reklama

Středoevropský paradox

No, takhle t bylo a tak jsem to napsal. Prostě máme blíž k Němcům než k Francouzům, zvyky, kulturou. Když odešla Británie z EU, zůstaly jen tyhle dva dominantní státy, které budou určovat naši budoucnost.
Řekl bych proto: učte děti německy. Jsou všude kolem. Ale srdce volá: Francie. O melodičnosti a kráse jazyka mluvit nebudeme, ale bude to ten druhý důležitý národ v EU.
A angličtina, ta je samozřejmá, ale anglicky umí i malé děti z těch počítačových her.

Středoevropský paradox
Sedím si v poloprázdné restauraci, sezóna už skončila, tak vlastně jen tři stolky obsazeny. Vedle mě sedí francouzský pár a upřímně se baví mojí francouzštinou a nesnaží se to zastírat.
Ale není v tom nepřátelství, sám netuším, co legračního jsem vyslovil. Tak chvilku žvaníme, jako vždy, odkud, jak, proč a kam.
"Vy znáte moji zemi?"
"Samozřejmě!"
"A byli jste u nás?"
"Ne, ale kamarádi byli a říkali, že Praha je fantastická".
A pak, jak jinak, zase už nacvičenou frází říkám, že se musí k nám podívat, ale že to nespěchá, protože jsme mladí...."
A o kousek dál další pár. Slyším, že s číšníkem mluví německy. A pak se kolem mě musí dáma protáhnout, protože si jde ven zakouřit, a drkne mi do stolku.
"Entschuldigung!"
"Nichts passiert," vyjede ze mě jako v Bochumi.
A už to jede. "Vy jste Němec?"
"Ne, nejsem Němec, Čech" a neřeknu jim jako Francouzům k tomu "Bůh mě neztrestal".
A tak klábosíme a já zjišťuji, že v té němčině si tak nějak odpočívám od té frániny a že, ač je to nemilé, jsem s těmi skopčáky z Baden-Badenu blíž než s Frantíky a že tu zemi francouzskou fakt mám rád. Navíc paní říká, že do dvaceti žila v NDR, v Drážďanech. Praha?
Ne, přátelé tam byli.
My to město milujeme, jsme tam dvakrát do roka...
No, naše krásná malá vlast je uprostřed Německa a z jihu tedy stejně německy mluvícího Rakouska, a to minimálně tisíc let. A já jsem teď trochu zmatený, protože na krátký okamžik jsem se radoval – krajani jsou tady.
Ne, nebyli to krajani, jen Němc

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: dnes v 00:46
Autor: Jindra8526
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: sportovního parťáka (nejen) do Beskyd

06.10.2026
Ráda trávím čas v pohybu na čerstvém vzduchu. Moje srdcovky: Horské kolo - cyklostezky i lehčí terén Turistika -…

Hledám: Parťáka/parťačku na cyklistiku

29.09.2026
Ráda bych poznala cyklistického parťáka/parťačku na výlety na kole. Já 63 s e-kolem - pohodové, nehonící se…

Hledám: ženu kolem padesátky

20.09.2026
Hledám sympatickou dívku či ženu kolem padesátky na společné cyklovýlety. Spíš rekreačně, v klidu, bez závodění-…

PR články:

Cyklozájezdy | Dokempu.cz | Cyklobazar | Aktivni dovolená
Perfektní funkční oblečení pro vaše sportovní aktivity, od značky Moira.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

248 cyklistů (7 přihlášených)

Z Brna do Terstu

Na jednom společném pivu zase spřádáme plány, a místo předchozích megalomanských (nedalo by se dojet do Asie?…
Monolema | 04.10.2026

Ze Kdyně přes Klatovy do Plzně

Letos se to povedlo, vyrážíme s Líbou už na třetí týdenní akci. Tentokrát začínáme ve Kdyni, po dvou dnech se…
Aar | 26.09.2026

Dámská Králický Sněžník

Dámská 2026Králický Sněžník a pramen Moravy Druhá desítka Dámské dávno začala, ale teprve letos jsme v plném…
HMS | 21.07.2026