reklama

Do Andorry 9 – Pod kopcem

Foto: Autor

Ax-les-Thermes.
Hotel na náměstí vypadá přesně tak jako na internetové stránce rezervačního systému. Pár lidí usrkává kávu předzahrádce, na kterou dohlíží mírně znuděný číšník ve vínovém sáčku, za výčepním pultem o nic méně letargický mladík, v košili stejně tragické barvy.
Naboden na jehly pohledů posedávajících hostů projdu zahrádkou a restaurací k baru.
Měl bych zde mít rezervaci?" vysoukám ze sebe po obvyklém pobonžůrování.
Vchod do hotelu je z druhé strany. Musíte ven a doprava za roh!" zazní studeně nevlídná odpověď.
Odtlačím tedy kolo za roh, kde u skleněných dveří, s nápisem „vstup do hotelu" jej zamknu, brašny beru přes rameno, otevřu dveře a po dvou krocích stojím před recepční deskou.
A za ní sedí úplně ten samý mládenec, co jsem s ním mluvil před minutou.
Vy jste dvojčata?" vyhrknu překvapeně.
Ne, to jsem já" ukazuje mi se smíchem do chodby, na jejímž konci vidím ten výčep. Jenže zezadu.
Kluk se dneska zřejmě nudil, tak si trochu hraje.

To já se vůbec nenudil.
Vystrašen předpovědí větrného dne, vyjíždím raději ještě za tmy.
Dopoledne vždycky fouká méně, musím se snažit dojet, co nejdál to půjde, a pak děj se vůle Páně.
Jde to dobře" libuji si na prázdné silnici. Vítr žádný, kopečky mírné, pořád proti proudu řeky.
A k čertu!" zastavuje mě v rozletu známá dopravní značka.
Jsem ve Francii a ne Německu, takže „zákaz vjezdu cyklistům" nenabízí alternativní cyklotrasu, poraď si sám. Ještě před rokem by se mě zmocnilo zoufalství, že celá moje naplánovaná cesta je pro cyklisty zakleta a že si zajedu o polovinu více, abych dosáhnul cíle.
Teď vím, že je to jen taková francouzská hra na obchvat města či vesnice.
Tři kilometry „okruhu" ve čtyřech pruzích a pak už zase běžná státovka, kam mohou nejen cyklisté, ale i traktory a koňská spřežení.
Google Maps potvrzuje, že se nemýlím. Na satelitu jasně vidím, kde končí čtyřproudovka. Nacházím nejkratší cestu k tomu místu a vyrážím dál.
Prašný povrch, občas nějaký kámen?
Těch pět kilometrů vydržím. Hlavně že neprší. Ale ani to ne.
Hlavně že nefouká.

Pořád ještě je čas na snídani, a já už mám za sebou 50 kilometrů.
A před sebou 60, a ty už podél řeky nebudou.
Jak rád bych si teď dal dršťkovou a pořádný kus chleba" stýskám si nad kroasánky.
To má být snídaně pro chlapa na úpatí Pyrenejí!"hecuji sám sebe.

Zlatý loupáček, říkám si za pár hodin, když vytahuji něco placatého, co mi z něj v brašně zbylo na vrcholku té zpropadené hory. V kopci vážně vyhládne.

Zjišťuji, že uvažuji v termínech stavitelů železnic.
Stoupání je dobře, jakékoliv klesání je špatně. Je to „ztracený spád".
Ráno jsem vyjel ze 130 metrů nad mořem, zítra bych měl stát 2400 metrů nad jeho hladinou.
Zatracených, ztracených spádů zažiji ještě pár, než jsem nejvýše, co se dnešní den mohu vyšplhat, v průsmyku Col du Chioula 1431 metrů. Fotku domů a jede se dál.

S kopce.
Teď si klidně foukej" směji se škodolibě sílícímu větru.
Vyšlo to, schoval jsem se před větrem za ty hory" raduju se trochu dětinsky.
Zítra přejedu ten kopec!" těším se.
Fakt jsem to dokázal!"

Mám za sebou první opravdovou horskou etapu.
Ne první letos, ale tu úplně první v životě.
V pětapadesáti.

Zasloužím si večeři.
Co to bude pane?" směje se na mě ten kluk ve vínové košili.
Zase ty?" nevěřícně kroutím hlavou.
Doufám, že to také nevaříš?" snažím se vtipkovat-
Myslíte si, že to neumím?" okamžitě dostávám ledovou sprchu.
Ne, máme kuchaře, mimochodem, skvělého kuchaře, pane!" směje se.
Jste přece ve Francii!".

Ano, dneska jsem ještě ve Francii, zítra budu v Andoře!
Dá-li Bůh.


Jindra Pařík 5.6. 2014

 

Fotogalerie

05.06.2014 vložil/a: Jindra8526
karma článku: 4.23
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

Být králem na cestě ... 6. NDR

Cestování
Budou to už dva měsíce, a stále jsem nedopsal své vyprávění o poslední části cesty.Nedokážu, jako třeba Peggy, sepsat to po pár měsících,…
04.10.2019
Jindra8526
(5.08)

Být králem na cestě ... 5. Do Hamburku

Cestování
Čas, který potřebuji k tomu, abych se ráno vypravil jsem za ty dva týdny v sedle dokázal zkrátit na půl hodiny. Večer zbytečně nekrámuji,…
24.08.2019
Jindra8526
(3.64)

Být králem na cestě ... 4. Holandsko

Cestování
Cesta z frankofonního Bruselu do holandských Flander vede prostě přes arabsky mluvící Střední východ. Přijede-li člověk po dálnici, nemá…
10.08.2019
Jindra8526
(5.34)
Tip na letošní dovolenou
 (CK Mamut tour)

Francouzská riviéra na kole

Francie
27.04.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
14 900 Kč
 (CK Mamut tour)

Provence na kole

Francie
18.05.2024 - 8 dní
cyklistický
Autobusem
15 250 Kč
 (CK Frčíme)

Provence a Azurové pobřeží

Francie
07.06.2024 - 10 dní
cyklistický
Autobusem
18 900 Kč
PR

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

397 cyklistů (6 přihlášených)

Z Linze do Budapešti přes Alpy

Linz - Budapešť, 2. - 14. 7. 2023 Po velkém úspěchu s cestou z Bratislavy do Splitu a mém sólu kolem Polska,…
Monolema | 16.04.2024

Podél sobích plotů a přes březové lesy až do nitra bažin

Evropská dálková trasa E1 Evropská dálková trasa E1, nebo jen E1, je jednou z evropských dálkových tras…
šíp | 14.04.2024

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024