reklama

Cyklotoulky Vizovickými vrchy 2018

To jsme my
To jsme my
Foto: Autor

Pro další cyklotoulky jsem zvolil kraj, který nám je dobře známý, domovský, Vizovické vrchy. Po zkušenostech z Orlických hor jsem nabyl dojmu, že se Petra může zařadit do naší cykloskupiny která teď čítá už pět členů. Mě, Čívrsa, Fogina, Mare a teď i Petru. Plán je, že se potkáme v sobotu někde v lese nad Provodovem. My preferujeme výjezd už v pátek, druhá skupina pojede z důvodu pracovních povinností až v sobotu ráno.

7. 9. 2018

Louky - Zlín - Želechovice - Provodov - Pozlovice - Luhačovice (přehrada) 34 km

V práci jsem to zapíchl přesně úderem druhé hodiny a svištím domů se sbalit. A potěšit Petru novým sedlem. Před čtvrtou hodinou vyjíždíme. Je krásné počasí, jsme rádi, že jedeme už v pátek, je škoda nevyužít tak pěkné počasí v září. Daleko jsme nedojeli. Žízeň nás donutila zastavit ve Zlíně v Artíku. Kola postavené před hospodou nezůstali dlouho nepovšimnuta. Z přemýšlení nad mapou nás vytrhlo troubení autobusu a hned poté sms „To jste daleko nedojeli". Čívrs (řidič MHD). Pokračujeme po stezce podél Dřevnice směrem na Vizovice. Na Bartošce potkáváme Fogina. Je nepřehlédnutelný, reflexní vesta, městské kolo hrající všemi barvami a na řídítkách větrník. Chvilku pokecáme o zítřku a jedeme dál, ať nezatmíme. Čekají na nás ještě pěkné kopečky. Prvním z nich je Pindula od Želechovických pasek. Pomaličku se sunem vzhůru. V šest jsme tam. Následuje sešup pod Provodov. Tento další kopec byl mimo plán, a že je pořádný. Pauza na Provodově je velice krátká, trošku jsme se znelíbili místnímu volně pobíhajícímu ratlíku. Za nepřetržitého štěkotu opouštíme Provodov. Nepojedeme až do Ludkovic a cestu si zkracujeme v Pradlisku doleva. No zase kopec a to tzv. tlačící, ale jabloní plno tak neváháme povečeřet. V Pozlovicích nás dostihla tma. Naštěstí na přehradu je to co by kamenem dohodil a z kopce sjel. Na přehradě máme vyhlédlí kemp. Po přistání u brány je nám jasné, že budeme spát někde jinde. Je po sezoně, takže zavřeno. Cestou kolem nás překvapilo kolik je tady rybářů. No jasně rybářské závody. Na rybářské chatě se ptáme, jestli by jim nevadilo postavení stanu někde kousek od ní. Nevadilo. Stan stavíme kolem jedenácté hodiny a zaleháme.

8. 9. 2018

Luhačovice (přehrada) - Horní Lhota - Hory (rozc) - Provodov - Hory (rozc) - Horní Lhota (háj. Bus) - Vizovice - Chrámečné 30 km

Ráno nás v pět budí lehce opilí rybáři, kteří se asi vrací z nočního tahu po Luhačovicích. Proto už v šest pomáháme obsluze s rozložením zahrádky. Dáváme kafe a snídáme. Následuje balení stanu a čekání až se ozve druhá skupina, jak na tom jsou. V deset se konečně ozvali. Vyrážíme směr Horní Lhota po cestě. Benzinka a ranní hygiena je potřeba. Tlačíme kola na rozcestník Hory, nahoře volám opět skupině dvě, jak to vidí. Jsou na Pinduli a ještě dlouho budou. U tohohle rozcestníku potkáváme dědu na motorce jak z pohádky O perníkové chaloupce. (stejně hluchý jak bába na poli, když se ptal jestli tudy šli děti.) Jedem terénní vložku až na Provodov, kde sice není nic otevřené, ale z dálky slyšíme dětský křik z fotbalového hřiště. Tam určitě něco otevřeného bude. A bylo. Po dvou hodinách čekání konečně doráží. Vzhledem k tomu, že tento víkend chceme pojmout hodně rekreačně, nikam nespěcháme. Jedeme, chvilkama jdeme po stejné cestě, co jsme přijeli až rozcestníku Na hájence. Šotolina, mírně z kopce a jsme ve Vizovicích. Zde zastávka v Albertě a Asijském bistru. Ještě to máme kousek na Chrámečné. Jeden brůdek, jsme zde. Vítá nás velmi příjemná majitelka a turistka Marta se svým manželem. Večer se odehrává v přátelském duchu povídání o cestování. V 11 stavíme stany přímo u hospody. Záchody nám nechávají otevřené.

9. 9. 2018

Chrámečné - Vizovice - Raková - Slušovice - Kašava - Vlčková - Lukov - Zlín 45,2 km

Ráno slunko svítí, vstáváme v osm. Následuje vaření a balení. Majitelka již vaří polívku (dršťkovou z Hlívy ústřičné) a holkám kafe. Před jedenáctou razíme do Vizovic na benzinku. Čeká nás velké stoupání nad Vizovice 12ti stupňové. Otvírají se krásné rozhledy na Hostýn, Vartovnu, Kelčský Javorník. Následuje terénní sjezd do Rakové, potom pro změnu stoupání nad Slušovice a krásná cyklostezka do Slušovic. Zde další pauza v Přerovské restauraci. Dalším cílem je Kašava. Nejedeme ovšem po cestě, ale kolem Slušovické přehrady, která je zásobárnou pitné vody pro Zlín. V Kašavě povinná návštěva cukrárny u Šarmanů, poté oběd pod Rablinou a zase do kopce na Vlčkovou a nad Lukov. Odměnou je nám krásný sjezd Srnčími dolinkami na Lukov. Z Lukova je to do Zlína stále z kopce takže za nedlouho už sedíme v Artíku, kde tento cyklovíkend začal i skončil.

Video zde

 

Fotogalerie

23.10.2018 vložil/a: ondrapisklak
karma článku: 4.53
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Cesta okolo Krkonoš za Krakonošem 2019

Cestování
Loni jsme jeli ve dvojku Orlické hory, tak jsem si říkal, že bychom se mohli posunout kousek na západ. Krkonoše. Slovo vzbuzující respekt.…
18.12.2019
ondrapisklak
(5.08)

Expedice Polsko 2018 – boj se severním větrem

Cestování
Pro letošní expedici jsme si vybrali cestu k moři po známé cyklomagistrále Odra - Nisa. Fogin s Čívrsem, i když tady jsou už půl století,…
24.05.2019
ondrapisklak
(6.28)

Cyklotoulky Českomoravským Mezihořím 2018

Cestování
Pro další víkend jsme zvolili podhůří Orlických hor. Chceme navštívit muzeum řemesel v Letohradě (já ne, byl jsem nedávno), rozhlednu…
21.11.2018
ondrapisklak
(3.95)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
17.05.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Šumava na kole

Česko
12.07.2024 - 3 dny
cyklistický
Autobusem
5 900 Kč
 (CK Frčíme)

Teplické cyklostezky na pohodu

Česko
20.08.2024 - 5 dní
cyklistický
Autobusem
10 500 Kč

Nejčtenější blogy:

PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

170 cyklistů (7 přihlášených)

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024

Východní Balkán - 8. část - Rumunsko, Maďarsko - ZÁVĚR

Po probuzení v Transylvánii, nedaleko města Reghin, jsme si na snídani opět dojeli do první vesnice. Oproti…
Peggy | 15.12.2023

7. část - Do Rumunska!

Zastavili jsme hned v další vesnici Zachari Stojanovo, že si tam dáme kafe. Stálo 0,4 leva, takže se cena…
Peggy | 01.12.2023