Narazil jsem na stránkách jednoho výrobce uzenin na detailní rozpis obsahu jeho výrobků.
Z přehršle „krmných směsí“ si dovolím vypíchnout tyto dvě gastronomické perly:
Sváteční sekaná
Vepřové maso 40%, Šunkový salám – vepřové maso 55%, pitná voda, hovězí maso 2%, vepřové kůže (stabilizátor E 466), jedlá sůl, konzervant E 250, nástřiková směs
(stabilizátor E 451, E 452, E 450, zahušťovadlo E 407,vepřový protein, vepřová plasma, antioxidant E 316, zahušťovadlo E 415), škrob, zahušťující směs (modifikovaný škrob
E 1420), konzervační směs (konzervant E 262, jedlá sůl), zahušťující směs ( vláknina, škrob, modifikovaný škrob E 1420, zahušťovadlo E 415, E 412), směs koření ( koření,
látky zvýrazňující chuť a vůni E 621, E 635, česnek), stabilizační přípravek (stabilizátor E 451, dextróza, antioxidant E 301), česnek, ochucující směs (látka zvýrazňující chuť a vůni
E 621, dextróza, koření, jedlá sůl), barvivo E 120; Vysočina – vepřové maso, vepřové sádlo, hovězí maso, vepřové kůže (stabilizátor E 466), jedlá sůl, konzervant E 250, směs koření
(hemoglobin, koření, stabilizátor E 450, antioxidant E 301, regulátor kyselosti E 575, látky zvýrazňující chuť a vůni E 621, E 635); pitná voda, hovězí maso 11%, vepřové kůže
(stabilizátor E 466), zahušťující směs (vláknina, škrob, modifikovaný škrob E 1420, zahušťovadlo E 415, E 412), jedlá sůl, konzervant E 250, škrob, paprikové floky, zahušťující
směs (stabilizátor E 450, E 451, dextróza, aromatické látky, regulátor kyselosti E 575, škrob, antioxidant E 300, E 301), směs koření (stabilizátor E 450, E 451, dextróza, sušená
zelenina, koření, antioxidant E 300, E 301, přírodní aroma), zahušťující směs (zahušťovadlo E 407, chlorid sodný, stabilizátor E 508, zahušťovadlo E 417, maltodextrin ) Bez lepku.
Švýcarská se sýrem
Vepřové maso 50%, hovězí maso 17%, vepřové sádlo, pitná voda, sýr eidam 9,5% (pasterizované mléko, jedlá sůl, sýrařské kultury, mikrobiální syřidlo), vepřové kůže
(stabilizátor E 466), jedlá sůl, konzervant E 250,
jéé, mi to nějak useklo :)
Švýcarská se sýrem
Vepřové maso 50%, hovězí maso 17%, vepřové sádlo, pitná voda, sýr eidam 9,5% (pasterizované mléko, jedlá sůl, sýrařské kultury, mikrobiální syřidlo), vepřové kůže
(stabilizátor E 466), jedlá sůl, konzervant E 250, bramborový škrob, směs koření (stabilizátor E 450, E 451,E 452, hroznový cukr, jedlá sůl, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621,
antioxidant E 315, koření, kouřové aroma, aroma), směs barviv (glukosa, jedlá sůl, barvivo E 120), nástřiková směs (stabilizátor E 450, E 451, dextróza, modifikovaný
kukuřičný škrob E 1422, zahušťovadlo E 407, antioxidant E 300, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621, koření), zahušťující směs (modifikovaný kukuřičný škrob E 1422),
zahušťující směs (zahušťovadlo E 407, jedlá sůl, stabilizátor E 508, zahušťovadlo E 417, maltodextrin), směs koření (koření, rostlinné oleje, extrakty kvasinek, nosiče E 422,
E 1520, kyselina E 330) Bez lepku.
alergen mléko
0
Na druhé straně spektra je např:
Hodická Vysočina 1967
Vepřové maso, hovězí maso, vepřové sádlo, jedlá sůl, koření, stabilizátor E 250. Bez lepku.
Na 100g výrobku bylo použito 133 g masa.
Alpská klobáska
Vepřové maso 78%, pitná voda, jedlá sůl, směs koření (koření, stabilizátor E 450, E 451, E 452, hroznový cukr, látka zvýrazňující chuť a vůni E 621) , bylinky Bez lepku.
Zdroj: http://www.krahulik.cz/…-obchodniky/
Dobrou chuť! :)
Jíte uzeniny?
Žeru
Žeru jen ty s masem
Žeru jen ty bez masa
Žeru jen když mají správný mix éček
Kolik třešní, tolik višní
Nežeru
Neřeším, jezdím
0
Tak si nech chutnat :o)))
Jinak
Nežeru !!!
0
Po přečtení složení se ti ani nedivím...
Já žeru, ale jen ty masové. Pokud možno...
0
dieto, víš prd po čem tloustneš :-)
0
A co teprve, kdyby absolvovala exkurzi ve výrobně. Na vojně nás nahnali vypomáhat na jatka a my se první tři dny nenajedli. Jenom kvůli zrakovýmu a čichovýmu kontaktu.
0
Žeru ty, který mi chutnaj. A protože jich je jen málo a spíš příležitostně, tak éčka ani jiný substance neřeším.
0
Namátkou co pamatuju
E466 je původem celuloza, používá se například i v očních kapkách a sirupech které zdravíchtivý lid pije po litrech :)
Dextróza je hroznový cukr
E 300 301 je vitamín C
E 417 jsou namletá semínka Peruánské léčivky :)
E407 je výtažek z mořských řas
E 451 je škrob
E 262 je octan
Jinými slovy, když si někdo v 18-19 století zdravě osladil dextrozou, konzervoval v octu, soli, nebo pojídal kyselé zelí případně zahustil něco škrobem, tak se prakticky uéčkoval k smrti a přitom si tu dobu popisujeme jako dobu zdravých potravin :)
0
Nejsem zaslepený anti-éčkař, neboj ;-). Naopak, třeba takového E175 bych bral po kilech :)
Na druhé straně, smrtelná dávka stabilizátoru E250 (dusitan sodný) jsou čtyři gramy...
0
já taky nehájím české nebo jiné nepoctivé výrobce.
Jen mám někdy pocit, když poslouchám okolobydlící maminy, které děti chrání před éčky a futrují je vitamíny a přípravky všecho druhu aby byly zdravé, že nevědí o co jde :)
Mě baví napříkad když tvor dýchající kyslík je proti E948 :)
0
Nevědí, takže často plaší třeba kvůli kyselině citronové. On si totiž málokdo dá práci aby Ečka dohledával.
I když - včera jsem měl v ruce zrovna nějaký potravinový doplněk obsahující azobarvivo, které prý u nás bylo před vstupem do EU zakázané a v USA se nesmí používat stále. (E122)
0
Zas naopak, lidí kteří si bylinkama zhuntovali zdraví je taky dost.
Pokud si vezmeme dobu před řekněme třeba rokem 1910 tak je jisté, že potraviny byly konzerovány jinak a že by to bylo zdravější lze s úspěchem pochybovat již jen kvůli průměrnému věku nebo věku dožití v relativním zdraví.
Otravy potravinamy byly často hromadné, voděnka co lidé tenkrát pili možná místy byla zdravější, ale většina lidí pila vodu smíchanou s vlastními odpady.
To co dnes zažívají turisté v Egyptě nebo Asii ( faraonova pomsta) zažívali lidé v sousední obci, když se napili tamní vody :)na kterou prostě nebyli zvyklí ....
0
Vzpomínaš jak před půl rokem našli naprosto neškodný radioterapeutický zářič?
Spousta lidí začala mít naprosto iracionální strach a někteří požadovali pro viníka doživotí!
Tak to dopadá, když lidi mluví a rozhodují o věcech kterým vůbec nerozumí :-)
0
Naprostý souhlas. Chce to zdravý selský rozum a dostatek relevantních informací. Bohužel u nás se rádo straší, nějak podivně to lidi přitahuje.
Třeba kyselina octová. Když ji poředím dostanu klasický ocet. To zní hezky. E260 - to zní strašidelně.
Třeba jablečný ocet, dnes propagovaný ve zdravé výživě. Ten co mám zrovna doma, má na etiketě napsáno, že byl vyroben biologickým kvasným procesem, jak jinak, že? Obsahuje 5% kyseliny octové (není tam napsáno, že je to E260). Taky obsahuje hydrogensiřičitan draselný, což je jinak E228. Ten je v malých dávkach bezpečný, ale na etiketě není uvedeno, kolik ho tam je.
0
Nojo, ale víš jak šedivou barvu by měly uzeniny bez E250?
0
To jsem jako surovinu nikdy neviděl. Maximálně na talíři v nějakém jídle.
0
Sójové maso
Sójové boby obsahují složité proteiny, stejně hodnotné jako v mase a ve vejcích. Potravinářský průmysl vezme celé boby s 30% tohoto proteinu, který pak extrahuje za pomoci mechanický a chemických procesů, aby mohl přijmout různá barviva a aromata.
Při dalším zpracování se mění původní struktura sóji až např. do podoby náhražkového masa. Konečný produkt nemá už s přírodními sójovými boby, ze kterých je vyroben, nic společného.
Během takového procesu se malý sójový bob - původně skvěle koordinovaná směs živin, složitých polysacharidů, základních mastných kyselin, aminokyselin a vlákniny - změnil ve vysoce koncentrovaný umělý materiál. Taková manipulace rovněž zničila všechny vitamíny a minerální látky.
Sójové proteiny a přirozené mastné kyseliny byly denaturovány a chemicky přeměněny na nové formy, z nichž některé nejsou pro lidské tělo použitelné jinak, než jako tukové zásoby.
Sója také přišla o většinu vlákniny, která je nezbytně nutná pro zdravou vydatnost jídla a velmi podstatná v obraně proti obezitě a jiným chorobám.
Množství proteinů se naopak ztrojnásobilo a nyní je téměř 90procentní.
K této umělé potravině pak výrobci ještě přidávají spousty umělých barviv a příchutí.
0
buď rád, většina receptů v devadesátých letech spočívala v tom, že se ta hmota máčela v dochucovadlech .-.......
0
Nedá mi to nevzpomenout na vlnu nadšení po plyšáku, kdy lid volal po konečně zdravé stravě a mimo jiné si vymohl hořčici bez těch proklatých barviv - jenže ta pak ležela na regálech, jako nepozřitelná bledá hmota (i přes oči vnímáme "chuť"), dokud zas nedovezli tu naši krásně oranžovou :-))
0
Ano, vím. Měli jsme teď v sobotu sraz se základkou a jedna spolužačka donesla domácí uzeniny (dělá v řeznictví, kde je vyrábějí). Uzené maso bylo suché a bledé, klobásky červené jen z papriky. A salám (něco jako vysočina)? Normálně to nejím, ale když se už všechno uzené a klobásky snědly, tak jsem to ochutnal taky... Vyloženě mňamkózní! Pravda, neměl tu rudou barvu, co známe z obchodů, ani VÝRAZNOU chuť, ale jemnou decentní...
0
Tak teď jsi mne zmátl - donesla DOMÁCÍ uzeniny, ale z řeznictví, kde je vyrábějí ? :-))
0
Domácí = skutečně z masa a způsobem, jako by jsi si je dělal doma. Prostě poctivé, žádné náhražky ani éčka, aby to mělo barvu, vůní a šmak...
0
Ale to proto nemusí být domácí. I ve fabrice dokáží vyrobit kvalitní. A naopak, doma ti spíchnu takovej fujtajbl, že to ani prase žrát nebude :-)
Ale píšu to hlavně proto, že to slovo "domácí" je používané jako takové směšné marketingové zaklínadlo. Asi nejvíc mě to rozesmálo, když jsem na začátku devadesátých let mj. kšeftoval s vajíčky z nedalekého velkochovu. V Hradci na tržnici jsem stál nad obrovskýma bednama, ze kterých čumělo na platech přes 3 000 vajec a když došel na řadu jeden seriózní pán ve vyšším středním věku, tak se mě s plnou vážností zeptal, jestli jsou to domácí vajíčka...
0
Proč by se nezeptal. Vždyť jsi mohl objíždět venkovské horské chovy a vykupovat po platech (jako F.L Věk plátno)?
0
:-))) Děsná představa. Buďto by to bylo sbírané z deseti baráků celý měsíc (čerstvost zaručená :-) , nebo si nejsem jistej cenou, tehdy 1,40 Kčs/ks :-)
0
K celé této diskuzi asi dojdeme k závěru - stejně sežereme to, co nám chutná (to je alespoň můj názor, nehledím na doporučování, varování. V nejhorším mohu zakalit....a co se stane???).
0
No, já teda moc nežeru, co mi chutná. Protože mi to ve finále vlastně ani nechutná. Třebas ty salámy; při tom to rád mám...
0
Však nejde o to sežrat všechno na potkání - beru jen to, co mi fakt šmakuje (a radši se ani o složení nezajímám)
0
Tento přístup jsem měl na mysli. Mám ten dojem, že nějaké studování složení a slogany o zdravé výživě moc nepomohou. Nikdy nepamatuji (za celý život), že by v rodině docházelo k nějakým diskuzím na toto téma......a žiji a v životě jsem nebyl nemocný.
Dodatek - kamarádka mi svého času předložila seznam jídel, které ji lékařka zakázala, a která doporučila (v důsledku nějakých testů). Zakázané byly lahůdky, doporučené fuj. Je lepší být týden orlem v nebesích, než se rok plazit v dírách jako červ!!
0
Ta poslední věta je pěkná. Hned to řeknu známé, se kterou jsem byl teď nakupovat a když jsem jí ukazoval, jaké jsem si koupil dobré sýry, tak mi smutně řekla, že ona to nemůže neb drží nějakou děsně prospěšnou dietu spočívající v tom, že má předepsáno co smí a co nesmí.
0
Tak v mém případě to tak není. Já sežeru jen to, co je ochoten přijmout můj žaludek. A toho je teda sakra málo... Na různý umělotiny je můj zažívací trakt hodně háklivej.
0
Letos, jak jsme s Ane jeli na běžky na Zadov, tak jsem v Tescu koupil s sebou štangli vysočiny. Tam bylo éček jak nasrá..! :-)
Ale jinak dobrou uzeninu mám moc rád. Hlavně buřty, třeba takový, jaký Ane vozí Zippovi (německý ovčák) z Bystřice u Benešova. Pes musí brát denně prášky na štítnou žlázu, tak mu je vždycky dáme do buřta. Ty jsou prostě vynikající! Masíčko, akorát špeku... a jak voněj! Zrovna včera jich dovezla sedm. Tak jsem po večeři, když Ane šla na angličtinu, pejskovi dva sněd :-)
0
Vysočinu v Tescu?!? Až na barvivo má stejné složení rohlík a vyšel by tě levněji :o)))
0
To ne Radko. Rohlíky v těhle řetězcích asi dělaj z pilin. Z toho by sojový salám neudělali. :-)))
0
Tak to nevylučuji. Už jsem hóoooodně dlouho v Tescu žádné pečivo nekupovala. A vlastně, ani to neplánuji.
0
Já v těhle řetězcích taky pečivo nekuji ( unás je Lidl, Penny a Kaufland). Nekuji ani to, jak říkají z vlastní pekárky. Mražený polský sr..... nemusím. Radši si koupím dražší, ale lepší. Abych koupila jejich piliny, musela by být nouze nejvyšší.
0
Od Tebe by mi chutnaly i ty piliny :-)
0
Tak to já bych to takhle na plnou ... ústa neměl odvahu napsat/říct, protože jak znám svou ženu, tak by mi ty piliny opravdu naservírovala... :-D
0
Osm. Jednoho jsem dala Zippískovi hned, jak jsem přijela. Celý den musel sám hlídat a tak to měl za odměnu a odvahu.
0
Jansě, jistota je jistota. Co kdyby ho taky Airline vdechnul :o)))
0
http://xman.idnes.cz/uzenar-jan-svacek-cesti...
0
http://hradec.idnes.cz/lide-hledaji-kvalitu-v...
0
U nás na parkovišti se střídá několik pojízdných prodejen řezníků. Jeden má skvělé klobásky, druhý tláču, už je mám celkem vychytaný. Blbý je, že jsou tam většinou když já jsem v práci.
V hypáču podle obsahu masa (80, raději 85% párky a salámy konkrétní vyzkoušené).
U uzenin jednoznačně nejsem tak bohatý, abych kupoval levné...
0