Černá Hora - Durmitor
5. denJadranka ráno smaží palačinky, mažeme si je nutelou a domácí marmeládou, padají do nás jak... Než mi došlo, že ta hromada není jen pro nás, ale že je dělala i pro svoji rodinu. Okamžitě tak vytahuji další eura. Jadranka se brání. „Ne Jadranko! Nedomluvili jsme se, že je…
Jako vždy- poutavě popsaná cesta, při které jsem si zavzpomínal. K mostu přes Taru jsem přijel od Čajniče přes Pljevlju a pokračoval kaňonem(Mojkovac, Kolašin, Morača) na Podgoricu. Most jsem viděl ve filmu, kde o něj bojovali američané a partizáni s Němci a vzhodili část mostu. Popravdě to bylo tak, že most vyhodili do vzduchu partizáni(jeden oblouk), aby se Němci přes něj nedostali a po válce jej dostavěli. Krásná cesta i krajina jak v Č. Hoře tak i v Bosně. Ať se vám i bez dětí dál daří!!!!
0
Co to bylo za film?
Přesně takhle jsme to jeli s dětmi ve vozíku, jen obráceně. Z Pljevlji do Čajniče krásný úsek.
0
....bylo to před více jak 5-ti lety a jde asi o film Oddíl 10 z Navarone (1978)s H. Fordem v hl. roli. Tu zničili most vyhozením přehradní nádrže nad ním a přívalová vlna zničila sloupy mostu ve chvíli přejezdu tanků nepřítele. Ve skutečnosti zničili jeden oblouk partyzáni za pomoci samotného konstruktéra, aby se přes něj nedostal italská armáda a po válce se dal lehce obnovit (Filmem, který popisuje boj a vyhození oblouku mostu přes řeku Tara v Černé Hoře (Đurđevića Tara Bridge), je kultovní jugoslávský partyzánský snímek Most (v originále Most, anglicky The Bridge) z roku 1969). Úsek je fakt krásný, ale od Podgorice stále stoupání až skoro do Čajniče- dali jste si zabrat!!!
0