reklama
Město: Zlín

Do plánování cyklodopravy se může zapojit každý

Zlínský magistrát vyzývá v současné době občany, aby se zapojili do přípravy koncepce cyklistické dopravy na území města. Ve středu 27. října 2004 od 16.30 hodin začne v obřadní síni zlínské radnice veřejné projednávání návrhu koncepce. Zeptali jsme se proto náměstka primátora Hynka Stesky, co je cílem tohoto veřejného projednávání?

„Dáváme lidem možnost, aby se podíleli na přípravě koncepce, která bude v další letech důležitým dokumentem při zřizování samostatných cyklostezek nebo při vyznačování cyklotras na stávajících komunikacích. Veřejné projednávání je dalším krokem v zapojování veřejnosti v rámci tohoto projektu a je vlastně jakýmsi vyvrcholením. Poprvé jsme veřejnost kvůli plánování cyklodopravy oslovili na konci loňského roku.

Co se za tu dobu změnilo? S jakým návrhem chcete předstoupit?
Během letošního roku připravila firma Centroprojekt, která vyhrála výběrové řízení, plán vedení cyklostezek. Svoje kroky přitom pravidelně konzultovala s pracovní skupinou, která se na radnici plánováním cyklodopravy zabývá. Mapové podklady byly zveřejněny v prostorách radnice, supermarketech, Velkém kině, v budově okresního úřadu a na webových stránkách města a lidé se k nim již mohli vyjadřovat. Jejich reakce většinou korespondovaly s tím, co pracovní skupina navrhuje. To znamená, že v prvé řadě je nutné vybudovat páteřní cyklostezku propojující východ a západ města. Dále se v koncepci pamatuje na napojení páteřní cyklostezky na obytné zóny, nákupní střediska, hřiště a podobně. Celý plán bude znovu představen na veřejném projednávání. První výsledky byly představeny také starostům okolních obcí, u kterých se setkaly s velkým zájmem.

Jaký bude program veřejného projednávání?
Po úvodním představení projektu a shrnutí nejdůležitějších myšlenek dostane prostor projektant z firmy Centroprojekt, který hosty seznámí se základním trasováním na území města Zlína. A potom už bude následovat diskuse ve skupinách, během které lidé zaznamenají do připravených bloků priority projektu. To znamená, co by měla koncepce v první řadě vyřešit. Do druhého bloku zapíšou návrhy na zásadní změny koncepce a výhrady, které k projektu mají. Například jiné vedení páteřní cyklostezky, napojení na další městské části nebo jiná důležitá místa a podobně. Výsledky diskuse a písemné záznamy budou na místě vyhodnoceny a zveřejněny. Navíc je připraveno vystoupení hosta z německého sdružení pro cyklodopravy, který nás seznámí se svými zkušenosti s budováním cyklostezek a značením cyklotras.

Co bude následovat po tomto veřejném projednávání?
Výsledky projednávání se určitě promítnou do připravované koncepce. Je možné, že v budoucnu bude v samostatné anketě, nebo na dalším projednávání řešen konkrétní úsek cyklostezky. Kromě toho musíme ještě ve Zlíně vyřešit pohyb cyklistů, pěších a bruslařů na cyklostezkách. Bezpečnost na těchto komunikacích nesmí zůstat opomenuta. Předpokládáme proto také diskusi k pravidlům chování na cyklostezkách.

Tisková zpráva zlínské radnice
Kontakt: Dana Daňová, tisková mluvčí, tel. 577 630 211, 604 220 344

[ Zpět ]
Datum: 25.10.2004
Autor: Neregistrovaný uživatel (Redakce)
  • Re: Do plánování cyklodopravy se může zapojit každý

         

    Konečně město, kde vítězí rozum a radní se ptají cyklistů na jejich stávající trasy a návrhy, kudy vést cyklostezky. Je tu někdo ze Zlína, kdo se toho taky účastní? Zajímal by mě výsledek.

    [ Zpět ]
    Datum: 25.10.2004
    Autor: Neregistrovaný uživatel (Václav)
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
    • Re: Do plánování cyklodopravy se může zapojit každý

           

      Až tak bych zas Zlínu nefandil. Těch několik „cyklostezek”, co tu je,jsou ve skutečnosti cyklochodníky, lišící se od běžných chodníků, kam cyklisté podle zákona nesmí, tím, že po nich jezdit musí. Takže se tam plantají pohromadě důchodci, ženské se psy, děcka na kolečkových bruslích, běžci a cyklisti kromě mě. Já jsem tam jel párkrát a radši jezdím po silnici, protože tam se i v silném provozu cítím bezpečně. Ve městě není cyklostezka žádná, jenom mimo střed Zlína, podél říčky Dřevnice. Ta je ale dokonale zmršená: dva pruhy pro cyklisty (vlevo Dřevnice teče v mém směru, na pravém břehu chodník, vpravo od něho cyklista jede proti mně, vpravo od něho já ve směru toku Dřevnice, vpravo ode mě jedou auta v protisměru, dále vpravo zaparkovaná auta, která parkují ale i na obou pruzích „cyklostezky”. Napadne sníh, značení na silnici není vidět a auta v protisměru jedou přímo na mne, řidiči se rozčilují, co dělám na kole v protisměrum (samozřejmě, po svislých značkách se nedívají).
      Pablb, který toto vymyslel, by měl dostat Nobelovu cenu za hloupost.
      Bohužel náš stát přijal německý systém vyhánění cyklistů ze silnice místo rakouského a švýcarského systému bezpečných cyklostezek. Když k tomu přičteme, že značení „cyklostezek” u nás převzal Klub českých turistů, který možná rozumí turistice, cykloturistice ale určitě ne, není se co divit.

      [ Zpět ]
      Datum: 27.11.2004
      Autor: Neregistrovaný uživatel (Lada ([email protected]))
      Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Cyklistika z Prahy

22.04.2024
Ahoj, hledám cyklistku pro spolujízdy z Prahy ven na kolo, víkendy nebo dle dohody, na pohodu

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky
21.04.2024
Hledám kamaráda, nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky, nejlépe z okolí Prahy 6.

Hledám: partnerku na kolo

Hledám: partnerku na kolo
19.04.2024
vysoký, štíhlý, aktivně sportující, mladšího vzhledu hledá sportovně založenou ženu na sdílení společných zájmů,…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

359 cyklistů (2 přihlášení)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | 24.04.2024

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024