reklama
Město: Praha

Vypadovky

Je mi stale vic a vic smutno z toho, jak nam nas skvely prumysl a dalsi "vymozenosti" (jak rikavala moje babicka) ukrajuji stale dalsi moznosti, jak se dostat z Prahy do jinych mest. Vzpominam, dluzno podotknout se slzou v oku, jak jsem jeste pred nejakymi deseti-patnacti lety vyrazel z Prahy na Dobris ci do Slaneho jakozto zaprisahly silnicar po vypadovkach normalniho charakteru, kde bylo mozno potkat radu jinych silnicaru, a kde policie nikoho nestihala za to, ze jede po silnici jen pro motorova vozidla. Dnes uz neni skoro kudy vyjet. Vsude jsou bud dalnice nebo silnice pro MV, kde bedlive oko policejni stiha kazdeho tam neprislusejiciho cyklistu. Zbyva tedy jeste snad stara podebradska, s vyhradami kousek kutnohorske a stara mladoboleslavska. Mozna jeste na Melnik, tam je to ale o usta i krk, tolik je tam totiz aut, nakladaku i TIRu. Na Dobris uz to nejde vubec, na Slany oklikami, na Louny skoro taky ne apod. Pokud mne nebavi jezdit jako nejakeho utrinosa nebo pupkateho urednika stredniho veku po cyklostezkach (jedinkrat v zivote jsem vjel kousek cesty na cyklostezku u Kolina a hned mne malem povalila baba , ktera jela s nusi na seno a cumela asi deset minut za sebe misto pred sebe, az uz nebylo kam uhnout..), nebo pokud nechci jet trapnych padesat nebo sto kilaku za den, pak mam smulu. Drive jsem to natahl primo rovnou na Slany, odtud na Louny, pak treba na Zatec ci Rakovnik atd., nebo na KArlovy Vary po karlovarske, to uz je ted jen smutna pisen let davno minulych. Co tomu rikate Vy ostatni, zapaleni cykliste, zvlaste pak silnicari?

[ Zpět ]
Datum: 04.10.2004
Autor: Neregistrovaný uživatel (Dr. Zdeněk Král ([email protected]))
  • Re: Vypadovky

         

    Jo, je to problem. Taky vzpominam, jak pred lety jet pres Pisnici na Brezany a dal na Jilove byla pohoda, kdy clovek potkal par aut. Vetsi (primejsi) vypadovky jsou pro kolo skoro minulosti, vetsinou ustupuji na podradnejsi silnice. Na jih ci JZ od Prahy to jeste jde: oblibenou cestou ven je Zbraslav, Vrane, Jilove, Netvorice a dal, nebo Kunratice, Nova Hospoda, Tynec... Vypadovka podle reky na Stechovice jeste ujde (kdyz to neni ve spicce). Lze jet i starou benesovskou, pokracovani na Vlasim a Pelhrimov je taky jeste docela prijatelne. Vcelku dobre se jede na Radotin, Cernosice, Lety, Karlstejn a Beroun (dal pak uz je to silnicarska pohoda). Dobris jde uz jen oklikami nebo na biku off road, na karlovarskou je lepsi zapomenout, na zapad lze snad jedine po silnicich nizsich trid (a tedy klickovanim). Staroboleslavska je moje oblibena trasa na sever, jediny blby je, ze pred tim musim projet cca 25 km Prahou. Na vychod uz je to zase klickovani, starou podebradskou jsem jel nedavno, taky uz to neni co byvalo. Nejhorsi byvaji komunikace na rozhrani velke Prahy: silnice prechazeji plynule v privadece, najednou se objevi znacka "silnice pro motorova vozidla", vsude znacny provoz s velkym podilem kamionu, svincik ve skarpach kolem, nejsilenejsi ridici.
    Cyklostezky tady jsou spise pro deti nez pro jizdu, jako komunikace fakticky nemohou slouzit. Nez tu budou takove stezky jako napriklad v Italii podel reky Adige, si jeste teda pockame...

    [ Zpět ]
    Datum: 06.10.2004
    Autor: Neregistrovaný uživatel (Glum)
    Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Na kole z Prahy do přírody

24.03.2024
Ahoj, hledá se cyklistka pro spolujízdy z Prahy ven na kolo, víkendy nebo dle dohody

Hledám: cyklistku co má hodně volného času

14.03.2024
Hledá se cyklistka na Jónské ostrovy od 7.5. do 13.6. Pobyt v domě přímo u moře, dvě horská elektrokola k…

Hledám: Island, s kolem nebo bez

08.02.2024
Neplánuje někdo letní cestu na Island bez cestovky, s kolem nebo bez? Nemá někdo zkušenost s objetím ostrova na…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

329 cyklistů (9 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024