Vyměnil jsem na krossu řetěz + kazetu (stejné za stejné), a když jsem zase všechno složil - problém: při zařazeném největším převodníku mi to přehazovačka nechce pustit na nejmenší pastorek. Nejdřív musím přehodit na střední převodník, ten mi to pustí na nejmenší pastorek, a pak zase zpětně přehodit na velký převodník. Blbárna.
Zkusil jsem různé poutažení rychloupínáku - k ničemu, spodní doraz je vpořádku, štělovátkem na přehazovačce to rovněž nejde vyladit. Podotýkám, že před výměnou komponentů bylo vše vpořádku.
Prosím o radu :-)
Pokud nemáš nějak přihnutou patku, tak neochozený řetěz drží líp na neochozených zubech. Takže hůř shazuje dolů. K tomu unavenější pružina v přehazce (osobní zkušenost), takže do spodní, nejpovolenější polohy už hůř dotahuje a kdež jde řetěz trošku do kříže, přetáhne tu pružinu a nepustá vodítko až k nejmenšímu pastorku. Další kapičkou může být nenamáznutá přehazka, takže ta vydojenější pružina může bojovat i s tímhle třením.
Vyčistit, namáznout dobrým olejem (ne čističem) přehazku, řetěz, pastorky a krapet ochodit. Jinak vyměnit pružinu v přehazce (pokud to jde), nebo přehazku.
0
Jako první bych důkladně zkontroloval, v jakém stavu je bowden a lanko - jestli není lanko někde nalomené a roztřepené, jestli někde nedrhne, nezůstává viset, není dost namazané, dostal se tě během montáže do bowdenu písek, nebo jestli se tě nepodařilo lanko či bowden někde zohnout.
0
Vzhledem k tomu, že lanko a bowden přehazovačky jsou na posledním pastorku ve stejné poloze ať je řetěz na jakémkoliv talíři, tak to tím lankem nebude. Ty dva případy se liší napnutím řetězu a stupněm křížení toho řetězu. Vzhledem k tomu, že to křížení bude na velkém talíři menší a tudíž by to mělo běhat lépe, tak i to křížení můžeme vynechat. Pak zbývá jako příčina už jen větší napětí řetězu, které pružina přehazovačky nezvládá.Proč to nezvládá psal už Ronda.
0
Zdravím.
Měnil jsem přehazovačku na Azubím Ibexu a ona vypadá tak nějak divně- viz obr. Nejde mě o seřízení kroku , ale o montáž měniče jako takovou. Někde jsem udělal chybu, ale nevidím ji...
Původní měnič jsem utrhl v zimě díky prasklému drátu a nový (Deore RD M610 sgs)jsem dával nyní. Mám 3tác + kazetu s 9 pastorky. Zkoušel jsem nastavení lanka na nejtěžším i na nejlehčím převodu, ale vyjde to na stejno.
0
A s čím máš problém ? Estetický, nebo že neřadí ?
Co jsem kde teď zahlíd, tak v nabídkách jsou tyhle přehazky ve verzích pro 10q, tedy s jiným převodem od řazení. Není s tímhle problém u tvého 9q ?
0
Vidíš- to jsem nenapsal- neřadí až dolů, na poslední 3 pastorky a podle mě to i blbě vypadá, takže problémy oba. Pokud budu vědět, že je namontovaná dobře, tak vzhled vydržím. Tahle je na 10q- byla ve slevě.
0
Mám dva postřehy.
Máš nastavenou přehazku strašně daleko od kazety. Horní kladka by na největším pastorku měla být velmi těsně tak, aby ještě nejela po pastorku.
Devítkové řazení a desítková přehazka Shimano, podle mne, nejsou kompatibilní, ale tím si nejsem úplně jistý.
0
Pozice kladek jsem si vědom, ale s nastavením jsem se netrápil, protože jsem si myslel, že bude chyba v montáži. 10q vs 9q- to by mělo jít ne? Když zničíš měnič v lese, taky z něj můžeš dorazy a lankem udělat třeba jen 3q, nebo singlespeed. To by mělo být jen v rozsahu pružiny+ ramínko.
0
Ronda píše o jiném převodu mezi pohybem lanka a pohybem ramínka přehazovačky u 9 a 10 verze. To by pak neřadilo. Respektive řadilo divně.
0
Těď to taky vidím. Rondu jsem četl až po tobě. Takže chyba už při nákupu ? To by byla nejhorší možnost.
0
Obávám se, že jo. Nekompatabilita.
To, že je přehazka "placatá" a nevyčuhuje z rámu je její přednost v terénu, nezachytí o větve nebo jiné překážky.
0
...va ! Taková hezká přehazka za "slušnou" cenu. Chlapi- nejsem potěšen. Budu si muset koupit jinou a tuhle pustím na bazar.
Díky
// proč to vypadá, jak to vypadá? Postnul jsem to jednou.
0
Mrkni se na https://www.youtube.com/watch?v=3skNCidHf00 od cca druhé minuty. Ta podložka by to mohla vyřešit.
0
....nevím, jestli to chápu dobře, ale:
1/rozteč jednotlivých pastorků je samože jiná u 8/9/a 10ti stup.
2/krokování je však na páčkách- ne napřehazce, ta jen musí "obsáhnout" potřebný rozsah.
Takže jestli používá stejné páčky(krokování), přehazka by to měla zvládnout- pokud není na silničku(jiný sklon)- nebo je to blbost? Spíš to vypadá na krátký řeěz- podle polohy kladky...
0
Řazení má jednak příslušný počet kroků, ale taky různý posun lanka pro jeden krok.
Pro 8 a 9 je posun stejný, takže devítkové řazení jde na osmičku použít se zablokováním přehazky, zrovna tak opačně třeba bez využití nejmenšího kolečka kazety.
Ale desítkové řazení posouvá o něco míň (tak jako Sram), takže musíš mít i hazku s příslušným převodem. Jinak by se ti devítková hazla na jeden krok desítkového řazení hnula sotva o půl pozice. Naopak desítková hazka s devítkovým řazením by šla na jeden krok řazení o půldruhého pastorku.
0
Mnóóó... nějak teď nevím, komu dát za pravdu.
Souhlasím s bi-cyklistou, že to nerozhoduje přehazovačka, ale řazení. Přehazovačka musí danou kazetu pouze "šířkově" obsáhnout.
Mám těch kol více a tak poměrně často experimentuju: mám osobní zkušenost - sundal jsem devítkovou kazetu + devítkové řazení, ponechal původní devítkovou přehazovačku (šířkově to pobrala), nasadil desítkovou kazetu + desítkové řazení - a šlapalo to bez problémů. Vše shimano, se sramem nemám zkušenosti.
S rondou samozřejmě souhlasím v tom, že ty posuny mezi jednotlivými pastorky nejsou stejné.
Ono asi bude záviset na konkrétní přehazovačce a řazení, jestli to jde nebo ne. Je to poměrně drahý "průzkum bojem" :-)
0
....tomu celkem rozumím. Řazení-laicky řečeno- "potáhne"lanko např. o 3mm u 9-ky, ale jen o 2mm u 10-ky. Potom asi může být na těle hazky rozdíl jen ve vzdálenosti mezi koncem bovdenu a uchycením lanka- teda přev. páka(což by komplikovalo výrobu).Nějak jsem to nesledoval- dosud jsem si myslel, že jediný rozdíl mezi 8-mi a 10-kovou hazkou je v obsáhnutí pastorku a že desítková hazka se dá použít na nižší pastorek bez problémů- samože při použití příslušných páček (krokování). Asi to tak není, prakticky jsem to nezkoušel....:-(
0
U Shimana je rozdíl mezi silničníma a bajkovýma.
Do 8 a 9 rychlostí to bylo jedno, zpřevodování stejné. Až bajková 10. má jiné zpřevodování. Ale k silničnímu řazení 10 jde použít bajková 9 přehazovačka. Protože šířka kazety je +/- stejná.
U 11 nevím, tam je taky asi všechno jinak.
0
http://www.bike-forum.cz/forum/prehazka-10...
0