Dobrý den,
uvažuji o koupi tohoto kola, chtěl bych se zeptat jestli by jste mi ho někdo doporučili tuto koupi, nebo se mám porozhlídnout po něčem jiném.
https://www.kupkolo.cz/horske-kolo-focus...
A jak máme vědět na co ho chceš?
Na dráhovou cyklistiku ani kolovou se rozhodně nehodí :-)
0
Rekreační ježdění, většina času po lesních cestách semtam nějaký asfalt. Nejsem žádny profík, šlo mi spíše o to jestli má někdo s kolem(případně značkou) zkušenosti popřípadě na co sí mám dávat pozor při koupi. Ve všech specifikacích kola se nevyznám a proto jsem se chtěl zeptat tady jestli je vše OK.
0
Ještě jestli víc v kopcích (horách) nebo jen roviny a zvlněná krajina?
I když bych ti tohle kolo asi nedoporučil, má to 11 kvalt, mnohem lepší by nejspíš pro tebe bylo řazení 3 x 9 nebo nejvýš 2 x 10.
0
Proč?
Převody v pohodě. V dnešní době už 3x9 ne.
Horší je, že dost šetřili na brzdách a vidlice má nohy jen 30mm a rychloupínák. Při ježdění v těžším terénu by se mohla znatelně kroutit.
0
11 ne s ohledem na cenu, prozatím je u slušných kazet, řetězů a převodníků a poznání vyšší a pokud se projede párkrát v písčitějí oblasti, tak to jde rychle do kytek a mění se.
V současné době bych se přikláněl k 2 x 10, ale mě docela dobře vyhovuje 3 x 9.
Brzdy je problém, ty nic moc.
0
Dobře, brzdy zkusím pořešit jestli by se nedaly vyměnit za lepší kousek např. Shimano Deore BR-M615 ?
0
To už bohatě stačí, alespoň 495, dobrý už jsou 525.
0
Ty brzdy stojí pár stovek, takže prodejce by ti neodečetl skoro nic. Nech je tam, jezdi. Když ti budou stačit a vydrží (nějaký čas určitě), tak dobře - když ne, tak kdykoliv můžeš pořídit jiné. Na pohodové projížďky budou stačit určitě, pro drsnější sjezdy už by nemusely.
-1
Jestli máš nad 170 cm, tak ti asi nebude. Mají jen zbytky malých velikostí.
0
Kolo celkově dobré, koupil bych ho a případně měnil to, co by mi nevyhovovalo (třeba ty brzdy - ale také s nimi můžeš být naprosto spokojený), jinak si myslím to co Lelek tady nade mnou - s ohledem na cenu komponentů bych raději volil něco s 2 x 10, jedenáctková kazeta i řetěz jsou citelně dražší.
A ještě k tomu jak říká malej jarda (vepředu vidlice s klasickým rychloupínákem a nohy vidlice jen 30 mm): já teda rozhodně nějak brutálně terénní jezdec nejsem, mám určitý práh bojácnosti, nicméně teď na tý devětadvacítce si přece jenom troufnu víc a baví mě to (Lelku, tys byl na srazu u Vodňan, pamatuješ na ten kamenitý sjezd v závěru jednoho dne, myslím po zelené značce to bylo, pak před kempem mi bouchla guma na zadku), tak tohle teď dávám bez problémů i se stávající vidlicí (rychloupínák + kluzáky 30 mm), mám sice doma novou rebu + SLX brzdy, ale nemám vůbec důvod to měnit. Takže záleží na vkusu (a hranici tý bojácnosti) každýho soudruha :-)
0
Teď jsem se díval a kazeta je dražší cca o 500,- a řetěž o pár drobáku taky dražší. Obecně se zeptám jsou to pravě komponenty na kole, které se mění před každou sezónou ? Nebo jaká je jejich životnost cca v najetých km jestli se to dá takhle říci. Jinak to s tou vidlicí tam já tomu moc nerozumím. Tý výtky co k tomu máte, týka se to spíše životnosti nebo nepohodlné jízdy v terénu ? Možná se ptám blbě, ale berte mě jako laika. Díky za reakci.
0
Řetěz je tak o stovku dražší.
Mění se podle opotřebení. Rychlost opotřebení se mění podle toho v jakém prostředí se jezdí, podle četnosti čištění a údržby a také čím se maže. Na opotřebení řetězu je měrka a kazeta a převodník se mění ve chvíli kdy ti řetěz přeskočí. Zhruba to vychází 3 řetězy na 1 kazetu. U převodníku ještě za dýl, ale to je jen opravdu hrubý odhad. U Každého to je jinak.
Taky záleží na zpsůobu jízdy, jak si těžký a jestli šlapeš lehčí převody frekvečněji nebo rveš těžké převody velkou silou.
0
Cenu kazety bych neřešil. Pokud včas měníš řetěz, vydrží třeba 15kkm a převodníky 30. Ŕetězy se občas dají koupit výhodně na netu. Koupil jsem před nedávnem 11sp řetězy za 280kč. Sram 1130. Dle referencí na netu se vozí i na 10sp. a vydrží citelně víc.
Vyzkoušeno to ale osobně ještě nemám. Tak uvidím.
0
Dneska jsem byl v obchodě, cena 21 000,- je super kup si myslím. V sobotu si pro něj jedu, kdyby jste měli ještě nějaké jiné tipy na kolo, tak sem s nimi. Jinak vám děkuji moc za ochotu a pomoc při výběru. A přeji pohodovou sezónu :)
0
Za ty peníze je to, myslím, dobrý kup.
Hlavně vyber dobrou velikost, to je nejdůležitější.
Pak napiš, jak jsi s ním spokojený.
0
Za ty peníze to určitě jde a na zamýšlený účel je dostačující, myslím ale, že v současnosti nekoupíš nic v lepším poměru cena výkon než https://www.kursport.cz/kellys-gate-30-2017...
0