Delate kvasenou bezovou limonadu? Ja si matne pamatuju z detstvi, ze jsme tam davali jen par lzic cukru, asi jeden citron a par bezovych kvetu, ale kdyz jsem ted hledala recept, prislo mi, ze tam vsude davaji toho cukru nejak strasne moc a nekde dokonce pridavaji kvasnice, coz me prekvapilo. Jaky mate recept?
Jak jsem u tebe zvyklej domýšlet si háčky a čárky, chvíli mi trvalo, než jsem zavrhl variantu "béžová limonáda" :o)))
Ale máma jí dělávala, teda bezovou/bezinkovou. V tom hicu by se hodila.
0
Pro nás s bráchou bývávala v horku nejlepší studená melta.
Děda ji vždycky vařil do "meltovýho" hrnce do zásoby (dával do ní ještě cikorku a čerstvě mleté pražené žito) a nechával ji stát v kuchyni na myčáku.
Ráno jsem ji teplou s mlíkem moc nemusela, ale v horku studená rovnou z hrnce byla bezkonkurenční.
0
Já kdysi dělala zázvorovou podle tohoto receptu: http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Cheese... , tak by to možná šlo "našroubovat" i na bez.
Kvasnice tam jsou v originále pekařské, spolehlivé z naší nabídky byly ty v bílém sáčku s modrou vlaštovkou. Chuťově tam poznat nebyly, cukru jsem dávala zezačátku míň úmyslně, ale jak se jím kvasnice živily, tak jsem nakonec stejně doslazovala, protože to jinak bylo ne uplně chutné. U těch kvasnic je asi výhodou to, že to dokáže udělat bublinky už za jeden/dva dny;o)
0
Tak nic, z ověřeného zdroje jsme našel jen sirup, ale kdyby Tě zajímal recept:
http://is.gd/YJsHn3
0
Prosím, dejte sem nějaký zaručený návod na tu limonádu - taky v Uhř. ji začli prodávat, půl litru á 39,- Kč - no to ať si ji strčej někam.
Takže bych to prubnul vyrobit v domácích podmínkách. Děkuji :-)
(jóóó - a našly by se tady nějaké dívenky, kerý by mi natrhaly ty bezinky? :-) )
-2
určitě bez kvasnic, do 3,5l sklenice 200-300g cukru, nakrájet citron, převařenou, vychlazenou vodu (ale funguje to i bez převaření)a pár květů č. bezu, místo víčka ubrousek (utětrka, talířek, prostě neutěsňovat), nechat v teple, aspoň denně zamíchat, za 3-5 dní slejt vychladit a vypít (-:
0
Jo, tohle vypadá dobře. A myslím,ž e by to šlo udělat stejně i z toho zázvoru.
Je tam nutný ten cukr?!?
0
A co by tam jako kvasilo?
0
Tak když to má být jen limonáda, tak jí kvašenou mít nemusím.
0
Pak je ale otázka, co je to limonáda, jestli něco, co má bublinky (tak to vnímám já - bez bublin je to prostě čaj;o).
Mimochodem - v tomhle počasí je číslo jedna ledový čaj - nej mi přijde jakýkoliv zelený (sypaný) louhovaný za studena nejméně přes noc;o). Nebo pak stejný postup s čerstvou mátou...
0
Bezinky hubím motorovou pilou, nechal jsem jen tři keře pro sousedku Vĕrku, ale ta dĕlá likér.
Jinak na bezince se dá skvĕle pĕstovat dřevokazná houba Jidášovo ucho a to je podle mého jediné rozumné využití toho plevele.
-2
Jasně, Jidášovo ucho - Boltcovitka bezová, má ten bez přímo v názvu.
A Jidášovo prý proto, že rostla na stromě, kde se oběsil Jidáš (že by na bezu?)
0
Inu asi by to šlo, já bez nikdy do stadia stromu nenechám dorůst :-)
0
Maně si to pamatuju, že to dělala babička, ale nemusel jsem to...
No manželce zachutnalo bezové pivo
http://www.budejovickybudvar.cz/media/archiv...
Nazval bych to slušným pokusem o českého radlera, hlavně to není tak sladký jako konkurence.
0