Termín: 09.09.2026
Místo: Žirovnice, ATC Panistávka https://panistavkazirovnice.cz/
Každoroční setkání příznivců ležatých bi-, tri- i vícecyklů. Tentokrát v Žirovnici.
Průběžné hlášení. Byli jsme včera s Arnoštem v Žirovnici udělat průzkum bojem. Kemp v pátek zahajoval provoz a byli jsme hodně překvapeni, z jak velké části byl zaplněn. V kuchyňce jsme potkali pána, co říkal "my sem vždy jezdíme na celé léto".
Takže původní předpoklad, že v půli září je jasná posezóna, by nemusel tak úplně klapnout a kdo chcete nocleh v posteli, rezervujte raději co nejdřív.
https://panistavkazirovnice.cz/rezervovat...
Volné plochy je tam spousta, pro spaní ve vlastním stanu, doufám, limity žádné nebudou.
0
Trasy jsou plánované v krajině i v krásné přírodě jednoho z nejchudších krajů ČR. Příroda je zachovaná hlavně absencí turistů pro nedostatečné výše rozpočtů na opravy cest, po kterých budete jezdit.
Plusem je snad i větší pravděpodobnost míjení autobusu než náklaďáku.
V Panistávce je lehce horší poměr sociálek na počet ubytování v porovnání s loňskou Nivnicí. Je ve 2ks objektů v Nivnici jsou 3ks objektů. Sprchy jsou žetonkové. Jsou tam v prostoru 3 sloupky se 4 schuko a 2 karavanovýma zásuvkama. Voda je rozvedená pěkně V okolí je v Žirovnici jen dobře zásobený COOP a pak už občas jihoasijský všeho šop v dalších vesnicích.
Ve 2-místných chatkách, kam se registrujte co nejdříve, opravdu, ale opravdu co nejdříve, je jen po jedné jediné francouzské zásuvce se zapojenou chladničkou. Rozdvojky apod. nutnost!! Do 2-místných chatiček se mezi postele vejdou 2ks tříkolek, pokud je dostanete dovnitř 60cm dveřmi :-D
Jsou tam i 4 větší chatky smrdících novotou, u kterých neznám obsah. Jdou parkovat kola na kryté verandičce. Sprchy jsou žetonkové.
Pivo je čepovaná nejdražší česká 12 a 10, kterou si nepamatuju. Zásobení vynikající, takže maďarský nebo polský scénář příjezdu moravsko slezsko českých lehocyklistů se prostě vzhledem k oblíbenosti rybáři konat nebude. Jakože to vypijeme v průběhu hodiny maximálně dvou :-D. Jdou domluvit snídaně a pizzu pečou do zavíračky.
Je tam i perlička v podobě potůčku napájející integrovaný rybníček rozhlohou dobře půl hektaru s půjčovanýma atrakcema. Potůček protéká rygolem uprostřed kempovacích trávníků celou délku kempu. Návraty bych volil s určitou mírou předvídavosti a příčetnosti...
0
Když už Arnošt rozšířil obsah informací - ty čtyři velké chaty mají vlastní sociálku, provozovatel je pronajímá pouze na týden od soboty do soboty. Nicméně, nemýlím-li se, už se tu někomu povedlo to vlastním telefonátem ukecat na ten víkend, takže vlastní iniciativě se samozřejmě meze nekladou.
0
Tak jsem odjel poslední 3.trasu přes Pelhřimov a Kamenici nad Lipou.
V Pelhřimově je otočný bod u legendárního památníku prvně posledního žehu :-D Akorát se u něj proti slunku blbě fotí.
K Pelhřimovu pěkná cesta a je pěkně průjezdný, doporučuju dořešit občerstvení už tady, protože další občerstvení potkáte podle toho, co si pamatuju, až v Kamenici! Poněkud na sucho v ústech a kopcovité. 69km jsem odjel dejme tomu za 7:15 hodiny při 40*C podle navigace, co se mi vybila za 5h a 56minut. Jen 2x jsem uvažoval nad zavoláním sanitky :-D
Vzhledem k mé kondici to všichni ostatní zvládnout nejpozději za 5,5 - 6hodin a Radek i s obědem za 2,5h :-D
Mezi Pelhřimovem a Kamenicí budou i úseky účelových zpevněných zemědělských komunikací a z Kamenice je na kopcu i šotolinový úsek. Řešíme jen krátké zpestření a trasy budou ještě nyní v červnu stanovené jako finální. Máme v merku Gábiku s pudlíkem a slovenské čtyřkolky.
V Kamenici je dolní výjezd z náměstí s pivovarem a zámkem lehce neprůjezdný pro mohutnější kola, bo megakvětináče s podélně zaparkovanýma autama. V pátek je navíc pivovar zavřítý pro akcu. Ostatně, on je tak nějak "ucpaný" furt pro oblibu, že.
V kempu je ta pizza rozpékaný kus ledu dretkr, ale pěkně propečený, a 10 je Radegast. Jsou tam ale i pěkně zdobené nápoje pro hogofogo, ženy i děti. A půjčování prodlužovaček k napájecím sloupkům pořád plánují, jakože hlavně ten nákup. Na vrátnici je mapka těch sloupků a budou trhací mapy okolí. Víska to s tím obnovovaným kempem myslí dost vážně.
0
Pár slov i k 2. trase přes Jindřichův Hradec. Cesta je prostě rychle průjezdná, a za Hradcem vede pěkným romantickým lesem na dohled funkční jednokolejky.
V samotném Hradci jsem taky tradičně bloudil spořádaně navigovaně a jsou tam 3 perličky.
1. Zámek stojí za návštěvu, fakt echt.
2. Na Masarykově náměstí je nabíječka elektrokol na budově veřejných záchodků velikosti dvojgaráže. Různých konektorů je tam 6ks, ale jako místně rozšířené XLR, Anderson nebo variace XT60 nečekejte.
3. A na tom Masarykově náměstí je i perla perel a to Koláčkárna :-D Celý den otevřené i o víkendu. Kdybych si nehrál na křesťana, tak to naprosto zodpověďně označím jako úplně boží :-D Kdepak pizza ....
Hodně se mi líbil před dobře schovaném zámkem Rozkoš i volitelný působivý průjezd po hrázi mezi dvěma rybníky za Strmilovem. Ve Strmilově jde ve 4 otevřených potravinách koupit občerstvení na cestu.
Ostatně na výjezdech do 10km vždy potkáte otevřené potraviny pro sváču.
0
Průběžné hlášení: Máme teda ještě dva měsíce čas, ale letí to...
Organizační zajištění včetně přípravy tras zvládáme. Nicméně poptávám někoho, kdo by byl schopen a ochoten se ujmout role "vedoucího jezdce".
Na rozdíl od maďarského a polského srazu ty naše bývají volnější, nedrží se společný peloton za každou cenu a lidé si více jedou podle svých schopností, takže asi není výslovně nutno, aby to někdo vedl, ale bylo by to lepší.
Já na to nemám v žádném případě, Arnošt je na tom sice výrazně lépe, ale nějaký fyzicky hodně zdatný (případně motorizovaný) dravec by se hodil.
Nehlaste se všichni. :-)
0
A to jako proč? Už učitel národů Jan Ámos říkal, že veškeré kvaltování toliko pro hovada dobré jest. Vždyť se může jet i pomalu a kochat se krajinou. Těch co spěchali jsou plný hřbitovy.
0
Však jo. Píšu přece, že u nás se "srazovyjížďky" neberou nijak moc přeorganizovaně a že si každý jede, jak se mu chce.
Ovšem vedoucím jezdcem pochopitelně nemůže být ten nejpomalejší, což bych já teda zcela určitě byla.
0
Proč ne? Nemusíš být nejrychlejší, jde o to vše správně zmanagovat :o)))
A navíc - rychlost skupinky se má vždycky řídit podle toho nejpomalejšího :o)))
0
Jasně, to jde dělat pro dvacet lidí, ale ne pro stopadesát. Notabene ani nepotřebujeme jet všichni v jednom chumlu, protože se nikam nevejdeme na oběd.
Prostě bývá zvykem, že někdo jede v čele a určuje směr a že je to někdo, kdo na to fyzicky má.
Já to nejsem a hledám tedy někoho, kdo by to byl ochoten vzít. Nebude-li, holt si bude každý hledat trasu sám. Půjde to, podklady pro to nachystané mít budu. Na teoretickou přípravu jsem poměrně dost dobrá :-) , praxe pokulhává.
Každopádně v této fázi dávám přednost "tradičnímu" uspořádání. Nebude-li nikdo vhodný, samozřejmě se nedá nic dělat.
0