reklama

OT - zpracování hovězího tuku

Na kolo to dneska není a kolem covida už se mele pořád to samé, tak trošku z jiného soudku.
Ano, je to necyklistické téma, omlouvám se, ale holt řeším i běžné starosti.
Dostala jsem kus krávy a je s tím, samozřejmě, i dost hovězího tuku.
Už jste ho někdo zpracovával?!? Mě napadá tak akorát uvařit a sebrat tuk nebo vyškvařit.

Už jste někdy hovězí lůj zpracovávali?!? Zajímá mě, jak ho zpracovat, aby se dal uskladnit co nejdéle mimo mrazák, jen v chladu.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 21.03.2020
Autor: radka

Re: OT - zpracování hovězího tuku

     

kukni sem.
http://preppers.cz/forum/index.php/topic,14404...

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 21.03.2020
Autor: cibi
Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Re: OT - zpracování hovězího tuku

     

Díky, kouknu.
Internet jsem, samozřejmě, prohledávala, ale teď mi jde o vlastní zkušenosti.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 21.03.2020
Autor: radka
Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Re: OT - zpracování hovězího tuku

     

Ovšem lojová jíška je zajímavý tip.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 21.03.2020
Autor: radka
Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Re: OT - zpracování hovězího tuku

     

tak si udělej vzorek a ochutnej a napiš jak tě to oslovilo. Za mne nikdy více.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 21.03.2020
Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Re: OT - zpracování hovězího tuku

     

Též si často dělám hovězí. Nejčastěji vaření. Hovězí se dlouho vaří, klidně třeba osm hodin. Já jsem majitelem lesa, mám dost dřeva, které by jinak v lese shnilo a tak ho pálím ve sporáku.

Na sporáku mi pořád nějaké maso probublává. Tuky nejím abych nebyl brzy jako sviňa tlustý. Jak dovařím a maso v hrnci vychladne tak sesbírám a mám loj, skopový anebo hovězí, případně vepřové sádlo.

Hodně toho sežerou kočky, přelije se tím maso pro kočky anebo kočičí granule. Něco dávám na stromy v takových sítěných taštičkách od pomerančů. Rozvěšuji na zahradě a taky v lese.

Loj je dobrý na dermatologické problémy. Masti drahé, například takový Infadolan stojí kolem 150 Kč. Loj má shodné účinky a je prakticky zadarmo. Do loje možno vmíchat výtažky z bylin. Měsíček lékařský, účinná je taky šťáva z lisovaného česneku a prakticky cokoli, od jitrocele přes řepík. Vylisovat z toho šťávu a pak smíchat s lojem zahřátým na teplotu o něco vyšší, než bod tání loje. Potom nechatdelší dobu macerovat. Smažením a přepalováním se ničí účinné látky z bylinek.

Loje mi moc nezbývá. Loj stačím spotřebovávat a zpracovávat. Loj má nízký obsah vody, tak vydrží hodně dlouho sám o sobě. Kdybych chtěl zakonzervovat loj, nalil bych ho do kameninového hrnce, pak umístil ve sklepě. Na rozdíl od sádla by neměl žluknout. Ale kdybych to chtěl pojistit, zalil bych loj vrstvou octa a to by už mělo stačit. Ocet mastem neuškodí, například je dobrou prevencí proti plísním. Netřeba pak kupovat tolik protiplísňových přípravků, lékárník má menší kšefty a kožní lékař to před pacienty spíše tají.

A to je tak asi všechno k déledobějšmu uskladnění loje. Přebytečné zásoby loje je potřeba pravidelně likvidovat. Například nalít do řezin a pak spálit v kamnech anebo u táboráku. Dle jedné paní doktorky, když má něco trvanlivost srovnatelnou s elektrickým spotřebičem, tak to není zdravá potravina. Zdravé je to co se kazí.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 21.03.2020
Hodnocení: +4 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Re: OT - zpracování hovězího tuku

     

Moc díky.
Kočce to ani nabízet nebudu - to by byla zbytečná ztráta.
Ale nad tou mastí jsem také přemýšlela. Tak díky za potvrzení.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 21.03.2020
Autor: radka
Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Re: OT - zpracování hovězího tuku

     

:-))))))))))
Tak tímhle tématem jsi mě pobavila!
Ale kdyžs to už založila, tak se přidám: včera jsem na silnici našel našel autem sraženou kunu. Má někdo zkušenost, jestli se dá naložit do octa jako utopenci?
(krávu, resp. mladého býka, zpracovávají naši mladí ob rok, rodiče holky si berou vždycky dva na vykrmemí. Škvařit se to nedá, jedině na lůj třeba v zimě pro ptáky)

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 21.03.2020
Autor: Airline
Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Re: OT - zpracování hovězího tuku

     

To víš, ty páteční témata už dost flákáš, tak se musí snažit jiní :o)))

Kuna je dobrá na kožíšek a tlamičky ozdobí límeček. Jedna je ale málo, tak šup na kolo a hledej další :o)))

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 21.03.2020
Autor: radka
Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Re: OT - zpracování hovězího tuku

     

Tak to vím úplně přesně - dá. Ale musíš ji stáhnout a vyvrhnout.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 21.03.2020
Autor: abernathy
Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Re: OT - zpracování hovězího tuku

     

Děkuji všem, pro začátek vyzkoušíme vyškvařit.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 21.03.2020
Autor: radka
Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Re: OT - zpracování hovězího tuku

     

Doporucuji skvarit ve venkovni kuchyni, garazi nebo nekde, kde mas fakt dobre vetrani (nebo kde chvilku nebudes muset bydlet

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 22.03.2020
Autor: evcas
Hodnocení: +1 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Re: OT - zpracování hovězího tuku

     

Kdysi jsem pro synka škvařil psovský sádlo z bobteila. Říkal jsem si - ušlechtilá rasa, ale smrdělo to jako z nejhoršího pouličního podvraťáka. Musí se to vařit a pak sebrat z hladiny. Jenže to jsem se dověděl, až když bylo po všem a sousedi se uklidnili.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 22.03.2020
Autor: abernathy
Hodnocení: +2 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Re: OT - zpracování hovězího tuku

     

Ajaj... Díky za upozornění :o)))

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 22.03.2020
Autor: radka
Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0

Re: OT - zpracování hovězího tuku

     

Díky všem za rady - je vyškvařeno.
Část v hrnci na plotně a část v troubě.
Nijak výrazně to nesmrdělo.
S tukem se žádné další pokusy (jížka apod.) nečinily, je ve sklenicích a bude použit jako tuk.

[ Reagovat ] [ Zpět ]
Datum: 25.03.2020
Autor: radka
Hodnocení: 0 Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé Hlasovat mohou jen přihlášení uživatelé 0
Nastavte si vlastní barvu pozadí:
Seznamka

Hledám: Cyklistika z Prahy

22.04.2024
Ahoj, hledám cyklistku pro spolujízdy z Prahy ven na kolo, víkendy nebo dle dohody, na pohodu

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky

Hledám: Kamaráda nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky
21.04.2024
Hledám kamaráda, nebo kamarádku na pravidelné vyjížďky, nejlépe z okolí Prahy 6.

Hledám: partnerku na kolo

Hledám: partnerku na kolo
19.04.2024
vysoký, štíhlý, aktivně sportující, mladšího vzhledu hledá sportovně založenou ženu na sdílení společných zájmů,…
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

321 cyklistů (15 přihlášených)

Kazachstán a Kyrgyzstán 2022 - 1. část

Sen o krajině s jurtami a divokými koni 1. část - Cesta do budoucnosti Na úvod... Naše první cesta s koly…
Peggy | včera

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024