Zdravím všechny.
Mám problém, tentokrát mimo cyklistiku: šíří se mi šedý zákal, takže mě čeká ta výměna čočky. A přiznávám, že jsem z toho ne podělanej, ale doslova posr.nej až za ušima, jak se toho bojím. Mně se dělá blbě už jak otevřu dveře někam k doktorovi, takže tohle mě naprosto deprimuje. Mám pá otázek:
1. prý se to dělá při vědomí. Je možný si nějak zaplatit nějaký "voblbnutí", abych o tom nevěděl?
2. nosím brýle na dálku a vlastně bych potřeboval i na blízko. Ta výměna čočky odstraní i ty dioptrie?
3. už to někdo z vás (zřejmě těch dřívějšího data narození) absolvoval? Je to fakt tak děsný? Když jsem byl na kolonoskopii, tak jsem byl taky připosranej, ale nakonec to nic nebylo (ale to jsem se nechal voblbnout nějakým plynem, takže jsem při tom skoro usnul).
Nedávno o tom byla reportáž ve hlavním zpravodajství na ČT1, ale jak jsem viděl začátek, už mi bylo blbě a utek jsem vedle do pokoje.
Víte o tom někdo něco z vlastní zkušenosti?
Děkuji :-)
No tak jo. Dělá se to při plném vědomí. Před zákrokem oko umrtví kapáním, na požádání dají slabší oblbovák. Operace vůbec nebolí, ráno po probuzení, až uvidíš jak vidíš budeš rád, že jsi na to šel. Nové čočky by měli dávat po domluvě s pacientem, na co by chtěl vidět víc, jestli na blízko nebo na dálku a může se i připlácet na kvalitnější. Mám operované obě oči a už asi deset roků a pohodička. Chce to klídek, oni to už umí.
Nic se neboj, je to brnkačka. Samotná operace na sálku trvá odhadem pět minut, předchází jí tejden domácího rozkapávání, bezprostředně před výměnou pak hodinové. Večer si můžeš sundat obvaz a přeladit televizi z dynamickýho do standartního režimu obrazu (já to udělal). Jo a za tejden jdeš na druhý voko.
Připlácet se opravdu nedá. Tedy oficielně se připlácet nedá. Pokud tě zařízení skásne o finance za to, že ti dají nějakou lepší čočku, je to podvod.
Pokud jdeš na zákrok do zařízení, které má smlouvu s tvojí zdravotní pojišťovnou, pak je zákrok plně hrazený.
Pokud by si chtěl jinou čočku, než jaká patří do tzv. "balíčku výkonu", pak by sis musel hradit celý zákrok.
Bohužel se stává, že poskytovatel poněkud využije psychické "oslabenosti" pacienta a vyžádá od něj určitou částku - doklad většinou dostane na nějaký finanční dar nebo něco takového.
Zkrátka pokud máš mít operaci plně hrazenou, pak žádné další peníze neplať. Případně řekni, že jsi se informoval u své zdravotní pojišťovny - to většinou zabere.
Kam jdeš na zákrok? Když tak mi to hodď do obálky nebo do sms.
Hned jak tam přijdeš, tak ohlaš, že se hodně bojíš a oni ti něco dají, abys to zvládnul.
Oko se rozkape a umrtví, že to necítíš. Pokud by to bolelo, tak to nenaběhlo dost rychle a ozvi se. Chvilku počkají, než to zabere. Výkon je za deset minut hotový a nebolí to ani následně. Oni to už opravdu umí. Operace vepředu na oku jsou bezproblémové. Operace na sítnici jsou něco jiného.
Standardní čočka je fixfokus, musíš si vybrat, zda chceš vidět ostře na dálku nebo na čtení. Multifokální čočky jsou, ale musíš se je naučit používat. Ne každý je s tím spokojený. Na sport to asi moc není.
Není důvod se bát :) dopadá to velice dobře. Nejspíš po tom uvidíš tak dobře, že to už ani nepamatuješ.
On jde ale prioritně na operaci šedého zákalu, ne na korekci dioptrií. Tam si zase až tak vybírat nemůže. Teda pokud půjde na standardní, plně hrazenou operaci katarakta.
Asi ti moc nerozumím a popisuji pouze svou zkušenost. Já jsem se ve Vojenské nemocnici dohadoval nad výslednou korekcí svých očí.
No jelikož se jim moc nechtělo do operace mého sítnicovou potíží postiženého oka a prodleva mezi operacemi katarakty očí se natáhla na rok, tak mi nechali mou původní krátkozrakou korekci brýlemi. Výsledkem je to, že čtu i drobné fonty bez brýlí, třeba na mobilu, ale na ostatní potřebuji brýle. Ale na to jsem už od 9 let zvyklý. Ale tím zdravým okem jsem po operaci viděl jako o 20 let mladší vrstevníci. Hloupé je, že se to pokazilo a teď mne čeká další zákrok na sekundárním zákalem postižeých obalech implantované čočky. Prý to odpálí laserem. Nechám se překvapit.
Tak teď trošku nerozumím já tobě.
Měl si operaci šedého zákalu (katarakta) nebo korekci dioptrií?
Operaci katarakty. Ale s implantátem čočky se řeší její optická mohutnost tak, aby výsledný obraz byl alespoň na nějakou vzdálenost ostrý. Tu vzdálenost si můžeš zvolit. Také ti kompenzují další křivosti sítnice, takže jsem se zbavil astigmatismu a nemusím mít cylindrické čočky v brýlích.
Jo to já měl taky tak, z -7 jsem šel na -3. Rozhodně je to jeden z nejlepších nemocničních zážitků, které jsem měl (nemocnice Kladno). Za pět minut a takový skok, navíc před operací jsem viděl svislé předměty dvojitě.
Mnohem lepší než naštěstí skvěle vyřešená utržená sítnice, kdy jsem měl strach aby se to povedlo a já neskončil s bílou holí. (Pha, Všeobecná fakultní nemocnice)
Také jsem si před sítnicovou operací tu hůl zkoušel a jde to hodně blbě.