reklama

Vzhůru na Klínovec

Prostě vzhůru na Klínovec, že Favorite :o)))

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 20.10.2025
Autor: radka
  • Re: Vzhůru na Klínovec

Vysápat se na tento vrchol už patří ke koloritu místního pobytu.
    Rosničky slibovaly slunečnou neděli, tak bylo rozhodnuto. Když jsem ale koumala nad trasou, rozhodla jsem se pokořit i Fichtelberg. A když už jsou v plánu dvě tisícovky, proč nepokořit i třetí - los padl na Božídarský špičák, který byl cestou :o)))

Byl to moc příjemný odpolední výlet - cca 38 kmUjeté výškové metry netuším, ale převýšení bylo cca 850 v.m.
    Více tady https://www.rajce.idnes.cz/vrstevnice/album...

Favorite, je to výzva? :o)))

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4

Gratulky.

--- Ale FUJ! To se mi zas omylem otevřelo e-mimino...
      Tak jinak: HUUSTÝ, krutopřísně hustý, kámo!

:-)

Gratuluji k výjezdu na Klínovec.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Joha,
    no to víš, že přejícně sleduji Tvoje letošní Jáchymovsko. Zatím jsem z fotek rozeznal Freudenstein a Pupíka. No a musím tedy napsat, že výlet na nákup dolů do Ostrova a zas nahoru tunelem a po kolejích, toť výkon hodný vyšněvlkodlacké Amazonky!

Já asi s Klínovcem letos až tak aktivní nebudu :-(( Po výletě s Favoritem jsem se tam chtěl vydrápat ještě s Brigittou a s Brianem. (A co s Eskou?? Díky, to zatím ne.) Ale zachvátil mne hluboký mamon. Čti: mám tolik práce, že skoro nestíhám, a jsem z toho tak unavený, že těch víkendových hrůzostrašných cest Čudnou Drahotou do Ostrova jsem se neodvážil.

Je to tedy na Tobě - vztyčit prápor cyklistiky na tom podmanivém vršíčku, kde pro cykloturistu lautr nic není. Snad alespoň laskoňka v Božo-dažo? Spoléhám na Tebe!?!

Když mi nevychází sen o Klínovci, plním si sen o přístřešku. Koupil jsem přístřešek Husky. A před víkendem, v pátek, konečně pořádně pršelo. Takže jsem jej mohl vyzkoušet v plném nasazení. V dešti jsme otevřeli střechu. Funguje to! Mám radost.
    A už přístřešek maká, už se přístřešek amortizuje.
    Toť můj zelený Klínovec...

Já mám nyní nahoře na střeše 3 lidi, takže mohu sedět ve sklepě a vyrábět rozpočty.

Užívej podzimních barviček. Abych psal, projdi zajímací uličky a cestičky zprava i zleva podél hlavní silnice v J., to je asi zbytečně, to už jistě znáš.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Mno, Klínovec, Božídarský špičák a Fichtl jsem letos pokořila, tak se rozhlížím po dalších vršcích.
      Nabízí se Plešivec - tam jsem s kolem také ještě nevystoupala. Jen pěšmo. S tím mám ale jiné plány - vláčkem do Perninku na to druhé nejvyšší nádraží, tedy nejvýše položené, a pak přes Abertamy na Plešivec a pak po cyklo kolem Plešivce na Mariánskou a dolů do oudolí.
      No a ráda bych i na Horní Blatnou.
      Uvidím jak bude o víkendu.

Dneska jsem chcíplá - týden jsem si nakládala, poctivě jsem se ráchala v radonu a cvičila na nestabilní plošině (to s madýlky a kyčlemi dělá divy) a dneska mám pocit, že jsem složila celý vlak uhlí. Ale štve mě to, protože venku je nádherně.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4

Píšeš o tom Hroznětíně... To mě z podklínoveckých technických památek láká "Bejlina" ve Vojkovicích.

https://mapy.com/s/hugelagepu

https://cs.wikipedia.org/wiki/Most_konstrukce...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
    Datum: 28.10.2025
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Hmmm...
      Dolů k Ohři bych se ještě ráda podívala a plánuji sjet dolů zrovna do Vojkovic. Tak díky za typ.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 29.10.2025
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3

Tak ti teda pěkně děkuji.
      Plánovala jsem vyjet si do Kyselky a popít Mattoniho pramen, ale to se do toho nesmí házet vidle :o)))
      Takže ano, most tam je. A za mě je dobré ho vidět než spadne. Škoda, že upadá v zapomnění a není mu věnována žádná péče. Je z něj most odnikud nikam...
      Přidávám nějaké fotky - víc jich bude, jestli se mi podaří vytvořit album.

Takže očekávám nadšené ovace, potlesk ve stoje apod.

No a Kyselka... K té se holt budu muset vydat jindy...
      Ale abych zase nebyla tak skeptická, měla ta změna plánu přece jenom pozitivní závěr. Nechtělo se mi zpět po silnici, tak jsem si z Radošova našla cestu přes les. To byla taková nádhera... A vrcholem byla nádherná vyhlídka na klínovecký hřeben. Prostě lááázně :o)))

P.S.
      Další vějičky nech na příští rok. V sobotu se už vracím do rodné hroudy :o)))

[ Reagovat ] [ Zpět ]
      Datum: 30.10.2025
      Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4

...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4

Paráda!
        To jsou úplně profesionální fotky. A ze všech úhlů, dokonalé zachycení skutečnosti. Sis tedy dala práci.
        Tleskám ve stoje, posílám nadšené ovoce a kočka Šikulka mává pacičkou.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Mimochodem za ty fotky pod mostem si žádám zvláštní ovace - byl to trošku kaskadérský výkon na kluzkém listí a kamení. Ale když už jsem tam, tak se to přece od spodu vyfotit musí...

Jo a jedna ftipná příhodička - když už jsem skoro odjížděla, přišel tam starší pár. Paní koukla na ten stožár s reflektory a bezelstně se pána zeptala, na co tam ten stožár je :o)))
          Překvapivě ani jeho nenapadlo, že jde o osvětlení, protože nahoře jsou reflektory a paní něco nakukal...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Datum: 31.10.2025

Jak mám své nadšení vyjádřit více?
            Chválím, tleskám, volám, namáhám plíce.
            Tvůj počin u mostu září jak reflektor,
            Ty jsi ten největší jáchymský prospektor.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 01.11.2025
            Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -2

> Tak jsem si z Radošova našla cestu přes les.

No já věděl, že na Radošovský most Tě upozorňovat nemusím.

:-)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
        Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Tak to je taková klasika - kolem jsem jela asi po třetí, ale PŘES NĚJ poprvé.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4

já mám pocit, že jsme přes něj jely o Dámské a za mostem jsme pak zastavovaly v hospodě:-), ještě jsme se s Lenkou dohadovaly, jestli jsme po něm jely i spolu a já pak našla fotky z roku 20011. je zastřešený

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 03.11.2025
            Autor: HMS

Jj, jely jsme kolem něj.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
              Datum: 03.11.2025
              Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

> Další vějičky nech na příští rok.

Loketské serpeniny?
        Loket?
        Svatošské skály?

Ale pššt, to až za rok...

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Tak to jsem se mohla podívat do turistického průvodce :o)))

Ale loketské serpentiny slyším prvně - na to kouknu.
          Nějak se mi plní program nejmíň na patery lázně :o)))
          Teď jen aby to stále můj pohybový aparát zvládnul...

[ Reagovat ] [ Zpět ]

A zamačkávám slzu - tyhle mapy jsem rovněž měla, ale s vydáním někdy před rokem 1980.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -3

Jojo.
            Během středoškolských studií jsem tyto turistické "stovky" miloval. Aby se mi častým používáním neroztrhaly v ohybech, podstoupil jsem tu strašliváckou práci a 15 jsem si jich podlepil. Jen úzkými proužky plátna v ohybech, abych si zachoval legendu na rubové straně.
            Použil jsem k tomu plátno z matčina šicího stroje. Bylo pevné, ale už hodněkrát prané, takže pěkně ohebné. Domníval jsem se, že to je hromádka nějakých hadrů na vyhození, na čistění, mytí oken a tak. Ale asi ne. Asi to byly věci k vyspravení. Neboť v téže době otec pohřešil jedno starší pyžamo a zoufale je hledal. Nikdy je nenašel...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
            Datum: 09.11.2025
            Hodnocení: +3 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -1

Ostravsko a Olomoucko jsem neměla, všechny ostatní jo.
              A já blbec jsem je s příchodem map "padesátek" vyhodila - zjistila jsem, že se podle nich už nedá spolehlivě plánovat, páč se tak nějak cesty pozměnily :o)))

Já je kdysi chtěla zatavit do igelitu, ale neměla jsem na to tu trpělivost.

[ Reagovat ] [ Zpět ]

> "páč se tak nějak cesty pozměnily"

Máš recht. Krajina se v čase mění...

Měl jsem kdysi pár let po vojně období, kdy jsem si oblíbil Křivoklátsko. To už jsem měl služební auto a jezdil tam pomalu tři víkendy v měsíci. Po celý rok po dobu asi šesti - sedmi let. A to především do oblasti Kublov - Hředle - Vraní skála - Krušná hora. Bavilo mě prozkoumávat všechny cesty a cestičky, pěšinky, častokrát jsem na stejná místa přicházel z různých směrů. Už jsem časem věděl kde je jaký posed, kde je jaký průsek, kde se potok dá přeskákat po kamenech a kde to naprosto nejde. Troufám si tvrdit, že jsem na těch asi 15 km čtverečních poznal dosti podrobně hodně tamějších pěšinek.
                No a tam jsem právě poznal, jak se krajina v čase mění. Kde byl les, vznikla najednou paseka, po čase tam bujela vysoká tráva a roští a ještě po dalším čase mladé stromky tak husté, že bys tu paseku nepoznala. Dosti pěšin a cestiček vzniká, třeba po těžbě dřeva, a podle mě méně cestiček zaniká. Staré posedy se řítí k zemi, oplocenky zarůstají a zůstávají jen zbytky drátu v trávě, nové posedy vznikají. Atd.

Podle mě se krajina, zkoumáme-li ji skutečně podrobně, mění tak asi po pěti letech...

https://ivo.cz/np03.htm

A mimochodem, když už se bavíme o těch proměnách přírody... Existuje knížka "Lesní noviny". Je moc zajímavá, popisuje právě ty změny, třeba že paseku obsadily trávy, potom v dalším čísle novin, že je nahradily stromky a rychlé břízy utlačují a berou světlo smrčkům, no a pak zas po čase zvítězí ty smrky, přerostou břízy a mají světlo jen pro sebe... Napsal to sice Rusák, ale to děti neřeší, mě se Lesní noviny jako klukovi moc líbily!

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Já to zase znám z toho Posázaví - kde já pamatuji lom, tam je dnes zásyp. Kde pamatuji bažinu, tam je dnes vyprahlá zem...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
                  Datum: 10.11.2025

> V sobotu se už vracím do rodné hroudy :o)))

A bude zastávka na Andělské Hoře?

[ Reagovat ] [ Zpět ]

Na Andělské hoře jsem již byla (i když to už bude skoro 20 let), ale chtěla bych se tam znovu podívat - hlavně okouknout ten Bartoškův house.
          Cestou domů to ale nebude - zítra dopo se ještě lázním, pak musím zabalit kufr (od auta), vyčerpat obídek, vyzvednout lékařskou zprávu, naložit kolo, odevzdat klíče a pak teprve naberu směr západ. Počítám tak kolem 13cté hodiny.
          To víš, lááázně :o)))

Zastavím se tak maximálně u pumpy pro kafe, páč babča už bude doma nervózní, kde jsem a dcerunka mi domů naservíruje jednoho mrňouse, který se rozhodnul, že se zdrží až do neděle...
          Akorát naše kočka se moc radovat nebude, protože mi bude muset vyklidit křeslo a postel :o)))

[ Reagovat ] [ Zpět ]
          Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé -4
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Severní Thajsko v lednu 2026

Hledám: Severní Thajsko  v lednu 2026
05.11.2025
Ahoj cyklisté! Rád cestuji a jezdím na kole. V poslední době se zaměřuji na horské průsmyky. Jedu k úpatí hory a…

Hledám: Kamarádku na celoroční vyjížďky a kulturu.

Hledám: Kamarádku na celoroční vyjížďky a kulturu.
09.10.2025
Ahoj, jezdím celoročně silnice / gravel. Mám rád památky, kulturu, literaturu, rád zajdu do kina....

Hledám: Parťáka na kolo

17.09.2025
Cyklistka s e-kolem hledá prima parťáka -+ 60 let na pohodové společné vyjížďky do okolí Prahy.
Cyklozájezdy | Dokempu.cz | Cyklobazar | Aktivni dovolená
Perfektní funkční oblečení pro vaše sportovní aktivity, od značky Moira.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

257 cyklistů (7 přihlášených)

Srpnové toulání 2024

Neměl jsem v plánu psát nějaký další blog, ale objevil se tady blog od Quatsch a tu mám spojenou s Černou…
petrp | 27.11.2025

Cyklocestování 2025

Myslela jsem, že s blogy končím. Žádná velká expedice se nekonala a na nakole je velká konkurence, stačí…
Quatsch | 19.11.2025

Slovinsko na kole - 5. část - Závěr

Sjezd z hor (Zgornje Jezersko) zpět do údolí k řece Sávě byl přesně takový ten táhlý a nekonečně dlouhý sjezd…
Peggy | 18.11.2025