reklama

Okolo ČR - 1. část

Foto: Autor

Moje cyklistika-biková (jinou ani neprovozuji) se vyvíjela od prvotních začátků se šílenou výbavou, přes postupné navyšování ujetých kilometrů, amatérské bikové maratony až k poznání, že CESTA JE CÍL.
A tak mimo ježdění s partou si „ordinuju" jedno až x denní bikové „laufy". Během covidového jara jsem konečně dal dohromady itinerář k dlouho v hlavě plánované akci: objetí České republiky po cestách co nejblíže hranic.

Úterý 28.7.2020 začínám. Hned od začátku jsem měl v hlavě jasno - začínat budu z Kořenova a pojedu proti směru hodinových ručiček (fakt nevím proč). Ráno, za tmy kolo do auta a hurá do Tanvaldu. Příjezd hodinu před odjezdem vlaku, takže byl čas ještě něco nakoupit a vše zabalit. 18°C, modrá obloha. Přijedu na nádraží a poprchává....z modré oblohy?! Než přijel vlak tak slunce peklo. Kořenov, místo nahoru - což by bylo logické, jedu dolů k Jizeře. Pak 300metrový stoupák na Jizerku. Jizerka - pro mě jedno z nejkrásnějších míst v ČR, v každou roční dobu. Poloprázdné parkoviště? Potkávám jen pár lidi. Míjím pro tentokrát singltrek. Při sjezdu do N.Města pod Smrkem přestala fungovat zadní brzda. Otázka na místní a strejdu Googla a jedu do Raspenavy, zajížďka 8 km tam - z kopce a 8 km zpátky - do kopce a proti větru. Pán v servisu všeho nechal, doplnil kapalinu, odvzdušnil. A můžu jet. V prodejně vedle (do hospody daleko) rohlík, pivo kofola. V Novém Městě se nechci zdržovat svačinou...chyba a snažím se dohnat ztrátu. Dalších 60 km jsem nepotkal ani živáčka, ani hospodu, ani krám. Melu z posledního. Až ve Višňové mě zachrání vietnamská večerka. Pivo, brambůrky a voda, tu jsem tam omylem nakonec zapomněl, a tak posledních 20 km jedu zase s přilepeným jazykem. Chrastava. Penzion Gloria - pivko, pivko, sprcha, večeře, pivo.... To je taková pěkná tečka za dnešním výletem. Zatím co v té době doma zuří průtrż či vichřice..., tady vlahý podvečer. Jo, když se to umí naplánovat....Ujeto 116 km a nastoupáno 1676 m.

Středa ráno, modrá obloha, snídaně a už při osedlávání "oře" jsem zpocenej. A rovnou do kopce i když pak přišla krátká rovinka podle vody. Hrádek nad Nisou, občerstvení v podobě jednoho piva v nově otvíraném stánku, byl jsem nultý zákazník a tak turek s německou spz a lámanou češtinou mě pivo vnucoval zadarmo...svět se zbláznil, nebo co. Trojmezí. Na současné poměry hodně lidí, ale svádí k tomu i místní cyklostezka. A pak už vzhůru do Lužických hor. Hory jsou to "malé", ale už z předchozích návštěv jsem věděl, že krásné a že nahoru a dolu. A pamatoval jsem si to dobře. Hlavně jsem se "těšil" na stoupák na Luž, který už jsem jel. Nakonec byl horší sjezd. S malou polní to byla celkem drsná cesta a byl jsem rád, že brzdy fungují, jak mají. A pak pro změnu nahoru a dolů a nahoru a dolů... Vansdorf. Pivovar Kocour jsem nějak minul-nechápu!?, ostatní hospody v centru zavřené, případně tak špinavá obsluha, že jsem ujížděl. Hlad je mrcha a tak Albert to jistil s 3 koblížky, pivem a kofolou.... Za Jiříkovem byla možná odbočka - zajížďka k nejsevernějšímu místu českých drah. No už se mi moc nechtělo, byla to zajížďka cca 5 km, ale bylo mi jasné, že už večer u piva bych si to vyčítal. Jo tak jsem to dal. A pak už jen "kousek" do Šluknova. Po cestě dobrý skutek spojený s trapasem. Mladá paní se synkem cca 6 let stojí u cesty a "opravuje" kolo. Zastavím. Mladýmu zapadl řetěz za přehazovačku. Měl jsem s tím trochu problém, ale podařilo se. Pán je vtipnej a povídám: "ať ti táta doma namaže řetěz, takhle se strašně nadřeš (totálně rezavej, skoro nelámavej). Kluk povídá: "my tátu nemáme".... No tak jsem otevřel malou polní, vyhrabal olej a namazal.....Ve Šluknově nádherný ubytování v opravené prvorepublikové vile, bazén pohoda. Jen do hospody se muselo jít. Hospodu jsem našel, až když jsem se vracel...to už z nákupu - mražená pizza, pár plechovek, takže jsem na kožené sedačce zrelaxoval u televize.....ujeto 101 km, nastoupáno 1618 m. Napadá mě ještě jeden zážitek, osada Oldřichov na hranicích...jedu po cyklo-stezko-silničce, hraniční kameny tu na pravé straně cesty, tu na levé, prostě si to tak kličkuju mezi Českem a Polskem, baráky stojí po obou stranách silnice- solidní maglajz.

Čtvrteční ráno bylo stejné jako středeční - modrá obloha a teplo. Vyrážím hned po osmé, abych odpoledne stíhal vlak. Cesta po takových příjemných kopečcích, lesy...pohoda. Severní a odbočka k nejsevernějšímu místu ČR (kam taky jinam ze Severní?). Posledních 1.600 metrů nebylo pro kolo a rozhodně ne pro kolo s báglem. Trocha tlačení a pak jsem tam kolo nechal. Nikde nikdo, ale nejsevernější bod republiky jsem pokořil !!! Při padáku do Dolní Poustevny se ozvala přední brzda, o které jsem doufal, že to vydrží...No a v Dolině bylo slovíno. Vyložit bagáž, protože destičky byly samozřejmě naspodku...Ale dobře jsem udělal - pak jsem v Labských pískovcích byl v pohodě. České Švýcarsko jsem částečně projel Německem, bo na naší straně chyběla odpovídající cyklostezka. Totálně zalidněné Hřensko jsem jen prolítl a rovnou na přívoz. Dostat se do Děčína podle Labe byla hračka. Měl jsem hodinu fóra...takže klídek. Výborní spolucestující ve vlaku cyklisti - sice na e-bikách (prý už to museli před 5ti roky pořídit, aby stíhali ty mladý 65ti letý kluky z party) - oni ročník narození 1938 a 39. Dali 72 km a jeli domů....No tohle je výzva jako prase!!!! a zároveň pěkná tečka za výletem. Tanvald, auto a valím domu. Ujeto 85 km a nastoupáno 1618 m.

První tři etapy "vysněné" cesty jsou za mnou. CESTA JE CÍL. Ujeto 116+101+85=302 km a nastoupáno 1676+1618+1132=4426 m.

Poznámka na závěr: myslím si, že mám celkem solidní orientační smysl, ale jak se ta hranice motá sem a tam, tak člověk sice určí podle sluníčka světové strany, ale už těžko směr odkud vyjel a kam jede a už vůbec ne na kterou stranu je cizina a kde ČR. Stalo se mi ve jedné vesnici, že valím ke krámku u kostela a raduju se, že se občerstvím, zastavím a koukám - ceny na ceduli v éčkách a zlotých....někde ve vesnici byla hranice.

Fotogalerie

05.02.2021 vložil/a: vrubozubec
karma článku: 4.81
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Okolo ČR - 2. část

Cestování
Moje cyklistika je biková cyklistika. Postupně jsem se vyvíjel od totálního začátečníka, účastníka bikových maratonů až k poznání, že CESTA…
28.05.2021
vrubozubec
(3.95)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč

Nejčtenější blogy:

PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

239 cyklistů (13 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023