Vysápat se na tento vrchol už patří ke koloritu místního pobytu.
Rosničky slibovaly slunečnou neděli, tak bylo rozhodnuto. Když jsem ale koumala nad trasou, rozhodla jsem se pokořit i Fichtelberg. A když už jsou v plánu dvě tisícovky, proč nepokořit i třetí - los padl na Božídarský špičák, který byl cestou :o)))
Byl to moc příjemný odpolední výlet - cca 38 kmUjeté výškové metry netuším, ale převýšení bylo cca 850 v.m.
Více tady https://www.rajce.idnes.cz/vrstevnice/album...
Favorite, je to výzva? :o)))
-4
Gratulky.
--- Ale FUJ! To se mi zas omylem otevřelo e-mimino...
Tak jinak: HUUSTÝ, krutopřísně hustý, kámo!
:-)
Gratuluji k výjezdu na Klínovec.
-1
Joha,
no to víš, že přejícně sleduji Tvoje letošní Jáchymovsko. Zatím jsem z fotek rozeznal Freudenstein a Pupíka. No a musím tedy napsat, že výlet na nákup dolů do Ostrova a zas nahoru tunelem a po kolejích, toť výkon hodný vyšněvlkodlacké Amazonky!
Já asi s Klínovcem letos až tak aktivní nebudu :-(( Po výletě s Favoritem jsem se tam chtěl vydrápat ještě s Brigittou a s Brianem. (A co s Eskou?? Díky, to zatím ne.) Ale zachvátil mne hluboký mamon. Čti: mám tolik práce, že skoro nestíhám, a jsem z toho tak unavený, že těch víkendových hrůzostrašných cest Čudnou Drahotou do Ostrova jsem se neodvážil.
Je to tedy na Tobě - vztyčit prápor cyklistiky na tom podmanivém vršíčku, kde pro cykloturistu lautr nic není. Snad alespoň laskoňka v Božo-dažo? Spoléhám na Tebe!?!
Když mi nevychází sen o Klínovci, plním si sen o přístřešku. Koupil jsem přístřešek Husky. A před víkendem, v pátek, konečně pořádně pršelo. Takže jsem jej mohl vyzkoušet v plném nasazení. V dešti jsme otevřeli střechu. Funguje to! Mám radost.
A už přístřešek maká, už se přístřešek amortizuje.
Toť můj zelený Klínovec...
Já mám nyní nahoře na střeše 3 lidi, takže mohu sedět ve sklepě a vyrábět rozpočty.
Užívej podzimních barviček. Abych psal, projdi zajímací uličky a cestičky zprava i zleva podél hlavní silnice v J., to je asi zbytečně, to už jistě znáš.
-1
Mno, Klínovec, Božídarský špičák a Fichtl jsem letos pokořila, tak se rozhlížím po dalších vršcích.
Nabízí se Plešivec - tam jsem s kolem také ještě nevystoupala. Jen pěšmo. S tím mám ale jiné plány - vláčkem do Perninku na to druhé nejvyšší nádraží, tedy nejvýše položené, a pak přes Abertamy na Plešivec a pak po cyklo kolem Plešivce na Mariánskou a dolů do oudolí.
No a ráda bych i na Horní Blatnou.
Uvidím jak bude o víkendu.
Dneska jsem chcíplá - týden jsem si nakládala, poctivě jsem se ráchala v radonu a cvičila na nestabilní plošině (to s madýlky a kyčlemi dělá divy) a dneska mám pocit, že jsem složila celý vlak uhlí. Ale štve mě to, protože venku je nádherně.
-4
Píšeš o tom Hroznětíně... To mě z podklínoveckých technických památek láká "Bejlina" ve Vojkovicích.
https://mapy.com/s/hugelagepu
https://cs.wikipedia.org/wiki/Most_konstrukce...
0
Tak ti teda pěkně děkuji.
Plánovala jsem vyjet si do Kyselky a popít Mattoniho pramen, ale to se do toho nesmí házet vidle :o)))
Takže ano, most tam je. A za mě je dobré ho vidět než spadne. Škoda, že upadá v zapomnění a není mu věnována žádná péče. Je z něj most odnikud nikam...
Přidávám nějaké fotky - víc jich bude, jestli se mi podaří vytvořit album.
Takže očekávám nadšené ovace, potlesk ve stoje apod.
No a Kyselka... K té se holt budu muset vydat jindy...
Ale abych zase nebyla tak skeptická, měla ta změna plánu přece jenom pozitivní závěr. Nechtělo se mi zpět po silnici, tak jsem si z Radošova našla cestu přes les. To byla taková nádhera... A vrcholem byla nádherná vyhlídka na klínovecký hřeben. Prostě lááázně :o)))
P.S.
Další vějičky nech na příští rok. V sobotu se už vracím do rodné hroudy :o)))
-4
Paráda!
To jsou úplně profesionální fotky. A ze všech úhlů, dokonalé zachycení skutečnosti. Sis tedy dala práci.
Tleskám ve stoje, posílám nadšené ovoce a kočka Šikulka mává pacičkou.
-1
Mimochodem za ty fotky pod mostem si žádám zvláštní ovace - byl to trošku kaskadérský výkon na kluzkém listí a kamení. Ale když už jsem tam, tak se to přece od spodu vyfotit musí...
Jo a jedna ftipná příhodička - když už jsem skoro odjížděla, přišel tam starší pár. Paní koukla na ten stožár s reflektory a bezelstně se pána zeptala, na co tam ten stožár je :o)))
Překvapivě ani jeho nenapadlo, že jde o osvětlení, protože nahoře jsou reflektory a paní něco nakukal...
-4
Jak mám své nadšení vyjádřit více?
Chválím, tleskám, volám, namáhám plíce.
Tvůj počin u mostu září jak reflektor,
Ty jsi ten největší jáchymský prospektor.
-2
> Tak jsem si z Radošova našla cestu přes les.
No já věděl, že na Radošovský most Tě upozorňovat nemusím.
:-)
0
Tak to je taková klasika - kolem jsem jela asi po třetí, ale PŘES NĚJ poprvé.
-4
já mám pocit, že jsme přes něj jely o Dámské a za mostem jsme pak zastavovaly v hospodě:-), ještě jsme se s Lenkou dohadovaly, jestli jsme po něm jely i spolu a já pak našla fotky z roku 20011. je zastřešený
0
> Další vějičky nech na příští rok.
Loketské serpeniny?
Loket?
Svatošské skály?
Ale pššt, to až za rok...
0
Tak to jsem se mohla podívat do turistického průvodce :o)))
Ale loketské serpentiny slyším prvně - na to kouknu.
Nějak se mi plní program nejmíň na patery lázně :o)))
Teď jen aby to stále můj pohybový aparát zvládnul...
-4
A zamačkávám slzu - tyhle mapy jsem rovněž měla, ale s vydáním někdy před rokem 1980.
-3
Jojo.
Během středoškolských studií jsem tyto turistické "stovky" miloval. Aby se mi častým používáním neroztrhaly v ohybech, podstoupil jsem tu strašliváckou práci a 15 jsem si jich podlepil. Jen úzkými proužky plátna v ohybech, abych si zachoval legendu na rubové straně.
Použil jsem k tomu plátno z matčina šicího stroje. Bylo pevné, ale už hodněkrát prané, takže pěkně ohebné. Domníval jsem se, že to je hromádka nějakých hadrů na vyhození, na čistění, mytí oken a tak. Ale asi ne. Asi to byly věci k vyspravení. Neboť v téže době otec pohřešil jedno starší pyžamo a zoufale je hledal. Nikdy je nenašel...
-1
Ostravsko a Olomoucko jsem neměla, všechny ostatní jo.
A já blbec jsem je s příchodem map "padesátek" vyhodila - zjistila jsem, že se podle nich už nedá spolehlivě plánovat, páč se tak nějak cesty pozměnily :o)))
Já je kdysi chtěla zatavit do igelitu, ale neměla jsem na to tu trpělivost.
0
> "páč se tak nějak cesty pozměnily"
Máš recht. Krajina se v čase mění...
Měl jsem kdysi pár let po vojně období, kdy jsem si oblíbil Křivoklátsko. To už jsem měl služební auto a jezdil tam pomalu tři víkendy v měsíci. Po celý rok po dobu asi šesti - sedmi let. A to především do oblasti Kublov - Hředle - Vraní skála - Krušná hora. Bavilo mě prozkoumávat všechny cesty a cestičky, pěšinky, častokrát jsem na stejná místa přicházel z různých směrů. Už jsem časem věděl kde je jaký posed, kde je jaký průsek, kde se potok dá přeskákat po kamenech a kde to naprosto nejde. Troufám si tvrdit, že jsem na těch asi 15 km čtverečních poznal dosti podrobně hodně tamějších pěšinek.
No a tam jsem právě poznal, jak se krajina v čase mění. Kde byl les, vznikla najednou paseka, po čase tam bujela vysoká tráva a roští a ještě po dalším čase mladé stromky tak husté, že bys tu paseku nepoznala. Dosti pěšin a cestiček vzniká, třeba po těžbě dřeva, a podle mě méně cestiček zaniká. Staré posedy se řítí k zemi, oplocenky zarůstají a zůstávají jen zbytky drátu v trávě, nové posedy vznikají. Atd.
Podle mě se krajina, zkoumáme-li ji skutečně podrobně, mění tak asi po pěti letech...
https://ivo.cz/np03.htm
A mimochodem, když už se bavíme o těch proměnách přírody... Existuje knížka "Lesní noviny". Je moc zajímavá, popisuje právě ty změny, třeba že paseku obsadily trávy, potom v dalším čísle novin, že je nahradily stromky a rychlé břízy utlačují a berou světlo smrčkům, no a pak zas po čase zvítězí ty smrky, přerostou břízy a mají světlo jen pro sebe... Napsal to sice Rusák, ale to děti neřeší, mě se Lesní noviny jako klukovi moc líbily!
0
> V sobotu se už vracím do rodné hroudy :o)))
A bude zastávka na Andělské Hoře?
0
Na Andělské hoře jsem již byla (i když to už bude skoro 20 let), ale chtěla bych se tam znovu podívat - hlavně okouknout ten Bartoškův house.
Cestou domů to ale nebude - zítra dopo se ještě lázním, pak musím zabalit kufr (od auta), vyčerpat obídek, vyzvednout lékařskou zprávu, naložit kolo, odevzdat klíče a pak teprve naberu směr západ. Počítám tak kolem 13cté hodiny.
To víš, lááázně :o)))
Zastavím se tak maximálně u pumpy pro kafe, páč babča už bude doma nervózní, kde jsem a dcerunka mi domů naservíruje jednoho mrňouse, který se rozhodnul, že se zdrží až do neděle...
Akorát naše kočka se moc radovat nebude, protože mi bude muset vyklidit křeslo a postel :o)))
-4