reklama

Jak nabíjet elektroniku na dálkových cestách

Zakarpatsko
Zakarpatsko
Foto: Autor

Rád bych se s vámi podělil o mé zkušenosti s dobíjením vybavení, když člověk cestuje tisíce kilometrů napříč světem na kole. Miluji totiž cyklistiku (dálkovou a MTB) i technologie. Založil jsem již v roce 2010 úspěšný eshop s akumulátory, takže o nich vím velice hodně z mé "laboratoře". Závěrem zmíním užitečný a aktuální postřeh.

Za posledních několik let jsem zkoušel všechno možné od solárních panelů až po dobíjení z ohně. Nejlepším řešením je nakonec obyčejné dynamo do náboje s USB redukcí BIOLOGIC (pozor, každé dynamo není tak spolehlivé, italský lightcharge mi v Norsku druhý den chcípnul, tato značka je úspěšně odzkoušená na dalších výpravách). Sice existují stále jen dynama o velmi malém výkonu kolem 250 mA, ale máte jistotu, že se každý den můžete spolehnout na dostatek energie pro dobití mobilního telefonu.

TIP: Také se musím něčím živit, proto si za napsání, věřím že užitečných, zkušeností, dovolím doporučit naše cestovní pojištění. Jsme srovnávač, takže si můžete být jisti, že ukážeme nejlevnější řešení, na která u pojišťoven bez velkoobchodních slev normální člověk nedosáhne.

Proč obyčejné dynamo

Nejlepším je na tom spolehlivost. Je jedno, jestli celý den prší, je zataženo nebo jste v místech bez suchého dřeva. Pokud každý den projezdíte, budete mít elektřiny dostatek.

Jednoduché a levné řešení

Poslední dobou je nicméně nutné zmínit fakt, že eletrické zásuvky začínají být doslova na každém rohu. Dokonce i v Norsku mě překvapilo, že mají přístupný zdroj elektřiny skoro u každého domu v každé vesničce. To je ve spojení s rychlonabíjením a power banky mocná věc. Stačí se totiž stavit na pár minut u takové zásuvky a máte dost energie na celý den pro dobíjení všeho možného od mobilu až po navigaci nebo dokonce notebook.

Osobně doporučuji tento 20W kompaktní adaptér (umí dobít i MacBooky) s hmotností jen 54 gramů. Opět pozor na nekvalitní rychlonabíječky, používal jsem roky jen o něco větší značkovou čínskou nabíječku s 60W, ale probíjela, co jsem později zjistil :)

Fotogalerie

10.12.2020 vložil/a: failnomore
karma článku: 1.51
Líbil se vám článek? Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé Hodnotit mohou jen přihlášení uživatelé  [+]
Texty uveřejněné v sekci Blogy obsahují osobní názory autorů a nevyjadřují stanovisko redakce. Zveřejňování příspěvků v této sekci se řídí následujícími pravidly.

PR

Cyklistické legendy a hazard: Příběhy slavných cyklistů a jejich vášně pro hazard

 (shutterstock.com licence NATALIS)
Cyklistika je sport plný hrdinství, vytrvalosti a odhodlání. Je to sport, který oslavuje sílu lidského ducha a schopnost překonávat překážky. Ale za lesklou fasádou profesionální cyklistiky se skrývá i temnější stránka: vášeň pro hazard.

Cascara aneb čaj z kávových třešní: Proč si ho dopřávat co nejčastěji?

 (kofishop.cz)
Myslíte si, že už jste ze světa kávy ochutnali všechno? Pak jste možná zapomněli na cascaru – pochoutku s dlouhou tradicí, která ale zatím stále stojí tak trochu ve stínu tradiční kávy. O co se vlastně jedná a proč byste měli cascaru pustit i do svého šálku?

Nová značka skládacích kol v ČR – Montague kola (nejen) amerických výsadkářů

Skládací kola Montague (Citybikes)
Skládací kola si již dávno našla cestu k zákazníkům. Není divu. Jsou praktická a zásadně rozšiřují možnosti rekreační a městské cyklistiky. Díky lehkosti a skladnosti jsou používána při cestách vlakem, autobusem, letadlem, karavanem, osobním autem a dokonce i ultra-light letadlem či vrtulníkem.
[ Nahoru ]
e-mail:
heslo:
  zapamatovat

NaKole.cz se právě projíždí

340 cyklistů (11 přihlášených)

Srpen 2023 – okolo Otavy

Letošní zahraniční výlet nám nečekaně zrušily zdravotní problémy, musely jsme se z cesty vrátit. Po…
Aar | 23.03.2024

Dámská 2023 – okolo Ašského výběžku k nejzápadnějšímu bodu ČR a ještě kousek dál

Letošní Dámská je prémiová, protože tuhle tradici držíme už od roku 2003. Jen jeden rok jsme vynechaly, v…
HMS | 19.03.2024

Jižní hranice

„Tak jsem tady Panímámo, dřív to nešlo.“ Oblíbený citát můj a mého bratra, mně vytanul na mysli 8. září 2023,…
Stanley58 | 02.01.2024