reklama

Kolem Lužických jezer

Už celkem tradičně se s kamarádkou Líbou vydáváme na nějaký týdenní „etapový" výlet. Loni to bylo Polsko, letos padla volba na Německo. A protože pořád ještě nemám elektrokolo a jedeme natěžko, vyhrála to letos rovinatá trasa - kolem Lužických jezer. Je to oblast uměle vytvořených jezer, která po…

[ Celý text ] [ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 21.07.2026
Autor: Aar
  • Re: Kolem Lužických jezer

S chutí jsem si to přečetl, lužická jezera a lužická rybniční krajina jsou moje zamilovaná místa. Nerad jezdím někam znovu, ale sem, to ano.

Jen jsem si uvědomil, jak jsem rád, že jsme si se ženou v hlavě mentálně nastavili, že stihneme-li kemp, tak dobrý, nestihneme, nehrotíme to, máme přeci všechno s sebou. Taky jsme se dřív snažili za každou cenu někam dojet...

Tip pro přiblížení se vlakem:
    Ze Šluknova je to po cyklotrase podél Sprévy pohodových 34 km do výborného kempu v Burku na severním okraji Budyšína.
    nebo
    Z Drážďan vlakem směr Cottbus do Ruhlandu, případně s přestupem do Hoyerswerdy. Nemá cenu jezdit až do Senftenbergu, protože do Ruhlandu/Hoyerswerdy se dá jet na jízdenku Labe-Elbe, která platí už z Kralup.
    nebo
    Ze Žitavy vlakem do Weisswasser na jízdenku Euro-Nisa, která platí už z Mladé Boleslavi.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 22.07.2026
    Autor: petrp
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Koukám, že Euro-Nisa už platí až do Sprembergu, nejen do Weisswasser.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Díky moc za "dopravní tipy". Ano, oblast je moc pěkná, myslím, že sem se ještě vrátíme. I když letos už to asi nebude.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 23.07.2026
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

moc pěkné, spousta kilometrů a obdivuji spaní pod stanem. to my musíme mít postel. tak přeji hodně takových výletů

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: HMS

Ono to spaní pod stanem ještě přináší tu věc, že toho člověk musí mnohem víc táhnout. Se spaním v posteli mu stačí brašna pod sedlem.
      Mě by se jevilo jako ideální spaní "pod širákem", jen s karimatkou a spacákem, ale nezvládnu ten pocit, že mi něco poleze po obličeji.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Spaní pod stanem je příjemné, když je pěkné počasí. Ale když prší, je to sice romantika, ale třeba noční výlet na WC zase taková zábava není. To dáváme přednost posteli pod střechou :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 23.07.2026

Mně se nechce ze stanu v noci vylézat, ani když neprší. Po celodenní jízdě to většinou není ale potřeba, i když se před spaním napiju. Se svítáním to už nevadí, užiju si místa nocování a může se dřív vyjet dál :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 27.07.2026
        Autor: Quatsch
        Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Pěkná cesta a pěkně napsaná reportáž.
    Lužická jezera máme rádi, jezdíme tam na silničkách už řadu let. Ale zpravidla ze základny v kempu u Geierswalde. A to koupání je tam skvělé.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: mildakh

Mám raději fotky přírody, přesto jsem se dlouho dívala na tvou fotku Budyšína. V oblasti Lužických jezer jsem byla naposled loni, ale tvůj blog ve mně začal nahlodávat myšlenku jet tam co nejdříve znovu. Až budu mít čas a chuť, možná zkusím něco vymyslet i s Euro-Nisa-Ticketem.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Kdyby to mělo být úplně brzo, tak pozor na výluky na trati Zittau - Görlitz - Weißwasser.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Dík, hned to určitě nebude už třeba kvůli těm výlukám.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Aus einem Foto kann ein Weg sein. To jsem použila ten nápis na mostě. Chválila jsem aar fotku a už od včerejška jedu. Bez tiketu, ale výluku jsem ve Fahrplanu neviděla.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 02.09.2026
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

No, hezky, z mobilu obráceně. Ahoj od Sprévy, jede se dobře.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Uvědomuji si, že na tomhle mostě jsem nikdy nebyl, vždy jen pod ním. Tak ať se ti dobře jede!

Mě ze srpnových plánů na Lužici kvůli počasí sešlo, zrovna bylo těch pár dní deštivo.
        Tak jsem letní Sprévu vyměnil za Letní Letnou.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Děkuji, jede se dobře, Spremberg, Cottbus, Lübbenau. Teď dál ta jezerní oblast.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 03.09.2026

Taky se ti plete Lübbenau a Lübben?

...dál ta jezerní oblast

To je podle přesně mého vkusu:
            https://www.nakole.cz/blogy/petrp/1400-srpnove...

Měl jsem to loni a letos trochu organizačně jinak, tak je to pro mě nedostupné, ale docela se mi po jezerní oblasti stýská. Uvidím jak to bude na podzim, jestli by to přeci jen neklaplo.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 03.09.2026

Moc pěkné, díky. Je to skvělý námět pro cyklo putování s vnoučaty. Kopce nemají rády, tohle by mělo vyhovovat.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: Brahma
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

> Kopce nemají rády
      Rády? Jako "ty vnoučaty"?
      Kdyžtak se informuj u vnoučaty, pokud už prošly třetí třídou, jak se to píše...
      :-))

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 23.08.2026
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Nevím jak ve které škole, ale co vidím u našich mrňat, tak čeština je snad to poslední, na co se ve škole klade důraz.
        Sousedi našich v Pardubkách pak chodí do "waldosrfské" školy a tam se důrazněji češtinou zabývají až někdy od 5. třídy.

Raději doporučuji samouku.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Datum: 24.08.2026
        Autor: radka

No jo. Já si musím dát pozor, aby to nesklouzlo k tomu, že bych vypadal jako věčný hledač chyb. Chyby v textech cíleně nehledám, nejsem masochista. Chyby v textech mě strašně ruší. (Zasměblbnetenmezerník.) Ono mě to vždycky samo kousne do očí. Přečtu "Vnoučata nemají rády" a PRÁSK, pumelice do oka. Pak už se nemohu soustředit na obsah textu, je-li tam ovšem vůbec jaký.
          Je to jen a pouze lenost těch pisatelů. A bezohlednost. Bezohlednost k ostatním uživatelům. Vždyť v dnešní době se všemi těmi opravníky pravopisu není nutné psát s chybami, ať už je to sebevětší trotl či blb. Ale von to tam prostě lajdák namastí a vy ostatní, užijte si moje gramatické prasečiny. To máš u Brahmy "Vymněním ráfek", vedle píše žvanil, co četl spisy Čapkovi "Mám po tátovy celej archiv" a "Vostřelová se mě líbila" a dorazí to Rjj s jeho "Dobré by bylo, kdyby na tenhle trend reagovali České dráhy". To je k zblití tohleto!
          Tak tedy už na ty chyby nebudu poukazovat (dnes).
          Jen si v duchu tiše postesknu:
          Český jazyk mučí ponejvíce
          lukostřelec,
          narcis Popovice.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Víš co, trhni si nohou a jdi se třeba hrůzou z mé češtiny a mé existence utopit do Vltavy pod Karlův most. Jen si musíš pospíšit, dokud tam je ještě dost vody. Třeba zítra by to vyhovovalo.
            A z té tvé střešní fólie si můžeš předem svařit úhlednou ekologickou rakev.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -5

No sláva, tak vidíš, že to přeci jenom jde, když použiješ automatické opravy textu. Celé tři (slovy 3) řádky textu a žádná hrubka. U tebe nevídané. Gratulky! A vidrš!

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Já tě chápu a je mi tě líto. Podobně postiženou mám manželku, v televizi zahlédne titulek a špačkuje nad pravopisnou chybou ještě deset minut. Už čtvrt století se jí snažím přesvědčit, ať se nad to povznese, ale marně. Syn po ní ten cit zdědil, tak dobrovolně dělá korekturu obecního občasníku.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 25.08.2026
            Autor: Petrus

My to máme rozdělené. Mě trknou do očí špatné vazby typu děvčata šly a manželka zase vnímá špatně umístěné čárky, ty já si musím nechat kontrolovat, cpal bych je všude.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Propustit, ne popravit.
                Propustit ne, popravit.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Jo, to je třeba ta příšerňácká chyba s "ale", způsobovaná bigotním a bezmyšlenkovým použitím pravidla ze 2. třídy: "Před "ale" se vždy píše čárka".
              • Domluvili jsme si s partou mejdan. Martinu jsme, ale nepozvali.
              • Čekal jsem spoustu hrubých odsuzujících reakcí. Zřejmě, ale nejsem sám, komu to otravuje život.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Čekal jsem spoustu hrubých odsuzujících reakcí. Zřejmě ale nejsem sám, komu to otravuje život.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Takže, když nepřicházejí ty hrubé a odsuzující reakce, tak je generuješ sám? Není to trochu ubohé?

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4

Tak já Tě nevim, Karle (si říkám). Mám na tenhle nesmysl reagovat zas nějakým sarkasmem? Není to až nedůstojné, tropit si šprýmy z takto zoufalé popletenosti? Šantala, to je myslím to pravé slovo.
                  Nemůže být každý Einstein, ale tohle se mi zdá od přírody až příliš kruté...

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Pánové, prosím, nemohli byste si své neshody vyřešit ve vlastním tématu? Děkuji

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Zajímavá inspirace.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 04.08.2026
    Autor: perk

Pěkná reportáž, diky.

Pro mě podstatné zjištění pro případný budoucí trip do Německa: "kempy ve východním Německu zavírají v 17h". Před týdnem jsme se vrátili ze Švédska, tam recepce obvykle zavírají v 19h, některé ve 20. Zavírání v 17h by nás asi dost rozhodilo.

Jednou jsme teda narazili na kemp, kde jsme pak naklikli, že recepce nemá ve středu otevřeno vůbec, a že je třeba se objednat přes web. Ale to teda klaplo, výsledkem byl čárový kód, který nás pustil přes závoru, do sprch, i do kuchyňky. Všechno fungovalo.

A pak je tam řetězec (kartel?) First Camp, který má společný webový rezervační systém (asi i "appku", ale kdo by si něco dobrovolně instaloval na mobil?), a píšou že do 23h lze objednávat.

Na těch 19h jsme museli spěchat, 17h by bylo úplně nepoužitelných. Byli jsme autem teda.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 18.08.2026
    Autor: Akito

S těmi kempy to je asi podle oblastí. Za Uhystem bylo otevřeno i trochu později. Většinou je někde na vstupu do kempu telefonní kontakt na správce. Smůla je, když nefunguje. A je pravda, že v létě, kdy se dá za světla jet skoro do 21 hodin, je 17 hodin významné, nepříjemné zkrácení dne.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 19.08.2026

Aktuálně mohu upřesnit, že kemp v Budyšíně má recepci do 20 hodin. Roky tam jezdíme s tím, že vyrážíme po příchodu z práce a dojedeme tam mezi 19. a 20. hodinou.
      Kemp v Hagenwerderu (u Berzdorfského jezera) také tak i když to nemám ověřené, nikdy jsem tam nespal, ale zjišťoval jsem to kvůli letošní dovolené.
      Ale třeba kemp v Lejnu má fakt jen do 18, což je v létě k ničemu.

Ono je to většinou tak, že spíme jen první noc v kempu, v tom zmiňovaném Budyšíně abychom si v klidu ověřili naše večerní a ranní rutiny a pak spíme nadivoko.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 20.08.2026

Obsáhlá reportáž z oblasti, kam ráda jezdím s kolem, koloběžkou, nebo kajakem :-)
    Dávky kilometrů slušné a moje zkušenost s šlapáním na kole "s flaškou" a ne baterií - předjížděl mě v mírném stoupání mladší cyklista, když jsem došlapala do sedla tak pravil: "No, koukám nejste nejmladší(??)) a stále bez motoru, takovejch už moc není, jste dobrá!" Tak i když jsem při prvních slovech měla chuť ho praštit, tak nakonec vlastně pochvala :-).
    Přeji ješt mnoho krásných km na kole !!

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Autor: 92302

Ano, zkušenost s "konkurencí elektrokol" mám stejnou. Často se lidé velmi diví, že nemám elektrokolo a sklidím pochvalu hlavně za to, že jezdím bez motoru a ještě jsem to nevzdala. Ale přiznám se - už o tom taky uvažuji. A díky moc za přání :-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Třeba pro nás by přechod na elektorkolo zároveň znamenal, že musíme trasovat podle možností nabíjet. Takže kvůli tomu (nejen) to máme stále jen v úvahách i když mezi našimi známými vrstevníky už jsme snad jediní co jezdí za své.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: cyklisty na výlet autem a na kole.

Hledám: cyklisty na výlet autem a na kole.
15.08.2026
Ahoj cyklisté! V září plánuji výlet do Lotyšska, Estonska, Litvy nebo San Marina (Itálie). Plánuji vyjet na kole…

Hledám: cyklistku na výlet autem a kolem.

Hledám: cyklistku na výlet autem a kolem.
15.08.2026
Ahoj cyklisté! V září plánuji výlet do Lotyšska, Estonska, Litvy nebo San Marina (Itálie). Plánuji vyjet na kole…

Hledám: Ebajker-ka Praha nebo jih - Tábor, Vlašim, Pacov..

Hledám: Ebajker-ka Praha nebo jih - Tábor, Vlašim, Pacov..
10.08.2026
Hledá se E-biker-ka ideálně z Prahy (nejlépe 4) nebo v Praze žijící, případně okolí Vlašimi, Pacova, Mladé Vožice,…

PR články:

Cyklozájezdy | Dokempu.cz | Cyklobazar | Aktivni dovolená
Perfektní funkční oblečení pro vaše sportovní aktivity, od značky Moira.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

317 cyklistů (4 přihlášení)

Dámská Králický Sněžník

Dámská 2026Králický Sněžník a pramen Moravy Druhá desítka Dámské dávno začala, ale teprve letos jsme v plném…
HMS | 21.07.2026

Kolem Lužických jezer

Už celkem tradičně se s kamarádkou Líbou vydáváme na nějaký týdenní „etapový" výlet. Loni to bylo Polsko,…
Aar | 17.07.2026

Polské kolečko 2026

Blog původně vznikl pro rodinu aby věděli kde zrovna jsme. I jsem si kvůli tomu pořídil klávesnici k mobilu,…
petrp | 15.07.2026