reklama

Cyklotoulky Olomouc - Slezská Harta

Přívoz - Slezská Harta
Přívoz - Slezská Harta
Foto: Autor

Další kraj pro naše cyklotoulky jsme vybrali Olomoucko. Respektive Mariánské údolí, Moravský Beroun a Slezskou Hartu. Na Slezské Hartě jsme byli naposledy před dvěma roky, když jsme se vraceli z Osoblahy. Zaujalo nás, že je to místo rekreačně nedotčené. Žádné davy lidí jen sem tam rybář. Tábořit zde sice nejde u vody, ale ochranné pásmo není zas tak velké.

Opět jsme zvolili rozdělení na dvě skupiny, já s Petrou pojedeme už v pátek odpoledne a druhá skupina Čívrs, Fogina a Mare v sobotu brzo ráno. Plán byl, že se potkáme v Olomouci o půl sedmé ráno. Myšlenka to byla dobrá, ale provedení pokulhávalo. Potkali jsme se až ve tři odpoledne a to úplně někde jinde :-)

21. 9. 2018

Olomouc - Příkazy 16 km
Mapka

V pátek nám jede vlak ve čtyři odpoledne. Nabalený vyrážím již ráno do práce. Ve tři končím, Petra mě čeká kousek směrem na Otrokovice, potkáváme se a v klidu jedeme na nádraží do Otrokovic. Tento spoj jsme už letos použili, takže už víme co a jak. První ztracení, o které nebude tento víkend nouze, probíhá již v Olomouci. Vzhledem k tomu, že mě se jako obvykle nepodaří dát kolo do výtahu, na nádraží, objíždím ho dokola a Petra jede výtahem. No před nádražím se samozřejmě nepotkáváme. Probíhá pár telefonátů a za 15 minut i shledání. Původně jsme chtěli spát u Chomoutovského jezera, ale po chvilce se domlouváme na spaní u hospody v Příkazech. Cesta přes Olomouc je vyřešena cyklostezkami příkladně, tak uháníme s větrem o závod a za hodinu jsme v Příkazech. Zde navštěvuje Petra své známé a já na ni čekám v hospodě U Rybníka. Návštěva to byla velice rychlá, protože již za hodinu je zde. Klábosíme, než se to tady vylidní a po domluvě rozděláváme stan cca 100 metrů odsud. Stan máme postavený velice rychle, už je vidět praxe. Uleháme.

22. 9. 2018

Příkazy - Olomouc - Mariánské údolí - Moravský Beroun - Razová (Slezská Harta) 81 km
Mapka

Přes noc trošku pršelo, nicméně ráno to skoro nejde poznat. O půl sedmé vstáváme a začíná naše zpoždění, které doženeme až ve tři odpoledne v Moravském Berouně. To teď ještě ovšem netušíme. Po osmé odjíždíme. První zastávku máme na benzince před Olomoucí. Ranní hygiena neprošla - nefunguje pitná voda. A ještě aby toho nebylo málo, přijíždí dva autobusové zájezdy. V ten samý moment skupina dvě už nakupuje ve Velké Bystřici. Máme něco přes hodinu zpoždění. Domlouváme se na sraz u bobové dráhy, která je po cestě. Cesta Moravským údolím probíhá v pohodě, pěkné cyklostezky po autech ani vidu ani slechu. Po průjezdu vidíme velký reklamní poutač „bobová dráha Hlubočky". Jsme tady. Po druhé skupině se slehla zem. Neřešíme to, díváme se, jak ostatní jezdí, a odpočíváme. Zázemí je tu velice hezké. Když voláme skupině dvě, telefony vypli nebo bez signálu. Nedá se nic dělat jedem dál, třeba se ozvou. Začínáme velice rychle stoupat. Potkáváme skupinu důchodců, kteří jdou proti nám se slovy k Petře „Vy nemáte ani elektrokolo? "ne my jezdíme ještě po staru. Jsme nahoře, konečně máme signál i my. Hned zvoní. Volá Mare „Kde jste, už za brůdky?" Odpovídáme, že ne, jedeme asi jinou cestou, sraz si dáváme v Moravském Berouně. Ve tři jsme tam. Po příjezdu není nálada nadvakrát dobrá, dozvídáme se, že nám umřel kamarád. Na náměstí si dáváme obloženou lavici, jak říkáme obědu, který se koupí v potravinách a jí se na lavičce. Debatujeme kam dál. Konečně zjišťujeme důvod našich rozdílných cest. Bobové dráhy po cestě jsou dvě. Vzdáleny od sebe asi 5 km. No nevadí. A cesta vedoucí brody je značená turistickou modrou a my jeli po cyklotrase přes kopec. Po letmém pohledu na hodinky zavrhujeme plán stihnout o půl páté přívoz v Roudném. Nereálné. Tím se nám ale natahuje trasa z 15 km asi na 32 km. A tma už je velice rychle. Cesta na Slezskou Hartu probíhá více méně klidně, na kolo ideální terén, kopce chvilku nahoru, chvilku dolů. Zatrnulo mi jen jednou. Po jednom sjezdu chci fotit krávy na protější straně svahu a foťák nikde. Ostatní na mě čekají v přístřešku u hospody a já vyrážím asi 6 km zpět, kde mi při minulém focení spadlo kolo. Doufám, že bude tam. Nebylo nutné se vracet tak daleko, zhruba po kilometru se dívám na věci vzadu a fotoaparát nacházím zapadlí mezi stanem a spacákem. Uff, štěstí. Do Razové, kde máme naplánovaný cíl cesty, dojíždíme za tmy. Asi 45 minut bloudíme po Razovských tufitech až nacházíme plánovaný přístřešek. Po obhlédnutí nás hlad a žízeň žene do dědiny, která má asi 10 km na délku a ještě do kopce. Hospoda má být až na konci. Po ujetí pár km nás zastavuje reklamní poutač „Hospůdka na dílně". Všem doporučuji personál ochotný, ve všem nám vyšel vstříc a jídelní lístek s cenami přikládám do fotek. Ceny neuvěřitelné. Sedíme zabalení jak pumpy na zimu, někteří i ve spacáku (Mare). V deset se sbíráme a jedeme spát. Večer ještě na lihu vaříme guláš a po jedenácté zaleháme.

23. 9. 2018

Razová - Roudné - Moravský Beroun 24 km
Mapka

Budíček je nastaven na sedm. O půl deváté nám jede přívoz Razová - Roudno. V osm patnáct startujeme k přívozu. Jedeme na čas, ale stihli jsme vše. Uvařit polívku, kafe na heblu (samovar) i po sobě uklidit. Převozník z Prlova (obec kousek od Zlína) nám cestu zpříjemňuje povídáním o historii Slezské Harty. Vylodění probíhá v Roudnu. Vítá nás pořádný kopec ke kostelu. Plán je takový, že chlapy půjdou na rozhlednu a ženy budou hlídat kola. Dobře udělaly. Nejdřív do kopce po louce a potom solidní krpál v lese. Podle prvotního plánu jsme tudy měli včera tlačit kola a spát u rozhledny. Pěkná blbost. Teď vidíme nereálnost tohoto podniku. Rozhledna je pěkná udržovaná i kniha návštěv stojí za zhlédnutí. Zbíháme dolů a pokračujeme stejnou cestou jak včera do Moravského Berounu. Vlak nám jede kolem druhé do Olomouce, kde přestupujeme do Otrokovic.
Výlet se povedl, ale v neděli už to na kolo moc nebylo. Sychravo, nevlídno. Se stanem už je letos asi konec.

Video Zde

Fotogalerie

31.10.2018 vložil/a: ondrapisklak
karma článku: 4.53
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Cesta okolo Krkonoš za Krakonošem 2019

Cestování
Loni jsme jeli ve dvojku Orlické hory, tak jsem si říkal, že bychom se mohli posunout kousek na západ. Krkonoše. Slovo vzbuzující respekt.…
18.12.2019
ondrapisklak
(5.08)

Expedice Polsko 2018 – boj se severním větrem

Cestování
Pro letošní expedici jsme si vybrali cestu k moři po známé cyklomagistrále Odra - Nisa. Fogin s Čívrsem, i když tady jsou už půl století,…
24.05.2019
ondrapisklak
(6.28)

Cyklotoulky Českomoravským Mezihořím 2018

Cestování
Pro další víkend jsme zvolili podhůří Orlických hor. Chceme navštívit muzeum řemesel v Letohradě (já ne, byl jsem nedávno), rozhlednu…
21.11.2018
ondrapisklak
(3.95)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč

Nejčtenější blogy:

PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

164 cyklistů (4 přihlášení)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023