Včera večer mi soused daroval takové ty zahnuté překapávací skleněné trubičky a několik velkých lahví od okurek se zátkama, že prý to musím zkusit ...
Děláte to doma? A z jakého ovoce? A kolik toho do té lahve od znojemských okurek? Můžete se se mnou prosím podělit o vaše zkušenosti?
(pamatuju, že když jsme byli na Mácháči, tak v novinách psali, že v téhle zemi je 600 tisíc alkoholiků, ale to přece neznamená, že když vyrobím pár desítek - stovek litříků, tak že se k nim nutně musím přiřadit :-))) ).
A mohu se dopředu zeptat,jak Tě máme oslovovat?Pane "velkododavateli"nebo "samospotřebiteli"?
0
Vyrábím víno z rybízu - černého, červeného i bílého, z angreštu a vinné révy. Tohle všechno mi roste na chalupě. Používám vinné kvasinky, které koupím v drogerii - tekuté jsou lepší, a řídím se podle návodu, který je tam napsaný. Z jablek vyrábím burčák, ten nechám rok kvasit a pak jej vypálím. No a pak vařím pivo. Tolik můj příspěvek k alkoholické obci :-)
0
...Víno se snad vyrábí pouze z révy vinné, ne?... (Aspoň tady u nás)....
... A výrobce přece nemusí být nutně alkoholik....
0
Kromě vína z vinné révy jsou i vína ovocná a ta se dělají ze všeho možného. I z planých švestek. Aspoň tady u nás :-)
0
Hašek se ve svým památným spisku zmiňuje v pasáži o odhodlání políra Vejvody z Vršovic abstinovat i o vínech lihuprostých, dokonce bez alkoholu.
0
Jinde zase zmiňuje Károryho(nebo jak se jmenoval) kořalku proti třeštění opilců. Konce ovšem byly tragické :-)
0
Dostal jsem semena kolumbijské Calebasum bulbis (tykev vománková), loni jsem předpěstoval sazenice a letos budou první tykve. Je to rostlina tříletá, plodyse musí nechat na záhonu přes zimu kvůli vyššímu obsahu cukrů. Sklidím na jaře, rozemelu a napodzim bude burčák.
0
více či méně poživatelný alkohol se dá vyrobit z čehokoli. Zkus cokoli, co najdeš. Čím více vlastního cukru tím lépe, ale jde to vlstně ze všeho.
Vzpomněl jsem si na Čonkina:o))))
Mimochodem, kdes byl v neděli? Jsem tě na Opatově marně hledal....
0
Z hroznů pro sousedy, ze zhnilých jablek pro Pražáky:-D
0
Dělám pouze pivo. Zatím :-) Ale momentálně ne, neb nemám chlazení a teploty jsou příliš velké. :-(
Ale o ovocném víně už jsem taky přemýšlel. Že by vyplnilo hluché pivovarnické období a bylo by něco vlastního na zimu. V zimě domácí víno, v létě pivo ;-)
0
A je to jasné! Navrhuji, aby na srazech byly degustovány nejen výrobky domácí kuchyně, ale též produkty domácích "pivovárků" a "vinařských závůdků". Nebuďte takoví sobci a myslete i na ostatní (degustátory). 8-)))
0
Nevíš, páchají-li ve Starém Plzenci ještě nápoj, druhdy označovaný jako víno?
8-)
0
Ve Starém Plzenci funguje závod "Bohemia sekt", který posílá na trh několik druhů "šumivého" vína stejného názvu. O jiných vínech nevím, z tuzemských vín kupujeme pouze moravská.
0
dobrej nápad............jen si říkám, jestli by pak mělo cenu tahat s sebou ty kola :))))
0
Ano! Ano! Nákolácké srazy bez kol zato s domácím vínem! Beztak je cesta vlakem do Oslavan s koly logistický problém.
0
Já jsem s výrobou vín dříve trochu experimentoval. Zahradní plody jako jablka a rybíz mě nezajímaly, vyráběl jsem víno z bezinek a z březové mízy. Z obojího se s nevelkým úsilím stalo velice dobře pitelné víno. Potíž byla v tom, že jsem svou produkci (10l ročně) nestíhal vypít, tak jsem se na to vykašlal.
0
Tak já mám problém naprosto opačný. Všechnu svou produkci stíhám vypít v rekordním čase. Takže stále je málo. Teda nepiju to jenom sám ale dost pomůže rodina a kámoši.
Obávám se že jim to chutná :-)
0
Z březové mízy???????? To je úžasný, jak si se k ní dostal? Tos nechal kvasit nařezaný březový polínka?
Teda já se musím přiznat - před 18 rokama jsme doma udělali šípkový víno. Několik lahví. No a pak - když se mi narodili dvojčata kluci - tak jsem si řek, že se to musí zapít. Bylo to dobrý, hodně sladký, a určitě zdravý - spousta vitamínu C! Vypil jsem tenkrát tři půllitry - jo, pil jsem to z půllitru.
Byla to neděle. Do práce jsem šel až ve středu. Dva dny jsem tenkrát hledal svou identitu ... :-)))
0
Vždyť ty jsi odborník! Tak proč tady mlžíš a sháníš odborné rady? 8-)))
0
Březová míza se získává na jaře v době než naraší pupeny. Nařízne se kůra, a mírně sladkou mízu zachycuješ kovovým žlábkem do připravené nádoby. Je třeba přidat cukr a trochu citronu protože míza není vůbec kyselá. Potom se postupuje stejně jako při výrobě jiných domácích vín. Výsledná chuť je trochu dřevitá, velice příjemná.
Myslím, že někde v Británii dělají březové víno celkem úspěšně ve velkém.
0
Zajímavé. A my jsme na koleji jen trapně kvasili rýži. Stejně je obdivuhodné, jak co lidstvo nemůže sežrat zkusí alespoň vypít. Nebo naopak?
0
Našel jsem ve sklepě zapomenutou lahvinku březáku ročník 2004. Chutná báječně, vypít to zatím nemůžu, protože beru antibiotika, tak sem dal alespoň trochu do bábovky. :-)
0
http://www.hobby-info.cz/art.php?id=vino
0
U kámoše ze studií jsme byli ve sklépku v Josefově (u Hodonína) a kromě vína jsme měli tu čes ochutnat zkvašenou šťávu z višní. Bylo to něco tak dobrého a pitelného, že jsem se úplně zapomněl zeptat, jak se to dělá.
0
mam kamosa laciho od nas z juhu, taky avar no ten ho robi z hrozna.... obcas z ribezle, ale v konecnom dosledku je to vzdy samoser. na druhej strane aspon svojim pacosom nemusi predpisovat gutalax--}}
0
fajnový je burčák z agátového kvetu, je na nerozoznanie od hroznového, lenže agátový je už z jari ;-))))))
to poznáte - zomierajúci hovorí synovi: Poviem ti veľké tajomstvo, víno sa dá vyrobiť aj z hrozna.
0
Tak už máš ten recept na domácí víno?? Hrozny mi zrajou a nebudu vědět co s nima :-))) http://wert.rajce.idnes.cz/Zpetne_zrcatko_a...
0
Matláma? Paprťála.
0
Čéče, co to piješ?? Nějak nerozumím :-)))
0
Žbruch ! :-))))
0
I Ty Brute?
0
nechci se hádat, ale jsem si skoro jistej, že "žbrluch" :o))
0
http://www.meteleskublesku.cz/?movie=30&...
0