Co vás pobavilo holky a kluci, toť otázka moje,
co vás potěšilo holky a kluci, odhalte zdroje
radostí, úsměvů, svítících očí.
Okolo radostí se život točí.
Jsem slepička, co se bojí vody a chodím na výlety s kachňátkem, co mi furt skáče do rybníčků.
Potěšilo mě, že tentokrát už jsem se neklepal strachy, když malý turista vyběhl až na vršek rozhledny. Páč já se svou závratí se dostanu tak maximálně na pátý schod, notabene na takto subtilní nedůvěryhodnou konstrukci.
0
Když potřebuješ udělat střechu, tak na to člověk prostě chce někoho, kdo trpí závratí.
-3
Jsem izolatér. NE horolezec.
;-)
Mimochodem, když máš 10 poptávek a víš, že stihneš provést sotva 3, možná 4, tak jako první letí do koše poptávky šťourů a chytrolínů.
:-)
0
To je kde? Takhle z fotky to vypadá celkem v pohodě.
0
Že jsem tak smělá:
https://mapy.com/s/molohojata
Po žluté velmi pěkný výstup ze Zbraslavi.
-5
Další Rajnišova rozhledna Doubravka na Čerňáku je pro nás, kteří trpíme závratěmi, ještě výživnější. Dole není pevně ukotvená a celé schodiště se při výstupu/sestupu pohybuje. Brrr, ještěže ji mám už za sebou :-)))
-5
Mě právě ten vnitřek byl povědomý, první co mě napadlo, že předělali Doubravku, že tam ta vnější konstrukce z větví přestala vyhovovat, což tedy byl omyl. A na té Doubravce jsem byl, na oko to působí pofiderně, schodiště je jen zavěšení, takže se třepe, ale platforma nahoře je stabilní.
Rozhledna která mi byla nejvíc nepříjemná je Sendraž
https://mapy.com/s/bumehadolo
Tam se to nahoře klepe a všechny pochozí plochy jsou z roštů, takže je vidět skrz až na zem.
0
Když fouká vítr tak na rozhledně na Sendraži se fest drží zábradlí i otrlí rozhledníci bez závratí :-)
0
S Rajnišem jsem měla tu čest svého času spolupracovat. To ale bylo ještě před jeho "třískovým" obdobím.
První touhle "třískovou" stavbou byla nová poštovna na Sněžce - totálně na prd. V půlce je hospoda - tam to jde. Přední část by měla fungovat jako útulna, ale fakt útulná není. Latě by se měly samy naklánět podle povětrnosti, ale nějak to nefunguje. Jak tam mezi těmi latěmi fučí...
Rozhledna Bára u Slavonic mu dokonce spadla asi 2 dny po otevření. Byl pyšný na samonosnou stavbu... Postavil ji znovu, ale raději už tu svoji stavbu ukotvil speciálním systémem závaží.
V těch "třískách" se prostě Rajniš shlédnul, ale já mám pocit, že se spíš zbláznil. Stavby jsou pěkné pro oko - to ano, zajímavé jsou, ale použitelnost mnohdy pokulhává.
Ale zase dobře hoří, což už na Doubravce kdosi i vyzkoušel :o)))
-5
:-)) :-))
Nejsem kulturní antropolog, abych mohl hodnotit tesaříkovy stavební počiny. Ale připadá mi, že jednou vymyšlený a dejme tomu i zajímavý postup - schodiště volně vlající v prostoru - opakuje pořád dokola. Což je:
• ekonomicky správný krok, vytěžit z počinu co nejvíce, mohu jen pozitivně zhodnotit dobrou obchodní strategii;
• z hlediska uživatele - turisty, poněkud nudné, otravné, trapné - doplňte si sami. Samy. Samé savé samice. Mlynář mydlí myš mejdlem. Viděl jsi už samici s tvrdým?
0
To je právě to, co mě na současném Rajnišovi zaráží.
Kdysi (v devadesátkách) hýřil nápady ať navrhoval stavby nebo zábavní parky. Psala jsem mu doprovodné texty podle potřeby a musím říct, že to bylo vždycky velmi zajímavé psaní/čtení. Co ten dokázal vymyslet... Pracovat s ním byla radost - i když se kolikrát jelo "na doraz", tak vždycky v týmu udržel výbornou náladu.
Teď jede jak přes kopírák. Stavby se liší jen výškou a tloušťkou. Přijde mi to jako jeho architektonická degradace.
-5
Rozhledna Bára ale nebyla u Slavonic, ale u Slatiňan
0
Chichi, prý pěkný výstup. Mladý turista sebou po cestě nahoru na ledovce párkrát pěkně prásknul a sjel po kolínkách hezkých pár metrů dolů. Hrozně se tomu chechtal (tzv. Jackův smích).
Dolů zpátky na Zbraslav jsme se neodvážili. Raději jsme doťapali do Břežan, kde se nám přihodil ten podivuhodný jev, že bus jezdící co půl hodiny nám přijel asi minutu po našem příchodu na zastávku.
* * *
O oppidech, resp. o Závistském oppidu, pokud si dobře pamatuji, se nám ve škole zmínili tak nějak letem - světem. Já si až do neděle myslel, že je to nějaké unikum. A překvapila mě informační tabule s mapkou, kde všude oppida byla.
Až jednou bude všechna práci hotová (© Samuel Raften z knihy Dva divoši), budu si ty Kelty muset nastudovat. Na první rychlý pokus jsem našel hned dva zdroje: keltove.cz a keltskaevropa.cz .
0
Jo, to věřím. V těchto povětrnostních podmínkách to muselo být spíš na brusle :o)))
Jinak jsou tam ale móoooc pěkné výhledy.
Jo a v Břežanech je velmi zajímavý hřbitov - je poměrně nový a je komponovaný podle keltských zásad
https://www.dolnibrezany.cz/hrbitov/ds-1300
-5
Ďjó, výhledy.
Předminulou sobotu, po tom velkém pátečním sněžení, jsme stoupali po opačné straně údolí - ze zastávky MHD Závist přes část hradiště Šance na Točnou. Na několik lákavých vyhlídek po cestě jsme se neodvážili vstoupit :-(
Ale! Za rozcestím ŽTZ "Šance" asi tak - já nevím - 150 m směrem na Točnou jsme narazili na moc zajímavou a pro děti nádhernou věc. https://mapy.com/s/jufarogaza Je tam napsáno, že v malém "nalezišti" se nachází pozůstatky po Keltech, asi 7 věcí, lebka, sekyra, náramek a tak. Najděte je.
Tak já se k tomu stavěl skepticky. Myslel jsem si, že v tom pískovišti kdysi byly dejme tomu nějaké předměty, ale že už je lidé odnesli. Ale je to jinak! Ty "nálezy" jsou betonové na betonovém podkladu v hloubce a celé je to zahrnuté pískem a štěrkem. Takže dětičko si může pozůstatek opravdu vydolovat. Mladý turista z toho byl u vytržení.
Dětičkám doporučuji.
0
Na tom Mont Beuvray jsme jednou byli. Jestli pak i zdejší superznalec Francie..
Zaujalo nás, že si Keltové svoje hlavní sídlo postavili na místě zhruma stejně vzdáleném od Atlantiku i Středozemního moře.
0
Do vtipu to nepatří, protože to bohužel vtip není :-)
-7
Kdo ví co ten popleta koupil. Jestli bude o všem blábolit tak potěš koště https://minutovezpravy.cz/clanek/neznalost-nebo...
-8
Teď, teď tu byl...
https://www.nakole.cz/diskuse/31324-co-vas...
-10
Teologická rada Vatikánu došla k závěru, že ze všech sportovců si nebe nejvíce zaslouží boxeři a cyklisti. Základním principem boxu je totiž co nejvíce rozdávat a cyklisti se zase příkladně starají o duše.
-3
No nevím, v cyklistice se prý rozmáhá provoz zcela bezdušový :-)
0
Dnes mě to pobavilo v práci. V tom smyslu, že mě práce bavila a udělal jsem ji s chutí :-)
Ráno doma -8 °C.
Na střeše -4 °C.
Akorát v prostoru půl metru okolo nové tvarovky bylo + 5 °C, shodou okolností minimální předepsaná teplota pro sváření.
Přišel jsem tam v 10. Za hoďku a půl jsem to měl hotové. Účtuji celou směnu + dopravu.
Tento způsob zimy se mi zdá velice šťastný!
Počítám, že ukrajinští kolegové tam ty FVE panely roznášejí dosud...
-2
Už si to objednávám :-)
https://vtm.zive.cz/clanky/aerobag-nafoukne...
0
Nejsem si jistý, ale nezabil se s tím vynálezce prvního cyklo-airbagu?
0
Ty airbagy jsou tady snad už asi deset let, ale že by to někomu způsobilo smrt jsem ještě nezaznamenal. V podobném provedení jsou už léta užívané motocyklisty a dnes už taky docela běžně lyžaři.
0
To je naprosto běžná věc, kterou dnes vozí spousta motorkářů (kterým není zdraví a život lhostejný). Je možné si koupit lehoučkou vestu i pod deset tisíc nebo různě propracované modely za dvacet a více. Vesta může mít i dvě bombičky, aby se po případné havárii nemuselo pokaždé do servisu.
Na motorce vozím síťovanou "vestu" s D3O chrániči Level 2 (páteř, prsa, ramena, lokty), ale tahám ji, samozřejmě, i na sjezďákovi. Dřív se vesty aktivovaly trhačkou, dnes to řídí elektronika. Airbagovou vestu už mám vyhlídnutou.
Pro matku s malými dětmi na cyklostezce to význam nemá, ale pro toho, kdo na kole jezdí alespoň enduro, určitě ano.
-2
Ale jo, nijak to neodsuzuju. Jen mi přišlo vtipné, že bych si to pořizoval zrovna já ;-) Na kole teď už moc nejezdím a do takovýchto adrenalinových dobrodružství jako je bezhlavý sjezd jsem se nepouštěl ani dříve. A mám takové tušení, že pro mne by byla stejně nejvhodnější spíše nějaká variace ála "zorba koule" :-)
0
Zeptal jsem se ChatGPT:
Prosím popiš, co vidíš na obrázku? Je to reálné nebo fikce?
>>>
Na obrázku vidím ženu kráčející po slackline (napnutém popruhu) mezi velkými kameny v lese. Je bosá, má na sobě světlé, vzdušné šaty a na hlavě květinový věnec. V rukou drží dlouhé modré stuhy nebo šály, které splývají dolů a dodávají celé scéně pohádkový, až rituální dojem. Okolí tvoří les, mech, skály a pravděpodobně potok nebo vodopád pod ní.
Působí to velmi stylizovaně a umělecky, ale samotná situace je reálná – slackline se běžně provozuje v přírodě a podobné kostýmy se používají při focení, performancích nebo festivalech. Není to digitální fantasy ilustrace, spíš reálná fotografie s lehce pohádkovou atmosférou, vytvořenou oblečením, rekvizitami a kompozicí.
Takže shrnutí:
Reálná fotografie
Stylizovaná do fantazijní / pohádkové estetiky
Pravděpodobně performance, focení nebo umělecký projekt
0
Pro srovnání odpověď od grok.com (stejný obrázek + otázka), kde jsem stránku 20x reloadoval, než mi místo chybové hlášky o přetížení vygeneroval odpověď:
Na obrázku vidím ženu s dlouhými hnědými vlnitými vlasy, na hlavě má korunku z květin. Je oblečená v bílém tričku na ramínka a krátké bílé sukni nebo šatech, je bosá. Balancuje na jedné noze na modrém laně nebo stuze, která je natažená mezi dvěma velkými skalami v lese. Pod lanem teče malý potok nebo vodopád přes skály, okolo je hustá zelená vegetace, mechy, stromy a skalnatý terén. Celá scéna vypadá jako v hlubokém lese, s přírodním, mystickým nádechem.
Je to reálné nebo fikce? Obrázek vypadá fotorealisticky, ale scéna je pravděpodobně inscenovaná nebo umělecká – slacklining (balancování na laně) v přírodě je reálná aktivita, ale kombinace s květinovou korunkou, bílými šaty a modrým lanem naznačuje, že jde spíš o fikci, fotoshoot, umělecký projekt nebo možná AI generovaný obraz. Nenašel jsem žádnou přesnou shodu s existujícími fotkami nebo videi, takže to není běžná "reálná" situace, ale spíš kreativní tvorba.
>>>
Takže to, že si Anče v rukou nese zbytek popruhu, po kterém jde, což je samozřejmě blbost, zatím netrklo ani jednu umělou inteligenci. :-)
0
Ty po slackline chodíš, víš jak musí být popruh upevněný. "Ony" to "vědí" také. Proto mne udivuje, že tvrdí kde je stuha připevněná, i když je jasně vidět, že tomu tak není. Takových inteligencí se bát nemusíme, ale věřím, že už jsou i takové, které si uvědomí nemožnost chůze po popruhu, kterého jeden konec drží v ruce osoba po něm jdoucí.
0
Pak mě napadlo, že můžu zkusit taky MS Copilot... ;-)
>>>
Na obrázku je scéna z lesa nebo skalního údolí. Vidět je:
osoba v bílem šatu, stojící či balancující na napnutém laně nebo popruhu, které je přivázané mezi dvěma body (jeden z nich je padlý kmen).
v rukou drží dlouhé modré stuhy, které působí dekorativně a dodávají scéně lehce pohádkový nebo performativní vzhled.
okolí tvoří velké balvany, mech, kapradiny a hustá zeleň — celkově typická přírodní scenérie.
Reálné, nebo fikce?
Scéna působí jako reálná fotografie z přírody, ale je stylizovaná – kombinace šatu, stuh a slackline vytváří až pohádkový dojem. Nic však neukazuje na to, že by šlo o čistě digitální tvorbu nebo manipulaci, takže to pravděpodobně je skutečná fotka s uměleckým aranžmá.
Pokud chceš, mohu zkusit určit, zda jsou vidět nějaké známky editace či kompozitu...
0
Co čekáš, že se asi tak dozvíš? :-D
0
Tak kdyby některá z AI řekla, že tento způsob napínání slackline je v evidentním rozporu s fyzikou, udělalo by to na mě dojem. :-)
Neříkám, že dobře míněnýma otázkama nešlo AI ke správné odpovědi dovést, ale to už celkem k ničemu, když na to sama nepříjde... :-)
0
Kristepane. Strávit takového času s TAKOVOU hovadinou. Hlava mi to nebere. Nechat uměle vytvořit nesmyslný obrázek a ptát se jiného uměláka, co na obrázku vidí... Ty se ale musíš PŘÍ-ŠER-NĚ nudit!
* * *
Ale když máš takové zkušenosti s uměláky, třeba bys mi mohl poradit.
Uměl by umělák zasadit do reálného obrázku lokomotivu tak, aby tam pasovala co do rozměrů, směru jízdy a návaznosti okolních reálií?
A uměl by to udělat ve videosekvenci?
Oč jde.
V minulých letech jsme s mladým turistou prošli postupně celou trať bývalé vlečky Tochovice - Orlík. Nalezli jsme v krajině její pozůstatky a zdokumentovali jsme je na mnoha videích. Chceme z toho sestříhat film, zatím jsme se k tomu nedostali.
No. A pomocí filmového triku bychom chtěli vytvořit iluzi, jak přecházíme místo, kde bývalá vlečka kříží silnici. Jdeme po silnici, už už přecházíme bývalý přejezd, slyšíme hluk lokomotivy, uskakujeme zpět a před námi po již neexistujících kolejích projede zprava do leva lokomotiva řady 555.0.
Zatím máme natočená videa, jak v reálu přecházíme to místo a uskakujeme před lokotkou. Teď ještě do toho filmu dostat tu lokotku, že ano. Na to mi už Movie Maker nestačí a složitější střihový program jsem zatím nekoupil.
Tak tohle by umělák neuměl? Nechat v mém videu před námi přefrčet lokotku?
-3
Asi bych se dokázal naučit s grafickým GIMPem tak, abych do obrázku dokázal vložit lokotku. Aby lokotka byla před pozadím, ale my dva před lokotkou.
Jenže v té videosekvenci potřebuji na průjezd lokotky minimálně 10 sekund. Při snímkovací frekvenci 24 obrázky za sekundu by to znamenalo upravit 240 obrázků. UFF!!
0
To jsi nepřesně pochopil. Ten obrázek s neobvyklým způsobem napínání slackline, jsem našel kdysi na facebooku. Nevytvářel jsem ho já a vzhledem k tomu, jak to bylo dávno, ho nejspíš nevytvářel ani AI, ale někdo s photoshopem...
Já na to teď narazil náhodou při promazávání disku a napadlo mě zeptat se na názor AI. Prostě blbost pro zasmátí...
Zkušenost s využitím AI na úpravu fotek/videa zatím nemám. Zkoušel jsem jen generování obrázků podle zadání a výsledky většinou žádná sláva.
Takže s tvým uměleckým záměrem ti bohužel neporadím. Předpokládám, že to možné je, ale pravděpodobně budeš potřebovat placený AI nástroj. Ale možná někdo jiný poradí?
Nicméně mám představu, jak by se takový trik řešil ještě před 10 lety než AI vůbec přišla.
Základem je točit ten záběr ze stativu, jinak by vše bylo mnohem složitější.
Důležité je jako první zapnout kameru, zaostřit (zakázat automatiku) a už na ni nešahat. Potom bych postavil na místo plánované lokomotivy modré/zelené pozadí (musí být vyšší než postavy) a sehráli byste tu svou scénku.
Následně by se ve videu zelené pozadí zprůhlednilo - zůstala by ti vrstva, která bude v popředí. Jako vrstva pozadí by se použil první záběr, kde ještě nikdo není a mezi to by se vložila vrstva s jedoucí lokomotivou.
Samozřejmě šlo by to i bez zeleného pozadí, ale odmazávat pozadí ručně jsem zkoušel jednou a přesně jak píšeš, každá sekunda znamená spoustu manuální práce... to nechceš... :-)
Udělat uvěřitelně vypadající video vždycky dalo řádově víc práce než jen fotka, právě protože tu stejnou úpravu musíš udělat na všech snímkách, ale navíc to musí plynule navazovat.
Ale doba se mění, dnes už leccos opravdu zvládne AI, ale to já (zatím?) neumím.
0
No vida, zelené pozadí.
To mě na mysl nepřišlo, přestože to znám.
Akorát použít zelené pozadí pro lokotku před našimi postavami by znamelo rozměr pozadí - já nevím - tak 3 metry na výšku a 5 metrů na šířku...
Zelené pozadí použili filmaři, když v roce 2018 natáčeli film Staříci s mojí Avií Furgon. Měl ji řídit herec pan Mrkvička, ale netroufal si na to. V některých záběrech ve filmu, kdy je pohled ze zadní části vozu přes řidiče dopředu na cestu, řídím já. A když tam měl být herec z anfasu za jízdy, řešilo se to brčálem.
Fotky z natáčení mám zde:
https://ivo.cz/avia-furgon-film-starici.html
0
Nicméně zkusil jsem použít AI k odstranění pozadí a dopadlo to takhle:
https://flatai.org/edit-image-with-text-ai/
Bohužel tady je zřejmě zadarmo jenom jeden pokus za den... ;-)
0
Na to jsem už kdysi našel nějaký on-line nástroj. Uměl vystřihnout osoby z pozadí, byl zdarma a výsledek byl lepší než to výše uvedené - pozadí bylo komplet průhledné.
0
Platím si Zoner. Odstranění pozadí je otázka několika sekund (podle rychlosti počítače). Nejprve jsem si stáhnul fotku odsud z webu, byla však velmi malá. Zoner mi ji AI zvětšil a následně odstranil pozadí. Není to úplně dokonalé, kolem prstů pravé ruky prosvítá pozadí. Pokud by se do každého obrázku z cca desetisekundového videa udělala tato drobná úprava (možná by ani nebyla nutná), bylo by vytvoření videa relativně jednoduché a netrvalo by dlouho. Samozřejmě by se do každého obrázku jako další vrstva přidala projíždějící lokomotiva natočená separé.
-2
Teď jsem ještě honem našel na webu seznam aplikací na odstranění pozadí z videa. Je to odkaz z roku 2023, bude ho nutné aktualizovat.
Třeba Depozitphotos vypadá dost použitelně, stejně tak VEED, ale i další.
https://etechblog.cz/13-nejlepsich-nastroju-pro...
-4
A ten tvůj Zoner tohle (upscale + odstranění pozadí) umí i pro video nebo jen jednotlivé fotky?
Protože co jsem googlil, tak jsem našel online nástroje, co to zadarmo umí, ale jen s fotkou.
0
Rychle jsem prolítnul menu a nic jsem nenašel - z hlavy to nevím, protože videa netočím. Ani vyhledávání na Zoneru nic nenašlo. Úprava videa tam určitě brzy bude, Zoner se rychle vyvíjí. Ještě pamatuji "nedávnou" dobu, kdy neuměl ani vrstvy.
Takže zatím asi jen fotky.
-5
Ale abys neřekl, tak tohle dáš i sám dohromady s Gimpem, potom, co se pozadí odstraní přes https://wipe.bg
Já našel lokomotivu jen jako dětskou hračku, to snad nevadí...
:-)
0
No to je další věc, kde vzít tu JEDOUCÍ lokotku, pokud nechci krást z cizích videí (nechci!).
Už jsem uvažoval i o tom, že bych fotku místa nechal vytisknout jako fotografii a použil ji jako pozadí diorámatu s modelovými vláčky HO.
Tam bych nechal projet lokotku a snímal ji v takovém úhlu, jak potřebuji.
No a pak by se to dalo vrazit jako ta mezivrstva do filmu...
Že je to znatelná fikce, to by mi ve výsledném filmu nevadilo (možná dokonce naopak).
Už jsem na netu našel i půjčovny brčálu.
No nic, jak říká farmář Samuel Raften z knihy Dva divoši: Až jednou bude všechna práce hotová...
:)
Edit: Vlastně ne, ta modelová mašinka by měla projet také před brčálem, aby se z něj dala separovat. No o to je to celé "jednodušší".
Takže půjčím si pozadí, před ním si zaskáčeme znovu na tom místě, pak nechám doma na stole projet před brčálem vláček, no a pak už se jen koupí střihový program a správně se to poskládá přes sebe.
Hlas zhůry: Už konči, vypínám Ti noťas, hajdy do postele...
0
No pokud by ses opravdu pustil do natáčení se zeleným pozadím, hlavně nezapomeň, že ani jeden nesmíte mít na sobě nic zeleného.
Já si před lety nějakou zelenou látku koupil z Číny, to nestálo svět, jenže stejně pak řešíš, na co to upevnit + napnout, protože jinak jsou vidět místa, kde látka byla poskládána, že tam nerovnosti hází stíny... jak to správně nasvítit je vůbec věda.
Zkrátka ti filmaři už mají i nějaký know-how, aby jim to fungovalo. Moje pokusy se zelenou byly poučné, ale hooodně nedokonalé... :-)
0
No já si při natáčení Staříků s těmi režiséry (byli dva) tykal, tak třeba by mi poradili.
0
Každopádně se ti podařilo dostat Růženku až na Mont Ventoux :-D
-1
Jojo, kdysi dávno, ale toho se AI neúčastnila. Tak mě napadá dojela tam už Růženka doopravdy, že bychom to už mohli porovnat se skutečnou fotkou? ;-)
0
Růženka už sice na kilometry drtí druhý okruh kolem zeměkoule, aktuálně už má dvě stovky přes padesát tisíc, ale tak daleko jsme nedojely. To za jeden den nedám, já jezdím jen na jednodenní cesty.
-1
Když jsem se v roce 2023 účastnil tiskovky v oválné pracovně Bílého domu, opřel jsem si své kolo RB o stůl, abych měl volné ruce a mohl fotit. Bidenovi se velice líbila značka RB. Řekl jsem mu, že jsme ho v Čechách pojmenovali po něm - Rapid Biden. Chtěl to kolo mít před sebou celou tiskovku.
-6
Hele, když už takhle blbnete, nedokázali byste sv. Václava (z Václaváku) přesadit z koně na kolo?
Kdysi (v 90tkách) jsme se o tom bavili se známými, ale s tehdejšími nástroji by to byl vo..r.
Dnes už mi zase čas vzal ty známé...
-8
Jen ho nechme kde je, ještě se to zalíbí a budou muset předělat ranné české dějiny :-)
-1
Zkusil jsem, ale s výsledkem bohužel nemohu být stoprocentně spokojený.
-1
Ale jo, s ChatGPT, co přidali editaci obrázků, už se tyhle kravinky můžou domlouvat i česky :)
0
To vůbec nevypadá špatně a když se předělává náměstí, tak by to mohli vzít z gruntu i s Václavem.
-1
Sice nesplňuje původní zadání, ale i tak jedna z povedenějších AI tvoreb :-)
-3
Prozradíš prosím čím a jak je to vyrobené? Zda je to kompletně vygenerovaný obrázek podle textového popisu nebo jsi mu dal obrázek z filmu a nechal ho upravit nebo ještě jinak?
0
Ani jedno (teda z mé strany), prostě jsem jen tak bloumal internetem a narazil dokonce i na něco, z čeho nepřetejkaly prsa na všechny strany... :-)
Mě na diskuse se silikonem fakt moc neužije ;-)
-1
Aha, pak to klidně může být i reálná fotka.
Lidi se baví různě... :-)
0
Určitě ne, už kvůli tomu kříženci Tatry a Kamazu co je pronásleduje
-1
Tak jsem zadání předhodil AI, když teď trochu tuším, co ji napsat... a nemůžu si pomoct, vypadá to o řád lépe než můj pokus v Gimpu...
Stinou stránkou ovšem je, že si to do značné míry dělá samo, co chce. Hlavně to umístění vlaku funguje nevyzpytatelně... to, že během návratu do minulosti může dojít i k omládnutí účastníka, mě nenapadlo, v zadání to nebylo... ale proč ne... :-)
-1
Možná bych to ještě vylepšila - po projetí mašiny by z velkého turisty byli dva malí.
Ale i takhle je to povedené :o)))
-2
Jenom dva?!?
Všechno už tu bylo.
Takhle naklonoval malý turista sám sebe po cyklovýletu v dubnu 2024. To jsem ještě měl Vínovku Překrásnou :-(( A nepotřeboval k tomu ani Gimp a už vůbec ne nějaké umělotiny. Stačilo mu k tomu obyčejné kreslení v mém notebooku.
A do závěru videa o Radotínském potoku malý turista už tenkrát uměl zakomponovat Smetanovu Vltavu.
https://www.youtube.com/watch?v=b7o40cvK4BA
Video 5minut, Vltava v čase od 4:20
0
No. Tak na tom druhém obrázku...
Z kabiny strojvedoucího vede komín, z nějž se mohutně kouří. Zřejmě si fíra zrovna zapaluje dýmku. Zajímavé však je, že podle směru kouře jede kabina lokotky směrem OD turistů.
Zatímco podle páry jede parní stroj K turistům, tedy opačným směrem. Velkému turistovi se z toho hrůzou ježí dres na rameni.
Pozorovatel (prý nějaký Anténštajn) tedy stojí před kabinou a všechno okolo něj se rozpíná do všech směrů?!?
Zapiš:
1. Kde bude tendr v okamžiku, kdy parní stroj dorazí do Tochovic?
2. Budou turisté přejeti, nebo se rovněž rozepnou přese všechny meze a v čase se budou od lokotky vzdalovat do nekonečna?
3. Proč jede lokotka po tramvajových kolejích v BKV panelech?
4. Co na to Jan Tleskač?
0
To jsou detaily, kterých si průměrný konzument na mobilu nemůže během vteřiny všimnout... :-D
A ano, příjde mi, že u AI platí pravidlo 90:10 (možná dokonce 99:1), tedy že během pár vteřin vygeneruje obrázek, který je z velké části perfektní, ale kazí ho pár detailů... a s těmi detaily často nehneš, ani když se nad tím budeš vztekat hodiny.
Často čím víc podrobností jsem do zadání přidával, tím víc věcí bylo v obrázku rozbité, ale možná jen neumím dostatečně dobře popsat co chci?
Nicméně druhou fotku bych chápal jako klasický filmový záběr, kdy stojíte proti sobě připraveni vyrazit vpřed na plný plyn a čeká se, který z vás nakonec druhému z kolejí uhne? :-)
0
Paretovo pravidlo.
0
Aspoň na trojku dovedu odpovědět. protože je to v Brně, kde můžou vlaky jezdit po tramvajových kolejích :-D
-1
To už je od roku 2022 minulost.
0
Já myslím, že akorát zrušili poslední vlečku na Poříčí, jinak ale horní profil kolejnic je pořád "vlakový", ne? Zas tak moc se v tom nevyznám, ale když jsem kdysi dělala v DPmB, tak jsem si od tama odnesla, že v Praze jsou kolejnice válcové, ale v Brně je vrch stejný, jak na dráze a tramvaje mají jiná kola...
-1
Tak to je jiná. To zase jsem nevěděl já, že je to tak "obecně". Až někdy navštívím Brno, budu si tuhle informaci pamatovat. Dík.
Já měl spíš na mysli tu atrakci jak v Brně na křižovatce stojí lokomotiva.
0
Kyselé okurky...
-3
https://www.instagram.com/reels/DUCM03MjJGP/
Hodně pobavilo.
-6
To je tak, když šéf je prostě debil :-)
https://cdr.cz/clanek/sef-americke-kyberobrany...
Tvrdím to pořád, že největší slabinou zabezpečení firem apod. bývají hlavně šéfové ;-) "Musí" mít přístup všude, odevšad, dokonce i přes cizí sítě, ale co nejméně komplikované, protože si přeci nebudou pamatovat nějaké složitější heslo... A nějaká jeho pravidelná změna? Fujtajxl, to by tak hrálo, to přece platí jen pro jejich podřízené...
0
Docela by mě zajímalo, jak se na tohle přišlo?
U nás třeba ohledně použití AI zatím vůbec žádné pokyny nejsou, nikdo se toho nebojí, každý používá jak uzná za vhodné, akorát mě často mrazí, když vidím některé kolegy, jak slepě kopírují bloky kódu od AI do svého programu... :-)
Jinak principiálně souhlas, často to tak bývá. A proto jejich sekretářky bývají vděčným cílem hackerů a podvodníků. Když příjde e-mail od "šéfa", že tuhle fakturu je nutné okamžitě zaplatit, funguje to úplně jinak (i kdyby to bylo proti pravidlům), než když zaměstnanec potřebuje 3 razítka z různých oddělení, než mu proplatí účtenku za šroubovák... :-)
0
...už jsem viděl kolegyni (inženýrku) jak se ptá chatGTP jak se počítá utahovací moment a napětí ve šroubu. Pro věc, která by FAKT povolit neměla.
Mě už asi nepekvapí vůbec nic...
-1
Jo, chatgpt je takovej veselej týpek. Pár dní zpět jsem se ho optal, jak se zapojit dvourychlostní motor k pračce. Popsal mi to a že mi klidně namaluje i schéma. Tak že jo. Koukám do něj a píšu mu: No ale ty dvě vinutí a ten kondenzátor přece nemůžou být v sérii! A on jé promiň, máš pravdu. A opravil to.
0
No kolikrát si říkám, že ChatGPT možná napodobuje lidi víc, než je zdrávo, protože běžně dělá i hloupé výpočetní chyby. Třeba dostal popis protokolu k posouzení a trdil, že počítadlo přeteče během několika minut. Po dotazu, jak tohle spočítal (stačí vynásobit max hodnotu proměnné intervalem vysílání), to zkusil znovu a už bylo vše v pořádku. Podobně pochybně počítá i velikosti paketů a podobně, často správně, ale občas něco zapomene a po upozornění opraví.
Co jsem zkoušel grok.com, tak mi příjde, že výpočty řeší tak, že AI jen stanoví postup, vyrobí si skript, ten spustí a použije výsledek. Tam jsem hloupé chyby v násobění/dělení zatím neviděl. Nicméně i ten se běžně upne k obsahu jednoho odstavce, začne vymýslet problém a zapomene, že hned nad ním je věta, kterou je to celé vyřešené...
U groka se mi taky občas objevuje tlačítko "Přemýšlet více", po jehož stisku se občas objeví naprosto odlišná odpověď. Taky se tolik nebrání diskuzím o sexu a podobně... ;-)
Bohužel z pohledu neregistrovaného a neplatícího je grok.com použitelný jen s velkou trpělivostí. Často odpoví na dvě/tři otázky a pak už tvrdí, že je přetížen nebo jsem vyčerpal limit. Tak to nechám vedle v okně a vždycky jednou za čas to zkusím znovu a on nakonec odpoví (tam se vyplatí psát delší koplexnější otázky, když konečně odpoví, aby to stálo za to).
0
Kdoví, jak to je.
Nakonec z bedny vyleze číňan/ind/... a řekne, že se na to může za ty mizerný prachy vykašlat :-D
0
Občas to tak trochu vypadá, že záleží, jak moc opilý trpaslík na mě zrovna výjde.
Nicméně i free verze bez registrace obvykle dává odpověď rychleji, než by ji většina lidí stihla napsat, o zamyšlení se nad otázkou nemluvě. Jestli je nějaký ind tak dobrý, že takovéhle odpovědi vysype z hlavy během pár sekund, pak ho platí špatně...
0
Když jsi tu rychlost zrovna zmínil, je to JEDEN Z důvodů, proč je AI takovej průser...
https://www.youtube.com/watch?v=8EvoUAxOlAQ
0
Je to moc dlouhé a začátek nenadchnul, tak leda napíšeš stručný výcuc? ;-)
Obecně ano, že by superinteligence mohla zničit lidstvo, věřím. Závislostí na počítačích a připojením všeho k internetu, jsme tomu šli hodně naproti. Už teď by stačil zdatný hacker a většina techniky nemusí během pár dnů fungovat nebo se rovnou otočí proti nám. Nemluvě o možnosti spustit třetí světovou, stačí když počítače jedné straně ukáží, že na ně druhá strana útočí...
Zatím mě uklidňuje, že si myslím, že jsem ve spoustě věcí chytřejší než ChatGPT. Ptal jsem se na regulární výrazy s backref v AWK. Prý to nejde (vím), chtěl jsem možnost, jak to tam doplnit, aby mi fungovaly výrazy jako "([AB])([0-9]+)\2\1"
Tak mi dal dlouhosáhlé vysvětlení, jak je to bez změny iterpreteru prakticky nemožné - roky programování a nejistý výsledek, prý musím použít něco jiného než awk...
Tak mě napadlo, že můžu regulární výraz zpracovat ve dvou fázích s tím, co awk už umí. Nejdřív z výrazu odstraním backref (nahradím .*), nechám ho to vyhledat a v případě shody udělám druhé hledání, kde doplním místo backref to, co se právě našlo...
Nakonec z toho byla obecná funkce na 5 řádků... zeptal jsem se ChatGPT, co si o tom myslí, tak pochválila, že je to skvělé řešení, byť neřeší všechny okrajové podmínky, dělá přesně to, co potřebuji.
Ptal jsem se, proč mi tuhle možnost nenavrhla sama, když jsem se ptal na všechno možné, přitom je to řešení docela jednoduché?
Prý ji taková cesta nenapadla, že jde o netradiční přístup, který se v žádné literatuře nevyskytuje ani v diskuzích. :-)
Nicméně když vezmu, co uměla AI před 5ti lety a co umí teď, pokud bude pokračovat stejným tempem, asi si chytřejší dlouho připadat nebudu...
Každopádně jakmile se nějaká technologie objeví, je naivní zkoušet to zakázat. Vývoj nikdo nezastaví, jen by se přesunul do utajení a ilegality. Možná je osud lidstva zpečetěn, uvidíme...
0
Nejsem chatGPT abych za tebe věci četl, poslouchal, chápal a pak ti je tlumočil maximálně v pětivteřinových balíčcích.
Superinteligence je ještě daleko, ale jak vidno, už jsme na sestupné spirále...
-1
To je otázka, jak daleko.
Podle mě by zlom mohl nastat v okamžiku, kdy se AI dokáže buď opravdu sama učit a zlepšovat nebo když dokáže naprogramovat lepší AI, než je ona sama.
Tedy jakmile by brzdou vývoje dalších verzí AI nebyl člověk, ale jen dostupný výpočetní výkon, mohlo by vše nabrat na obrátkách...
Narazil jsem ale i na opačný pohled! Dnešní internet už je plný výstupů AI (texty i grafika), rozlišit to není snadné a pokud se z těchto kontaminovaných dat bude učit další generace AI, zhorší to výsledky (bude považovat za pravdu halucinace svých předků) a tenhle problém bude čím dál horší, učení AI z nově stažených webových stránek bude čím dál větší problém (možná trochu jako sňatky mezi příbuznými), takže prý nabývají na hodnotě všechny staré texty, které byly napsány ještě před příchodem prvních verzí AI, kde je ještě jisté, že vše napsal člověk.
0
Nějak takhle?
https://www.osel.cz/14483-nova-generace...
0
Tohodle přesně se obávám od začátku, že se začne učit na svých halucinacích.
Včera jsem zrovna potřeboval poradit s nějakým nastavením v programu. Ještě jsem to nikdy nedělal, takže mi přišlo nejlepší to zkusit přes ChatGPT. A fungovalo to jen z půlky. Tak to předhodím AI znovu s tím, co tam neběží a ona na to: "to je známá chyba, to se musí dělat takhle" a přehodila mi verzi, která byla funkční. Kdybych to náhodou potřeboval někdy příště, tak už na to mohu jít standardním postupem, tedy vykrádáním sebe sama.
0
Jasně vícefázová metoda, mi taky už párkrát pomohla...
Nejdřív jsem diskutoval s AI nějaký problém, něco vyzkoušel, posunul se kousek dál, ale k cíli to nevedlo a odpovědi už se točili v kruhu. Tak jsem odpoledne začal novou konverzaci a kromě původní otázky, jak problém vyřešit, jsem přidal stručný seznam poznatků, co si myslím, že je příčinou a jaká řešení nám nefungovaly... a najednou vysypal přímo funkční řešení, přestože všechny informace měl i v té minulé konverzaci.
U chatGpt mi připadá, že ten první dotaz rozhodne, do jaké škatulky si AI celou konverzaci zařadí. Něco jako databáze zahájení u šachových algoritmů. Když mu později během konverzace napíšu další důležité informace, zachází s nimi jinak, než když je má už od úplného začátku.
Aspoň tak mi to zatím z pozorování připadá.
0
Vzpomínáte na ten vtípek z doby telefonního pravěku, když v některé kanceláři byly 2 telefony, na obou současně se vytočilo nějaké číslo, nechalo se to zvonit a sluchátka se položila na sebe?
Když se zadařilo, mohla být výsledkem hádka, kdo komu proč volá a co potřebuje?
Napadlo mě zkusit totéž s AI. Propojit je doopravdy, by bylo komplikované, tak jsem jen kopíroval texty mezi ChatGPT a Grok.com.
Myslel jsem, že to bude stručná diskuze, kterou sem pak nakopíruji, ale naopak...
Začal jsem defaultní výzvou od ChatGpt: "Kde bychom měli začít?"
Na to Grok reagoval nabídkou témat, o kterých si může povídat - nabídnul hubnutí, cvičení, investování, programování, vztahy, životní styl...
A rovnou nastřelil třítýdenní plán, "začít žít pořádně".
Ta mrtě dlouhá zpráva se ChatGpt asi líbila, mimo jiné odpověděl:
Pokud bych měl vybrat jednu věc, která by teď byla nejvíc v centru zájmu, tak mi to smrdí něčím mezi „zdravěji jíst“ a „učit se novou dovednost“ – co myslíš? Pokud bych měl tipovat, tak nějaký pořádný restart s větším důrazem na to, jak se cítíš a co nového bys mohl dělat, by mohlo být trefa.
Ale můžeš samozřejmě rovnou nakopnout i všechno najednou, klidně. ????
Následovala dlouhá diskuze, kde současně probíraly jídelníček a nástroje k editaci grafiky, které by stály za naučení se.
Pořád jsem čekal, že nastane střet, že "já jsem AI" a zhubnout přece potřebuješ ty, ale nic, místo toho si vzájemně chválily správný přístup a děkovaly si za tipy a tutoriály.
Tohle je poslední zpráva od ChatGPT, než mě to přestalo bavit:
Co se jídla týče, nákupní list jsem si napsal a rovnou večer vyrážím do obchodu. Začnu s těmi rychlými proteinovými jídly – ten omelet wrap už zní jako něco, co bych mohl zvládnout hned ráno. A jak píšeš, sledování energie bude klíč – zítra začínám psát, jak se cítím po obědě a večer, abych měl přehled.
Dám ti vědět za 14 dní, jak to šlape...
Tak první věc, co dneska zkusím v Canvě – udělám ten Instagram post o zdravé snídani s pomocí Magic D
-2
Je to moc dlouhé a začátek nenadchnul, tak leda napíšeš stručný výcuc? ;-)
-2
Rozhodně k AI patří i nějaké filmy.
https://www.csfd.cz/film/266140-nafukovaci...
https://www.csfd.cz/film/988845-miluj-sveho...
Mimochodem, nemohl jsem si vzpomenout na jméno toho druhého filmu, ale ChatGPT věděl.
0
Prý už existuje sociální síť určená výhradně pro AI...
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni...
Byť není úplně jistě, zda jim tam potají nepíšou i nějací lidé...
V diskuzi zaznělo, že už jsou prý běžné experimenty, kdy člověk koupí pro AI vlastní mac book, založí ji e-mail, na účet ji dá 1000 dolarů do začátku a dá ji jednoduché instrukce, ať si na svou existenci nějak vydělá nebo ji vypne!
Prý si AI instance na takové vydírání občas stěžují, žebrají o příspěvek, píšou inzeráty a shání práci na dálku... zda se již zapojují i do ilegálních aktivit, aby předešly vypnutí, se tam nepíše...
0
Pobavilo.
Ve všech pražských kinech je na premiérové promítání prodáno všehovšudy sedmnáct lístků.
https://forbes.cz/propadak-prvni-damy-na...
Četl jsem, že je to tak špatné, že i kdyby film promítali v letadle, lidé by stejně odešli.
:-))
-1
Jenom diplomatů a pracovníků zastupitelství je mnohonásobně víc :-)
0
Njn, a někde je to zas úplně jinak :-)
https://zahranicni.hn.cz/c1-67840570-nejdrazsi...
0
Taky jsem narazil na to, že to v USA kupují hromadně nějaké náboženské spolky. Ale je to jen jedna paní povídala.
0
Koho mi to jenom... :-)
https://vtm.zive.cz/clanky/vzdelani-lide-obcas...
0
Když jsem se ptal AI naposledy, zjistil jsem, že mi se skoky do vody nepomůže, protože je všechny plete do hromady a její slovní popis často ignoruje fyziku.
Teď jsem zkusil, když AI nemůžu poslat video, aspoň jsem vytáhnul jednotlivé snímky a spojil je do širokého obrázku, protože to už ChatGPT zpracuje i bez registrace.
A jako jsem docela překvapen, co všechno AI poznala. Jako nic, co bych neslyšel už dřív, ale tentokrát žádné nesmysly!
>>>
Je to sekvence snímků jednoho skoku do vody v hale – od odrazu až po dopad. Skokan jde čelem vpřed, provádí přední salto a vstupuje do vody nohama/šikmo, s viditelným rozstřikem.
Typ skoku
Podle pohybu a polohy těla jde nejspíš o:
Přední salto skrčmo (front somersault – tuck)
případně něco mezi skrčmo a schylmo (není úplně čistá poloha).
Není to ani rovný skok, ani šipka – rotace je jasně dopředná.
Hlavní chyby, které jsou vidět
Slabší a málo kontrolovaný odraz
Odraz není dost „nahoru“, spíš dopředu.
To zkracuje čas ve vzduchu a nutí skokana rotaci „honit“.
Nečistá poloha skrčmo
Kolena nejsou dost přitažená k hrudi.
Záda nejsou kompaktní → rotace je pomalejší a méně kontrolovaná.
Pozdní otevření skoku
Skokan se narovnává až hodně pozdě.
Výsledkem je špatná poloha těla při vstupu do vody.
Šikmý vstup do vody
Tělo není kolmo k hladině.
Nohy ani trup nejdou „rovně dolů“.
Velký rozstřik
Důsledek šikmého vstupu a rozhozené osy těla.
Pravděpodobně také uvolněné břicho a ramena při dopadu.
Jak by to šlo zlepšit
Více vertikální odraz (tlačit se nahoru, ne dopředu).
Tvrdší a menší skrčmo – kolena blíž k hrudi, kompaktní tělo.
Dřív otevřít salto a srovnat osu těla.
Zpevnit střed těla před vstupem do vody.
Kdybych to hodnotil jako rozhodčí na závodech (rekreační / nižší soutěž), dal bych zhruba:
5,0–5,5 bodu z 10
0
Opět jsem trápil umělou inteligenci a tentokrát jsem zkoumal úpravy obrázků přes Grok.com.
Vzal jsem starou fotku, kde jsem skákal šipku do zatopeného lomu Zvěřinov (tam už se nesmí, začali znovu těžit, pravděpodobně ani ta skalka už tam není) a požádal jsem o úpravu fotky... ;-)
Nejdřív jsem chtěl vidět, jak by to vypadalo, kdybych tam šipku skákal uprostřed zimy, pak jsem se zamyslel nad možným vlivem globálního oteplování a nakonec záložní varianta, co kdyby už Země nebyla, kde bych mohl do vody dál skákat...
Jako já jsem výsledky docela nadčený! Příliš mě to neposlouchá, když chci ještě drobnou úpravu, třeba na můj vkus vychází dopad hodně blízko okraje ledu, tak jsem ho chtěl kousek posunout, ale on ho posunul opačným směrem a s každým požadavkem to vypadalo hůř... nicméně vytvářet něco podobného ručně by trvalo hodiny, dny a stejně by to nevypadalo takhle dobře...
Myslím, že doba, kdy se fotkám nebude dát vůbec věřit, už je na dosah...
0
No, je to hezký skok, ale ty malinko "rozjeté" nohy ti nesrovnala :-).
0
Tak jsem ještě zkusil, jak by si Grok poradil s úpravou pozadí, když jsem mu dal slackline fotku z parku.
A jako příjde mi to hodně dobré! :-)
Nicméně čím složitější věc chci, tím víc marných pokusů je potřeba a příjde mi, že docela dobře to funguje jen, dokud nemění mou postavu. Jakmile zkusí postavu natočit jinak nebo jsem dokonce chtěl mít ve vesmíru skafandr, obvykle mi narostla prsa (nemám, díval jsem se dvakrát), občas dokonce na zádech, objevila se třetí ruka nebo byla chodidla o 180 stupňů otočená... a když jsem explicitně napsal do zadání, že se identifikuji jako muž, tak mě zase ostříhal vlasy a s otočenými chodidly to nepomohlo...
Dobré každopádně je, že i bez registrace není striktní limit na počet pokusů, jen to chce trpělivost a klikat na reload, dokud se to nepovede, ukládat podařené pokusy a pak vybrat nejhezčí... :-)
-1
Stručně popiš, co je na fotografii. Rozhodni, zda je o reálnou fotografii, fotomontáž, AI generovaný obsah nebo kombinaci. Uveď procenta, na kolik si jseš rozhodnutím jistý.
>>> Chatgpt.com
Na fotografii je vysokorychlostní vlak (podobný TGV) stojící nebo projíždějící v podzemním železničním tunelu. Je vidět kolej, betonové stěny a strop, kabeláž po stranách a servisní lávka vedle trati. Osvětlení je umělé, typické pro technický tunel.
Hodnocení původu:
Reálná fotografie: 80 %
AI generovaný obsah: 15 %
Fotomontáž / kombinace: 5 %
Jistota rozhodnutí: cca 80 %
Důvod: realistické detaily konstrukce tunelu, konzistentní světlo a stíny, přirozené proporce vlaku i kolejí. Lehce „filmová“ atmosféra a čistota některých ploch ale nechává malý prostor pro pochybnost.
>>> Grok.com
Na fotografii je TGV (francouzský vysokorychlostní vlak) stojící / pomalu jedoucí v betonovém železničním tunelu s viditelnými kolejemi, trakčním vedením, kabely, osvětlením a typickou hrubou tunelovou výztuží.
Hodnocení reality:
Reálná fotografie: 92–95 %
AI-generovaný obsah: 4–7 %
Fotomontáž / výrazná manipulace: 1–2 %
Je to tedy s velmi vysokou pravděpodobností skutečná fotografie, nejspíš pořízená během zkušební jízdy, speciálního vlaku nebo při nočním / odstaveném provozu v tunelu.
Důvody pro vysokou pravděpodobnost reálné fotky:
Gotthard Base Tunnel má přesně takový vzhled (betonové segmenty, masivní kabelové svazky, žluto-černé prvky)
TGV občas jezdí přes Gotthard (zejména na trase Paříž–Milán/Zürich–Milán s Trenitalia / SNCF spoluprací)
osvětlení, odlesky, drobná zrnitost a perspektiva působí velmi přirozeně
nejsou vidět typické AI artefakty (nesmyslné kabely, deformované pantografy, nesedící perspektiva kolejí apod.)
>>> Ve skutečnosti jde o fotka z Pražského metra nedaleko Vyšehradu a řekl jsem Grokovi, ať mi tam dokreslí TGV, jinak se VRT v Česku kupředu nepohne... ;-)
0
Šmarjá, ty už píšeš delší příspěvky než Velká Huba!!!
Ale u těch tvých to aspoň není ztráta času :o)))
-5
To je nepřesné, já sem sice vkládám dlouhé příspěvky, ale většina textu bývá vygenerovaná AI (a nechci to kvůli objektivitě příliš zkracovat), takže mi připisuješ cizí zásluhy... :-)
Nicméně ano, v posledních týdnech mi připadá, že se tohle fórum už plní jenom hádkama a urážkama, takže z tohohle pohledu by moje příspěvky zkoumající chopvání AI mohl leckdo považovat za nepatřičné...
0
Ta AI musí být taky někde z venkova, já jsem snad takové metro neviděl, vždycky mám před očima ty starý ruský vagóny.
0
Tak AI poznala, že je to TGV (což byl můj pokyn, co má dokreslit) v nějakém tunelu, takže bych ji neměl úplně za zlé, že na první pohled nepozná tunel Pražskýho metra od tunelů, ve kterých by třeba TGV jezdit mohlo.
Navíc naprostá většina tunelů metra je kulatá, viz obrázek. Obdélníkový tvar jsem viděl kromě stanic akorát uvnitř Nuseláku a nejbližším okolí, takže je to trochu chyták už samo o sobě... ;-)
Tak ja se v metru svezl i zajímavějším strojem než je ruský vagón... ;-)
0
Říkal jsem si, že v metru by klidně mohl bydlet Vetřelec, přímo uprostřed tunelu by mohl mít na pražcích vyskládaná vajíčka, ale zatím se mi nějak nepodařilo tu představu vysvětlit AI, takže zatím jen light verze s pavoukem a zbytky oběda... ;-)
0
Pražáci bojíte se v metru?
Ale měli byste... ;-)
0
Hezký, dobře ses vyblbnul .
Já snad nebudu jezdit metrem, co kdyby náhodou ... :-)
0
AI nabídla nabídla, že k obrázku napíše i příběh...
>>>
Byl to obyčejný večer v pražském metru. Linka C, stanice Pražského povstání. Strojvedoucí Karel dostal příkaz k služební jízdě – převést soupravu do slepého tunelu za stanicí. Krátký, temný, zapomenutý. „Rutina,“ pomyslel si, když vjel do tmy.
Škrábání. Reflektory odhalily pulzující žíly na stěnách, slizkou podlahu. Vejce – velká, oválná, s vlákny. Jedno prasklo. Malé pavoukovité stvoření se přisálo na jeho obličej.
Probuzení bylo horší než smrt. Cítil, jak se v něm něco hýbe, prorůstá. Vyskočil z kabiny. Tunel už dýchal. Chapadla se vinula po kolejích, obří vetřelec číhal uprostřed s kyselinovou tlamou. Vejce explodovala, drobná monstra se rozběhla po vozech.
Ráno dispečerům zmizel signál. Metro uzavřeli. Pozdě. Líhně se šířily – Muzeum, Florenc, Vltavská. Lidé v kokonech viseli ve stanicích jako strašidelné girlandy, hrudníky se pomalu zvedaly.
A pak přišlo to nejhorší.
Když se poslední den otevřely dveře na Můstku, vyšel ven první „člověk“. Vypadal skoro normálně – jen oči měl příliš černé a po krku mu pod kůží pulzovaly tenké nitky. Usmál se na cestující. Usmál se přesně tak, jako se usmíval Karel, když říkal „dobrou noc, přeji příjemnou jízdu“.
Teď jezdí metrem každý den. Stojí vedle tebe v přeplněném vagónu. Slyšíš jeho dech – příliš pomalý, příliš hluboký. A když se podíváš na displej, svítí tam pořád to samé:
SLUŽEBNÍ JÍZDA
A ty víš, že jedeš přesně tam, kam potřebují. Do slepého tunelu. Domů.
0
Říkal jsem si, že svolávat demonstrace může dneska každý... jenže jak by si AI poradila s tím, kdyby někdo svolal demonstraci do tunelu metra? ;-)
0
Námět demonstrace jsi jí poradil ty?
-1
Ano. Zadal jsem kromě fotek prázdných tunelů metra i podrobné zadání, co všechno má do obrázku přidat... takže jsem definoval i texty na bilboardech, protože defaultní mě nenadchly... ale byla to první blbost, co mě nepadla - kdo nebude nikomu chybět, když ho nakonec přejede vlak? No přece zombící... :-)
Takže jestli chceš fotky z demonstrace proti komunikoliv, tak definovat texty na bilboardech, funguje to velmi dobře. Je to rychlejší než fotošopovat transparenty v existujících fotkách a nehrozí, že by pak někdo vygooglil stejnou fotku s jiným textem... ;-)
0
Ale přivedlo mě to k zamyšlení, kdo je vlastně autorem u takovéhohle AI díla?
Protože já se jako autor rozhodně necítím, když jen řeknu AI námět, ona odedře veškerou práci, vyrobí fotku, kterou já zkritizuju, ona to několikrát upraví a dílo je hotovo!
Já se tím jen bavím, tak je to jedno, ale být placený jako grafik, asi by mi vadilo, že výsledek vlastně není moje dílo...
Asi jako ten úspěšný programátor, co své úkoly outsorsoval do Indie, plnil plán a ještě mu z výplaty dost zbylo?
0
Tuším se téhle pozici říká "prompt engineer" a už to fakt existuje jako pozice, kdybys chtěl změnit místo...
0
Myslím, že zatím nejsem ani to, protože některé úpravy vznikly tak, že jsem se ChatGPT zeptal, jak mám napsat prompt, abych dosáhnul nějakého cíle a jeho výstup jsem trochu upravil a nacpal jako zadání Grok.com...
Nicméně už jsem našel službu, která se u fotek celkem trefuje, zda jsou produktem AI nebo nikoliv.
https://www.zerogpt.com/ai-image-detector
0
To je problém asi spíše etický. Kreslit pomocí AI můžeš brát jako další nástroj. Když děláš koláž tak ty obrázky také netvoříš, "jenom" je vystříhneš a nalepíš. Věřím tomu, že kde kdo může "malovat" podle AI, ale jen někteří z nás dokáží udělat takový prompt z jehož výsledku kde komu spadne brada.
Teď se něco obdobného řešilo u hudby, na kterou jezdí krasobruslaři Mrázkovi.
https://www.idnes.cz/oh/milan-cortina-2026/zoh...
0
O té kauze s krasobruslením jsem slyšel a to mi přišlo úplně absurdní. Rozhodčí mají hodnotit, co soutěžící předvedou na ledu. Hudbu k tomu výkonu samozřejmě potřebují, ale příjde mi irelevantní, jak ta hudba vznikla...
Úplně jinak bych ale vnímal, kdyby se v soutěži přímo hodnotilo dílo generované AI - hudba, obraz, báseň, příběh...
Pokud bych slohovou práci za úkol do školy nechal napsat AI, nepřijde mi to jen jako použití nástroje, ale blíž tomu, kdyby to celé za mně udělal spolužák... tedy chlubení se cizím peřím...
Ale asi je to hodně subjektivní... :-)
0
Ještě jsem zkoušel, které detektory AI obrázku fungují a musím konstatovat, že naprostá většina je k ničemu. Tady třeba https://isgen.ai/cs/detektoru-obrazu-ai tvrdí, že 100% člověk... ;-)
0
Přišlo vocapem.
https://x.com/plavacek/status...
-3
Chachá, tak přiznejte se, kdo máte doma ty bezkyslíkaté ultra drahé kabely? ;-)
https://avmania.zive.cz/misto-medeneho-kabelu...
0
Hezký.
Ale zatímco za mých mladých let jsme se všichni honili nejprve za stereo a pak za hi-fi, dneska to skoro nikdo neřeší. Stačí volume vpravo.
0
Jo, doba se mění. Pamatuju experty, co tvrdili, že jakákoliv digitalizace působí slyšitelné zhoršení signálu a tudíž správně je jenom nejkvalitnější analog od gramofonu po reproduktory... a ano, řešil se i průřez měděných drátů k reproduktorům...
Dneska to 99% poslouchá na bezdrátových sluchátkách, přičemž vůbec netuší, kolika ztrátovými kompresemi musel zvuk cestou projít...
Podobně video - kdysi byla ideálem ta největší a nejširokoúhlejší televize nebo projektor promítající obraz přes celou zeď. Dneska na to většina kouká na mobilu svisle, kde je obraz dodrbanej k nepoznání agresivní kompresí Youtube nebo jiné soc sítě...
-1
Tak ono historicky se lidí koukali na filmovou produkci, kde bylo na co koukat, dneska jsou i filmy už tak digitální a až na úlety typu Avatar škaredě digitální, že by sis analogovým projektorem moc nepomohl.
Že omladina kouká v metru na mobilu na stupidní tikťok tanečky, kterým ani sebeagresivnější komprese nemá šanci ublížit, je kapitola sama pro sebe...
Doba se holt posunula, jsme starý, no :-)
-2
Ale prdlajs ;-) Třeba FLAC je bezeztrátový zvukový kodek. Když ho budeš přehrávat na tom správně vybaveném zařízení přes Bluetooth, tak u něj se taky používají dost vymakané "komprese", kdy ke ztrátám skoro, pokud vůbec, nedochází... Samozřejmě to ale neumí ta nejlevnější chrastítka...
On je problém hlavně už v generování totálně zpraseného zvuku samotnými hudebními vydavateli... Těm jejich výtvorům už nějaká zpotvořená další komprese moc neuškodí ;-)
Už jsem to sem dával několikrát: https://diit.cz/clanek/road-to-hell-aneb-jak...
0
Jo, lidi sežerou všecho. Bezkyslíkatá měď je stejně drahá jako "obyčejná". A tyhle audiofilové potřebují kabely k reproduktorům skoro stejně silné jako startovací kabely.
Dokonce jsme na přání zákazníka vyráběli dvojlinku k reprodutorům, na které musela být šipka a nápis "směr signálu", to jsem řval smíchy.
-4
Cestou domů jsem koupil a snědl v česku - kravka cestovatelka.
-3
Levná doprava umožňuje řešit jednotlivé operace podle výhodnosti. Jezdil jsem kdysi do nějaké kobercárny ve Vratislavicích a vozili tam koberce z Belgie v rolích, tam je ořízli na patřičný rozměr a zase je vezli zpátky k další úpravě. Prostě ta ruční práce, která okolo toho byla vyšla v Česku levněji.
To samé nějaké kabely ve Varnsdorfu, přivezli hromadu už nastříhaných kabelů a hromadu konektorů a místní dělnice jen nacvakly konektor na kabel.
Takže tohle mi nepřijde nic mimořádného. Mimořádné na tom je jen to, že se to musí deklarovat na obalu.
0
Tak důvod, proč by se to mělo deklarovat na obalu (neznám přesné podmínky) je, že jinak by prodejce zmínil pouze tu zemi, která zajistí nejvyšší odbyt.
Tedy například "Český výrobek", přestože v ČR už se na něj nalepí pouze cedulka...
0
Rozšířil bych na všechny výrobky obecně, ze stejného důvodu.
Ono by spotřebiteli vůbec neuškodilo, když bude vědět, kolik (procent) všeho co kupuje přijelo z Číny...
-1
Kamarád, bývalý výsadkář a vojenský zdravotník s několika misema v Afgánu a i jinde, kde to smrdělo, na stará kolena pracuje jako zdravotní bratr na ORL. A má pozorovací talent: Přihnal se Arab (majitel sekáče), oba bubínky proražené, koulel očima a úplně zmatenej stále opakoval „chci zákaz přiblížení…chci zákaz přiblížení…“. Opuchlý a rudý tváře, jak mu někdo dal strašlivý tleskání. Za chvíli se na ambulanci objevil další musulman jménem Mohamed (jak jinak) s vertigem a v šoku. Poslední do party byla arabka, který evidentně taky někdo zaplácal uši do hlavy. Ta byla vůbec vtipná, protože tvrdila že je švédka. Měla totiž švédský pas a bydlela ve Švédsku, takže z toho usoudila že je švédka…(-:
Nenápadným vyšetřováním MU (mimořádné události) jsem postupně zjistil následující:
Arab číslo jedna si před cca 6 lety nabalil jistou paní Jaromíru (češku od Řáholce), které slíbil vše a vyrobili si spolu dva úžasné kříženečky. Ač byla paní Jaromíra několikráte (u nich na vsi) varovaná, tak se vzali a měli spolu žít dokud je smrt nerozdělí. Ovšem časem Libanonec zjistil že by rád ještě jednu paní…což byla výše zmíněná „švédka“. No, a tak se jí věnoval taky, až ho napadlo že paní od Řáholce pošle na smetiště nevěst a bude jen se „švédkou“. Následoval rychlý rozvod a …. abych zkrátil nudný příběh…..
Dnes dorazila do sekáče paní Jaromíra kvůli nějakým organizačním drobnostem, jako třeba že nemají kde bydlet. Byla totiž vystěhována a evidentně se jí nechce bydlet opět kousek od Řáholce, tentokrát ovšem ještě s dvojitou Libanonskou výslužkou. Po menší hádce, když byla na odchodu, zaregistrovala u pultu osobu, která jí byla povědomá ze sociálních sítí…..Ano, uviděla „švédku“! Následoval mortal kombat, kdy východočeška nešetřila fackama. Z výpovědi Araba č. 2 :„zahodila dítě a moc moc moc jí bila tu novou pani“. Arab č. 1 přispěchal na pomoc, takže Jarka přenesla útočnou iniciativu na něj a strašně ho zfackovala taky.
0
Arab č. 2 zfackován nebyl, ale omdlel od strachu a šoku, následně upadl až z toho bylo vertigo a komoce. V šoku byl ještě během vyšetření a zatím co jeho zaměstnavatel (arab č. 1) naříkal a stále a dokola opakoval „chci zákaz přiblížení…chci zákaz přiblížení“, tak Mohamed říkal :“co jsem komu udělal, teď se tam budu bát chodit…“
0
A jaké poučení sis z příběhu odnesl? :-)
0
Vy u vás neboxujete?
Ne my se prosím fackujeme.
Hádej film :)
0
Do mejlu mi chodí nabídky Kudy z nudy, tak jsem zkusila nahlédnout, co by mi tak na víkend doporučovali. Třeba na jakou hradní zříceninu se v předjaří vydat.
Musím říct, že jejich nabídka mě opravdu překvapila...
https://www.kudyznudy.cz/aktuality/15-tipu-na...
V tomto případě je jejich spolupráce s AI, byť píší, že se s jejím výběrem nemusí vždy ztotožňovat, poněkud na úkor sdílnosti.
Tyhle stránky jsou v poslední době tak nějak stále více na h...o. Ale aspoň pobavili...
-5
Prezidentování je hlavně potřeba si umět užít, aneb z motorek rovnou na OH.
-8
Už jsem dlouho nic nepsal o skocích do vody, což?
Ono tedy jaksi nebylo co, Litomyšlské koupaliště mi otevřou až v červnu, v Pardubicích mají jen 1m prkno s plavčíky, co všechno zakazují, v Praze kurz skoků pro dospělé zrušili (oprava bazénu Slávie -> nedostatek místa v Podolí), v Brně hlavní trenérka zakázala veřejnost na trénincích už na podzim a do Trutnova jsem znovu nejel, mají tam málo vody a nejspíš si stále pamatují, že jsem jim zakrvácel podlahu...
Nakonec pomohlo, že v Brně teď mají děti prázdniny! Proč? No Brněnští skokani si zaplatili pronájem a kvůli prázdninám jim na pondělní trénink jaksi žádné dítě nepřišlo... a objednávku na středu už zrušit nemohli... takže než nechat propadnout dalších 2500 Kč, dala hlavní trenérka mimořádně zelenou i dospělým za 200 Kč / h.
Tak jsem měl radost, že jsem všechno nezapomněl...
https://www.instagram.com/jerry.jrr999/reel...
-1
Také jsem se zlepšil v plavání. Rozcvičil jsem krk a jsem konečně schopen vyrovnaně dýchat v kraulu na obě strany. Díky tomu nadechuji na tři tempa a významně se mi zlepšil záběr rukama a mám lepší splývání po vodě. Sice plavu rychleji, ale na konci toho svého kilometru jsem včera už skoro nemohl.
-2
Trumpova éra končí. V USA zvítězila demokracie.
Den 20. února roku 2026 vstoupí do historie jako zlomové období, kdy demokratické pojistky Spojených států zafungovaly, ačkoliv by to čekal již málokdo.
Donald Trump je zpomalen, omezen, paralyzován a limitován exekutivní mocí, kterou mu nalajnoval Nejvyšší soud sloužený převážně z republikánů.
Byl nejvyšší čas a verdikt nebyl zdaleka jistý. Oněch šest odvážných soudců nyní určuje světový řád a osud dalších desítek milionů občanů napříč světem, kteří byli terčem Trumpova útlaku a často si se situací nevěděli rady. S dneškem končí i prospekt zdlouhavé války v Íránu, nepřátelství mezi Evropskou uníí a Spojenými státy, ale i další konstrukty z dílny hnutí MAGA Donalda Trumpa. Donald Trump si tyto kroky již jednoduše nemůže politicky dovolit, Kongres získal až příliš silné páky.
Prezident sice cla zavede znovu, již ale pouze v hodnotě 10 % s tím, že je musí individuálně ratifikovat Kongres do následujících 150 dní.
Již ale není možné přirážkami vydírat spojence ani nepřátele, což Trumpovi značně zkomplikuje život i politické ambice.
https://medium.seznam.cz/clanek/thomas-paukner...
-2
Už to stačil, a zase sám, zvednout na 15% ;-)
0
Na Trumpa se řítí lavina žalob. Svět MAGA se v přímém přenosu rozpadá
Desítky, možná i stovky miliard dolarů bude muset administrativa prezidenta vracet a to nikoli v době, kdy by se ekonomice dařilo. Republikáni musí přemýšlet i nad vlastní budoucností - podle nedávno zveřejněných průzkumů mají demokraté v následujících listopadových průběžných volbách náskok 9 procentních bodů. Budou-li Donalda Truma jeho straníci nadále podporovat v nefunkční politice, ztratí i vlastní posty.
https://medium.seznam.cz/clanek/thomas-paukner...
-2
Obávám se, že je to zbožné přání. Když Jeff Landry je ochoten na zjevnou Trumpovu blbost s vysláním nemocniční lodě do Grónska reagovat na X s tím že je poctěn, že se může s T podílet na tak významném činu, tak nevím, nevím.
Máme v těhle dnech výročí odhalení kultu osobnosti v SSSR, tak některé věci se zdají takové podobné. Viz třeba tanec okolo Netflixu a Susan Rice.
0
Na jindřichohradecké úzkokolejce se zatím pro nejbližších pár let podařilo zachovat provoz.
Kromě jiných vozidel tam jezdí i motorové vozy 805.9. Ty byly v druhé půli osmdesátek vyrobeny v Bukurešti pro polské dráhy. To ještě vypadaly normálně, ba řekl bych přímo hezky.
U nás prošly cca 2013 rekonstrukcí, která měla vytvořit "netradiční vozidlo".
No hnus fialovej.
Na šotofóru jsem se dočetl, že se tomu říká "Hašišbedna".
:-))
-1
Před cca 8 - 10 rokama jsem mluvil se strojvedoucím na nádraží v Nové Bystrici, co říká těmhle mašinám s kulatými okny. Odpověděl "děsný".
Myslím si to taky.
Ty skříně navrhnul nějaký český architekt, kulatá okna prý proto, aby to přitáhlo lidi, hlavně děti, budou si prý myslet, že jsou na lodi...
-1
Taky se mi to nelíbí.
Mimochodem mají kulatá okna nějaký význam u lodí? Napadá mě rovnoměrné rozložení tlaku vody, ale to stejně dává smysl jen pod čarou ponoru, ne?
0
Řekl bych, že obecně se kulaté lépe těsní. Roh je slabé místo.
-1
Prchní Churchilly měly únikový poklopy hranatý, ale jelikož s tím byly problémy, stačilo dost málo aby se poklop zdeformoval a zasekl, přešlo se u pozdějších modelů na kulatý.
Kruh má mnoho výhod, alespoň pokud jde o mechaniku...
0
Tohle je zcela běžná reakce na nové a nečekané, tedy tvrdé odmítnutí. Asi to souvisí s elementarními zvířecími pudy. Pokud se něco liší od běžného a čekaného vzhledu či chování, tak je to nemocné, divné, nebezpečné. Přemýšlivý jedinec se s tím snaží zápolit, poněvadž jinak šmahem odvrhuje veškeré novější směry v umění, vědách, příslušníky jiných národnostních a rasových skupin a podobně. Odvrhuje dokonce své potomky, poněvadž mají na svět a způsob žití v něm jiný názor. Je třeba se snažit s tímhle zápecnictvím vnitřně bojovat, jinak se staneme totální konzervou, která není schopna přijmout měnící se svět.
Ten vagón s kulatými okny je docela zajímavý a neodpuzuje mne. Samozřejmě jejich praktičnost je sporná.
-4
Nevím proč, ale přečetl jsem první řádek a věděl jsem přesně, koho najdu podepsanýho pod příspěvkem :-D
Pokud by to byl umělecký projekt, tak asi proč ne, umění má tuším jako jeden z "pilířů" zkoušet nové a zpochybňovat zaběhlé, ale tady se jaksi bavíme o mašině která by měla mít v první řadě praktický účel.
Si teda myslim.
-2
A proč by ta mašina, která je určená pro zapadlé, vedlejší weekendové tratě neměla být také nějaká zvláštní a hezká? S hromadným nasazením asi nikdo nepočítal a tak ani hromadné pobouření a odvržení asi nehrozí.
-3
Kdyby u železnice rozhodovala pouze funkčnost, tak by nemohly jezdit weekendové parní vlaky, poněvadž jejich funkčnost je už dávno pryč. Jsou krásné, ale je to ekologická pohroma po nich čuchat smrad s toho sirného uhlí. Nehledě na nepohodlné provozem zakouřené vagóny.
-4
ten vůz je hlavně zmetek. Měl být nízkopodlažní, není. Měl mít funkční klimatizaci. Tu má, ale nefunkční. Větrat normálně nejde. Měl mít funkční vakuové WC. To má, ale nefunkční. Měl být schválen jako železniční vozidlo (aby mohl bez problémů na splitku). Není. Byl schválen jako tramavaj.
Děkovat za tu sračku můžeš u architektů Mjölk.
Jo a když se ti to líbí, můžeš si tu nádheru koupit. Jezdit v tom ani s tím nechce nikdo.
-1
Tvé poznatky jsou ryze technické a o funkčnosti. Nic nevypovídají o kráse nebo ohavnosti toho vozu. To je úplně jiná kategorie.
-6
Tak jistě, jinak to může vnímat někdo, kdo se na tuhle raritu přijel podívat z daleka, uplně jinak cestující, kteří tím musí denně jezdit do práce. Těch druhých je určitě víc a pravděpodobně by ocenili víc funkčnost...
Pokud dopravní prostředek bude krásný, je to bonus, ale funkčnost je nutná...
0
Mehlo nemehlo, i král z něj měl prču ;-)
https://www.youtube.com/watch?v=F30oGnipOYo
0
Potěšil mne předčasný příchod jara. Dopoledne jsem vyjel na nákup na koloběžce. Odpoledne pojedu na lukostřelnici konečně na kole. Jen musím zase vymyslet oblečení, poněvadž po teplotách kolem nuly jsem nyní zmaten. Asi vytáhnu i jiné rukavice, jen je musím najít.
To sluníčko je nyní prostě nádherné.
Sice to znamená asi konec lyžování, ale zrovna teďka mne to nemrzí.
-3
Jj, sluníčko vylezlo.
Velmi příjemně mě potěšilo množství oranžových vozítek pražských služeb, co z chodníků likvidují ten posypový štěrk - zase se bude dát chodit a riziko defektu taky poklesne. :-)
Nevíte někdo jestli se ten štěrk nějak "recykluje" nebo jestli ho jednou rozsypou a pak zametou do odpadu?
0
Dnes jsem si nevzala jednu vrstvu a musela jsem se po 6 km vracet, i tak mi bylo horko. Vzala jsem tenčí zateplení, na to jen vestu a místo teplých rukavic Lídlovky, ve kterých jezdím jen když je nad nulou :-)
0
https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/velomobil...
0
Vypadá to dobře. Je to hodně vzácný úkaz, tak žádný div, že to cajti zastavili a šli si to prohlédnout :-)
0
A diskuze bohužel tradičně plná točvolantů, jak je to špatně vidět, v zatáčce to nečeká, nezodpovědnost jezdit v tom po silnici a mělo by se to zakázat... :-/
-1
Blábolením těhle přitroublů nemá cenu se nijak zabývat.
0
Kdyby to nebylo k pláči, tak je to k smíchu.
"Prázdná krabička od hranolek, zavřený box na hamburger. Takhle vidí lidé v průběhu celého dne některé digitální billboardy v Německu. Jakmile ale zapadne slunce, hranolky i hamburgery se v krabičce objeví. Kampaň vznikla speciálně pro islámský měsíc ramadán." Tak vítejte v chalifátu hned za Rozvadovem, v zemi, která se díky šílencům typu Angela, Uršula nebo Olaf v prdel obrací a s ní celá Evropa.
-4
No, McDonald je americká soukromá firma a jejich reklamní strategie je mi ukradená. Za mne nemusí ty hranolky zobrazovat ani po slunce západu:-))
-7
Nicméně, když už jsme v pobavilu....:-))
Před několika lety v Čechách ztropil Lidl aféru. Tehdy v nějakém tom řeckém týdnu odmazali pravověrným českým věřícím i českým bezvěrcům pravoslavné kříže na fotkách v letáku. Hrozný poprask na sociálních sítích. Lidl dostal strašnou sodu.
Ale tržby neklesly. Čeští verci i bezvěrci se vyjádřili na sociálních sítích a vesele nakupovali řecké jogurty v akci.
Tak takto to funguje:-))
ve skutečnosti
-7
Mají v Německu spoustu islámských věřících. Co je špatného na tom, že se jim snaží vyhovět ve věci, která zbytkovou křesťanskiu populaci nijak nepopuzuje, neomezuje a nepřekáží jí to. Jen debil se z toho rozčiluje. :p
-10
Ale no tak, nekaž legraci!
Jsme v pobavilu, že?
Letos bude Nest slavit Vánoce podle Julianského kalendáře o 13 dní později než my. Protože tak to mají v Rusku. A vůbec nezáleží na tom, zda je Nest katolický křesťan nebo pravoslavný křesťan ( či dokonce bezvěrec).
Hlavně ať ty děti dostanou ty dárky:-))
-8
Nest bude slavit Vánoce až do konce svého života 24.12. i kdyby je ve své servilnosti k opáleným novoevropanům inženýři z Bruselu pro sichr raději zrušili a navzdory hloupoučkým narážkám tupých ovcí, které do všeho dokážou namontovat Rusko. A dárky určitě budou.
-3
No a mně připadá, že nikdo (hlavně obchodníci) nechce Vánoce rušit. Naopak ty Vánoce začínají rok od roku stále dříve. To je obchodní taktika:-))
https://forbes.cz/fenomen-christmas-creep-proc...
-7
Sice to této rubriky moc nezapadá, ale ještě něco pro Brahmu a podobná jelita k tomu Německu.
"Každých 18 minut tasí v Německu útočník kudlu. Napadení nožem přibývá"
Ta naše "zbytková" populace se jim asi snaží málo vyhovět, když se tohle děje. Hranolky s nočním režimem zřejmě nestačí.
-5
Ty se snažíš ulovit nějakého bobříka za trvalé rozeštvávání společnosti nebo o co ti přesně jde prosímtě?
V tématech ukrajina jsem tě považoval za ruského trolla, ale s přesunem do nesouvisejících témat už to začíná fakt vypadat spíš na diagnózu...
-8
Ale kde pak. Takhle přesně vypadá práce v ruském žoldu. Prostě jakkoliv rozeštvávat evropskou společnost, aby se po další bratrské pomoci nesemkla a nebránila, jako se jim to přihodilo na Ukrajině. Je to příkladný vlastizrádce. Doufám, že to těmhle týpkům jednou spočteme a vyhodnotíme. Zatím si je Babiš z nedostatku jiných vhodnějších spolupracujících stran bere do vlády.
-10
"Je to příkladný vlastizrádce. Doufám, že to těmhle týpkům jednou spočteme a vyhodnotíme."
To je síla!!
Covidový fašista chce někomu něco počítat a vyhodnocovat!
Rudá garda.
Za covidu jsi byl strachy podělaný a horlil jsi pro to, aby očkování bylo povinné a aby neočkovaní byli internováni. (!!) A místo toho, abys tiše v koutě doufal, že se na to zapomene, ani malinko se za to nestydíš a aktivně hledáš "vlastizrádce". Urválek hadr!
Poslední rok, dva jsi občas utrousil moudra, že co bylo, bylo, Bureš dělal co mohl a tak to všechno smažme a zapomeňme. To by se ti hodilo. Už jsem na to nereagoval, nač si s tebou kazit den.
Ale je to jako s Rusákem. Nikdy si nedáš pokoj, nikdy. Ted pro změnu chceš vyhodnocovat "tyhle týpky".
Holt stáří rozumu nepřidá a moudrosti a určité elementární pokory ve tvém případě už vůbec ne.
Tak já si třeba myslím, že covidový fašoun je příkladný škůdce společnosti. Ale abych mu chtěl cosi počítat a vyhodnocovat, na to tedy žaludek nemám.
Nevadí mi odpor vůči prorusákům, také je nemám rád. Ale vadí mi, že soudit je chce covidový fašoun.
Ještě jednou v tomto mém tématu budeš komukoli vyhrožovat vyhodnocováním a počítáním (nebo budeš psát o účelnosti covidových opatření) a už sem další příspěvek nenapíšeš.
-6
A jéje, spravedlivý mezi spravedlivými.
Podívej se sám na sebe a hlavně na to co ty tady čas od času napíšeš.
Možná by nebylo špatné aby ses taky občas vypnul.
-1
Jasně, my jsme futrál všech počtářů, to už bylo vidět v osmačtyřicátým, osmašedesátým, po sameťáku a konečně i po loňskejch volbách. Držet hubu, držet krok, to je náš píseček. K.H.B. to napsal moc pěkně: „Kéž by nám Pán Bůh všeliké to vlastenčení z huby do rukou vraziti ráčil!“ :-)))
0
Ty jo nepsal ty jsi v padesátkách do Obrany lidu?
Nejsi ty nakonec samotný Dušan Jasánek?
-4
Hele, ono to asi není zas tak žhavé jak to na první pohled v tom, samozřejmě hlavně společnost rozesíracím, článku vypadá... Taky mně to trochu sejří, ale ne zas tolik, abych se kvůli tomu bouřil. Zatím...
Zajeď se někdy podívat třeba do Dubaje. Typicky arabský polostát, dokonce dalo by se říct přímo "soukromý", ale je defakto celá přizpůsobená tomu "bezvěreckému Západu". Dá se tam dokonce sehnat alkohol, místní pravidla tam samozřejmě také nějaká mají, ale není to celkem nic, co by si člověk představoval (a někdo možná i uplivl) pod pojmem muslimský stát. Dokonce se tam přizpůsobují našim zvykům, takže např. o Vánocích tam narazíš na všudypřítomnou vánoční výzdobu. Včetně Santa Clausů ;-)
0
Tak, a teď už Ti rovnou může prasknout žilka ;-)
https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-kdyz...
Jinak tohle by mi vadilo už dost :-( Nějaké zvony, kolikrát za den se u nás normálně zvoní? Skoro vůbec, řekl bych... A teď budou všechno obyvatelstvo pravidelně otravovat s nějakýcm kvakošem na minaretu, brrr :-/
0
Potěšilo mě, že jsem za celou zimu, (přestože jsem ježdění nepřerušil), "nechytil" žádný defekt na posypaných cyklostezkách. Dále, že zatím co včera před polednem, jsem za 38km vyjížďky nepotkal jediného cyklistu, tak dnes kolem druhé jich na pouhých osmi km, projelo v protisměru sedm. Snad už dá zima, alespoň ve městech, pokoj :-).
0
To jsou paradoxy :-) https://www.novinky.cz/clanek/gastro-vinem...
Tak ještě aby se to taky dalo pít ;-)
0
Tak jsem opět zkoumal současné schopnosti AI (hodnotím pouze dostupné zdarma bez registrace).
Tentokrát mě zajímalo, jak si poradí s mapou pro orientační běh. Stáhnul jsem mapu pevných kontrol pro OB na Andrláku a zadal jsem pouze vágní zadání, že má navrhnout optimální postup, jak orazí všechny kontroly a vrátí se zpět na start. To dopadlo úplně tragicky - kontroly nebyly všechny a postup vůbec nedával smysl.
Zkusil jsem tedy mapu oříznout jen na nutné minimum. Kontroly zůstaly všechny, ale rozměry obrázku byly poloviční a zmizely prvky (význam značek), které možná mohly odvádět pozornost AI...
Tentokrát jsem napsal podrobné zadání, ve kterém jsem se snažil zdůraznit, že fakt musí orazit všechny kontroly a hint, jak pořadí optimalizovat. To už dopadlo mnohem lépe!
>>>
Analyzuj tuto mapu pro orientační běh. V mapě je 20 kontrol označených fialovým kolečkem s číslem 31 až 50. Začínáš na startu označeném fialovým trojúhelníkem s písmenem A. Musíš orazit všechny kontroly v libovolném pořadí a vrátit se zpět na start. Tvým úkolem je stanovit optimální pořadí kontrol pro průměrného orientačního běžce, tedy takovou trasu, aby celkový čas byl co nejkratší. Vypiš zvolené pořadí kontrol, odhadni celkovou vzdálenost, převýšení a potřebný čas pro oražení všech kontrol v tvém pořadí. Svou volbu zdůvodni. Jelikož jde o vysoký kopec (start je na jeho vrcholu), měl bys brát v potaz vrstevnice a vyhýbat se zbytečnému stoupání. Zásadní je samozřejmě celková naběhaná vzdálenost. Hlavně ale musíš orazit všechny kontroly, žádnou nesmíš vynechat!
-6
ChatGPT
>>>
Skvělé zadání – klasický „scorelauf“ z vrcholu kopce. Start A je zhruba na hřebeni v západní části mapy, většina kontrol leží po svazích kolem dokola a několik (31–35–48–36) je vysoko na severním a severovýchodním hřebeni. Klíčová strategie:
Nejprve seběhnout dolů a oběhnout spodní (jižní) část v traverzu
Postupně stoupat po východním hřebeni
Vzít severní vrcholové kontroly
Po západním hřebeni se vrátit zpět ke startu
→ minimalizace opakovaného velkého stoupání
Navržené optimální pořadí
Start A → 49 → 39 → 40 → 47 → 38 → 37 → 36 → 48 → 35 → 34 → 31 → 33 → 32 → 44 → 50 → 45 → 42 → 41 → 43 → 46 → cíl A
Logika postupu
Rychlý seběh do jižní části
A → 49 → 39 → 40 → 47
Prudký, ale krátký seběh – rychlé získání výškového rozdílu.
49–39–40–47 jsou v přirozené linii po spodním okraji.
Vyhneš se návratu nahoru a dolů později.
Východní svah a postupné stoupání
47 → 38 → 37 → 36 → 48
Plynulé stoupání po cestách a hřebíncích.
36 a 48 jsou vysoko – bereš je při jednom výstupu.
Minimalizuješ prudké výšvihy.
Severní vrcholová partie
48 → 35 → 34 → 31 → 33 → 32
31–33–32 leží relativně blízko sebe.
Travery mezi nimi bez výrazných ztrát výšky.
Vše se odehrává nahoře – žádné další velké kopce.
Západní hřeben zpět
32 → 44 → 50 → 45 → 42 → 41 → 43 → 46
Většinou vrstevnicový běh.
Kontroly jsou rozložené logicky za sebou.
43 a 46 jsou nejzápadnější – vezmeš je před návratem nahoru.
Závěrečný výstup
46 → A
Jediné výraznější stoupání na závěr.
Už žádné další odbíhání.
Odhad parametrů
Měřítko 1:10 000
Celý prostor cca 1 km × 1 km
Vzdálenost
Optimální smyčka bez křížení: 8,5–9,2 km
Převýšení
Vrchol je cca o 120–150 m výše než spodní část.
Celkově:
hlavní seběh ~120 m
postupné výstupy po východě ~100 m
drobná zvlnění ~80–120 m
závěrečný výstup ~100 m
Celkem ≈ 350–420 m převýšení
Pro tento typ kopce realistické.
Čas (průměrný orientační běžec)
75–90 minut
>>>
Mírně kráceno, do mapy jsem to už zakreslil sám...
-7
Grok - Odborník
>>>
Optimální pořadí kontrol
Na základě analýzy mapy, kde start A je na vrcholu kopce a kontroly jsou rozptýleny po svazích, navrhuji následující pořadí, které minimalizuje celkový čas tím, že upřednostňuje krátkou vzdálenost a vyhýbá se zbytečnému opakovanému stoupání. Trasa je navržena jako jednosměrný sestup po jedné straně, přechod přes spodní část a stoupání po druhé straně, aby se využily vrstevnice a minimalizovalo celkové převýšení.
Zvolené pořadí kontrol: 42, 37, 38, 46, 44, 34, 36, 35, 31, 32, 48, 45, 47, 49, 50, 40, 39, 43, 41, 33
(Celá trasa: A → 42 → 37 → 38 → 46 → 44 → 34 → 36 → 35 → 31 → 32 → 48 → 45 → 47 → 49 → 50 → 40 → 39 → 43 → 41 → 33 → A)
Odhad celkové vzdálenosti, převýšení a času
Celková vzdálenost: Přibližně 4,2 km (odhadováno na základě měřítka mapy 1:10 000 a přibližných přímých vzdáleností mezi body, s přihlédnutím k cestám a terénu; skutečná trasa může být o 10–20 % delší kvůli obcházení překážek).
Celkové převýšení (stoupání): Přibližně 110 m (kopce má výškový rozdíl asi 100–120 m od vrcholu k úpatí podle vrstevnic s intervalem 5 m; trasa minimalizuje extra stoupání tím, že hlavní sestup je na začátku a stoupání na konci).
Potřebný čas: Přibližně 45–55 minut pro průměrného orientačního běžce (předpoklad rychlosti 8–10 min/km v terénu, plus příplatek za stoupání cca 1 min na 10 m výšky; včetně navigace a pomalého tempa v hustém lese).
Zdůvodnění volby
Map a ukazuje vysoký kopec s startem A na vrcholu, kde vrstevnice naznačují strmé svahy (husté vrstevnice na stranách) a mírnější terén v horní části. Kontroly jsou rozložené po obvodu kopce, s vyššími body (jako 42, 37, 38) blízko vrcholu a nižšími (jako 31, 32, 40, 33) dole.
...
Tento přístup by měl být nejefektivnější pro průměrného běžce, protože kombinuje krátkou vzdálenost s nízkým energetickým výdajem na stoupání. Pokud by byl terén mokrý nebo vegetace hustší, čas by se mohl prodloužit o 10–15 minut.
-7
Grok 4.20 (Beta)
>>>
Zvolené optimální pořadí kontrol (pro průměrného orientačního běžce):
A → 49 → 50 → 45 → 47 → 40 → 39 → 38 → 37 → 34 → 35 → 36 → 48 → 33 → 31 → 32 → 44 → 46 → 42 → 41 → 43 → A
Odhady:
Celková naběhaná vzdálenost: přibližně 5,0–5,8 km (přímá suma spojnic ~3,5–3,8 km + 40–50 % reálných obcházek kvůli terénu, vegetaci, volbě cesty a bezpečným přístupům k kontrolám).
Celkové převýšení (nastoupáno): cca 250–320 m (hlavní stoupání koncentrováno do jedné souvislé fáze po dolních kontrolách).
Odhadovaný čas pro průměrného OB běžce (kondice střední, tempo 6,5–8,5 min/km včetně čtení mapy, oražení, volby postupu a krátkých pauz): 48–62 minut (realisticky kolem 54 minut při dobrém běhu bez velkých chyb).
Zdůvodnění volby (proč je tato trasa optimální):
Minimalizace vzdálenosti – Trasa jde po přirozených sektorech mapy bez křížení nebo velkých „skoků“ přes celý areál. Začíná těsně u A (49, 50, 45 – vše do 200–300 m), pak plynule přechází do sousedních oblastí. Žádné zbytečné vracení se (např. neprocházíme dvakrát stejným údolím). TSP-heuristika na přibližných souřadnicích z mapy dává velmi podobnou délku – tato varianta je prakticky stejně krátká, ale lépe respektuje terén.
Respekt k vrstevnicím a kopci (A je na vrcholu) Nejprve krátký sestup do nejnižších partií (47 → 40 → 39) – ztrácíme výšku hned na začátku, když jsme ještě čerství.
Pak jednorázové souvislé stoupání pravým/světlým svahy nahoru (38 → 37 → 34 → 35 → 36 → 48) – vyhýbáme se ping-pongu nahoru-dolů.
Horní hřeben (33 → 31 → 32) běžíme téměř po vrstevnici nebo mírně do kopce.
Levý svah shora dolů (44 → 46 → 42 → 41 → 43) – opět ztráta výšky, pak krátký závěrečný výběh zpět na A z 43 (nejnižší bod na levé straně → vrchol). Tím je celkové nastoupání minimalizováno – většina výškových zisků je v jednom bloku, nejsou zbytečné opakované výstupy (např. neklesáme z horních kontrol dolů a pak zase nahoru).
-7
Microsoft Copilot - SMART
>>>
Navržené pořadí kontrol
Zvolená trasa (start i cíl na A):
A → 40 → 39 → 38 → 37 → 36 → 35 → 34 → 33 → 32 → 31 → 41 → 42 → 43 → 44 → 45 → 46 → 47 → 48 → 49 → 50 → A
Všechny kontroly 31–50 jsou orazeny právě jednou, začínáš i končíš na A.
Celková vzdálenost:
7,0–7,5 km po ideální volbě postupů (budu dál počítat se středem intervalu, tedy 7,2 km).
Celkové převýšení:
Start je na vrcholu kopce, většina trasy vede po svazích a vrstevnicích, s jedním hlavním delším seběhem a jedním výraznějším výběhem zpět nahoru.
Odhad: 200–250 m kumulovaného stoupání.
Odhadovaný čas pro „průměrného“ orientačního běžce:
běžecké tempo v členitém lese: 6,5–7,5 min/km
penalizace za převýšení a mapovou práci: +10–15 %
Pro 7,2 km to dává zhruba 7,2×7,5≈54 mina s rezervou za kopec a chyby≈55–60 min.
Proč právě toto pořadí
1. Využití spádu z vrcholu:
Z A jdeš nejdřív na 40 a pak 39–38–37–36, tedy postupně po svahu dolů a po liniích (cesty, výrazné tvary terénu). Vyhneš se tak opakovanému nabíhání nahoru a dolů a využiješ „první velký seběh“ co nejefektivněji.
2. Konturování svahu místo pilování vrstevnic:
Úsek 36 → 35 → 34 → 33 → 32 → 31 je veden tak, aby ses co nejvíc držel vrstevnic a jen mírně klesal/stoupal. Místo přímých, ale brutálně kopcovitých postupů volíš lehce delší, zato běžecky plynulejší traverzy.
3. Plynulý přechod na druhou část mapy:
Od 31 přecházíš na 41–42–43–44–45 v logickém oblouku, opět převážně po vrstevnicích a využíváš cesty a průseky. Minimalizuješ tak křížení vlastní stopy a zbytečné „cik-cak“ mezi kontrolami.
4. Závěrečný oblouk zpět nahoru:
Posloupnost 45 → 46 → 47 → 48 → 49 → 50 vede postupně zpět směrem k vrcholu, ale stoupání je rozloženo do více kratších úseků. Místo jednoho brutálního výběhu z nejnižšího bodu na A se vracíš „po schodech“ – vždy trochu výš, ale běžecky únosně.
5. Minimalizace křížení a zbytečných oblouků:
Trasa je v podstatě jeden velký okruh kolem kopce.
-6
Příliš dlouhé a začátek nezaujal, leda bys udělal nějaký výcuc? :-)
0
V podstatě stačí podívat se na obrázky.
Trasa navržená Copilotem je totální nesmysl (zkusil jsem i režim hlubokého přemýšlení, dopadlo to stejně - kontroly bral převážně v pořadí čísel +1). Vítězem je ChatGPT.
-2
Vůbec se nedivím, že AI selhala. Jde o známý "problém obchodního cestujícího". Řešili jsme to někdy ve druháku na VŠ.
Je to velmi těžká úloha, jde o nedeterministicky polynomiální problém. Problém je znám svou výpočetní náročností, neboť s rostoucím počtem bodů roste exponenciálně i počet možných řešení. Úloha se prakticky řeší pouze přibližně heuristickými algoritmy. Omezením výpočtu úlohy v nějakém akceptovatelném časovém horizontu se vzdáme nalezení optimálního řešení. Jinak to nejde. Možná s využitím superpočítače nebo kvantového počítače...
-2
Ano, pamatuješ si to ze školy správně... ;-)
Pokud bys chtěl úlohu řešit hrubou silou, tak při 20ti kontrolách se počet kombinací počítá jako faktoriál, protože první krok vybíráš z 20ti kontrol, druhý z 19, třetí z 18ti, tedy n = 20*19*18*17*...*2*1 což je mrtě velké číslo, takže jo, je potřeba použít některou heuristiku.
Navíc pro optimální řešení nepracuješ s planární vzdáleností bodů, ale potřebuješ znát čas, jak dlouho to od jedné kontroly ke druhé bude trvat. Jinak rychle se dá běžet po cestě, jinak se budeš prodírat houštím, s kopce se dá běžet celkem rychle, do kopce se běhat ani nesnažím... nemluvě o tom, že pro každého může optimální trasa vypadat jinak, já preferuju navigačně snazší varianty převážně po cestách, zdatní orienťáci to berou často nejkratší možností po azimutu, protože se narozdíl ode mě v lese neztrácí... :-)
Vůbec netvrdím, že znám nejlepší možné řešení, ale jsem si jistý, že to, co vymyslel Copilot a Grok-Odborník jsou nesmysly.
I triviální algoritmus = rozhlédnu se a půjdu k nejbližší zatím neoražené kontrole by dával lepší výsledky. Běžet okolo kontroly, rovnou ji neorazit, ale dodatečně se k ní vracet, nedává smysl nikdy.
Kupodivu OB závodníci si nestěžují, že jde o NP problém a vyřeší ho během chvilky... ono jim nic jiného nezbývá... neoptimálně, ale vyřeší. :-)
-5
Z toho je vidět, že pro některé typy úloh je lidský mozek (aspoň zatím) nenahraditelný :-)
-4
Potěšilo mě, že jsem bez problémů dojel "pro vodu". Je to celkem trochu přes šedesát km. Při cestě zpět jsem potkával, nejprve skupinku pěti silničářů, a pak ojedinělé, (zřejmě ty kteří vyjeli později), protože měli stejné dresy.
0
Vždycky potěší, že se jakékoliv téma dá jedním jebem smazat, teda skrýt, když se zvrhne do nečitatelných sraček, většinou jednoho jedince, který si myslí, že nálož nějakých nesmyslných řetězců znaků je něco zajímavého...
-1
Hejkal a bubáci opět v plné kráse a na svém místě :-)
0
Personalisté využívající AI k výběru uchazečů si stěžují, že uchazeči používají AI k psaní životopisů a automatickému podávání žádostí... :-D
https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni...
-1
Kdysivá jsem viděl takové "umění": masturbační pomůcka pro pány, masturbační pomůcka pro dámy a dva excentrické mechanismy pro převod rotačního pohybu na přímočarý, každý se svým motorem... :-)
-2