martis
                      Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5
                      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                             

                        Tak ti mám dojem, že pokud jsem dnes spokojený, systém (demokracii) považuju za zatím nejlepší (samozřejmě nečekám dokonalost), nestěžuju si, s příjmem (nic moc extra) vystačim,......., - musim mít nutně šíleně zkroucenej charakter. Původ (co to vlastně je?) zřejmě nemám a známý, myšleno nějaký významný, taky ne. Asi se dám vyšetřit!

                        [ Zpět ]
                        Datum: 10.02.2011
                        Autor: PepikW
                        Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                               

                          Na to vyšetření půjdem spolu, taky mám "dělnický původ",dneska už to nemá tu váhu co dřív...

                          [ Zpět ]
                          Datum: 10.02.2011
                          Autor: highlander
                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                               

                          Evidentně si nerozumíme a nebudu ani vysvětlovat o čem mluvím...snad jen...zkus otevřít noviny (ne zrovna Blesk :-) ) a přečti politické dění v naší zemi. Pokud shledáš i po jejich přečtení stav této naši demokracie jako OK, tak pak již nevím...

                          [ Zpět ]
                          Datum: 10.02.2011
                          Autor: Martis
                          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                 

                            Připadá mi, že nechceš rozumět tomu, co jsem psal. Nikde nepíšu, že je vše OK (myslím, že nikdy nebude), jen to, že tenhle systém (o který se se střídavými úspěchy a neúspěchy snažíme) je zatím podle mě "nejlepší" z těch, které byly v historii lidstva používány. Dá se klidně napsat nejmíň špatný - aby slovo "nejlepší" nezavádělo a nedráždilo :o).

                            PS. Blesk, ani Blisty nečtu, já jsem takový barbar a vlastně nečtu nic......
                            (a v TV sleduju převážně dokumenty, vyjímkou byl předevčírem "dvojí nepřítel")

                            [ Zpět ]
                            Datum: 11.02.2011
                            Autor: PepikW
                            Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                   

                              Taky "neumíš číst"?
                              8-)

                              [ Zpět ]
                              Datum: 11.02.2011
                              Autor: pavka
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                             

                        Já ti rozumím (jsem na tom podobně, až na to, že já jsem ještě navrch líný, takže nemůžu tak úplně hodit své "neúspěchy" na své okolí :-)). Ale je mi tě pro tu tvou zahořklost líto. Zkusím tě potešit: po dlouholetém studiu dějin mohu opatrně prohlásit, že na vině není systém jako takový. Na vině je člověk jako takový. Jinak řečeno - problémy, které popisuješ, byly vždy a všude, jsou obecně lidské. Holt už jsme (jako druh) takový svině, no.

                        Je tu jen jeden významný roudíl: jsou režimy, ve kterých by sis takhle veřejně stěžovat nemohl, a pak takové, ve kterých se ti za to nic nestane. Momentálně máme ten druhý. Což mě naplňuje radostí, neboť pokud to mohu posoudit, drtivá většina lidstva během jeho krátké historie se z tohoto hlediska narodila špatně.

                        Rozumíš? My tu loterii vyhráli, i když výhra má těžko reklamovatelné vady a navíc je to plastový šmejd, co se možná brzy rozbije. Ale zatím si to užívej. :-)

                        [ Zpět ]
                        Datum: 11.02.2011
                        Autor: k.vl
                        Hodnocení: +9 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                               

                          Děkuji Ti, že Ti je mě líto, ale myslím, že to není potřeba. Někdo to vidí snad jako zahořklost a já to vidím spíše jako tvrdou realitu z níž se člověku chce opravdu občas zvracet. Jasně, že by bylo lepší to nevidět nebo dělat, že to nevidím, bo s tím nic nudělám, ale nelze žít ve vakuu... a chápu i to, že mnohdy je snažší strčit před tím hlavu do písku a do poslední chvíle si v tom snad i libovat, jak je to vlastně všechno fajn až do úplného vycukání...Pak přijde silné vystřízlivění ovšem již pro všechny - viz. Řecko nebo Island či Irsko...

                          [ Zpět ]
                          Datum: 11.02.2011
                          Autor: Martis
                          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                 

                            A komu tím prospěješ? Tím kverulováním a nasraností? Změníš něco? Jo, maximálně budeš nerudný dědek s žaludečními vředy. To že není všechno v pořádku, je jasné každému. Ale ono je to stejné i v jiných státech. A někde mnohem horší. Přesto všude žijí lidé a považ, dokážou se z života i radovat. Nad věcmi, které nemohou změnit, mávnou rukou a snaží se prožít život v maximální pohodě. Není to strkání hlavy do písku, je to prostě optimistický přístup k životu. My jsme si s naším životem museli nějak poradit. A naše děti? Ty si s ním taky poradí jak budou umět. Z toho strach nemám. A proto Carpe diem.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 11.02.2011
                            Autor: Zden42
                            Hodnocení: +8 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                   

                              Myšlénka světové revoluce ještě doutná, bacha na to. :-)

                              [ Zpět ]
                              Datum: 11.02.2011
                              Autor: abernathy
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                     

                                Jo, v Egyptě už chytla. Jen si nejsem jist, jestli to hoří správným směrem. Už máš ručník na hlavu?

                                [ Zpět ]
                                Datum: 11.02.2011
                                Autor: Zden42
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                       

                                  Včera mi bylo sděleno, že Jet2 tam ruší od března všechny lety. Dnes je všechno jinak, cestovka zařídila jinýho přepravce. Už mám galábiji a zejtra mi přijde kostkovaná kefíja. Furt mi ten Jásir straší v hlavě. :-)

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 11.02.2011
                                  Autor: abernathy
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                   

                              Ano, užij si den, žijme okamžikem a děti s tím nějak už poradí. Po nás potopa - žijme dnes. To je přesně to, jak se dnes uvažuje. Ovšem nemyslím, že je to zcela správné a žít se dá i tak a na západ od nás, jak píšeš, se tak,myslím, i občas někde žije, že si užíjí den ale i s trochou odpovědnosti za budoucí generace, odpovědností k přírodě i k lidem kolem sebe a s trochou pokory a nesobectví. Jistě se tak dá užít den optimisticky i s trochou té skromnosti a pokory. Nemyslím, že mávají rukou nad věcmi, se kterými si myslí, že nemohou zrovna nic udělat. Spíše právě naopak - jdou a narozdíl od českého národa, který povětšinu času drží - jdou a hlasitě projeví svou nespokojenost a narozdíl od naší pol. kultury, tak jejich hlas má odezvu. Tady je demokracie akorát slovo, které se kdekomu hodí do krámu - je to taková slovní děvka. Ale tam je: Demokracie = vláda lidu, je forma vlády, případně státu, ve které je zdrojem moci lid.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 11.02.2011
                              Autor: Martis
                              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                     

                                Ale prd. Carpe diem znamená "využij dne" (jak nejlépe můžeš).
                                Pod rozumným využitím dne si Horatius rozhodně nepředstavoval nostalgické vzpomínky na dobu totality, ani dnes tak módní doomsaying.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 11.02.2011
                                Autor: Joe-CUBE
                                Hodnocení: +8 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                       

                                  Bod - za míru klasického vzdělání, u programátorů ne zcela běžnou... ;-)))

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 11.02.2011
                                  Autor: k.vl
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                         

                                    Neurážej. Neprogramoval jsem nejmíň deset roků B)

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 12.02.2011
                                    Autor: Joe-CUBE
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                           

                                      Promiň, promiň... ;-)

                                      [ Zpět ]
                                      Datum: 13.02.2011
                                      Autor: k.vl
                                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                     

                                A na co si stěžuješ ? Že je jednou u moci ODS, podruhý ČSSD a potřetí obě strany dohromady ? To je tou demokracií - dost lidí jim dává hlas a bohužel jen jim. Je to ale furt lepší, než kdyby tam bylo jen jedno (a je jedno jaké barvy) politbyro a nedalo se s tím nic dělat.
                                Lid má tu sílu tady něco měnit, ale podle výsledků voleb není zájem.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 11.02.2011
                                Autor: ronda
                                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                 

                            Tak pokud to označuješ za strkání hlavy do písku, pak to fakt není pomoci. Já zase tvůj přístup vidím jako nevděk, a to mi přijde horší...

                            Zden42 má naprostou pravdu: můžeš nás označit za pitomé optimisty, jenže náš přístup aspoň může někomu nebo něčemu prospět. Ta tvá nasranost naproti tomu nevede nikam. Víš, co středověcí myslitelé označovali za nejtěžší hřích? Zoufalství... A já s nimi souhlasím.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 11.02.2011
                            Autor: k.vl
                            Hodnocení: +8 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                   

                              Tak nevděčník a zoufalec?..hmmm. Tak jak tak koukám, vlastně bychom měli být podobním státníkům jako jsou ti naši, kteří dovedli země jako Řecko atd. na pokraj kolapsu vlastně vděční a pokud se to někomu nelíbí a dovoluje si být z podobného nezodpovědného jednání naštvaný, tak kveluruje a žije v zoufalství...no, nevím, nevím, to se mi nějak nezdá...ale kdosi tu měl pravdu..máme, co si zasloužíme, protože tu moc to změnit máme...bohužel v této zemi spíše formální. Lidé zvolí strany a ty druhé se domluví, vyšachují vítěze a rozdělí si koryta znovu mezi sebe. Pokud tomu mám říkat vítězství hlasu lidu, tak jsem z toho jelen..Já bych tomu spíše řekl - vítězství demokracie ala banánová republika.;-(

                              [ Zpět ]
                              Datum: 13.02.2011
                              Autor: Martis
                              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                     

                                Ty, hele, nikdo se s tebou nepře o tom, jestli je tady všechno v cajku nebo ne. To víme tak nějak skoro všichni, že tam nahoře jsou skoro všichni vši a že skoro všem tady dole je to putna. Tady jde o tvůj přístup k realitě. Můžeš se současným stavem nesouhlasit, můžeš se pokusit ho nějak změnit, nebo se na to vykvajznout, ale nemusíš kvůli tomu býti nasraný a, jak jsem se ti již snažil naznačit, kazit si tím třeba radost že máš zdravý děti.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 13.02.2011
                                Autor: heras
                                Hodnocení: +5 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                     

                                Nerozumíme si. Mluvíš o něčem úplně jiném. Škoda slov (dalších). :-)

                                [ Zpět ]
                                Datum: 14.02.2011
                                Autor: k.vl
                                Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                       

                                  Asi jo.;-)

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 14.02.2011
                                  Autor: Martis
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                ...ted´je nejlíp???...fakt??? ...no, ono jde i o to, jestli to není tak nějak na dluh či nad skutečně poměry a jak dlouho ještě takhle bude a jak dlouho to takhle ještě půjde. Už se to nějak dost přidírá, nezdá se Ti?

                [ Zpět ]
                Datum: 10.02.2011
                Autor: Martis
                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  Chlapče, tys zřejmě "reálný socialismus" nezažil na vlastní kůži a znáš ho jen z přikrášleného vyprávění, viď?

                  [ Zpět ]
                  Datum: 10.02.2011
                  Autor: Burajda
                  Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                         

                    Myslíš? Já taky zažil socialistické odznáčky a zpracovával elaboráty u výročí Velkého února a VŘSR - Pravda do výrobního procesu jsem se dostal jen na exkurzi ale do skutečného hned těsně po revoluci a nebyl to tedy vůbec žádný med - resp. pěkná džungle až hrůza... Možná se jen snažím dívat otevřenýma očima kolem sebe...A to co vidím, není moc přívětivé...Každá doba má své klady a svá negativa. Pokud někdo považuje za klad doby pěkné nové kolo o něž se může dělit ve své slávě s USA prezidentem, případně plné regály nekvalitního náhražkového zboží v obchodech a dluh na hlavu 150 000 Kč, kdy tedy já už nyní dlužím se svou rodinou 600 000 Kč a příští rok budu možná už 700000,-, aniž bych si cokoli půjčil či někde něco dostal. Přední umístění v korupci na světě a to na všech úrovních, vyhlídka na penzi v hrobě či v chudobě atd., atd. .... tak já to tedy jako pozitivní vyhlídky moc nevidím. Kola se bohužel nenajím...a neuživím jím svou rodinu ani jí nezajistím důstojný život či sobě důstojné stáří pokud se tu bude nadále odvíjet to, co tu předvádí vrcholná vládní garnitura ještě pár let, tak si ani netroufám odhadnout, co tu bude za dalších dvacet let....:-()

                    [ Zpět ]
                    Datum: 10.02.2011
                    Autor: Martis
                    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                           

                      Vždyť říkám (vlastně píši) NEZAŽIL!

                      [ Zpět ]
                      Datum: 10.02.2011
                      Autor: Burajda
                      Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                             

                        Zase jsem přímo v pracovním procesu na vlastní kůži zažil nástup divokého kapitalismu...Jak si toto období prožila Ty? Tuším jako státní zaměstnanec...

                        [ Zpět ]
                        Datum: 10.02.2011
                        Autor: Martis
                        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                         

                    Mně byl sympatičtější socialismus rozvinutej. A škoda, že se nepoved ten s lidskou tváří (neplést si s tou kořalkou, pro neznalý Starou mysliveckou). :-)

                    [ Zpět ]
                    Datum: 10.02.2011
                    Autor: abernathy
                    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                           

                      Máš mezery v paměti, dědku o))))))rozvinutej byl ten reálnej. Začli tomu tak říkat, když někteří soudruzi z Itálie a Francie chtěli lepší než ten reálnej.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 10.02.2011
                      Autor: mirekbik
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                             

                        Že by? Je to možný, počkej, až budeš v mejch letech. Nejvíc ho ale chtěla soudružka Dolores

                        [ Zpět ]
                        Datum: 10.02.2011
                        Autor: abernathy
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                         

                    I toto je tvář odvrácená tvář reálného socialismu, kterou moc lidí nezná a žije v ideálech:

                    http://www.euportal.cz/Articles/5553-opilec...

                    [ Zpět ]
                    Datum: 10.02.2011
                    Autor: Martis
                    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3
                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                           

                      Hodně jsme v toma "favoriťáckém" tématu posunuli, ale přečetl jsem si to se zájmem.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 11.02.2011
                      Autor: vladaza
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                           

                      Člověče, ty si umíš vybrat.

                      Když jsi psal, že nečteš Blesk, myslel jsem, že tím míníš, že je to pod tvou úroveň. Jak ale vidím, měl jsi na mysli, že raději teš ještě daleko pokleslejší bulvár. :-)

                      Aby bylo jasno, v ideálech nežiju, já k tomu chartistickému prostředí (byť jako dost mladej) tady v Praze přičichl. Ale takovýhle splašky... Probuď se.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 11.02.2011
                      Autor: k.vl
                      Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                             

                        Já myslím, že už jsem se probudil dávno...;-)

                        [ Zpět ]
                        Datum: 11.02.2011
                        Autor: Martis
                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                               

                          Jo, a s pěknou kocovinou, co? :-)))

                          [ Zpět ]
                          Datum: 11.02.2011
                          Autor: k.vl
                          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              Nevím, jestli Jawa, ČZ a Tatra jsou zrovna dobré příklady zastaralosti. Ostatně, kdo z vás byl loni na nakoláckém srazu na Křivoklátu, mohl tam navštívit i soukromé muzeum právě této značky. Musím říci, že některé kousky byly opravdu úžasné i technicky...Nelze vytrhovat věci z kontextu doby. Byla jiná politika v rámci východního bloku. Předpokládám-li, že by demokratizační změny skutečně proběhly tak, jak bylo v plánu a systém se demokratizoval alespoň ekonomicky (podobně, jak je tomu právě v Číně), nemuseli bychom dnes přihlížet zkracovalým tradičním českým značkám uměle zadušených cizími kupci a obrovskému státnímu dluhu,který už dnes není nikdo schopen udržet na uzdě a kdy není jen na to, co potřebují běžní občané a rodiny platící daně k životu a jinde se rozhazují miliardy za nadhodnocené zakázky a různé arbitráže, porcují medvědi a pořádájí odkružní jízdy kolem světa v nejlevnější cestovní kanceláři na světě - ve službách ČR a sypou obrovské sumy do stranických bezedných pokladen. Tohle by zase nikdy nechybělo a nebude chybět mně.

              [ Zpět ]
              Datum: 10.02.2011
              Autor: Martis
              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                A no tak už se nerozčiluj, vždyť si dělají srandičky, copak to nepoznáš?

                [ Zpět ]
                Datum: 10.02.2011
                Autor: abernathy
                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  Možná...ale mně v této oblasti už dávno humor došel...vyhlídky nevidím příznivé. Kdysi jsem byl na služebce v cizině a tam mi jeden velmi vysoce postavený kolega řekl, doufám že ten bezedný konzum nezaslepí lidi u vás, tak jak je tomu již mnoho let zde. To je totiž hrozná metla na zdravý rozum a duševní činnost....My jsme tady proti tomu demonstrovali jako mladí a vy tam dnes po tom voláte...Připomínám, že pán byl velmi dobře situovaný, inteligentní a bylo mu cca. k 60 letům. ...Další můj kamarád, jehož rodiče utekli v roce 1969 jako lékaři z Československa do NSR a pracovali opět jako lékaři v Mnichově a měli se opravdu dobře - mě v roce 1991 navštívil(dopisovali jsme si) a prohlásil: Jedu si sem odpočinout od toho šílenýho konzumu. Tam u nás už je to neúnosný. Tady to není ještě takové - je tu zatím celkem klid. (bylo mu tehdy 17 let).
                  Tehdy jako mlad´as jsem mu ještě nerozuměl. Dnes to člověk vidí kolem sebe na každém kroku...

                  [ Zpět ]
                  Datum: 10.02.2011
                  Autor: Martis
                  Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                         

                    To bude možná ono... proti bezednému konzumu hovoří často velmi dobře situovaní lidé. Už nevím, kdo to pěkně formuloval slovy: "Peníze nejsou důležité, ... pokud jsou".

                    [ Zpět ]
                    Datum: 10.02.2011
                    Autor: Ifča
                    Hodnocení: +6 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                           

                      Peníze jsou až na prvním místě.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 10.02.2011
                      Autor: abernathy
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                             

                        Dost dlouho jsem nevěřil tvrzení, že není problém peníze vydělat, ale dokázat si je užít...teď to vidím stejně...

                        [ Zpět ]
                        Datum: 10.02.2011
                        Autor: highlander
                        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                               

                          Jaký vydělávání? Válej se na ulici, jenom se pro ně sehnout. (dobovej popřevratovej slogan)

                          [ Zpět ]
                          Datum: 10.02.2011
                          Autor: abernathy
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                 

                            Tak to se pro ně sehnul asi někdo přede mnou, já si je musel vydělat.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 10.02.2011
                            Autor: highlander
                            Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                   

                              jj, taky chodím jen po samých uklizených ulicích... :-/

                              [ Zpět ]
                              Datum: 10.02.2011
                              Autor: hekynen
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                     

                                Choďte jinudy.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 10.02.2011
                                Autor: abernathy
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                       

                                  Poraď kudy, kde to ještě leží v prachu cest.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 10.02.2011
                                  Autor: highlander
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                         

                                    Upads? Takovej lidumil zase nejsem.

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 11.02.2011
                                    Autor: abernathy
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                       

                                  Občas chodím škarpama, občas kanálama, ale tam už je taky vymeteno...

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 10.02.2011
                                  Autor: hekynen
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                         

                                    Jo, v kanálech už taky nic není, to můžu potvrdit, taky tam často chodím...

                                    [ Zpět ]
                                    Datum: 10.02.2011
                                    Autor: highlander
                                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                     

                                Tak to ti závidím. U nás je zase po oblevě - a kam se podíváš, všude ho*no. ;-)

                                [ Zpět ]
                                Datum: 11.02.2011
                                Autor: k.vl
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                To jseš opravdu tak naivní ? Až na pár vyjimek tady bylo zastaralý a mizerný téměř všechno. Akorát nás lakovali, že jsme na špici. A že dneska politici levně cestují a mají bezedné kapsy ? Za socíku to snad nebylo ? Akorát že dneska se o tom píše a mluví...

                [ Zpět ]
                Datum: 11.02.2011
                Autor: ronda
                Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  Uznávám, že Velký bratr kde co zakázal a pozastavil ze závisti, že by někdo mohl dělat lepší věci než on.To je naprosto nepopiratelné a jednoznačné. Ovšem to funguje častečně i dnes v jiných věcech a trochu jinak...

                  [ Zpět ]
                  Datum: 13.02.2011
                  Autor: Martis
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              Otázkou taky je jestli všechny ty technické dokonalosti nám východní bratr dovolil prodat i někam jinam než spřáteleným zemím... Dneska se toho nakecá, hlavně že se hodí vina minulý režim a neschopnost těch firem...
              O hromadě zadušených vynikajících českých vynálezů apod. celkem nedávno běžel seriál na ČT. Ono být členem RVHP taky nebyl zrovna med :-/

              [ Zpět ]
              Datum: 10.02.2011
              Autor: Jarda
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                Tak dnes máme EU a předpis na správnou délku a tvar salátových okurek, chleba "hygienicky" zabalený ve spařeném igelitu. Předražený olej k jídlu, protože se radši cpe do bionafty, kterážto je ještě více škodlivá než ta normální. Na kde co je potřeba předpis či schválení z EU(včetně názvů) a člověku nad kdejakými nařízeními EU občas zůstavá rozum stát...tuším, že ani v tomto směru jsme si tedy moc nepolepšili - jen přijímáme příkazy z opačné světové strany a tak namísto z Otevřené knihy nově z prosklených paláců Bruselu. Pravda, nenařizují nám, jestli Škodovka má mít motor vpředu nebo vzaduovšem všelijaké kvoty exitují rovněž. Přebujelý aparát v Bruselu zachraňuje nalhané ekonomické výsledky krachujících veřejných financí v zemích, které ještě nedávno vychvalovali jako evropské tygry, USA jsou největším dlužníkem komunistů v Číně atd.,atd. Cosi shnilého ve státě dánském, ne????

                [ Zpět ]
                Datum: 11.02.2011
                Autor: Martis
                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  Že ty čteš Haló noviny nebo dokonce ten jejich revanšistickej Dialog?

                  [ Zpět ]
                  Datum: 11.02.2011
                  Autor: abernathy
                  Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                         

                    Jediný, co skutečně čtu je Cykloturistika. Raději jsem přestal sledovat večerní zprávy, abych si nekazil večer a tak občas pustím večerník na ČT1, tak to tak jediné, co se dá ze zpravodajství.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 11.02.2011
                    Autor: Martis
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                           

                      Já nečtu ani Cykloturistiku. A přesto mě to nenutí tady obsáhle ventilovat svoje pocity z z politickejch režimů.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 11.02.2011
                      Autor: abernathy
                      Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                             

                        Ale to děláš možná chybu...já čtu, třeba dětem každý večer pohádky a je to moc fajn.;-) A čím víc čtu ty pohádky, tím častěji tam nacházím i podobnosti čistě náhodné...Tak a ted´ mi možná někdo napíše, že proto tady blekotám - to bude tím přílišným čtením pohádek...;-))))))

                        [ Zpět ]
                        Datum: 11.02.2011
                        Autor: Martis
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                               

                          A děti máš zdravý?

                          [ Zpět ]
                          Datum: 11.02.2011
                          Autor: heras
                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                 

                            Až moc! A šikovný a navíc podle primáře přerostlý a až moc chytrý, dobře živený a evidentně spokojený. Ve školce je chválí, jak dobře papají a jak dobře se chovají, že takový děti tam už dlouuuuuho němeli.;-)

                            [ Zpět ]
                            Datum: 11.02.2011
                            Autor: Martis
                            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                   

                              Tak buď rád, že až se tvoje děti budou hlásit na střední nebo vysokou školu, tak o jejich přijetí/nepřijetí nebude s právem veta rozhodovat stanovisko uličního výboru komunistů, kteří zase své stanovisko odvodí od toho, jak ses vyjádřil při pohovoru ke vstupu okupačních vojsk. I kdybys držel týden na náměstí hladovku proti americkýmu radaru a spálil jejich vlajku, nezavřou ani tebe, ani to nepoznamená tvý děti při volbě profese. A že při překročení hranic tě nebude chtít nikdo zastřelit je už samozřejmý. To k těm dřívějším časům ale patřilo.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 11.02.2011
                              Autor: básník
                              Hodnocení: +16 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                     

                                Přiznám se, že body často nedávám. Tady jsem ale musel.(Ušetřils mi totiž psaní).

                                [ Zpět ]
                                Datum: 11.02.2011
                                Autor: jajak
                                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                     

                                Sice mám trošku jinou smutnou osobní zkušenost z porevoluční doby s tím vzděláváním, ale protože se mi líbí Tvoje psaní i Tvé duševní charisma a protože si mi tak pěkně pochválil ženu,;-)))))...Tak ...končím s diskuzí o politice a...(chtěl bych říct, že jdu na to pivo)...ale jdu se vzdělávat na anglinu. Přeji všem příjemný víkend!

                                [ Zpět ]
                                Datum: 11.02.2011
                                Autor: Martis
                                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
                            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                   

                              Tak běž do putyky a pořádně to oslav ty vole, co by za to jiný dali.
                              Na polytyku se vykašli, jediný co mužeš udělat je, že ty děti pořádně vychováš. Kdyby to takhle udělal každej tak ty debilové během jedný generace vymřou.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 11.02.2011
                              Autor: heras
                              Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                 

                            Kromě dětí má taky skvělou a hezkou ženu, aspoň podle mého pohledu (zvenčí, podrobně neznám). Prostě Martis to v tomto vyhrál :-)

                            [ Zpět ]
                            Datum: 11.02.2011
                            Autor: básník
                            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                               

                          Možná, ale kdo hned chybu pozná? Dítky už se zaopatřily, ale taky čtu, zrovna jsem začal 23. díl Kapitálu.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 11.02.2011
                          Autor: abernathy
                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                 

                            Kecáš a kazíš mládež.o)))
                            Kapitál měl jenom tři díly a to ten třetí byl tajnej - nějak se nepovedl nebo co.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 11.02.2011
                            Autor: mirekbik
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                   

                              No jasně, teprv teď to vidím, asi překlep. Nebo moje nedostatečný stranický vzdělání? Nebyla ta utajovaná trojka EFR?

                              [ Zpět ]
                              Datum: 11.02.2011
                              Autor: abernathy
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                     

                                Renegáte.
                                EFR na tom byly ještě hůř než třetí díl. Třetí díl jen nějak rozhodil teorii pracovní hodnoty nebo co, ale Rukopisy, v nich byl dˇábel odcizení.
                                Jo a taky EFR psal "opravdový filosof a mladý humanista", kdežto třetí díl už stařík nad hrobem.
                                A dost nebo se mi o tom bude zdát!!!

                                [ Zpět ]
                                Datum: 11.02.2011
                                Autor: mirekbik
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                       

                                  Na jeho fanatickém a nenávistném psaní se podepsaly zejména bolestivé vředy v rozkroku a podpaždí, které jej celý život sužovaly jako následek jeho životosprávy. Ostatně sám v jednom dopise napsal, že ty vředy si bude buržoazie pamatovat do konce svých dní.
                                  http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa...
                                  http://aktualne.centrum.cz/zahranici/evropa...
                                  Vždycky když někdo káže o třídním boji, podezírám ho, že hlavní motivací je nějaká podobná nemoc.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 11.02.2011
                                  Autor: Joe-CUBE
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                       

                                  Nene, psal je prej nezkušenej mlaďas, kterej později zmoudřel.:-)) Nejvyšší čas založit marxistickou buňku! A fousy prej nosil, aby zakryl jizvy ze šavlovaček v buršáckých spolcích.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 11.02.2011
                                  Autor: abernathy
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                           

                      Nojo, kde je ta doba, kdy zprávy člověku večer nekazily, páč z nich na nás chrlili jen samé optimistické zvěsti, o kolik procent kde byl překročen plán a kterak hrdinně naši kombajnéři bojují o zrno.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 11.02.2011
                      Autor: Ifča
                      Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  Předražený olej? Na ceně olivového oleje se nějaká blbá řepka naštěstí nepodepsala, a na vepřovým sádle taky ne. Jaké jiné oleje či tuky v kuchyni potřebuješ?;-)
                  Spíše díky tomu, že se všude pěstuje "zelená" řepka, nebo stojí fotovoltaické panely, tak je nedostatek brambor, a brzy dojde i na obilí:-(

                  [ Zpět ]
                  Datum: 11.02.2011
                  Autor: Joe-CUBE
                  Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            Vývoj Favorita se zastavil už někdy v padesátých letech. Teda vývoj - naposled něco okopčili od Campy a jiných :-)))

            [ Zpět ]
            Datum: 11.02.2011
            Autor: ronda
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            Jen tak k tomu sovětskému komsomolci - v originálním znění, bez titulků :o)))

            Велосипед в Стране Советов стал обыденностью - его могли позволить себе и своим детям практически все. На Западе, например, велосипед в те годы мог позволить себе далеко не каждый.

            [ Zpět ]
            Datum: 11.02.2011
            Autor: PepikW
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        No, veliké bušisko nebo veliké dubisko, ono to máš fuk... ;-)))

        [ Zpět ]
        Datum: 10.02.2011
        Autor: k.vl
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      2176800, prosím tě, neměl bys nějakou fotku soudruhů Stalina, Lenina, Brežněva, Hitlera, nebo třeba Husáka taky s bicyklem? Na značce kola samozřejmě vůbec nezáleží, hlavně aby tam byl nějaký ideově "správný" vůdce :o)))))))))))))) (to na konci je balšoj ulybčik)

      [ Zpět ]
      Datum: 10.02.2011
      Autor: PepikW
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        To ne takový fotky já nesbírám. Ale toho Bushe s Trekem mám na monitoru na ploše.

        [ Zpět ]
        Datum: 10.02.2011
        Autor: mirekbik
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Ty snad ani neexistujou. Ale viděl jsem v přímým přenosu, jak skoro vysypali Leonida do hrobu. Večer pro TN to už vystříhali.

        [ Zpět ]
        Datum: 10.02.2011
        Autor: abernathy
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          To byla móóc hezká podívaná. Ten den si dobře pamatuju. V rádiu hrála parádní muzika a svět byl najednou krásnej, takovej optimistickej.

          [ Zpět ]
          Datum: 10.02.2011
          Autor: mirekbik
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            Já to viděl díky tomu, že jsem byl s oznobeným kolenem doma. Trvala ta sranda celý dopoledne, skvělá organizace.

            [ Zpět ]
            Datum: 10.02.2011
            Autor: abernathy
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            Dyk ten optimismus byl taky na místě, když zvolili rychle po sobě ty dva nebožtíky, Andropova a dušnýho Černěnka. To je pamatovák, co? Možná jasnější chvilka, no.

            [ Zpět ]
            Datum: 10.02.2011
            Autor: abernathy
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          Něco jsem našel. Když se tak člověk ohlédne, skoro aby slzu zamáčkl - jak bylo tenkrát dobře, všichni byli spokojení, veselí, spravedlivě ohodnocení...... a jak se pěkně zdravili :o)))

          [ Zpět ]
          Datum: 10.02.2011
          Autor: PepikW
          Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            Tp jsou fotky jak z reportáže z cyklojízdy. Na D-F:-)))

            [ Zpět ]
            Datum: 10.02.2011
            Autor: Joe-CUBE
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              Tohle je dobová cyklojízda v Norimberku 1934. Fýrer je ten první zprava (v mlžným oparu).

              [ Zpět ]
              Datum: 10.02.2011
              Autor: abernathy
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                To víš, kolem se chlubil kdejaký potentát - taky dobové foto z roku 1919:

                [ Zpět ]
                Datum: 10.02.2011
                Autor: PepikW
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  Inu, země kde zítra znamená včera. A kdyby jenom zítra, podívejte se, kdy se zbytek světa k takovýmto kolům dopracoval!! :-)

                  [ Zpět ]
                  Datum: 11.02.2011
                  Autor: Aviatik
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            Třetí fotka, třetí kluk zleva: to je jasnej biker! Jenom ty vlaštovky to kazej, v tom ohledu ještě nedospěl, ale jinak malý kola, tlustý pláště... ;-)

            [ Zpět ]
            Datum: 11.02.2011
            Autor: k.vl
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              Ale ten pozdrav nějak flinká, von to asi bude individualista. Takže jo - biker :o)
              No a cykloturista úplně vpravo, ten je zas hooodně nesmělej....
              Kdepak asi kluci skončili?

              [ Zpět ]
              Datum: 11.02.2011
              Autor: PepikW
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                Jestli nejeli natěžko někam ke Stalingradu

                [ Zpět ]
                Datum: 11.02.2011
                Autor: ronda
                Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  Tos mi nasadil brouka....
                  Nedalo mi to a výsledek se brzy dostavil: Kluci prošli přípravným kempem pro dálkové cykloturisty - natěžkisty (foto ze slavnostního nástupu, schválně, kdo je tam najde). Nakonec se ale vypravili víc na sever, bohužel v močálovité tundře severně od Pskova se v zimě 1941/42 jejich stopa ztrácí (podle poslední fotky se ale drželi stále pospolu).

                  [ Zpět ]
                  Datum: 12.02.2011
                  Autor: PepikW
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            To byly časy, kdy na kolech jezdila i policie!

            [ Zpět ]
            Datum: 12.02.2011
            Autor: Aviatik
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          Dal by se ale sehnat Castro s pingpongovou pálkou :-)

          [ Zpět ]
          Datum: 11.02.2011
          Autor: ronda
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            Dalo to fušku, Fidel snad fušoval do všech disciplín.

            [ Zpět ]
            Datum: 11.02.2011
            Autor: abernathy
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            No, neříkal jsem to? Fidel a taekwondo! Šacuju to na fotomontáž.:-)))

            [ Zpět ]
            Datum: 11.02.2011
            Autor: abernathy
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              A pak taky Kim Čong Il je špičkový pilot a všestranný sportovní šampión. Bohužel asi na žádné fotce nebude :-)

              [ Zpět ]
              Datum: 11.02.2011
              Autor: ronda
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                Kdo hledá, najde.

                [ Zpět ]
                Datum: 12.02.2011
                Autor: abernathy
                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    Ano, dle mého názoru je to výborné expediční kolo. Já se nyní vracím k osvědčené kvalitě - ocelovému rámu. To je držák, případně prasklý ocelový rám dokáže pravit každý strejc se svářečkou.
    Zcela jsem změnil svůj názor, dříve jsem chtěl mít co nejmodernější kolo, hi-tech komponenty. To je sice na jednu stranu hezké, ale za tohle se šíleně platí a nic na tom si neopravíš sám. A servis kola pak stojí jak servis auta ;).
    Přesedlal jsem na nejjednodušší komponenty, vše si dokážu opravit sám, krom toho prasklého rámu, ale zase někoho s tou svářečkou najdu bez problému.
    Ocelový rám unese navíc daleko větší náklad než rám hliníkový.
    A nějaké to kilo navíc oproti hliníkovému rámu? Tohle nemá smysl řešit, pokud s kolem člověk nechce přímo závodit. Můžu s klidem říct, že rozdíl ve hmotnosti 2kg vůbec při jízdě nepoznám.
    Šetřit každý gram - to se dle mého názoru vyplatí jen vrcholovým nebo alespoň profesionálním zádovníkům.
    Pro mne je na kole nejdůležitější ta pohoda, jestli pojedu o kilometr dva v hodině rychleji, to už moc neřeším.
    Favorit je dle mého mínění stále velmi výborné kolo a je škoda, že je dnes tak velký problém sehnat kolo s ocelovým rámem (a rovněž to stojí šílené peníze).

    [ Zpět ]
    Datum: 12.02.2011
    Autor: Kubajs
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Přesně tak, taky už nejsem žádný zádovník a na ocel a obyč komponenty nedám dopustit. Ale rám z Favorita už bych na natěžko nechtěl ani zadarmo, protože je dost měkkej, vlní se to a může to i prasknout hned vedle mufny. Bareš ti udělá ocelový rám mám ten dojem za pět tisíc z chrommolybdenu a to už je úplně o něčem jiném, to drží jako kráva.

      [ Zpět ]
      Datum: 12.02.2011
      Autor: heras
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Jj, já to s tím rámem Favorita asi trochu přehnal, ale za tím ocelovým rámem obecně jinak pevně stojím. Zrovna u toho Surlyho LHT (můj příspěvek níže) je to sázka na jistotu. Je zajímavé, jak dlouho mi trvalo, než jsem na tohle přišel. Hi-tech komponenty jsou pěkná věc, ale mnohdy je to spíš módní záležitost.
        Rád to přirovnávám k autu. Je sice hezké mít auto nadupané elektronikou, všechny možné ABS, EPS, ESP systémy a nevím jaké ještě, různé parkovací asistenty apod... Ale pokud se na tom něco pokazí, neopravíš si na tom absolutně nic. A v servisu se nedoplatíš. Nehledě na to, že pořizovací náklady jsou taky extrémně vysoké.

        Navíc mě i celkem těší, že se svým novým kolem budu vybočovat ze stereotypu. Na ty reakce okolí se celkem i těším. Sedlo Brooks Flyer už bude jen třešnička na dortu.

        [ Zpět ]
        Datum: 12.02.2011
        Autor: Kubajs
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          U auta tu složitost snesu, ale na kole mi přijde geniální právě ta jednoduchost - na cestách natěžko obzvláště.
          A k té oceli, můj strýc je strojař a hliník nemá v lásce. Vyprávěl mi, jak kdysi když studoval a rýsoval na prkně nějakou tu součástku tak se ho jeho profesor zeptal:
          "Z jakého materiálu to bude?"
          "Z hliníku."
          "Tak to to rovnou můžete udělat z hoven."
          :-)
          Ale karbon se mi moc líbí. Kdyby mi bylo tak o třicet let míň, karbonovou silničku bych si pořídil.

          [ Zpět ]
          Datum: 12.02.2011
          Autor: heras
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            Pokud pan profesor znal jen obyčejný čistý hliník a používal ho bez rozmyslu, tak mohl prosazovat tuhle svoji pravdu :-))

            Připadá mi to v tomhle tématu jako na kongresu přestárlých zatrpklých zpátečníků. :-)

            [ Zpět ]
            Datum: 12.02.2011
            Autor: ronda
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              Rondo, já jsem relativně mladý zpátečník ;).
              Já říkám, že moderní komponenty mají smysl pro sportovní jízdu (jednodenní), krátké vyjížďky apod. Ale pro cestování na těžko je to prakticky zbytečnost, cenově zbytečně vysoko a navíc velmi složité na opravu. Třeba hydraulické kotoučové brzdy - jak lehce můžeš poškodit hadičku a dobrzdils...

              [ Zpět ]
              Datum: 12.02.2011
              Autor: Kubajs
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                dobře, uznávám, byl jsem ochoten ještě akceptovat Avid BB7 mechanickou kotoučovku, ale na Surly rám bych to nedostal, dělají jen pro klasickou brzdu a do rámu na zakázku jsem jít nechtěl - zbytečné experimentování. Ale to je tak vše, co bych změnil (tu brzdu)

                [ Zpět ]
                Datum: 12.02.2011
                Autor: Kubajs
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                Každá taková věc má svoje užití. Například ty zmíněný hydry skutečně nejsou pro pohodovou jízdu ani nutný. Jinde jsou dost důležitý.
                Mě tady ale baví to všeobecný zatracování hi-tech věcí. Odzkoušený a vhodně zvolený vydrží neskutečně moc a leccos se dá opravit a i improvizovaně nahradit. Každopádně to přináší komfort a pohodu. Samozřejmě se dá jezdit i bez všech moderních vymožeností, to nikomu neberu. Pokud to má jako svoji filosofii a nebo prostě má jen k prostému kolu větší důvěru, je to jen a jen jeho věc a jeho volba. Moc se mi ale nezamlouvá to všeobecný zavrhování nových a složitějších věcí, jako něčeho nespolehlivýho až špatnýho.
                Jen mimochodem, sám mám taky Favorita (auto :-)) a docela se děsím doby, až dojezdí a budu si muset pořídit nějakou počítačovou potvoru, u které si nevystačím se zkratoměrem :-) V práci ale najezdím nesrovnatené kilometry a potřebuju výrazně větší spolehlivost. Přesto jsem nadšený ze všech těch ABS, ASR, různých asistentů a vymožeností.

                [ Zpět ]
                Datum: 12.02.2011
                Autor: ronda
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  Jasně, máš taky pravdu, protože na svět nelze pohlížet jen černobíle. Určitě nemá smysl zatracovat všechny vymoženosti dnešní doby. Jen je potřeba být v dnešním světě velmi obezřetný a nenechat si vsugerovat, že nějakou vymoženost za každou cenu potřebuješ.
                  Zobecnit se dá dobře to, že na delší cykloputování je lepší mít jednoduché komponenty, vše, co jednoduše opravíš, na sportovní výkony (většinou jednodenní jízdy) je výhoda jít do novinek.
                  Samozřejmě downhillákovi nebudu radit, ať místo hydraulických brzd použije véčko, to je jasné.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 12.02.2011
                  Autor: Kubajs
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                Vždyť ale třeba zrovna ty rámy, tak ocelový slušný rám je dnes už výrazně dražší než hliníkový, takže s tou cenou to není tak jednoznačné.

                [ Zpět ]
                Datum: 12.02.2011
                Autor: Mlok
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  8-)
                  A proč je dražší? To neviditelná ruka trhu! Proč to udělala? Protože ten oceláč je lepší!
                  8-)

                  [ Zpět ]
                  Datum: 12.02.2011
                  Autor: AV
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                         

                    Podle mě výroba oceláčů v dnešní době je draží jen z toho důvodu, že se vyrábí v minimálním počtu kusů. Proto se výroba prodraží. Kdyby je chrlili ve velkém, budou velmi levné. Hliníkové rámy se nyní vyrábějí ve velkém.
                    Většinový zákazník dnes klade důraz hlavně na hmotnost kola, ale karbon je pro mainstream stále příliš drahý, takže většinový zákazník poptává právě hliník.
                    Podle mě zafungovala výrazně i marketingová masáž výrobců, že každý gram na kole navíc je hodně znát (což není vůbec pravda - jak říkám, rekreační cyklista prakticky nepozná, jestli má kolo o 2 kila těžší nebo lehčí).
                    A na závěr není moc v zájmu výrobce, aby jeho rám šel snadno opravit (ocel svařit). Zákazník by pak od něj nekoupil nové kolo.

                    [ Zpět ]
                    Datum: 12.02.2011
                    Autor: Kubajs
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                           

                      Jistě, malé počty u ocelových rámů je dnes hodně zdražují.
                      Ale ani ve velkém nebudou lepší ocelové rámy levné, kvalitní ocelové trubky jsou prostě drahé.

                      Hliník dnes prostě za stejné peníze nabízí lepší vlastnosti, tak je jasné, že všichni přešli na hliník.
                      Taky určitě výroba hliníkových rámů je postupně levnější než byla kdysi.

                      A s tou váhou to tak nevidím. Když se jezdí na těžko, tak se 2kg na kole ztratí.
                      Při ježdění na lehko jsou už 2kg jasně znát (osobně registruju rozdíl od 1kg, na rotačních částech od cca 400-500g). A taky nejde jen o to, kolik je potřeba výkonu navíc pro tahání těch 2kg v kopcích.
                      Ale jsou tu další manipulace s kolem jako občasné přenesení, nakládání a zvedání když se někam jede.
                      A pak je to o ovladatelnosti kola, to se ale už dostáváme k techničtějším disciplínám (je ale i dost turistů, co jezdí více terény).

                      A když je to pak opravdu velký rozdíl typu 14kg HTčko x 10kg raketa, kde je část toho rozdílu i na rotačních částech, tak ten rozdíl je propastný.

                      A s tím záměrem výrobce to také není tak jasné. Ne tak málo lepších výrobců dává 5letou záruku na rámy, takže je v jejich zájmu, aby rám byl držák. A jen tak od něj taky nový nekoupí když mu praskne, když má 5 let záruku.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 12.02.2011
                      Autor: Mlok
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                           

                      Ono je také otázkou co si kdo představuje pod tím "rekreačním" jezděním... Pokud do toho vezmeme třeba i jízdu po těch našich slavných cyklotrasách, kde dost často kolo i poponášíš, protože máš na trase dokonce i schody, tak jsou ta kila už docela znát ;-)
                      Také nezapomínej, že hromada takovýchto jezdců se nejdřív někam s kolem dopravuje autem či vlakem. Dávat pak na střechu auta kolo vážící 12 nebo 14kg je už docela rozdíl...

                      [ Zpět ]
                      Datum: 12.02.2011
                      Autor: Jarda
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                             

                        V tom máš pravdu, no ale zrovna u toho dávání na střechu auta by mi bylo jedno, jestli dávám 12 kilové nebo 20 kilové kolo, to je prostě 5 vteřin (a nejsem žádný silák). Pravda, jednou jsem málem nedojel domů a do schodů mi kolo musela vynést manželka, síla v nohách už žádná, ale to je jiná kapitolka :).
                        U toho nošení přes schody apod, to je pravda, ale pokud nejedeš ve velmi extrémním terénu, pak se nestává příliš často, že bys kolo musel delší dobu nést v rukách, prostě přeneseš pár metrů a jedeš dál.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 12.02.2011
                        Autor: Kubajs
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                               

                          Tak já netvrdím, že to není možné zvládnout. Ale jen opatrně upozorňuji, že ta váha znát přeci jenom je. A když se s tím třeba má tahat samotná ženská...

                          [ Zpět ]
                          Datum: 12.02.2011
                          Autor: Jarda
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                           

                      S tím opravováním oceláku a hliníku už to taky není až tak pravda. Firem, kde se sváří hliníkové slitiny je u nás čím dál víc.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 12.02.2011
                      Autor: ronda
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                             

                        U nás ano, taky na ježdění u nás nepotřebuješ ocelový rám. Mluvíme hlavně o expedicích a konkrétně v Asii budeš mít problém najít speciálku, která dokáže svařit hliníkový rám, když nejrozšířenější jsou tam právě ocelové rámy.
                        Tam neseženeš ani 700C pláště, ráfky, ani duše. To ostatně platí i o Makedonii a např. Mexiku.
                        Nehledě na to, že třeba v Austrálii můžeš mít mezi velkými městi i 1500 km vzdálenost.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 12.02.2011
                        Autor: Kubajs
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                               

                          "A na závěr není moc v zájmu výrobce, aby jeho rám šel snadno opravit (ocel svařit)."
                          Tuhle větu jsi psal o obecném trendu, ne o žádných expedicích do Asie.

                          [ Zpět ]
                          Datum: 12.02.2011
                          Autor: ronda
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                 

                            tuhle ano, ale ne o svařování rámu ;).
                            Jak říkám, hlavní a nejpodstatnější výhodou ocelového rámu je ta vlastnost, že lze snadno svařit i v rukou relativního laika, prostě v neprofesionálních podmínkách.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 12.02.2011
                            Autor: Kubajs
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                   

                              Ty jsi laický svářeč? V čem se ta ´laickost´ projevuje? Bude-li rám Cr-Mo, tam se strejda se svářečkou jen těžko chytne ...

                              [ Zpět ]
                              Datum: 12.02.2011
                              Autor: AV
                              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                     

                                Cr-Mo je pořád ocel, jen trochu lepší, svářet jde i elektrodou...

                                [ Zpět ]
                                Datum: 13.02.2011
                                Autor: highlander
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                       

                                  Když se učil, tvrdili dělníci, že na slabé plechy jedině autogen. Pak potkal Pana Svářeče a zjistil, že obloukem jdou tenké plachy a lecos, když se to umí.

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 13.02.2011
                                  Autor: AV
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              Ale di ty, ocel je prostě ocel s tím nic nenaděláš, je to prostě tvrdší a odolnější materiál a hotovo konec howgh s tímhle tématem končím, blít skrýt, ty mě dlouho sereš nebudeš :o)

              [ Zpět ]
              Datum: 12.02.2011
              Autor: heras
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                Už Jára Cimrman řekl, že budoucnost patří aluminiu, tak o čem tady s tebou mám diskutovat ?? :-))

                [ Zpět ]
                Datum: 12.02.2011
                Autor: ronda
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  Kdyby žil Jára dnes, mluvil by jinak, pacholek. Mně budeš psát že jsem přestárlej zatrpklej zpátečník?! Já jsem náhodou pokrokovej víc, než si vůbec umíš představit. Začínal jsem s kolem před třiceti léty a to zrovna všici chtěli motorky a auta. Teď se všici najednou hrnou, že budou jezdit na kole, zatímco já s kolem pomálu končím. A já moc dobře vim, proč to dělám. A já ti garantuju, že to co jsem teď já, budete i vy. Tím pádem mám nějakých třicet let náskok a tady ti na mou duši řikám, a věř tomu, že vim o čem mluvím, že ocel je ocel a hlína ať de do hajzlu. A tim končim tuto debatu. Definitivně. Tfuj to sem se rozčílil.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 12.02.2011
                  Autor: heras
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                         

                    Tak se budem trumfovat ! Já začínal před 35 lety (1976 RH HK), ale jezdil jsem i předtím. Pak jsem si na motorkách taky zajezdil. A s kolem rozhodně neplánuju skončit, naopak jsem si před rokem rozšířil stáj o fajnýho teréňáčka s kupou udělátek, jako je Al rám :-) hydry, celopéro atd... A taky netvrdím, že by měla jít ocel do hajzlu - jen ať si klidně a pohodově žije vedle pohodovýho hliníku. Krapet tolerance a míň umanutosti, příteli. Nebuď medvěd :-)

                    [ Zpět ]
                    Datum: 12.02.2011
                    Autor: ronda
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                           

                      Hydry, celopéro a k tomu ještě Al rám no fůůůj kam ten svět spěje. Mě děsně láká ta tříkolka od Azubu. Jenže je celá hliníková :o)
                      Jako by nestačilo že mám z hliníku zadní kyvku, motor, ráfky a kdo ví co ještě na mašině.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 12.02.2011
                      Autor: heras
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                             

                        Hele, ta kyvka na mašině by šla překopat. Kus ocelovýho účka koupíš ve Feroně a když to vyleješ betonem...

                        [ Zpět ]
                        Datum: 12.02.2011
                        Autor: ronda
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                               

                          Co pořád máš za problém s tou ocelí, zpátečníku?

                          [ Zpět ]
                          Datum: 12.02.2011
                          Autor: heras
                          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                 

                            Tys tady tvrdil, že hlína jde do hajzlu. Tak ti chci jen pomoct... :-)

                            [ Zpět ]
                            Datum: 12.02.2011
                            Autor: ronda
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                   

                              Víš jak by to vypadalo s tím účkem? To radši nad hlínou trochu přimhouřím očko :-)

                              [ Zpět ]
                              Datum: 12.02.2011
                              Autor: heras
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                     

                                Poctivá konstrukční ocel. I když to Účko s betonem by bylo lepší, než ten jäkl

                                [ Zpět ]
                                Datum: 12.02.2011
                                Autor: ronda
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          Navíc, nevím tedy kolik je na tom pravdy, ale ocel si prý zachovává stejné vlastnosti, zatímco hliníkové slitiny prý časem měknou.

          [ Zpět ]
          Datum: 12.02.2011
          Autor: heras
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            Ani ocelové rámy nejsou navěky - je jen otázka, jestli někdo, kdo nevyužívá kolo opravdu závodně nějaké měknutí rámu (Fe i Al) má vůbec šanci poznat. A pak taky u jakých rámů by se to mělo projevit. U půldruhakilového speciálu asi jo, u tříkilovýho pohodáře těžko. Tuším tam vliv "městských legend" a marketingu...

            [ Zpět ]
            Datum: 12.02.2011
            Autor: ronda
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              Měknutí hliníkových rámů je taky naprostá kravina, kterou mnoho lidí zcela nesmyslně opakuje.
              Hliník se cyklickým namáháním vytvrzuje, roste jeho pevnost ale současně i křehkost, a pak při nějakém větším rázu praskne, prestože by to kdysi když byl nov v pohodě vydržel.

              U lehoučkých závodních rámů tedy je poměrně velké riziko, že časem (což může být poměrně krátký čas typu 2-3 roky) praskne.

              U těžších odolných hliníkových rámů tohle nehrozí.
              A samozřejmě záleží také na přesné použité slitině, nikdy to není čistý hliník.

              Oproti tomu ocelový rám typu Favorit je bláto už jako nový. Tohle samozřejmě neplatí ani obecně pro ocel, i tam záleží na konkréntím použitém materiálu.
              Tady ovšem opravdu kvalitní rám vyjde cenově dnes mnohem dráž než ten hliník.

              Třeba některé hodně těžké rámy z hliníkových slitit na sjezdové a jiné agresivní disciplíny jsou neskutečné držáky a vydrží neuvěřitelně.
              Ocelové rámy se tady už téměř nepoužívají, protože při stejné váze vydrží mnohem méně.

              [ Zpět ]
              Datum: 12.02.2011
              Autor: Mlok
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                Jo a zapomíná se taky na neustálý vývoj. Myslím, že to měknutí, nebo křehnutí materiálu se traduje z doby začátků využití Al slitin pro rámy. Od té doby se ale slitiny vylepšují, nebo alespoň optimalizují.

                [ Zpět ]
                Datum: 12.02.2011
                Autor: ronda
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  Souhlas s vývojem.
                  Samotný materiál měknout ale nemohl ani dříve. Ale mohl být problém třeba se svary (mohly povolovat aniž by ještě praskly zcela), kdysi ze začátku s hliníkem skoro nikdo neuměl pořádně pracovat. Tepelné zpracování rámů po svaření taky nebylo.

                  Ocel měla tu výhodu, že už před xx lety došlo k využití jejího potenciálu a dokázal z ní leckdo dostat maximum.
                  U hliníku tohle moc dlouho neplatí a možná jsou pořád ještě rezervy.

                  A vývoj je dnes vidět hlavně na karbonu. Jsem třeba nechápal co dokáže přežít odolnější karbonový full. A přitom při přijatelné váze (nižší než u hliníku, s ocelí vůbec nemá smysl srovnávat).

                  [ Zpět ]
                  Datum: 12.02.2011
                  Autor: Mlok
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                         

                    Na érech je hliníku ´hafo´. Byl by tam, kdyby na něj nebyl spoleh?

                    [ Zpět ]
                    Datum: 12.02.2011
                    Autor: AV
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                           

                      Na érech je to nutnost, protože hmotnost je zde zásadním faktorem.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 12.02.2011
                      Autor: Kubajs
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                             

                        Nutnost, aby to praskalo, bo by se jinak lidi přemnožili?

                        [ Zpět ]
                        Datum: 12.02.2011
                        Autor: AV
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                             

                        Na kolech to hmotnost omezuje možná ještě více. Kdyby bylo vše ocelové (nejen rám), tak jezdíme na 20kg+ těžkých HT.
                        Nevím kdo by něco takového chtěl, já tedy rozhodně ne.

                        [ Zpět ]
                        Datum: 12.02.2011
                        Autor: Mlok
                        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                               

                          Při téhle příležitosti si nemohu nevzpomenout na Favoriťácké kliky s převodníkem z pravé nefalšované a chromované oceli. Vážily jenom o něco víc než dvojnásobek proti těm fujtajblovým hliníkovým :-)

                          [ Zpět ]
                          Datum: 12.02.2011
                          Autor: ronda
                          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                 

                            Nojo, vidiš to, na duralových klikách už jezdím dvacet let. A držej, potvory.

                            [ Zpět ]
                            Datum: 12.02.2011
                            Autor: heras
                            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                   

                              Divný, že jo :-))

                              [ Zpět ]
                              Datum: 12.02.2011
                              Autor: ronda
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                     

                                Fakt divný, levá už je poloviční jak o ní škrtám tou křivou haksnou.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 12.02.2011
                                Autor: heras
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                                       

                                  Tak to já jsem onehdá hliníkovou kliku ulomil při startu od semaforu. Klika za sebou měla několik let provozu. Když jsem se podíval na lom, tak to bylo jasné - únavová trhlina šířící se z místa, kde byla klika něčím naťuknutá. A ona ani ta ocel když se blbě navrhne není nic moc, při jízdě ze sedla jsem vyvrátil z kliky pedál, to oko se závitem na konci se normálně roztrhlo. (ale to jsem byl ještě mladé silově jezdící prase)

                                  [ Zpět ]
                                  Datum: 12.02.2011
                                  Autor: Aviatik
                                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                            • duralove kliky

                                   

                              tak to gratuluji..
                              mne se povedlo "unavit" dvoje kliky zn Walter
                              oboji mely prasklinky v koreni prave kliky- tam kde se rozdeluje klika do petipracky pro prevodniky.
                              Prvni mi jeste fabrika vymenila, ty druhou uz nebylo kam poslat.
                              Ty kliky (Walter) byly frezovane z kusu, dnesni "standartni" kliky jsou naopak vykovek.
                              Z hlediska namahani a "vlaken" materialu jsou vykovky mnohem vhodnejsi.

                              [ Zpět ]
                              Datum: 12.02.2011
                              Autor: cibi
                              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                              • Re: duralove kliky

                                     

                                Kovanej dural? To snad ani není kujné... Každopádně to časem stárne a křehne.

                                [ Zpět ]
                                Datum: 13.02.2011
                                Autor: bara2
                                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                           

                      On na něj 100% spoleh není, protože existuje něco jako únava materiálu, k té je hliník docela náchylný. S ní byly na některých typech letadel velké problémy.
                      Ono se na letadlech zkoušelo leccos, dokonce i nerezavějící ocel.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 12.02.2011
                      Autor: Aviatik
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                    • letadla

                           

                      dovoluji si upozornit ze letadla maji pro certifikaci napriklad i unavove zkousky.
                      nasledne je stanoven pocet letovych hodin pro drak jeko celek resp pro vymenitelne casti.
                      tedy , dane letadlo smi naletat max- ted si vymyslim cislo-5000 hodin- a jeho drak musi byt vyrazen. Vse je kvuli jevu zvanemu "casovane pevnost hliniku" tj. nachylnosti k unavovym lomum.
                      poznamka na okraj - "hlinik" = hlinikove slitiny,
                      lidove tez duraly.

                      [ Zpět ]
                      Datum: 12.02.2011
                      Autor: cibi
                      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      "Přesedlal jsem na nejjednodušší komponenty, vše si dokážu opravit sám, krom toho prasklého rámu, ale zase někoho s tou svářečkou najdu bez problému.
      Ocelový rám unese navíc daleko větší náklad než rám hliníkový."

      Jak se ptám i níže, chtěl bych to vidět v praxi to bezproblémové svaření kdekoliv a kdykoliv a taky jak to pak vydrží.

      A proč by měl ocelový rám unést daleko větší náklad, to už tedy nechápu vůbec. Přeci záleží vždy na daném konkrétním rámu.

      [ Zpět ]
      Datum: 12.02.2011
      Autor: Mlok
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        No tak s tím svařením mám starou zkušenost. kdysi jsem někde za Budějovicemi zjistil, že mám prasklý rám. Přesněji - praskl svar u zadní patky. Do 10 minut mě místní nasměrovali na staveniště budoucí školní budovy, za dalších 10 minut jsem odjížděl na svařeném rámu.

        Najel jsem na tom rámu pak ještě určitě 20000 km a jezdil by dál, kdybych si nepořídil jiné kolo. Žádný problém s tím nebyl, jen to bylo třeba po návratu domů přelakovat.

        Uznávám, kdybych přetrhl rám někde mimo svar, asi by to tak jednoduchí nebylo. Jenže ten oceláč bych asi spíš ohnul, než zlomil v půli trubky, ne?

        Takže sečteno: opravdu to funguje, ale třeba jsem měl jen štěstí, kdo ví... :-)

        [ Zpět ]
        Datum: 13.02.2011
        Autor: k.vl
        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          To si měl ten úplně nejjednodušší případ, kdy je to jednoduché.
          A oceláče taky běžně praksaj. Naposledy třeba kamarádovi prasknla na oceláči sedlová trubka. Nemusel řešit žádné svaření, protože rám byl ještě v záruce (asi 10 dní před koncem, takže štěstí), takže dostal nový. A protože mu neseděla velikost úplně ideálně, tak mu prodejce ještě vyšel vstříc a dostal úplně jiný rám (+- srovantelný, možná i o chlup lepší), který byl mírně větší. A ten nový rám je hlína, takže už oceláč nemá.

          Prasklou hlavu jsem na oceláči viděl taky a to víckrát.

          [ Zpět ]
          Datum: 13.02.2011
          Autor: Mlok
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            Souhlasím, byl to "jednoduchý případ". Já jen že tu byla sháňka po reálných případech z praxe, tak jsem jeden dodal ;-)

            Ta prasklá trubka na oceláči mě ale překvapuje, viděl jsem už ocelový rámy po nejrůznějších bouračkách, a vždycky byly ohnutý, zlomený nikdy. Ne že by to pomohlo, takovej dobře zkřivenej rám může být někde na cestě mnohem větším problémem, protože narovnat ho jde určitě hůř než svařit.

            Naproti tomu hliníkový rámy zlomený v půli trubky semtam někdo na net nafotí, obvykle s komentářem, že vůbec netuší, jak a kde se mu to stalo. Ale je fakt, že to nejsou asi zrovna žádný "expediční kusy". Každopádně mě vždycky nemile překvapí, jak tenký ty stěny jsou. Tak asi dvojitej alobal, řekl bych :-)))

            [ Zpět ]
            Datum: 13.02.2011
            Autor: k.vl
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    Musím říct, že ten Tvůj příspěvek mě velmi potěšil. Mám naprosto stejný názor, jsem rád, že nejsem sám :).
    Ideální volba by mohl být třeba Surly Long Haul Trucker. www.surlybikes.com
    U nás ho dokáže objednat kolaexpert (pražský shop), jeden kousek mi každou chvíli přijde, ve středu už byl v celním skladu :).
    Na expedice typu Kambodža apod bych šel určitě do 26" kol - 700C jsou prakticky nesehnatelné v rozvojových zemích. Navíc 26" kola jsou díky menšímu průměru při stejném počtu drátů pevnější než 28" kola. Rozdíl mezi 26" a 28" je prakticky zanedbatelný při stejném vzorku a šířce pláště.

    [ Zpět ]
    Datum: 12.02.2011
    Autor: Kubajs
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

         

    Mám zatím pročteno jen hodně málo cyklo-cestopisů (k mojí škodě). Takže se ptám věci znalých - jak často se stává, že by na cestách prasknul rám a musel se vařit. Zajímají mě případy z praxe, ne teorietické možnosti. Když jde řeč o rámech, zní to tady téměř jak mantra, tak by mě docela zajímalo, jak často se tohle stává a jak často to musí dálkaři řešit.

    [ Zpět ]
    Datum: 12.02.2011
    Autor: ronda
    Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Já mám taky zatím jen spíš teoretické znalosti, co jsem zatím pročetl, moc často se to sice nestává, ale když už se to stane, tak je to konec. Musíš koupit nové kolo. Riziko je sice malé, ale existuje a stane se ti to někde v Tibetu a skončils.
      Podle mě ta úspora kilo a půl za to riziko absolutně nestojí. Navíc na expedici stejně budeš naložený aspoň 30 kg nákladu a jenom vody často povezeš třeba 8 litrů...
      2 kila opravdu nemá smysl řešit. Já jsem třeba v Chorvatsku jel na lehko na MTB (jen s 6 litry vody dokonce v batohu na zádech :D) od moře na horu 1100 metrů vysokou a moc jsem nepozoroval, že by mi to jelo hůř, než bez těch 6 kil. Jenom mi vadilo, jak strašně se mi potily záda :).

      [ Zpět ]
      Datum: 12.02.2011
      Autor: Kubajs
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Hlavně by mi zajímalo, jak je časté praskání vhodně vybraných hliníkových rámů pro expedici. Tedy když se vybere odolný těžší rám (ať už přímo expediční nebo se sáhne někam do kategorie rámů agresivních skákacích disciplín).

        Nějak si nedokážu představit, jak takhle vhodně na expedici vybraný odolný hliníkový rám jen tak praská.

        Naopak si myslím, že pokud se sáhne po těžším odolném hliníkovém rámu, tak vydrží mnohem více než ten podobně těžký oceláč.

        Je ale jeasné, že váhově se neušetří tak ani tak. Lehoučký závodní rám je na expedici nesmysl ať bude z jakéhokoliv materiálu.

        [ Zpět ]
        Datum: 12.02.2011
        Autor: Mlok
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          Zrovna u toho expedičního kola je pružnost oceli spíš výhodou. Ocelové neodpružené kolo bude mít lepší vlastnosti než hliníkové neodpružené kolo - člověk na něm nebude tolik trpět, protože rám bude vlastně lehce poddajný.
          Já bych ten hliník prostě nechtěl. Může se i stát, že s tím spadneš na kámen (vím, malá šance) a klidně rozlámeš horní rámovou trubku...
          U oceli to rovněž svaříš. Navíc ocel vydrží mnohem víc než hliník.

          [ Zpět ]
          Datum: 12.02.2011
          Autor: Kubajs
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            "Navíc ocel vydrží mnohem víc než hliník."
            Tohle je právě naprostý nesmysl a je to přesně naopak. Při stejné váze rámu bude rám z hliníkové slitiny mnohem odolnější.
            Jak píšu výše, rámy pro disciplíny, kde dostávají hrozná záhul (sjezd a podobné) se dělají dnes téměř výhradně právě hliníkové (i když už i tady je velký nástup karbonu), aby to více vydrželo.
            I ten odolný hliníkov rám je tam těžký (u DH odolného fulla může mít rám klidně i 4-5kg), stejně odolný ocelový rám by vážil mnohem více.
            A právě v DH se padá pořád a i na kameny. Samozřejmě hodně blbý pád nepřežije nic (po takovém pádu to ale rozhodně ani nezavaříš).

            A jak jsem se tu ptal nebo i pochyboval. Chtěl bych vidět to vaření ocelových rámů kdekoliv mimo civilizaci a to tak, aby to aspoň chvíli drželo.
            To je taky taková další fáma, že vařit ocelový rám dokáže každý a že to vždy u každého prasklého rámu jde.

            Co se týká pohodlí, tak souhlasím, že pohodlnější rám je výhodou (a to nejen na expedice, i třeba na celopevňáku na turistiku na lehko).
            Jenže ani tady to není tak jednoduché. Jednak u hliníkových rámů se to hrozně liší jak je který pohodlný a nedá se zobecňovat.

            Hlavně se ale vliv ocelového rámu na pohodlnost hrozně přeceňuje. Třeba na silničce na úzkých nabušených pláštích je vliv pohodlnosti rámu znát dost a na pohodlí kostruovaný karbon je opravdu znát (třeba Spešl Roubaix rám). A v pohodlí je takto cílěně konstruovaný karbon pořád úplně někde jinde než ocel (ten karbon je na tom mnohem lépe).

            Při použití objemných rozumně nahuštěných plášťů je ten rozdíl už minimální. Cíleně jsem testoval ocelovou 29tku bike (s ocelovou vidlicí) x hliníkový rám s karbonovou vidlicí (ale s hliníkovým krkem) a rozdíl pohodlí na rozumně nahuštěných objemnějších pláštích (dejme tomu 2" a širší) je v podstatě neznatelný.
            A co třeba dělá taková ocelová vidlice s kotoučovkou (a zvlášť natěžko při větší váze soustavy), to je tedy vyloženě nechutný.
            Lehčí karbonové vidlice dělají tedy to samé a taky se mi to nelíbí.

            [ Zpět ]
            Datum: 12.02.2011
            Autor: Mlok
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              Já ti nevím, v tomhle nemám žádné praktické zkušenosti, jenom vycházím z informací, co jsem se dočetl na webu (po řádné analýze).
              Co je pro mě ale podstatný fakt je, že cestovatelské kola se dělají v převážné většině na ocelových rámech. Údajně prý hlavně kvůli té možnosti nouzového svaření. Tu ocel prostě zavaříš vždycky, aby ti v tom samém místě nepraskla. I kdyby tam měli narvat 100 gramů nového materiálu, aby to pořádně vyztužili, nebo k tomu prasácky přivařit nějaké další ocelové podpůrné trubky. S hliníkem tohle udělá jenom speciálka, kterou třeba v Íránu těžko najdeš.
              Jinak uhlíkový rám je určitě velmi dobrá věc pro závodní kola, ale na expedici je to nepoužitelné. Ťukneš to a už to nijak neopravíš. Nehledě na to, že třeba u mojí Ortlieb handlebar brašny bylo varování velkými písmeny, že se to nesmí použít v případě karbonového rámu. Asi kvůli otěru.

              [ Zpět ]
              Datum: 12.02.2011
              Autor: Kubajs
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                Chtěl bych to vaření vidět v praxi. Já jsem v praxi zažil prasklé ocelové rámy, které už svařit nikdo nedokázal a to bylo dáváno ke specialistům (a ne chtěno po někom v zapadákově v horní dolní).
                Vždy záleží kde a jak to praskne a co je to konkrétně za rám.

                U hliníku to jde obecně hůře, jednak ne každý zvládne dobře pracovat s hliníkem a pak je tam častěji problém s příliš tenkou stěnou. To se ale netýká vhodně vybraného rámu na expedice (pokud si někdo nevezme nějaký docela lehkou tenkostěnou hliníkovou plechovku jako níže ty dva).

                A ocelových rámů jsem pár jezdil (jen tu 29tku svojí ne, tu jsem zkoušel jen krátce půjčenou), jak na biku, tak silničce. A hliníkových mraky. A nějaký ten karbon taky. Takže srovnání z praxe mám dost.

                A s karbonem je to opět jinak. Karbon vůbec tak náchylný na ťuknutí není a může vydržet opravdu hodně. Zase záleží jak je to gramařský rám. Proto se taky už i DH rámy dnes začínají dělat čím dál více i z karbonu.

                Opravitelnost karbonu je naopak jednoznačně nejlepší ze všech materiálů (pokud nevadí nějaké to váhové navýšení opravy). Ale je jasné, že to nezvládne opravit každý.

                Karbon bych na expedici taky ale nezvolil. Vhodný rám z karbonu na expedici na trhu není (těžší karbonové pevné rámy, to nikdo nedělá) a navíc tady je problém s cenou. Dobrý karbon rám stojí opravdu hodně.

                [ Zpět ]
                Datum: 12.02.2011
                Autor: Mlok
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              Co vlastně dělá ta ocelová vidle s kotoučovkou? Chápu, že ta vidlice je relativně pružná, takže tam dochází k určitému posunu.
              U mechanické kotoučovky to ale nebude tak drastické jak u hydry ne? Přece jenom ten rozdíl v silách je tam velký.

              [ Zpět ]
              Datum: 12.02.2011
              Autor: Kubajs
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
              • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                     

                Extrémní předozadní pohyb předního kola (třeba při ostrém brždění i 3-4cm), jak je vidlice pružná. A k tomu navíc se kroutí do vrtule.
                Celé to pak hodně znepříjemňuje vedení předního kola.
                Samozřejmě se tohle týká jen extrémů, když se brzdí ostřeji. Na těžko se to ale projeví mnohem dříve díky vyšší váze soustavy.

                Mně tohle chování vadí u ocelové vidlice i při mojich 70kg a ježdění na lehko. Samozřejmě jen v těch situacích, kdy jdu na krev na brzdu (což se ale sem tam stane i na asfaltu při nějaké krizovce).

                A co se týká vlivu hydra x mechanika, tak to bude v tomhle ohledu úplně fuk. U mechaniky pouze budeš tlačit větší silou na páce (oproti dobré hydraulice). Ale ta síla na vidlici bude úplně stejná.
                Rozdíl pak bude akorát třeba v tom, že na dobré hydře (třeba The One) dokážu brzdit i na max (tzn. to co dokážu ustát na kole aniž bych letěl) jedním prstem a na mechanice by se přidal druhý prst.

                Ani třeba na karbonové Pells XF2 long se mi už předozadní pohyb při ostřejším brždění nelíbil (a tam je o něco menší než u ocelové vidlice).

                Proto teď na 29tku dávám karbonovu On-One, která je sice o pár gramů těžší (na karbonovou je docela těžká, má 900g), ale je to asi nejtužší karbonová vidlice na 29tku na trhu.
                Taky nemá ani žádné omezení na velikost kotouče (lehčí karbonky mívají omezení na 160 nebo 180mm, jak která).

                A ten předozadní pohyb není dobrý naprosto k ničemu, díky němu pohodlnější ta vidlice není.

                [ Zpět ]
                Datum: 12.02.2011
                Autor: Mlok
                Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                       

                  Když Tě tak poslouchám (čtu), jsem rád, že jsem u toho oceláče nešel do kotoučové brzdy.

                  [ Zpět ]
                  Datum: 12.02.2011
                  Autor: Kubajs
                  Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
                  • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                         

                    Tak u rámu by to bylo fuk, tohle je otázka jen vidlice. Ale tu máš asi taky ocelovou...

                    [ Zpět ]
                    Datum: 12.02.2011
                    Autor: Mlok
                    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      Pokud si dobře pamatuju, myslím, že Lucii (Lucie a Michal) praskl rám kola.

      [ Zpět ]
      Datum: 12.02.2011
      Autor: Kubajs
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
      • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

             

        Otázkou je co to bylo konkrétně za rám.

        [ Zpět ]
        Datum: 12.02.2011
        Autor: Mlok
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          Cituji z jejich webu: "vyjíždíme z Canberry, krásného hlavního města, Australané si to tu postavili moc hezky. Po 90km Lucce praská rám, je to již podruhé (poprvé - to jsme nechtěli zakřiknout - rupnul na Novém Zélandu, ale naštěstí kousek od firmy, kde nám ten náš hliník svařili), no a ten svár vydržel něco přes 2000km a dneska rupnul, přesně v tom samém místě, naštěstí jen z jedné strany (?!).
          Michal to spojil takovýma těma pojítkama z umělé hmoty a jedeme dál, pomaličku, polehoučku, Lucka nesmí šlapat ze sedla - vše ale drží, tak snad dojedeme do Sydney v pohodě."

          [ Zpět ]
          Datum: 12.02.2011
          Autor: Kubajs
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
        • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

               

          vypadá to na nějaký Author. Ale nechce se mi tam hledat, určitě tam někde píšou, na jakých kolech jeli. http://www.luciemichal.cz/cvk/cvk032.htm

          [ Zpět ]
          Datum: 12.02.2011
          Autor: Kubajs
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
          • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                 

            Takže je to jasné. Naprosto nevhodně zvolený rám na takovou akci.
            Ono vůbec často nechápu, na čem občas někdo jezdí takové dlouhé expediční akce. A to teď nemyslím cenu, i poměrně levně se dá pořídit třeba opravdu odolný rám.

            [ Zpět ]
            Datum: 12.02.2011
            Autor: Mlok
            Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
            • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

                   

              Rozhodně. To víš, sponzorství... a propagace výrobku sponzora. Pak to takhle dopadá.

              [ Zpět ]
              Datum: 12.02.2011
              Autor: Kubajs
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Je Favorit nejlepší kolo?

           

      K tomu by mi ještě zajímalo, jak se následně řešilo to svaření. Pořád všichni píšou, jak je to snadné a že to udělá kdokoliv a kdekoliv, já bych to tedy chtěl v praxi docela vidět (a taky jak to dlouho následně svařené vydrželo).

      [ Zpět ]
      Datum: 12.02.2011
      Autor: Mlok
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Cyklistika z Prahy

včera
Ahoj, hledám cyklistku pro spolujízdy z Prahy ven na kolo, víkendy nebo dle dohody, na pohodu

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky
21.04.2024
Hledám kamaráda, nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky, nejlépe z okolí Prahy 6.

Hledám: partnerku na kolo

Hledám: partnerku na kolo
19.04.2024
vysoký, štíhlý, aktivně sportující, mladšího vzhledu hledá sportovně založenou ženu na sdílení společných zájmů,…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

267 cyklistů (10 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024