Tak to máme za pár, a protože - no co si budeme povídat, že jo, přátelé :-) - Vánoce jsou svátky jídla, tak kladu otázku, co máte raději: smaženýho kapra nebo řízek?
Já teda jednoznačně kapra! Ovšem náš chlapeček zase řízek! Takže asi dám kapříka a potom navrch ten řízek. Možná dva kapříky a dva řízečky... nebo tři? Vánoce jsou přece svátky hojnosti... :-)
Rybí prsty ?? :))
0
Co by to bylo za Vánoce bez kapra. Řízek je "všední" jídlo. I když díky přátelům rybářům u nás máme kapra častěji než 1x ročně, pořád řízek je něco co se udělá, když se neví co uvařit v neděli nebo když je potřeba svačina na výlet.
0
Už několik let na štědrovečerní večeři jíme místo kapra smaženého amura. Víc nám chutná. Ale kapra mám taky rád a v případě že by amuři došli, klidně si pochutnám i na kaprovi. Řízek z vepříka si tak nějak na štědrovečerní večeři nedokážu představit. Ledaže by to prase bylo zlaté.
0
A co bowle? Bude? Amurek by si určitě rád zaplaval! :-)))
0
No nevím, nevím jestli letos budu péct ananas s rumem. Ženě už prý tohle cukroví moc nechutná. Asi se jí věkem mění chutě.
0
A co jí nechutná, ananas nebo rum? Zkus ty čokoládový figurky, co se jim ukusujou hlavičky a zbytek se plní rumem. A nejsou tolik slyšet, jako skleněný frťáky. Anebo vyměň ženu, protože se jí toho začne měnit mnohem víc. Mně můžeš věřit.
0
Letos jsou u nás na jídelníčku kapří hranolky s bramborovym salátem.
Pořád jsme se u večeře nimrali s kostičkama a pak k nám Ježíšek přišel až nakonec a přines jen nějaký zbytky dárků,protože už bylo všechno rozdaný.
Tak letos bude u nás první a tak ostrouhaj pojídači kapří klasiky.
0
smaženého kapra si dáváme spíš studeného druhý den a už několik roků máme k večeři lososa, letos asi tmavou tresku a salátu jen málo. Moje babička vždycky na štědrý den vařila černou omáčku a já v tradici pokračuji, jsou v ní samé dobroty, mandle, rozinky, sušené švestky, povidla, maso králík a vepřové pro ty, kteří chlupáče nejedí.
0
Studený smažený kapr na Boží hod k snídani, to je moje.
0
Na boží hod je úplně luxusní ten kapr přihřátý na ohníčku, k tomu případně buřt nebo klobáska, zajídané bramborovým salátem vlastním i kolujícím, vánočkou, cukrovím, vše zapíjené čajíkem s rumíkem či z kolující lahvinky...
Jak já se těším na tu letošní Lužnici;o)
0
Ahoj Ai! :)
Inu, vánoční kapr se relativně nedávno vklínil i do tradiční rusínské sedmichodové večeře, kterou si jednou ročně úžasně užívám. Jinak v ní ryze masitý pokrm zcela chybí. Takže jsem pro kapra :) Potěšení z řízku vychutnej během nepostních nedělí :)
0
Zkoušeli jste někdy někdo recept spisovatele Oty Pavla + jeho bratrů: smažený kapr (asi i jiné ryby) naložený v octovém nálevu s cibulí? Já to jedl a je to fantasticky dobrý! :-)
0
Ochutnala jsem to u kamarádky: zbylé kousky smaženého kapra naložila do "láku" po okurkách (do bramsalátu) a na Silvestra jsme měli výbornou delikatesu.
Taky jsem to chtěla zkusit, ale u nás kapr od štědrovečerní večeře nikdy nezbyl.
0
Vzhledem k tomu, že do huby nevezmu ŽÁDNOU sladkovodní rybu žijící ve stojaté vodě, tak je to asi jasné ;-)
Ať si kdo chce co chce říká, ale já z toho to bahno (a z kapra teda tuplem) cítím pořád :-/
Jinak Vánoce se mne už několik let netýkají, takže to mám v pohodě bez dohadů, že "tu rybu prostě jíst nebudu..." :-) Tohle byla "specialita" mojí mámy. Věděla moc dobře, že kapra nejím, přesto se se mnou každý rok dohadovala, že bych aspoň kousek mohl... NE, nemohl ;-)
0
Aby fi se neposral!!!...:)))
Do značný míry je to otázka přípravy, jsou "kuchaři", kteří dokážou vyrobit i kapří řízek vpodstatě nepoživatelnej. A taky toho, z jaký vody je ten kapr vytaženej.
0
Nepoßeru, protože to nejím :-)))
Kupovali jsme vždycky údajné "třeboňské kapry" ;-)
Podle mne je v těch kádích máchají už dost dlouho na to, aby tu pachuť ze sebe smyli ;-) Pro mne je to ale asi pořád málo, no...
Hele, ale já nesnáším ani skopové, tam mi zas vadí ten lůj, ble. Prostě některé chutě asi vnímám o něco víc než ostatní (i přes tu svoji kušnu vypálenou cigaretama) a tím mi to celé jídlo pokazí. A pak třeba celer, vařená paprika,..., to taky nemusím, když je možnost se tomu vyhnout.
0
Díky tomu, že u nás se mísí chutě a to, co můžu jíst já, tak se vaří
- klasický kapr
- smažené rybí hranolky z mořských ryb (pro taťku)
- dušené rybí kousky se sušenými rajčaty a s mandlemi (pro mě)
- kuřecí řízečky klasika a přírodní (pro dcerunku a pro zetě)
- vepřové řízečky klasika (pro taťku) a přírodní
A k tomu 3 druhy salátu
- jeden klasika s majonézou
- jeden klasika s jogurtem
- jeden special pro mě bez cibule a hrášku a majonézy
A taky 3 druhy polívky
- klasická zahuštěná
- klasická nezahuštěná
- a jedna special rybí pro mě jen s vybranou zeleninou
-1
Vánoce mi ryby dokonale znechutily tak, že už ryby prakticky nejím...
Takže asi řízky... A je jedno jestli z prasátka nebo kuřátka :-) Hlavně ne z ryby!
0
období adolescentního vzdoru, kdy jsem cítil potřebu neslavit vánoce, a hlavně nejíst kapra, už mám za sebou. Takže budou vánoce, bude stromek s dárečky a bude kapr. Betlém už stojí.
Radce děkuji za nápad se sušenými rajčaty a mandlemi, mám pocit, že budu muset vynalézt nový recept;-)
Salát jsem nikdy moc nemusel, žena kojí, takže k němu bude asi brkaše.
0
Poněvadž budu v liberální společnosti, budu jíst přírodní řízky, ryby, hodně sladkého a protože započala Chanuka, budu si dávat i levivot (bramboráky) a sufganijot (koblihy).
A tím přeji všem i střídmé a přesto radostné Vánoce.
0
Ty jseš furt v tý Palestině? Jaký dělají bramboráky, jako u nás, majoránkovo česnekový?
0
Nikoliv v Palestině, ale ve svrchovaném státu Izrael..... Teď jsem přiletěl na jeden a půl dne sem (udělat ze sebe Ježíška) a jsem znechucen zdejším chaosem mezi lidmi a marastem na ulicích.
Zdaleka neumějí dělat bramboráky dle chutě, jak ji všichni vnímáme - česnek a majoránka. Výhodou pro mě je, že mohu kecat do přípravy (tedy majoránka a česnek v míře zvětšené) a zajímavé je, že česká receptura má obrovský úspěch.
0
a uvědomujete si, že s tímhle přístupem nikdo zlatý prasátko neuvidíte?!
0
Nějak si nemohl spát, že ano...
V TV běží nějaká dost uhozená reklama - tam těch zlatých prasátek je! :-)))
0
televizi jsem od března viděl zapnutou jednou nebo dvakrát, takže netuším, co tam dávají... :-)
Ne, že bych nemohl, ale když z práce chodím v deset večer každej den už asi dva měsíce, tak prostě jindy než na úkor spánku prostor proto abych vypral atd. atd. prostě nenajdu...
0
Jak ty, svobodomyslnej člověk, můžeš hákovat v takový robotárně od nevidim do nevidim! Něco na tebe mají? To přece nemůžeš dělat dobrovolně.
0
jo mají. Mají pro mne v těch měsících dvojnásobnej plat a já si budu moci koupit nový kolo
http://www.azub.cz/lowracer-novy-specialni...
a vysněnou kudlu:
http://www.bladehq.com/item--Microtech-Red...
a nebo možná...
Ale nikdo mě nenutí, je to dobrovolný. Jen už je mi to dlouhý...
0
Já myslím, že víc lidí vzhlíží ke zlatému teleti než že by potřebovalo vidět zlatý prasátko.
0
Vlastnoručně vyrobený smetanový klobásy, smažený na másle a ohřátý domácí kysaný zelí.
A potom smaženýho kapra - na vytrávení.
0
Taky bych prosil o recept, jestli můžu.
0
Není to nic složitého, já je dělám podle tohdle:
http://www.receptyonline.cz/recept--smetanove...
A když se místo smetany dá víno, tak to jsou vinný.
0
od každého trošku :-)
na jednom talíři vepřovej řízek, někdy i kuřecí
k tomu jsem se nechal cca před třema rokama překecat i na vinnou klobásu
no a s trochou přemlouvání tam snesu i kousek kapra
bramborový saláty děláme dva - jeden se salámem, druhej bez
je z čeho vybírat ;-)
0
Tak na čem jste si včera nejvíc pochutnali?!?
U nás měla jednoznačně největší úspěch obnovená tradice mojí pratety - ořechový dort jako sladká tečka.
Rodina se jednohlasně shodla, že takovou tradici je ochotna respektovat i nadále :o)))
0
Bylo to skvělé, všechno - polévka, ryba, salát, vánočka... Musím říct, že Ane je po všech stránkách - tedy i po té "vyvařovací" - dobrá volba. A navíc - sama toho moc nesní... no řekněte, kde seženete takovouhle ženu? :-)))
0
Kdyby se nekdo citil neuspokojen, co se tyka bramboroveho salatu a kapra, nabizim prebytky od sveho stolu.
0
To zase přivezli koks?!? :o)))
0
Mozna. Ale ne ke mne! :-)
0
Pak mi není jasné, jak můžeš mít přebytky :o)))
0