reklama

Rohloff -olej originální či alternativní?

Moc nechci podporovat cenovou politiku rohloffu. Jaký používáte alternativní olej? Předem moc díky za názory.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 25.08.2026
  • Re: Rohloff -olej originální či alternativní?

Pro kontext - aktuální ceny originálního oleje podle velikosti balení:
    25+25 ml / 400 Kč = 8 Kč/ml = cca 400 Kč/výměna
    250+125 ml / 1390 Kč = 3,71 Kč/ml = cca 180 Kč/výměna
    2000 ml / 4050 Kč = 2,03 Kč/ml = cca 100 Kč/výměna

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: NightRider
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Poslední tři roky je už doporučená dávka na výměnu ne 25, ale jen 12,5 ml. (Dozvěděl jsem se včera.)
      Zdůvodnění zde:
      https://www.rohloff.de/en/company/news/news...
      Výpočty je tedy potřeba zrevidovat. Už ze starého balení 25/25 ml budou dávky dvě. Proplachovacího oleje ale doporučují pořád stejně (25 ml).
      Neoficiálně už to bylo známé dávno, takže jsem neplnil nikdy 25 ml nového oleje, vždycky jenom 2/3 a po dvou výměnách mi zůstala jedna dávka k dobru. Po koupi balení 250/250 pak dál pořád stejně.
      A k proplachovacímu, aby nechyběl, přidávám 1/3 použitého, řádně (roky) odstátého.
      Když teď můžeme dávkovat ještě míň, to už by bylo pomalu lepší si ten proplachovací dokoupit, ale dá se samostatně? Nenašel jsem. Nebo čím ten nahradit?

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Autor: Radek
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Stojí při těhle cenách vůbec za to se s tím babrat?
        Je to výdaj "jednou za rok"...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Autor: Sodoma

No, tandem bude na dálkové cesty, takže jeden vandr a pětina kilometrů je tam. Peníze mám, ale cenová politika některých firem je nepřístojná. Vždyť ten olej není nikterak echt proti jiným výrobkům ,- jen zvolit tu správnou specifikaci.
          Někde jsem četl, že ten vyplachovák je snad jenom líh smíchaný asi s 3% procenty oleje – co je na tom pravdy?

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Netuším, nejsem vzdělám v oboru olejů a netuším, kolik km ročně natočíš.
            Já, i kdybych ujel dvojnásobek limitu (a měnil dvakrát ročně - což nehrozí), bych se v tom nevrtal, dokud autorizovaná náplň bude k dispozici. Údajně nevhodný olej může způsobit ztvrdnutí těsnění a následnou netěsnost.
            A jedna z věcí co se mi na tom líbí je práívě to, že se tomu nemusím věnovat nad rámec ttéhle výměny...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Sice nevím, z čeho ten vyplachovák je, ale určitě to není 97 % lihu - na to je moc mastný, málo se vypařuje a líh ani jiné ředidlo z něj není cítit.

Navíc může tvořit klidně čtvrtinu provozní náplně (po výplachu ho část zůstane mezi kolečky). Hádám, že s tím výrobce počítal a optimální parametry má až tahle dvousložková směs.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 26.08.2026

Přesně tak, ani bych nic jiného než originál nedoporučoval.
          Jenom když už mám to balení 1:1, tak proplachovacího je málo. A na co tam cpát celých 25 ml finální náplně jenom aby to vyšlo, když to není a nikdy nebylo potřeba.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jak často se musí olej měnit?

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jak psal Sodoma - jednou za rok. Nebo po najetí 5000 km - podle toho, co dřív. Pokud mezitím zas něco nezměnili...
              Upravil jsem si tu podmínku ale zas po svém - jednou za rok, pokud se zároveň najede aspoň 5000 km. Na obou ležácích to bohatě vycházelo. Až poslední roky, co odpadlo dojíždění do práce, tak na Oceláči jsem to měnil teď až po dvou letech. Teda ne že bych už nepracoval - jen změna k lepšímu.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

No to je hodně často, to je jak u vysokootáčkových silničních sportovních motorek.
                Rohloff je snad dost zatěsněný, takže by tam nabírání vlhkosti a nečistoty nemělo být nijak velké. Změna provozní teploty je taky dost malá.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jedna z podmínek pro výměnu je když to v rámci brodění potopíš pod vodu - zatěsněný proti úniku není totéž jako zatěsněný proti vniku.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Píšu, zatěsněný proti nabírání vlhkosti. A u leháče snad moc nehrozí brodění aby byl střed pod vodou, nebo jo? Asi bych se bál, že budu mít vlhko na sedadle :-)
                    Je jasný že když budu hluboce brodit, tak je nutné často čistit a mazat středy a ložiska, ale když kolo pozná vodu maximálně do výše pláště u ráfku, tak to není potřeba jak je uherský rok dlouhý.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

To píšu jen pro doplnění.
                      Převodovka zatěsněná proti úniku nemusí být utěsněná proti vniknutí vlhkosti, na autech jsem se setkal dokoce s cíleným odvětráním v nejvyšším bodě: za provozu olej nevyteče, ale je to propojené s atmosférickým vzduchem. Tedy vlhkost tam může taky a potápět neradno.
                      Rohloff přímo větrání nemá (ani nemůže, vzhledem k rotujícímu obalu) ale to neznamená, že ta gufera těsní i směrem zvenku dovnitř.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Nechci se vám v tom šťourat, ale ten Rohloff pracuje v horších otáčkových a tepelných podmínkách než běžný automobilový převodovkový olej? Proč nepoužít ten? Jistě bude levnější.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: Brahma
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5

Já ti nevím, ale ten Rohloff mi připadá spíš jako hodinářská práce než jako něco podobné automobilové převodovce.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Autor: petrp
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Kup si Rohloffa za cca 33000, nasaď na svoje kolo a pak si do něj kupuj nedoporučený olej. A můžeš po pár letech poreferovat....
      Já ho na lehokole měl a věř mi, že mi těch pár stovek za rok nestálo za pokusy ..

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Autor: mildakh
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Šťourat jsi ale stejěn nakonec začal, tak mi to nedá se nad tím zamyslet. Jde použít něco určené do horké převodovky s velkými otáčkami pro studenou převodovku s malými otáčkami?

Z toho mála co o mazání převodů vím mi utkvělo v paměti, že tlak mezi dosedacími plochami je důležitý. A ten nebude záviset na otáčkách a teple, ale na krouticím momentu, který převodovka přenáší. Rohloff vidí minimálně stejné krouticí momenty jako malé auto, jestli ne větší. Jednoduchý příklad: na 160mm dlouhé klice tlačí jezdec silou 100 kg (na lehokole to zvládne prakticky kdokoliv, když se zapře do sedačky), převodík 36z, zadní pastorek 14z, vstupní krouticí moment Rohlofu je 126 Nm. To není málo, a přenášet to budou zoubky co vypadají, že patří do hodinového stroje víc než do převodovky vozidla, aby to bylo co nejlehčí. Nepřekvapilo mě, kdyby pro přenos stejné síly byl použité menší zuby z lepší slitiny v porovnání s autem. A ještě od toho chceme, aby to kladlo co nejmenší odpor a neplýtvalo limitovaným lidským výkonem. To podle mě zužuje specifikace na to, jaký olej půjde použít. Musí mít schopnost udržet film na povrchu zubů pod velkým tlakem, přitom mít malou viskozitu a tohle musí umět za poměrně nízkých teplot. Automotive bych měl strach tam dát, protože i kdby byl dělaný na stejně velké zuby přenášející stejný tlak, tak na účinnost se hledí u aut méně a ještě se to navrhuje s ohledem na předpoklad, že to většinu času jede v mnohem vyšší teplotě.
      Takže ne, olej z převodovky auta bych tam nedal. Přijde mi skoro jisté, že je navržený pro jiné podmínky a tím bude mít jiné složení. V nejlepším případě to Rohloffu nezničí těsnění ani neojede zuby a "jen" se bude šlapat hůř, ale nevsadil bych na to.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Autor: Jirka
      Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Díky za odpověď, takhle nějak jsem si to představoval.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Autor: Brahma
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

Jako rozhodně ten jejich olej není jedinečný složením, viskozitou,mazací schopností atd.. jen najít ten samý akorát že v běžné litrovce za násobně nižší cenu. Jak říkám, nejde mi nějak zásadně o peníze ale o politiku podobných firem že si na tom doslova a do písmene mastí kapsu – už jsem v poslední době na to docela alergický. Olda z Valtic na nějakém oleji jezdí již mnoho a mnoho let na dvou rohlících – akorát neví co to je protože mu to odlili nějaký kluci z Prahy kteří na tom jezdí také. Akorát na ně Olda nemá číslo aby se zeptal co to je. Jak psal Jirka o krouťáku, tak v našem případě bude dvojnásobný.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Tak v tom případě je asi dobré projít si web se zadáním typu "rohloff oil alternative", těch odkazů se vysype pár. U nás je moc malý rybníček.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Tož vem ten originální olej, zaplať nějaké laboratoři několik tisíc nebo desítek tisíc za analýzu co to přesně je nebo aspoň měření parametrů a pak ušetříš dvě stovky ročně a zlé firmě Rohloff to pořádně vytmavíš.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Olejů je spousta, různě kvalitních a drahých, jde jen o to znát specifikaci, úplně bych nevěřil, že si Rohloff vyvíjí vlastní olej lepší než firmy co se na to specializují.

Mám travní traktůrek s hydrostatickou převodovkou Tuff Torq. Výrobce převodovky má vlastní hydraulický olej do toho, ale výrobci strojů ve kterých je převodovka osazena do toho dávají a doporučují něco jiného a to ještě každý něco jiného, třeba Karsit do převodovky Tuff Torq K62 doporučuje plně syntetický motorový olej 5W-50, Seco motorový olej 10W-40

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Autor: xtonda

Nemusí si ho vyvíjet sám, mohl si ten vývoj někde zaplatit. U firmy, která se na to specializuje. Věděli přesně co chtějí a věřili, že jim ta výroba vydrží dostatečně dlouho aby se jim to zaplatilo.

Netvrdím, že to tak bylo, ale proč ne.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

obvykle se setkávám s tím, že si firma nechá maziva vytipovat od "běžných výrobců" a následně provede životnostní+ zátěžové (příp další) testy.
            Výsledkem obvykle bývá hlavní+ 2x alternativní dodavatel. Odběry "rotují" aby šlo tlačit na ceny.
            Totéž bývá s jakýmkoli subdodávkovým dílem.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Autor: cibi

Přesně to samé mě napadlo taky, že pro objemy, které oni potřebují odebírat by bylo zbytečné vyvíjet něco, co skončí specifikací jen těsně mimo už existující produkt. Lepší pořádným testováním najít na trhu existující specifikaci oleje, který bude fungovat nejlíp. A pak jak říkáš víc dodavatelů téhož, aby jednoho dne nenastala katastrofa.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 27.08.2026

Koupil jsem kdysi origo olej ve čtvrtlitrovkách, tak mám ještě zásobu. Že stačí menší náplň je pro mě novinka (na druhou stranu, při výměně oleje pokaždé odčerpám méně, než jsem tam předtím dal, asi netěsnost).
    Naslepo bych to nezkoušel, oni vyhrožují, že nevhodný olej může rozleptat silonové válečky a gufera. To mi za to nestojí.

Ale neserióznost firmy Rohloff můžu potvrdit. Praskla mi pružinka v jedné západce (jak se později ukázalo), takže dva převody začaly vynechávat (resp. řadil se místo nich jiný převod). Komunikoval jsem přímo s centrálou Rohloffu v DE, okamžitě poznali, kde je problém. Chtěl jsem po nich náhradní díly. Říkali, že náhradní díly neposkytují a že se mám obrátit na české zastoupení. České zastoupní kolo převzalo, prý vnitřek převodovky pošlou z Německa na výměnu zdarma (kus za kus) a v CZ to jen vymění. Za práci (která reálně zabere cca 5-15 minut, jak jsem později zjistil) chtěli cca 8.000 Kč. Odpověděl jsem, že si snad dělají srandu, a nechal si to poslat zpátky.
    Převodovku jsem opatrně rozebral (bez návodu to byl trochu adrenalin), západka je až úplně uvnitř. Žádné speciální nářadí, jak jsem se obával, není třeba. Pružinku, kterou mi odmítli poslat, jsem vyrobil z kousku kovové kytarové struny. Složil jsem to zase dohromady a funguje to naprosto bez problémů již pár tisíc km. Celá operace mi vzala cca 3 roky neúspěšného řešení, co s tím, pak 5 hodin studia fór na internetu, pak 3 hodiny montáže (bez návodu jsem byl hodně opatrný, podruhé by to zabralo hodinu a půl a podesáté cca půl hodiny).
    Já jsem to řešil doma. V nějakém fóru jsem narazil na cestovatele, který psal, že je už tři týdny někde v Turecku a nemůže se pohnout, protože potřebuje nějaký náhradní díl do Rohloffa a firma s ním odmítá komunikovat.
    Rohloff Speedhub je geniální výrobek, spolehlivý, odolný (uvnitř jsem po několika desítkách tisíc km nenašel žádné stopy opotřebení), snadno opravitelný i v domácích podmínkách. Pokud by ovšem výrobce byl ochoten dodat náhradní díly :-(

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 31.08.2026
    Autor: PavelŠ
    Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

To je hodně zajímavá historka a vlastně mě vůbec bohužel nepřekvapuje špatná reakce firmy. Během let jsem pár německých firem poznal a občas to bylo ve stylu "my jsme vynikající německá firma a opravami se nezabýváme, protože naše výrobky nic takového nepotřebují"

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 01.09.2026

tady je zkušenost US uživatele, co si ho nechal dát na Mini
        https://www.crazyguyonabike.com/doc/page/?o=3d2...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 03.09.2026
        Autor: gt3

Ano, tak to je asi celosvětová politika firmy :-) Přesně souhlasím se vším, co tam píše.
          Rohloffa bych si klidně znovu pořídil (nějakého z druhé ruky se slevou), ale to jen díky tomu, že jsem si vyzkoušel, že pružinky se dají vyměnit a vyrobit (ta jeho závada je nejspíš také způsobena prasklou pružinkou).

Zajímavé na tom je to, že postup výměny vnitřností kus za kus je podrobně popsán v papírovém uživatelském(!) manuálu, který jsem k tomu dostal. Když jsem se u českého zastoupení (PEDALSPORT) doptával na možnost, že místo jejich 8.000 Kč "odborné" výměny si to podle toho originálního(!) uživatelského(!) návodu (není to nic složitého) na své riziko vyměním sám, borec se evidentně naštval a úplně přestal komunikovat.
          Opravdu otřesné jednání.

Zvlášť když si zakládají na tom, že je to "nezničitelné" (což není, ale slabé místo jsou asi hlavně právě ty pružinky v západkách), měli by se fakt trochu snažit ty opravy tohoto vysoce obskurního výrobku uživatelům co nejvíc usnadnit (i to rozebrání převodovky není žádná věda, pokud se člověku ta ozubená kolečka nerozsypou po stole - ale i na synchronizaci jsem našel nějaký neoficiální návod, který jsem naštěstí nepotřeboval) - tedy uvolnit náhradní díly a návody, záruku na to dávat nemusí.
          Nezničitelný výrobek se přece opravovat nemusí, ne? A když budete mít extra smůlu (já jsem to měl rozbité už dvakrát), tak vás nenecháme ve štychu. (bohužel nechají).
          :-(

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 04.09.2026

Připadá mi, žes narazil na kombinaci hned dvou firem s nešťastným přístupem. Výrobce v Německu i jeho zastoupení v ČR.
      Máš můj obdiv, že sis nejen troufl do toho vlézt, ale hlavně žes to dokázal opravit. A že náhradní díl byla struna do kytary by mě zrovna u tebe asi nemělo překvapit, člověk má tendenci použít co zná :-).
      Je to fakt škoda, že tak pěkný výrobek je shozen tak nešťastným přístupem výrobce. Skoro se nabízí myšlenka začít podnikat s aftermarketovým servisem a náhradními díly, když to tak čtu :-). Mít Rohloff sám, možná bych do toho i šel. Ale neláká mě ho mít, kdykoliv jsem s ním jel, moc se mi to nelíbilo.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Co se ti nelíbilo? Já s ním jezdím už pár let a na nevýhody jsem zatím narazil snad jen při nákupu brzdového kotouče...

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Vždycky mě iritovala neschopnost řadit pod sebemenším tahem. Z přehazovaček jsem zvyklý při řazení povolit tah, ale ne tak moc, jak převodovka vyžaduje. A nejvíc jsem s Rohloffem najezdil na tříkolce se středovým Shimano elektromotorem a tam přeřadit byl proces trvající snad sekundu. Přestat šlapa, počkat, než Shimanu dojde, že už nešlapu a zastaví převodník, přeřadit Rohloff a začít šlapa. Přechod z jízdy po rovině na prudké stoupíní bylo lepší vzdát rovnou a hned tam narvat lehký převod, řadit postup ně po jednom nemělo smysl, tříkolka zpomalila pod použitelnost následujího převodu než jsem ho stihl zařadit.

Nikdy jsem se nemohl zbavit pocitu, že něco někde drhne nebo klade odpor. Jestli to fakt cítím nevím jistě, ale možné to je, protože špinavý řetěz/trubky za jízdy poznám.

Donedávna i rozsah převodů mi připadal nedostatečný. Na Oceláči mám 646% a využívám i krajní převody. S menším rozsahem bych některé styly jízdy musel oželet. Tlačit do kopce s sešroubovaným kotníkem nehodlám, takže to znamená osekat maximální rychlost, do jaké se dá šlapat. Teď mám na Obludě (terénní LWB) rozsah 418% a nejtěžší převod používám i na rovině. Z kopce mi fakt chybý. Rohloff je někde mezi, tuším 526%? Takže to není špatné, na Obludu by to byl upgrade co do rozsahu, ale dřív jsem rozsah považoval spíš za slabinu.

Všechno jsou to poměrně drobnosti a kdybych byl zvyklý jezdit trochu jinak nebo na jiných kolech, Rohloff by klidně u mě vyhrál. A jednou motná vyhraje. Ale zatím ne.

Čím by mě to naopak lákalo už teď by byla možnost kompletně zakrytovat řetěz. Ježdění po polních cestách všechno obaluje vrstvou prachu, kolo dokáže změnit barvu všech částí na okrovou za jeden týden. Na odpruženém kole není triviální udělat kompletní krytí řetězu, ale ne neproveditelné. Jenže Obluda je pomalá už tak, přidávat další ztrátu do pohonu Rohloffem se mě nechce.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

S řazením pod tahem - je to o zvyku. Na kole bez elektropohonu naštěstí zvolnění tahu neznamená přestávat kvůli tomu šlapat. Při projížďce z práce jsem se snažil soustředit, jak řazení vlastně probíhá, protože normálně to vůbec nevnímám. Prostě jen mžikově uberu plyn k nule a zas přidám, přitom točím pořád bez přerušení. Až při skoku o víc než jeden převod už je malá pauza obvykle nutná.
            Jako beru leháče coby normální kola, tak normální řazení je u mě Rohloff. Na Oceláči už je 13 let, na Sixce 6, nemám přesnou evidenci, ale celkově přes 160 tisíc km, nejspíš už víc. Za tu dobu s tím člověk docela sroste a negativa dávno nevnímá, pokud jsou. Výdrž spolu s ostatními vlastnostmi vše překonávají. (Abych se jednou nedivil, že jo... ale s tím se musí počítat.)

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Než psát večer bláboly, radši nic... Sixka už 8 let.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 02.09.2026

To mi zní spíš jako problém elektropříšlapu, než převodovky - osobně řadím plynule za jízdy, s trochou cviku zařadíš v horní úvrati, bez trochy cviku "promáchneš" jednou šlapkou bez tlaku, to na přeřazení stačí určitě.
            Je to hodně věc cviku a (překvapivě) i zaběhlého Rohlíka - nový v záběhové periodě byl na absenci tahu při řazení mnohem háklivější.

Rozsah je jasný.

Odpor...viděl jsem různé pokusníky co se to pokoušeli měřit nebo alespoň porovnávat a ano, Rohlík má větší odpor, vcelku konzistentně napříč všemi převody. Než perfektně čistý nekřížený řetěz...
            Ale bavíme se o číslech typu 99% vs 97,5% účinnosti, což nevím jestli běžný smrtelník může poznat.

Osobně mám za to, že zejména na lehu je to perfektní věc, už kvůli možnosti řadit na místě - mockrát se mi to hodilo když jsem si to ještě uvědomoval, dneska už to beru jako samozřejmost

[ Reagovat ] [ Zpět ]

My jsme měli Rohlíka na tandemu, tam to taky výrazně ulehčilo rozjezdy po nenadálem zastavení.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Na tandemu si dokážu představit, že ta výhoda řazení na místě má větší význam. Single kolo vždycky nějak rozjedu, ale budu potřebovat pár metrů balanc v extra malé rychlosti zároveň s velkým tlakem na pedál. To se hůř koordinuje s tandemem než když to člověk dělá sám.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Já myslím, že jsem fakt vychytal nejhorší možnou situaci, když jsem s tím jezdil. Maminčin Rohloff asi úplně šílené kilometry najeté neměl, i když nevím kolik měl. Takže mohl být ještě "v záběhu". Ten Shimano motor to zhoršoval fakt drasticky. K tomu navíc jsem na tom jezdil proto, protože na jednostopé jsem nemohl a bez motoru nikam nedojel díky těžké poúrazové artróze kotníku. A když jsem to řazení neudělal správně a pedálem to nečekaně cuklo, ten kotník bolel jak kdyby skrz něj právě někdo prohnal stovku hřebík. Holt to celé bylo jen ochlup lepší než nejezdit vůbec...

Odpor asi fakt bude slabý, na úrovni nesprávně nahuštěných kol nebo tak něco. Ale od někud si matně pamatuju, že to není prostě jen procento, ne přes celý rozsah výkonů. Pro nějak velký výkon to bude těch třeba 97,5% (krát 99% toho řetězu, takže celkem teda spíš 96,5%), ale to je pro nějaký výkon a nějaké otáčky. Pokud si pamatuju správně to měření, mělo to tu ztrátu ve wattech nelineární s výkonem, ale trochu to penalizovalo menší tah v řetězu - jízda na lehčí převody vyšší kadencí měla větší procento ztrát než stejný výkon na těžším převodu menší kadencí. Možné vysvětlení by pro mě bylo, že nějaký hydraulický odpor oleje tam je i když to zrovna nepřenáší žádný krouťák a tím pádem výstupní výkon je na nule. To by pak mohlo dělat ten pocit, že nějaký odpor cítím, protože místo abych řetěz skoro bez tahu točil naprosto zlehka, tady ho něco malinko brzdí. Jakmile jedu nějakýmn výkonem, je to mizivé procento celkového výkonu, ale na tom pohybu zlehka se to dává jiný pocit než řetěz bez převodovky.

Řazení na místě mě přestalo chybět už dávno. Každé kolo umím rozjet na rovině i z nejtěžšího převodu, i když to jde blbě a pomalu, a v kopci nikdy nezastavím na nejtěžším převodu. Takže možnost jednou za čas řadit na místě mě vždycky připadala jako slabá útěcha za to, že řazení za jízdy musím vždy dělat jinak. Jasně, člověk si zvykne a přestane to vnímat. Ale zvykat se mi nechce :-).

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Spíš než hydraulický odpor tam brzdí ty gufera, těsnit to musí.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

To je pravda, a ty dělají ztráty dané otáčkama, ne výkonem, který převodovka přenáší. Při malých výkonech to bude vyšší procento celku.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Mně na tom nejvíc vadí ten hluk, spodních 7 převodů vrčí při šlapání, horních 7 zase hlasitěji cvrčí na volnoběh (s kopce občas řadím lehký převod, jen abych to nemusel poslouchat).

Některé převody lze řadit pod tahem, že si ani nevšimneš, že se přeřadily (třeba 1-2), jiné přechody mezi převody potřebují úplně povolit (hlavně 7-8). Dá se s tím i trochu počítat. Ale ano, je to trochu otravné. Ale šlapání stačí povolit fakt jen na ten krátký okamžik otočení rukojeti, pak je převod plně zařazen (u přehazovačky je potřeba ještě počkat na půlotáčku kola a než se řetěz přesmýkne).
            (btw, kdyby si někdo pohrál s pilníčkem a těma západkama, možná by se řazení dalo zkultivovat, ale taky by hrozilo, že to začne přeskakovat).
            Na druhou stranu, řazení při stání nebo řazení přes několik převodů při pomalé jízdě oceňuju vysoko, zejména když jedu off-road (třeba ve vysoké trávě nebo v nějakém bahně se nedá dopředu odhadnout, jestli nenajedu na něco zpomalujícího - pak se hodí téměř na místě zařadit okamžitě třeba o 4 převody níže). Mám to na Azubu, do velomobilu bych to nechtěl (hlavně kvůli tomu hluku, který by laminát asi jen zesiloval).

Rozsah řeším tím, že tam mám trojtác. Normálně jezdím pouze na střední (který je navíc optimalizovaný pro ideální vedení řetězu), do prudkých kopců řadím malý (pro rychlosti pod 6 km/h) - ten je i lehce pod dovolený převodový poměr, takže do toho radši moc nedupu), pro rychlosti nad 35 km/h řadím velký, který přidá jakoby cca 2 převody. Hodil by se i větší pro rychlosti nad 50 km/h, ale to už by asi blbě pobral originální napínák, což má sice řešení, ale zatím se mi do toho nechtělo, zas tak často takhle rychle nejezdím :-)

Viděl jsem někde tabulku (asi přímo u Rohloffa), na který převod to má jakou účinnost, byla mezi 95 a 98-99 %. Ano, u některých převodů jsou v činnosti všechny planetové převodovky, u některých jen jedna, tak proto. Je to horší, než přehazka (99 %?), ale ne zas o tolik. Špinavý řetěz v trubkách má větší odpor.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

jinak, jak jsem to měl rozdělané, měl jsem dojem, že by nebyl problém ten rozsah udělat i větší pouze s využitím stávajících převodovek, nějaký strojař/zámečník/hodinář by to možná zvládl jako ne úplně složitou úpravu. Ale nejspíš byl cíl udělat rozsah stejný, jako tehdy standardní 3x7 s tím, že větší rozsah přece nikdo nepotřebuje. Nebo je to tak proto, aby byly poměry mezi sousedními převody dokonale stejné, při vyšším rozsahu by už to možná nevycházelo (nepropočítaval jsem to...).

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jak teď jezdím na terénním kole a zatím se mi nechtělo zkoušet tam dostat přesmykač, mám 1x10 s rozsahem 11-46. Převodník 32z znamená, že do kopce se jde drápat na rychlost tak nízkou, že rovnováha je větší problém než kadence šlapání, ale nejtěžší převod tam často mám daný už kolem 28 km/h, což je trochu smutné. úplně spokojený s tím nejsem. Na trasu do práce co mám teď to funguje přesně jak potřebuju, ale kdykoliv jedu jinam, ty těžší převody mě často chybí. A Rohloff mě tím pádem logicky u toho napadl taky. Zlepšení rozsahu, menší komplikace s hledáním každého milimetru polohy kladky tak, aby řetěz fungoval na všech převodech atd. A co tady píšeš o možnosti rychle skočit o několik převodů, už jsem kolo dostal do situace, kde bych to byl býval použil. Ale odrazuje mě cena a všechno co jsem psal výš, různou měrou.
              Až konečně vychytám tahovou stranu řětězu tak, abych s tím byl spokojený, asi fakt ještě zahodím Shimano, dám tam Microshift 11-48 a 29" kola. Je to logický další krok pro tuhle obludu. S případným Rohloffem se uvidí nejdřív za rok.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: včera v 12:20

11..46 je 418 %
                Rohloff je 426 %
                11..48 je 436 %
                Jestli se té přehazovačky nepotřebuješ z nějakého důvodu zbavit a vyhovuje ti, rohlík podle mého názoru nedává smysl. Líp by posloužil levnější dualdrive (CS-RK3 nebo podobný), pokud pasuje na vidlici a kazetu. Rozsah s osmičkovou kazetou 11..34 vychází 548 %.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: včera v 14:08

Není Rohloff 526%?

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: včera v 14:10

Je

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: včera v 14:59

Je to tak, omlouvám se za chybu. Najednou už ten smysl dává :-).

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Datum: včera v 23:03

A Dualdrive s pevnou 12mm osou 142mm rozteč jsem nikdy neviděl, ani nic podobného. A zpátky k rychloupínákové ose se mi nechce když vidím, o kolik méně se kroutí tohle. Zvlášť když vzadu potřebuju velký brzdový kotouč, protože zadní kolo má tak aspoň 70% zátěže. S tím rychloupínákovým nábojem skoro nešlo dosáhnout toho, aby 180mm kotouč neškrtal o brzdu kdykoliv se nejede krásně rovně bez šlapání...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: včera v 14:13

Když ti nestačí 11-46, můžeš dát 1x11 s kazetou 11-51, to je celkem za pár peněz. Pak je 1x12 s kazetou 10-51 nebo 10-52, ale to už chce nový ořech / zadní náboj / zadní kolo.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                Datum: dnes v 10:45
                Autor: xtonda

Jako ne že by mě to nenapadlo, a jednoho dne s přechodem na větší kola by šlo nerecyklovat stávající náboj a zkusit jednu z těcho monstrozit.
                  Ale napřed musím překonat kolizi řetězu s vidlicí. Pro stávající 11-46 se blbě hledá poloha klady, při které to funguje a řetěz neškrtá a vidlici. Buď škrtá o vidli na nejlehčím převodu, nebo je řetěz hodně vyosený do strany na těžších převodech, nebo pod šlapáním houpe tlumič. A na 48 bych to asi dostal, když s tím budu počítat při výrobě finálního držáku tlumiče a o chlup posunu geometrii kola vyklopením vidle o pár mm, ale i tak to bude na hraně.
                  Teď jsem začal pokusy s přidáním druhé kladky přímo nad čep vidle, po které řetěz nejede na těžších převodech (což je většina času a většina km), na středních převodech se o ni opře při větším propružení tlumiče a jen na lehkých po ní jede furt. První pokusy vypadají slibně, snad půjde konečně mít řetěz jakž takž v jedné rovině a zticha. Ještě jsem žádné lehokolo neviděl udělané takhle, takže zatím zůstávám skeptický. Jeslti to fakt bude fungovat, pak by to sneslo i větší pastorek než 48.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: dnes v 12:05
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: cyklisty na výlet autem a na kole.

Hledám: cyklisty na výlet autem a na kole.
15.08.2026
Ahoj cyklisté! V září plánuji výlet do Lotyšska, Estonska, Litvy nebo San Marina (Itálie). Plánuji vyjet na kole…

Hledám: cyklistku na výlet autem a kolem.

Hledám: cyklistku na výlet autem a kolem.
15.08.2026
Ahoj cyklisté! V září plánuji výlet do Lotyšska, Estonska, Litvy nebo San Marina (Itálie). Plánuji vyjet na kole…

Hledám: Ebajker-ka Praha nebo jih - Tábor, Vlašim, Pacov..

Hledám: Ebajker-ka Praha nebo jih - Tábor, Vlašim, Pacov..
10.08.2026
Hledá se E-biker-ka ideálně z Prahy (nejlépe 4) nebo v Praze žijící, případně okolí Vlašimi, Pacova, Mladé Vožice,…

PR články:

Cyklozájezdy | Dokempu.cz | Cyklobazar | Aktivni dovolená
Perfektní funkční oblečení pro vaše sportovní aktivity, od značky Moira.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

579 cyklistů (9 přihlášených)

Dámská Králický Sněžník

Dámská 2026Králický Sněžník a pramen Moravy Druhá desítka Dámské dávno začala, ale teprve letos jsme v plném…
HMS | 21.07.2026

Kolem Lužických jezer

Už celkem tradičně se s kamarádkou Líbou vydáváme na nějaký týdenní „etapový" výlet. Loni to bylo Polsko,…
Aar | 17.07.2026

Polské kolečko 2026

Blog původně vznikl pro rodinu aby věděli kde zrovna jsme. I jsem si kvůli tomu pořídil klávesnici k mobilu,…
petrp | 15.07.2026