reklama
Město: Havířov

Jak se bude jezdit cyklistům?

Kolo se stává v posledních létech čím dál tím více populárnějším dopravním prostředkem. Má neskonale mnoho výhod, oproti autu je levný, neničí životní prostředí a mnozí si jízdu na kole dovedou opravdu užít. Ale... Jak je to s bezpečnou jízdou cyklistů? Jaké budou mít podmínky k bezpečné jízdě právě u nás v Havířově?

V průběhu měsíce září se havířovští občané vyjádřili k problematice cyklistické dopravy ve městě a k zamýšlenému budování cyklostezek. Anketu mohli vyplnit v Radničních listech, odpovídali také na internetových stránkách. Nakonec došlo 284 platných anketních lístků. Zúčastnilo se také 13 havířovských škol a 6 větších místních firem.

Tisková mluvčí havířovské radnice Jana Pondělíčková nám sdělila, že v rámci přípravy cyklistické dopravy ve městě byl proveden průzkum 16 důležitých křižovatek z hlediska jejich využívanosti cyklisty. „Cyklisté nejvíce používají křižovatky Mánesova-17. listopadu, bude světelně řízená, a potom na Dlouhé třídě-Přátelství, Mezidolí-Selská,“ osvětlila výsledky tohoto šetření tisková mluvčí.

Z ankety posléze vyplynulo, že lidé v Havířově si jednoznačně přejí budování cyklostezek a cyklotras. Doposud nejčastěji jezdí po ulici U Skleníků, Na Nábřeží a po všech hlavních tazích. Dopoledne jezdí méně, obrovský boom nastane v odpoledních hodinách, kdy většina vyráží za svými koníčky, rekreací a navečer se potom vracejí. Velmi málo používají lidé kolo na cestě za prací nebo na nákupy. Druhou variantu zřejmě velmi ovlivňuje velká pravděpodobnost zcizení kola před obchody a markety. A ještě jeden zajímavý poznatek, velmi málo jezdí cyklisté na Šumbarku.

„Na základě výsledků ankety, sčítání a dalších rozborů vznikne Problémová mapa s vyznačenými kritickými místy a úseky a také s návrhy, jak by se daly tyto problémy vyřešit. Vše bude také zapracováno do Konceptu řešení,“ prozradila nám Jana Pondělíčková. Celkový návrh, jak řešit jízdu na kole ve městě, bude znám v polovině příštího roku. Zdroj: Portál města Havířova, 25.10.2003

[ Zpět ]
Datum: 31.10.2003
Autor: Neregistrovaný uživatel (Redakce)
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Na kole z Prahy do přírody

24.03.2024
Ahoj, hledá se cyklistka pro spolujízdy z Prahy ven na kolo, víkendy nebo dle dohody

Hledám: cyklistku co má hodně volného času

14.03.2024
Hledá se cyklistka na Jónské ostrovy od 7.5. do 13.6. Pobyt v domě přímo u moře, dvě horská elektrokola k…

Hledám: Island, s kolem nebo bez

08.02.2024
Neplánuje někdo letní cestu na Island bez cestovky, s kolem nebo bez? Nemá někdo zkušenost s objetím ostrova na…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

347 cyklistů (2 přihlášení)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024